За зълвата "с любов и още нещо"

• 13 454
  • 176
  •   1
Отговори
# 120
  • Насред хаоса
Наследствени - да. Но това, на което започваме да се учим от раждането си, не е наследствено. Разбирам за лоши и добри черти на характера, но те нямат нищо общо с това, за което говоря. Например от добри родители може да се пръкне някое отроче с кофти характер. То ще си е зло, но няма да знае, ако е мъж, че трябва да се държи еди-как си, а ако е жена - еди-как си. Това се опитвам да обясня. Специално за семейните отношения и въпросите между мъже и жени няма как да има нещо вродено. Затова и посочих примера със СА и други страни с подобни разбирания - няма начин толкова народ да има едни и същи фабрични настройки, та тях да обвиним за това.

# 121
  • Paris, France
След видяно и преживяно и две, коренно различни едно от друго, деца, съм склонна да мисля, че това дали човек се допитва до родители след пълнолетие, дали остава зависим емоционално и даже икономически от тях, дали бързо се изнася от родителския дом (при наличие на достатъчно и предостатъчно средства) зависи най-вече от характера и никакво образование, възпитание и среда не могат да го променят.

С майка ми сме с коренно различни характери. Допитвам се до нея за да получа странично мнение, макар че съветите на приятели са ми били винаги по-полезни и удачни, защото те познават условията, в които живея и защото има поколенчески разлики. Времената, в които са живели моите родители и свекървите са били коренно различни от днешната реалност, в която живеем ние и, разбира се, тази, в която ще живеят децата ни.

По разбирания приличам много повече на баба ми, която ме отгледа като дете, но сега мисля, че не е защото ме е гледала. Тя е отгледала (почти) сама и майка ми, а майка ми е различна. Дъщеря ми доста прилича на майка ми по характер, но майка ми изобщо не я е възпитавала и не са прекарали много време заедно.

Моите деца са много близки едно с друго и често се усамотяват двамата. Едното нищо не споделя и ако го питаме нещо отговаря с две думи най-много, а като малко беше по-бъбривото. Не, че крие нещо, ами не обича да споделя с никого. Понякога трябва да питам другото дете за да разбера какво е станало.

Синът не ще да излиза от къщи, не ще да пътува, не ще приятели на гости, не ще момичета, даже подарък за Коледа не си е избрал и иска парите. Дъщерята непрекъснато излиза, често до 3-4 сутринта, закъснява, води приятелки да преспиват у нас, на обяд, на вечеря, ходи за уикенди у приятелки и само иска пари. Не сме ги възпитавали различно.

# 122
  • Насред хаоса
Говориш за нещо различно, а именно черти от характера, които наистина са вродени. Как да го кажа - защо в нашия свят не ти е вродено да се забулваш, а ако си в СА е? Ей тия неща и отношения точно не са характер по рождение, а се набиват чрез влиянието на външната среда.

# 123
  • София
Една кротка и послушна жена и в двете общества просто ще прави каквото се очаква от нея, няма да върви срещу течението.
Дори в онзи свят има жени, които макар и забулени или поне забрадени - живеят относително свободно, сходно на нас, но според националните особености.

Съвсем изместихме темата.

# 124
  • Насред хаоса
Ами, то затова имат нравствени полиции само за жени. Това, че е кротка, не значи, че е програмирана за порядките на обществото, в което се е родила. Имало e случаи на деца, отгледани от диви животни и възприели точно тяхното поведение. Уж са човешки деца и би трябвало вроденото да надделява.

# 125
  • Paris, France
Говориш за нещо различно, а именно черти от характера, които наистина са вродени. Как да го кажа - защо в нашия свят не ти е вродено да се забулваш, а ако си в СА е? Ей тия неща и отношения точно не са характер по рождение, а се набиват чрез влиянието на външната среда.

Забулват се и си покриват лицето във всички пустинни области с пясъчни бури. Ако преживееш пясъчна буря, в която пясък ти влиза в очи, уши, нос и кожни гънки ще се забулиш и ти.. Поведението на предците променя бавно и плавно поведението на потомството.

Отгледаните от диви животни деца нямат възможност да контактуват вербално с хора и в ключов момент на развитие на дъвкане и речта не я развиват. Условията, в които те са гледани са коренно различни от условията в човешките, дори примитивни групи - огън, сготвена храна, дневен и нощен цикъл, околна температура, складиране на храна и вещи, предвиждане итн. Нормално е да се пригодят към горските условия и да не развият някои, типично присъщи за човешки групи качества. Аз писах за деца със сходен генетичен материал, които са гледани в еднакви условия.

# 126
  • Насред хаоса
Не ми излизай с тези неща, Невена. Защото наскоро една мюсюлманка беше убита, понеже се снимала с годеника си преди сватбата. Ама той не беше убит, само тя. Щото така са програмирани по рождение, нали.
Примерът с дивите животни идеше да покаже, че обкръжението и средата са решаващи и човек не е програмиран за порядките в обществото, в което се ражда, независимо дали е лош, добър, наперен, свит и така нататък. Тия неща се възприемат и възпитават, точно както детето при дивите животни възприема техния начин.

# 127
  • Paris, France
Не ми излизай с тези неща, Невена. Защото наскоро една мюсюлманка беше убита, понеже се снимала с годеника си преди сватбата. Ама той не беше убит, само тя. Щото така са програмирани по рождение, нали.
Примерът с дивите животни идеше да покаже, че обкръжението и средата са решаващи и човек не е програмиран за порядките в обществото, в което се ражда, независимо дали е лош, добър, наперен, свит и така нататък. Тия неща се възприемат и възпитават, точно както детето при дивите животни възприема техния начин.

Убийството на момичето е убийство на честта. Тя е убита от нейното семейство, защото ги е осрамила и след снимката с годеника никой мъж няма да иска да се ожени за момиче от това семейство. Годеникът не е убит, защото като не го иска момиче от това семейство ще иде да поиска ръцете на 100-200 момичета другаде, където не го познават и ако предложи приемливи условия на живот и достатъчна зестра (махър), ще се ожени без проблем. Такива убийства има във всички близкоизточни общности, в християнските също. Културна особеност е, която ще съществува докато съществува ендогамията и шуро-баджанащината.

Сложи човек с Даун синдром в семейство на професори и чакай да го обучат и възпитат за Оксфорд!

# 128
Личността е букет от всичко това за което говорите. Понякога едното взема превес, друг път  другото. Свят широк.

# 129
  • София
Абсурт, отде знаеш какво си мисля, че така уверено го пишеш? Че и го играеш коректив на казаното от мен, понеже си въобразяваш, че само ти знаеш?
Имаш правото да не си съгласна. Това не виждам защо трябва да попречи на моите разбирания. Само от тукашните теми става достатъчно ясно дали пълнолетният продължава с държането за мама или не. И това няма как да е по рождение, а е следствие точно от възпитание.
Да, след пълнолетие човек трябва да продължи сам. Обаче продължава с това, което му е било налято по време на възпитанието му до тоя момент. Човек не се ражда с всичките разбирания, предразсъдъци и подобни - той се учи на тях.

Ти пишеш какви са ти разбиранията-аз ти давам аргументи в полза на твърдението ми, че грешиш.
Но, си права в болднатото- на теб са ти налели едно, на мен-друго.
Кой ще успее да надскочи втъканите предразсъдъци и кой-не, зависи от характера.
А, двама еднакви на този свят няма, затова е доста несъстоятелно твърдението, че болшинството индивиди от мъжки пол, слушкат цял живот мамите си, докато жените са масово еманципирани от мамите си.....

# 130
  • Насред хаоса

Убийството на момичето е убийство на честта. Тя е убита от нейното семейство, защото ги е осрамила и след снимката с годеника никой мъж няма да иска да се ожени за момиче от това семейство. Годеникът не е убит, защото като не го иска момиче от това семейство ще иде да поиска ръцете на 100-200 момичета другаде, където не го познават и ако предложи приемливи условия на живот и достатъчна зестра (махър), ще се ожени без проблем. Такива убийства има във всички близкоизточни общности, в християнските също. Културна особеност е, която ще съществува докато съществува ендогамията и шуро-баджанащината.
И? Откъде идват тия убийства и традиции и кой ги е наложил? Съответно защо е прието така? Защото няма как да е по рождение и го знаеш добре. За диагнози не говорим, говорим за хора, на които им няма нищо и които НЕ се раждат с всичко това, което си описала. А го научават впоследствие и го прилагат под страх от някакви наказания в конкретния случай.
Абсурт, не ми приписвай неща, които не съм казала - не съм казвала, че жените били еманципирани от мама, а че повече мъже, отколкото жени след брака не могат да се откъснат от нея. И не, не е само характер - по-голямата част е резултат от възпитание. На много хора същото това възпитание им смачква характера, на други придава пък прекалено много. Все едно да кажем, че серийните убийци се раждат програмирани да са такива - ами не са, обикновено средата им, най-напред семейството им, има по-големия принос да станат такива.

# 131
  • Paris, France
Добре, Сомбра, културните особености са вменени от средата. Как пък серийните убийци имат братя и сестри, които са отгледани в същите условия и не стават серийни убийци?

Не отричам условията и възпитанието, а обяснявам, че характер и личностни особености също влияят.

# 132
  • Насред хаоса
Аз не съм отрекла, че ги има, казвам, че няма как стереотипите, разбиранията, порядките в обществата да са по рождение, като че ли са част от характера или физическите белези, с които се ражда човек. Културните особености също не са по рождение. И че влияят до голяма степен върху вече утвърждаването на характера на даден човек по време на израстването и възпитанието му в частта с това как да се държи и какво поведение да има в обществото, в което е.
Ами защото братята и сестрите например след това попадат в различна среда? Или защото този изперкалият е отнесъл най-много от гадната среда? Няма как да кажеш, че човек се ражда убиец - по тоя въпрос дори висши специалисти в психиатрията и криминалистиката не са сигурни. И животните хищници се учат от родителите си да убиват - не се раждат научени.
И Абсурт каза, че няма двама еднакви по рождение. Да се върна на примера - тогава не би трябвало всички жени в СА да се държат по един начин, а всички мъже - по друг. Но е факт точно това. Следователно то е резултат от възпитанието и порядките, защото не може всички да са родени еднакви.

# 133
Много ми е интересно ти откъде знаеш как точно се държат абсолютно всички жени и абсолютно всички мъже в СА?

# 134
  • Paris, France
Сомбра, в КСА има строги закони, според които хората трябва да са облечени, по е в публичното пространство, по определен начин. При неспазване има строги наказания като бой с камшик и смърт.

Покриването на определени части на тялото с дрехи и присъщо за почти всички човешки групи. Има племена в Амазония, Австралия, Африка, които ходят по цици, но това не е прието никъде в Европа, примерно. То и климатът не го позволява.

Ми не, децата ми не са ходили на ясла и са посещавали абсолютно същите училища до гимназия, но са с различни характери и няма родителско възпитание, което да ги промени. След пубертета има и бунт срещу старото поколение и ценностите му, желание да се пасне сред връстниците, желание за нещо ново.

Всички жени и мъже в КСА се държат по начин, който не им носи наказания. Извън КСА всеки се държи според възможнпсти и желания. Често излизам с жени от КСА и са доста различни една от друга, като някои почти не си ходят в КСА, а джоткат между Лондон, Париж, Ню Йорк и още 5 града. Това, което ме свързва с тях е парфюмерията, с някои имаме много общо като интереси, с други нищо. Някои одобряват живота в КСА и ходят навън на почивка и шопинг, други го приемат, но предпочитат живота навън, на трети не им харесва особено, но с 2-3 деца в чужбина не могат да си позволят по 4-5 филипинки целогодишно и затова живеят там докато децата са малки, четвърти са напуснали отдавна и даже не стъпват там.

След 2-3 поколения тук потомците им живеят като нас. Внуците на Фара Диба - последната иранска шахкиня, на сестрите на предпоследния египетски крал живеят както живеем ние.

Да, има значение средата за серийните убийци, но не е само тя. Чела съм, че огромен процент от тях са осиновени, но милиони хора са осиновени и не стават серийни убийци.

Общи условия

Активация на акаунт