Частни училища - информативна тема 31

• 29 945
  • 738
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Мерси за комплимента, но не съм го измислила аз, а е като по учебник по маркетинг.

# 211
Само да разкрия една тайна, че не само в Прогресивното класните стаи са разкрасени като коледни елхи и децата си носят книги и дори играчки в училище. Това за частните, но подозирам, че и в ДУ вече са излезли от стереотипа на казармения тип помещения, които помним от време онО.
Така е. Навсякъде и в частните и в държавните /ходим да гласуваме - и в ДУ е доста уютно, особено в стаите на малките/. А и от време онО,  си бяха разкрасени стаите / рисунки, апликации, елени , снежинки по прозорците/.
А това което търсите Пипи, може да се намери по -скоро  в по-големите ЧУ, където има достатъчно пространство за всичко.Голям двор-  да има място и за игрищА за спорт, и за няколко големи  пързалки,  и трева , която може да се гази... 
А относно "естествената среда" -имаме си във фоайето (форум било)- Зоопарк, за да могат малките ни маймунчета да висят, търчат, катерят и  разпускат.
Даже смело мога да кажа, че  търсите точно нашето училище. Е, учи се, разбира се-нали все пак е УЧИлище.

# 212
  • София
Кой ги пази през това време? Както си висят, така може да стане беля. Децата са склонни да се бутат, дърпат, не внимават. Кой отговаря?

# 213
  • София
Като се зачетох за "естествената среда", естествения потенциал на децата и Монтесори, оставам с впечатление, че там няма контролни, изпитвания, тестове. Тогава ми е неестествено в едно изречение да стои НВО и Монтесори. НВО е тренировка - нещо всички тези работи не ми се връзват с Монтесорито, дето го търси Пипи. Има едно частно училище Монтесори, което се помещава в сградата на НУКК в Горна Баня. Резултатите му на НВО са доста надолу в класацията, да не говорим, че се явяват по един, двама ученика. Т.е. - все тая им е за НВО.

# 214
В ПУК винаги има с тях учител. Не могат да ходят никъде сами. Това  съоръжение е съобразено с възрастта им- нещо като тези в детските центрове в моловете, само че по-малко.
Скоро спомена,  че има някаква стая -"Тихата стая"Joy с игри(тихи)-шах, дама, май и лего и т. н. Моете дете ходи рядко и играла на някаква електронна игра, "ама на мно-о-ого голям таблет"-. Не съм задълбавала, ама май се редуват там класовете, трябва да поразпитам.

# 215
Кой ги пази през това време? Както си висят, така може да стане беля. Децата са склонни да се бутат, дърпат, не внимават. Кой отговаря?
Анди, беля може да стане и в класната стая. За стандартните елементи като топки, баскетболни кошове и пр. - да не говорим.
Има съоръжения, които на пръв поглед изглеждат "много опасни", но всъщност наострят вниманието и стимулират креативността.

# 216
Не знам за креативността, ама моята с гаджето цяла вечер изрязват и лепят картинки на един кадастрон. Чак отчаяха цветния принтер. Проект правели.  В 12-ти клас!!!
Скъсах се от смях, я да видите вие, като ви правих Слънчевата система от стиропорени топчета в 5-ти клас.

# 217
Анди, беля може да стане и в класната стая. За стандартните елементи като топки, баскетболни кошове и пр. - да не говорим.
Има съоръжения, които на пръв поглед изглеждат "много опасни", но всъщност наострят вниманието и стимулират креативността.

В седми клас по трудово правихме болт на струг и ползвахме апарат за точкова заварка за да изработка на свещник. Това в 39-то ЕСПУ. Възможности за самоубийство - бол.
В шести работихме на банциг и абрихт.
В пети свързвахме електрическа инсталация със стандартни ключове, щепсели, бушони, фасунги и контакти.
Е не знам някой от хилядите ми съученици/съученички да е загинал или да се е осакатил.
А сега отглеждаме нежни теменужки...

# 218
  • София
Не се осакатил, ама учителят по трудово обикаляше като орел да следи за безопасността. А сега учителите гледат на другата страна, някое дете като бутне друго. Само и само да не влизат в конфликт. То затова и дисциплината е такава.

# 219
Не се осакатил, ама учителят по трудово обикаляше като орел да следи за безопасността. А сега учителите гледат на другата страна, някое дете като бутне друго. Само и само да не влизат в конфликт. То затова и дисциплината е такава.
Един учител не може сам да предпази 30 катила от самите тях. Просто 30-те катила бяха свиквани от малки, че има "милион начини да умреш на Запад", отговорността да се опазят живи и здрави е главно тяхна, а последствията - засягащи изключително техните задници. Учителят се грижеше за две-три неща: да им каже как да се опазят и да се убеди, че са наясно. А, да - още и за един-двамата дебила, които бяха достатъчно тъпи или вироглави.
Но по онова време образованието не беше изключителен прерогатив на бг-мамите, а мъжете учители - изчезващ вид.

# 220
Оф! Каза една бг-мамма на един бг-мамма татко и rolling eyes.

# 221
Ежко, моля не подхващай темата и за казармата. Smiley

# 222
Ежко, моля не подхващай темата и за казармата. Smiley
A, бг-мамите ще я подхванете сами, когато направят първа частна казарма и я разрекламират като елитна Grinning
После ще поведете борба с психологическото насилие от сержантите, за премахване на опасните неща като патрони и саби, за премахване на безмислените и остарели предмети като походите и копането на окопи (автобусите и багерите са изобретени отдавна) и за замяната на строевата подготовка с бални танци Grinning
Това, докато тайно въздишате по Патрик Суейзи в Северът и Югът" Grinning

Последна редакция: пн, 16 дек 2019, 09:52 от Ezhko

# 223
Едва ли! Само вие мъжете ходили в казармата, можете да си мислите, че казармата е метод за възпитание и да разказвате "забавни" истории от това преживяване. Всички останали кимат отегчено, та дано млъкнете най-после.

# 224
Само вие мъжете ходили в казармата, можете да си мислите, че казармата е метод за възпитание и да разказвате "забавни" истории от това преживяване.

Аз нищо подобно не мисля, твърдо и категорично съм против казармата и съм много щастлив, че я махнаха. Трябва да си бъде точно както е сега - да има професионална армия и който обича да се бие, да ходи доброволно там. Разбира се, трябва да има достатъчно стимули да бъде избирана, а то е ясно, че ще я избират хора със специална нагласа.
Не мисля, че казармата нещо ми е дала. Можех наистина да изчислявам заряди и да взривявам и да разглобявам и сглобявам АК - автомат "Калашников", а не Американски колеж! - но вече съм забравил и едното, и другото.

Колкото до мъжете учители - и по наше време бяха изчезващ вид. Да, по трудово обучение бяха мъже, но 99% от другите ни учители бяха жени, както е и сега.

Общи условия

Активация на акаунт