За зълвата "с любов и още нещо"

• 13 482
  • 176
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Скрит текст:
Хайде стига сме изкарвали майките за всичко виновни.
Да нямате деца всички тук, да не знаете! Всяко дете си се ражда с характер. Майки, бащи, лели, баби и пр.роднини могат да повлияят САМО донякъде. Мързеливото все ще си е мързеливо, независимо дали майката е мързелива, работлива, строга, безхаберна и пр. Дори и да го вкара в някакви рамки, докато е при нея, излязло навън и оставено на самотек, отрочето ще разгърне целия заложен му още по рождение потенциал Simple Smile
Не съм съгласна. Децата се раждат с някакъв характер, но са като бяла книга. И какво ще се напише в нея, зависи от майката, бащата и близкото обкръжение. Никой не се ражда с втълпено знание, че цял живот трябва да слушка мама - това му се втълпява или не в периода на отглеждането и възпитанието. Нито с камарата глупави стереотипи - те също му се втълпяват.

И аз не съм съгласна- аргументирано, при това!
Правилно отбелязваш, че в "бялата книга" пишат И бащата, бабите, лелите и други от близкото обкръжение.
И не, никой нормален човек не възпитава децата си да слушат майка си цял живот.
И теб не са те възпитавали така-защо си мислиш, че си единствената с нормална майка?
Нека ти кажа, защото явно не знаеш, че родителите възпитават деца си до пълнолетие, след което приемат, че те- децата им, са достатъчно узрели, за да решават самостоятелно проблемите в живота си.
Неслучайно, пак родители са били тези, които са определили кога настъпва пълнолетието.

И не, това че детето е бяла книга, съвсем не означава, че няма да пречупи написаното в нея според характера си.
Затова често се срещат братя и сестри, възпитавани по един и същ начин, да имат различни виждания за живота.

# 106
  • Насред хаоса
Абсурт, отде знаеш какво си мисля, че така уверено го пишеш? Че и го играеш коректив на казаното от мен, понеже си въобразяваш, че само ти знаеш?
Имаш правото да не си съгласна. Това не виждам защо трябва да попречи на моите разбирания. Само от тукашните теми става достатъчно ясно дали пълнолетният продължава с държането за мама или не. И това няма как да е по рождение, а е следствие точно от възпитание.
Да, след пълнолетие човек трябва да продължи сам. Обаче продължава с това, което му е било налято по време на възпитанието му до тоя момент. Човек не се ражда с всичките разбирания, предразсъдъци и подобни - той се учи на тях.

# 107
Скрит текст:
Абсурт, отде знаеш какво си мисля, че така уверено го пишеш? Че и го играеш коректив на казаното от мен, понеже си въобразяваш, че само ти знаеш?
Имаш правото да не си съгласна. Това не виждам защо трябва да попречи на моите разбирания. Само от тукашните теми става достатъчно ясно дали пълнолетният продължава с държането за мама или не. И това няма как да е по рождение, а е следствие точно от възпитание.
Да, след пълнолетие човек трябва да продължи сам. Обаче продължава с това, което му е било налято по време на възпитанието му до тоя момент. Човек не се ражда с всичките разбирания, предразсъдъци и подобни - той се учи на тях.

И най-вече защото грижовната мама продължава да бди над него като орлица и не го оставя сам да взема решения, щот тя най-добре знае какво е добре за него.

# 108
На хартия си пълнолетен, но реално някои неосъзнати модели и формати се преодоляват след поне още 18 години. А понякога не се преодоляват, човек няма хъс или енергия за друг модел, или го е страх да разруши стария. И когато не са те научили на базови неща, не ставаш за един ден независим възрастен.

# 109
  • София
На хартия си пълнолетен, но реално някои неосъзнати модели и формати се преодоляват след поне още 18 години. А понякога не се преодоляват, човек няма хъс или енергия за друг модел, или го е страх да разруши стария. И когато не са те научили на базови неща, не ставаш за един ден независим възрастен.
Не е задължително всичко наследено да е лошо.
И на 18 далеч не си достатъчно зрял и опитен, само защото в 1 определен ден ставаш пълнолетен. В общия случай - дотогава си живял при родителите си и си бил издържан от тях, не си работил. Не си живял с човек, с когото сте равнопоставени и който няма да те обича и обгрижва безусловно, винаги и на всяка цена, както мама&тате.

# 110
Не казвам, че всичко наследено е лошо. Но лошо също е въпрос на ситуация. Родителите ти дават едни инструменти за справяне, които работят донякъде, след това може да пречат и трябва да ги пуснеш, за да хванеш нови инструменти.

# 111
  • София /Абсурдистан
Американците дават пълнолетие на 21. И много правилно. На 18 е доказано, че акъл особено много няма.
Теорията за белият лист на съзнанието е опровергавана, но и допълвана. Защото има наследственост, има психични проблеми, има и влияние на социалната среда, именно то пише върху белия лист, но да се отчитат и другите фактори. Дори такъв голям педагог като Макаренко, работил успешно с малолетни престъпници и от такива, те са ставали нормални хора, е гонил юноши от колонията, смятани за неподдаващи се на възпитание. Вярно е, че са били само няколко, но все пак ги е имало. Явно под влияние на факторите, които не пишат върху белия лист.
Ех, момичета,  в кои години ме върнахте, държала съм много тежък изпит върху това Simple Smile

# 112
Пълен лаик съм, но от живота  ми се натрапи, че фабричните настройки се тушират, но не се изтриват.Всичко научено  излитаили се покрива  като остарееш  и виждам  наследствени черти,  някакво изпростяване, което е  явно белият лист с недовършен образ, фабричното заложено  от родители, предци, среда.Сам  надграждаш и  променяш  до едно време,вкарваш което ти харесва по пътя ти, вземаш доброто  според теб, после се връщаш на основното. Разбира се наблюденията ми са в тесен кръг, но натрапчиви.Хващам се да правя   и разсъждавам като родителите си, но и от новото си семейство нося неща, средата  , ах средата.Което аз  съм искала за себе си и от себе си сякаш се крие отдолу ,както наследеното  и от средата  станало  рефлекс сякаш се крие под  новоизграденото аз.
Замисляла съм се дали съм права или  си внушавам, но отговор няма.Може само за мен да е така и за тези от близко наблюдение.

# 113
Хайде стига сме изкарвали майките за всичко виновни.
Да нямате деца всички тук, да не знаете! Всяко дете си се ражда с характер. Майки, бащи, лели, баби и пр.роднини могат да повлияят САМО донякъде. Мързеливото все ще си е мързеливо, независимо дали майката е мързелива, работлива, строга, безхаберна и пр. Дори и да го вкара в някакви рамки, докато е при нея, излязло навън и оставено на самотек, отрочето ще разгърне целия заложен му още по рождение потенциал Simple Smile
Не съм съгласна. Децата се раждат с някакъв характер, но са като бяла книга. И какво ще се напише в нея, зависи от майката, бащата и близкото обкръжение. Никой не се ражда с втълпено знание, че цял живот трябва да слушка мама - това му се втълпява или не в периода на отглеждането и възпитанието. Нито с камарата глупави стереотипи - те също му се втълпяват. Затова например в СА и най-смотаният кретен се счита за бог, понеже е мъж, а и най-способната жена се счита за по-низше същество от него, просто защото е жена. После пак кажи, че хората се раждали такива и обкръжението им нямало вина и значение.

Ли Сомбра, имаш някакъв голям нерешен вътрешен конфликт на тема мъже срещу жени. Във всяка тема споменаваш как жените са онеправдани. И при това го правиш супер войнствено, под което прозира дълбока обида. Да, човек се ражда с характера си, може да има външни влияния, но основните "фабрични настройки" за съжаление не могат да се променят.

# 114
  • Насред хаоса
Благодаря за психонализата. Конфликт имам със стереотипите, които се налагат още с възпитанието.
Никой не може да ме убеди, че човек се ражда научен да прави определени неща, а друг - нанеучен на същото. Фабричните настройки не могат да наложат това, те не създават разбирания и стереотипи. По тая логика тогава и серийните убийци се раждат такива, тъй ли?
В конкретната тема съм дала пример точно с тия от СА - защото не може всички хора да са с едни и същи фабрични настройки. Няма как по друг начин едните от единия пол да са възприели едно поведение, другите - друго. Пък си въобразявай, че за конфликти, изсмукани от пишман форумски психолог иде реч. Кое не е вярно? Стереотипите у нас и там ли? Защо тогава си правим труда да възпитаваме това, което се роди, ами не го оставим на фабричните му настройки?
И, за протокола - като твърдите нещо, първо се уверете, че е вярно. Защото в съседна тема например намирам за "онеправдан" мъжа. Ти да видиш.

# 115
  • София
Защо тогава си правим труда да възпитаваме това, което се роди, ами не го оставим на фабричните му настройки?
И, за протокола - като твърдите нещо, първо се уверете, че е вярно. Защото в съседна тема например намирам за "онеправдан" мъжа. Ти да видиш.
Защото ако го оставим - вероятно ще попие лош пример, той е по-заразителен.
Няма да остане във вакуум, някой друг ще го възпитава, но по трудния начин - с бой при неподчинение.

Една жена не е генетично програмирана да се подчинява на мъжа си. Но факт, че ако е по-буйна и напориста, е по-вероятно да се разбунтува срещу порядките. Или пък ще насочи енергията си в нещо друго - домакинство, деца...

Чак се учудих на мнението ти в темата за дистанционната връзка и бившият на жената, предвид други твои мнения.
А кой беше пуснал линк към цитат на Калбуров? За мен е голяма тъпотия

Последна редакция: ср, 18 дек 2019, 13:19 от Cuckoo

# 116
  • Насред хаоса
Cuckoo, съгласна съм. Само че пак става дума да попие - тоест, не можем да кажем, че е фабрична настройка. Категорично за такава може да се приемат физически данни, интелект и подобни. Но порядките, начинът на държание и поведение в обществото се учат и се втълпяват. Например никой от нас при раждането си не знае, че като отидеш някъде, се поздравява и на какво е израз поздравът или липсата на такъв. Следователно сме научени на това. Както и на всички разбирания и други неща, не сме се родили с тях.
Точно това имам предвид - никой не е генетично програмиран за ролята, която още преди раждането са му отредили разбиранията на обществото. Както жената не е програмирана да се подчинява или да слуша мама, така и мъжът не е програмиран да командва и да слуша мама. Това се втълпява впоследствие.

Последна редакция: ср, 18 дек 2019, 13:25 от La Sombra

# 117
  • София
Тогава защо при две деца на едни и същи родители понякога има драстични разлики?
Синът ми викаше по мен още преди да може да говори, отвътре си му идваше, без сълза да пророни. Същият като майка си  Grinning
Дъщеря ми при една забележка (преди въобще да й се скараш) пускаше сълзите, и то искрени, не за да се измъкне.

# 118
  • Насред хаоса
Тия неща, които си забелязала още преди да проговорят и да заприличат на хора след определена възраст, могат наистина да бъдат част от характера, с който се ражда човек. Но те са именно това - част от характера. Не са неща, набити и попити отдругаде впоследствие. Виждам и по моите деца - едната е намахана непукистка, другата е по-вглъбена, по-притеснителна, по-съобразителна, ако щеш. Но това няма нищо общо с разбиранията, които имат.

# 119
  • София
Това ти казваме - че някои наследствени неща може да се проявят, въпреки възпитанието.
Не си ли чувала хора да казват: "Винаги съм мразил как майка/баща ми..." Набивано е, подчинявали са се, обаче не е тяхното нещо.
Синът на Боков крадеше коли, преди да катастрофира заедно с жена и дете. Едва ли е научен точно на това, каквито и дефицити да са имали роднините му.

Общи условия

Активация на акаунт