Отговори
# 285
Мерси, мислех че е само за тигани Simple Smile
Може ли да споделите от къде купувате добри чугунени тенджери? Аз видях в Дука и Аргос, но не знам дали техните си заслужават. Средната им цена беше 130 лева за 4.2 л капацитет.

https://lodgecastiron.eu/en

Имам на Лодж, от 10+ год. освен по цената която е в пъти по евтина от "Крюзетките" Wink по нищо друго не се отличават.

Препоръчвам ги.

има ги и в амазоните

# 286
Само да уточним, немския или английския Амазон? Къде има по-добри цени за Le Creuset? Защото знам че са най-добро, но аз виждам цени от по 600-700-800 лева, а и не знам дали ще са оригинални. Ментета и на тях има много.
Това е чугунена тенджера, а не мобилен телефон. Няма нищо в нея, което да оправдае по-високата цена.

# 287
  • Deutschland/HE
Има разлика! Имам една (угунена тенджера на Чибо, купувана преди 7-8г (от Германия) и Le Creuset. От там мога да направя разлика.
Както и между чугунен тиган (някаква марка на Амазон) и този на Staub.А ни подариха и едно руско недоразумение грил тиган, за него да не споменавам.
Формата за хляб, не е някаква марка (но беше с отлични отзиви в Амазон) и за сега се държи добре, но съм я ползвала само 2 месеца.

Последна редакция: пн, 20 яну 2025, 20:09 от colibri

# 288
  • Буркина Фасо
старите чугунени емайлирани съдове (от преди 50- год.) не ви ли харесват ?  Simple SmileSmiley

# 289
  • Балчик
colibri, освен смях в залата, друго не знам какво може да предизвика този коментар.
Който робува на марки е така.
Както казах разлика между 200 и 10 лири тенджери не виждам никаква.
Разлика има само между суров чугун и емайлиран, което не значи, че едното е по-добро от другото.

Последна редакция: пн, 20 яну 2025, 16:43 от Джемма

# 290
В какво се изразява тази разлика?

# 291
  • Deutschland/HE
Джема, много грубо.

The_Third, в качеството на емайла на двете тенджери има голяма разлика. При тази на Чибо е вече напукан, а е ползвана само на котлон, тази на Le Creuset е ползвана редовно и във фурната (готвене на месо и печене на хляб на 230градуса) и няма забележки.

Последна редакция: пн, 20 яну 2025, 20:10 от colibri

# 292
На котлона нагряването е по-голямо отколкото във фурната. Освен това на котлона е неравномерно нагряването и е по-бързо отколкото във фурната, демек стресът върху съда е по-голям. Напукването на емайла стига да не тръгне да се люпи не е никакъв проблем, пукнатините при готвене се запечатват от попадналата в тях мазнина.  Аз имам 100 годишен чугунен сач дето го видях в музея на шведската фирма производител, емайла му се е напукал някога си и няма проблем с това. Във всеки случай това, че не се е напукал емайла не оправдава по-високата цена, тя даже май е в пъти по-висока.

# 293
  • Варна
Щеше ми се в България Lodge да имат такъв фирмен магазин с възможност лично да се видят, повдигнат и усетят изработените артикули, както и да се усети атмосферата. Разнообразието е богато, цените също са супер, както и не липсват много добри намаления. По български сайтове изборът е значително ограничен, а цените на практика са еднакви сред конкурентните сайтове, предлагащи същата марка.  Не съм виждал повече от 15 % намаление от нормалната цена, освен ако не говоря за Емаг, където си измислят свои нереални цени, за да изглежда голямо намаление, така че да се направи " УДАР " не става. Знам за физически магазини в София, но там се продават част от изделията, показани във видеото. Поръчваш от сайт само по снимки и чужди впечатления. Понякога от изгледани видеа, в които желаният от теб артикул се ползва и виждаш резултати и изговорени изводи.

https://youtu.be/SbXboJE6IqE?si=ER3Dkvv-OEoaJkHH&t=57

Феновете на чугуна имат всякакви марки, но някои са им по-сантиментални, свързвайки ги със спомени от предците си в случай, че са ги получили в наследство или са ги купили от разпродажба и са на век живот или сами са си ги възстановили от крайно ръждясало състояние.
Аз лично предпочитам Lodge пред някоя китайска бройка за 1/3 от цената (обикновено с недостатъци в желаната форма, производствени дефекти на изделието, не толкова наблягане на екологията и исках да имам нещо по-така, а не поредната китайска вещ от поточната лента, която е произведена за запълване на потребителското търсене на другия край на света - защото човек иска евтино с компромиси), тъй като интересувайки се какъв неемайлиран плосък чугун да си взема за първи път, след множество клипове, коментари и ревюта, станаха ми няколко идеи по-благи.
Иначе тигани и тенджери като държави на произход има всякакви, включително не малко европейски, просто не са така рекламирани у нас, за да се знаят без човек да си напъва мозъка да се сети. Във всяка европейска държава се ползват. Все пак не всичко идва от Китай, Русия, Украйна, Франция, Турция, включително и САЩ. Има немски и скандинавски най-малкото.
Гледайки клипове за чугунени емайлирани тенджери, хората ползват всякакви марки, които не ми говорят нищо като производител и са много доволни от тях, като не са сред скъпите, но имат достатъчно качество да се ползват активно и още 60 години за някои от тях без да е пострадал емайлът. Чугунените съдове отново набират популярност.

Предните дни ми се завъртяха като реклама и доста интересни румънски чугуни с добра форма и визия. Може би е добре човек, ако твърдо е решил, че иска чугунена тенджера, да отдели време според личните си предпочитания и разбиране за разумна цена, като сведе възможностите до няколко. И вече да ги коментира със семейството си или други хора (най-вече във форума Simple Smile ), които могат да му дадат повече яснота. Търсете средно качество като за начало. Тя да ви е отправната точка. Мнения от няколко източници. Ако гледате клипове, в които коментират как да изберете качествени съдове, също могат да ви послужат. Понякога и в коментарите под видеата може да се попадне на добри насоки. Може самият производител да ви спечели и да му симпатизирате.
Ако ще печете предимно хляб, месо, зеленчуци, кебапи, приготвяте яхнии и не толкова супи (ако ще варите картофи, царевица и макарони ще си ползвате стоманените тенджери) може да прескочите емайла с ясното напомняне, че чистият чугун е по-капризен към поддръжка, но също така не по-лош и не по-малко качествен, а изоборът на неемайлирани е голям и шансовете за грешка са минимални, тъй като няма емайл и няма да ви се износи във времето (евентуално).

И дано скарата на фурната ви издържи тежката тенджера с капак и месища в нея без да се огъне и да ви прилошее от гледката! Simple Smile

Последна редакция: вт, 21 яну 2025, 00:20 от Чихинци

# 294
  • софия
Не ползвам скарата във фурната, защото се притеснявам от трайни промени във формата (знам, че едва ли ще се случи, но наистина страховито се огъва). Слагам тенджерата директно на дъното.

# 295
  • София
От години готвя с чугунени съдове на Lava, доволна съм, не виждам никакви поражения по тях.
Най-често вадя чугунената плоча, от едната страна е гладка, пека пица на нея.

# 296
Загрявате ли я предварително преди да сложите пицата?

От години готвя с чугунени съдове на Lava, доволна съм, не виждам никакви поражения по тях.
Най-често вадя чугунената плоча, от едната страна е гладка, пека пица на нея.

# 297
  • Буркина Фасо
загрява се.
аз имам и камък за пица. клагам го във фурната и пускам на макс. да се загреят. после с дървената лопатка
полагам пицата в/у камъка. след 5 мин. е готова.

# 298
Камък и аз имам и знам как да го използвам.
За чугуна също е логично да се загрява, но все пак дамата нека да отговори.

загрява се.
аз имам и камък за пица. клагам го във фурната и пускам на макс. да се загреят. после с дървената лопатка
полагам пицата в/у камъка. след 5 мин. е готова.

# 299
  • София
Включвам фурната на 300С с плочата не на самото дъно а на обърнатата плитка тава на фурната, след като фурната загрее, оставям още 15мин. и тогава слагам пицата. Имам и камък, но на чугун на нас повече ни харесва.

С дръжките в нашата фурна не се побра, половинката ги отряза с флекс.

Общи условия

Активация на акаунт