Частни училища - информативна тема 31

• 29 923
  • 738
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Сега има много повече мъже-учители от преди. Не знам дали има официална статистика, надали, но по впечатления около мен, има доста. По мое време изобщо нямаше, тук-таме някой хайванин по трудово и по физическо.

# 226
Такива наблюдения имам и аз, Бърди. Всъщност доста мъже-учители има в доста училища, та без да съм гледал статистики, по наблюденията ми сега са дори повече от преди.

# 227
Не знам дали има официална статистика, надали, но по впечатления около мен, има доста.
Неофициално: съотношението е 1:5 в гимназиите и 1:10 в началните. Като болшинството са по физическо или изявени математици.

# 228
  • София
Дъщеря ми в момента има четирима мъже-преподаватели: по история, по география, по ИТ и по философия /щяха да са 5, но учителят по английски се разболя/. На мен никога не са ми преподавали толкова много мъже.

# 229
  • София
И в училищата на децата има мъже учители и то не един или двама (може би в ЧУ да са повече, знам ли). От друга страна, на мен в прогимназията ми преподаваха четирима (по физическо, трудово, история и биология), но като цяло пак ми изглеждаха малко Joy Иначе в гимназията само този по физическо беше мъж.

# 230
  • София
Замислихте ме... винаги съм смятала, че са ни били голямо малцинство мъжете-учители, но като почнах да си ги изброявам - математика, информатика, философия, география, история - май не са били чак толкова малко. Това,  разбира се, в гимназията, което, мисля, е валидно и сега - в начален курс са просто големи изключения, ако ги има.

Последна редакция: пн, 16 дек 2019, 14:48 от Milenita

# 231
Това,  разбира се, в гимназитя, което, мисля, е валидно и сега - в начален курс са просто големи изключения, ако ги има.
Отваряте сайта на която и да е гимназия (от Испанската, през ПЧМГ до АК). Ако е даден учителския състав - броите. Съотношението мъже/жени е 1:5. Повечето мъже са учители по физическо и в тези с математическа насоченост - по математика.
PS Гледам си бележниците от едно време: В 39-то 1:3 съотношение. Учители мъже по физика, история, география, трудово, физическо. За техникума няма даже да отварям дума. И не, геодезията и архитектурата не са "мъжки" специалности...

Последна редакция: пн, 16 дек 2019, 13:47 от Ezhko

# 232
Феминизрането на професията не е новост. Топлата вода ли откриваме сега точно в тази тема? Причините са ясни, при това още от соца. Но все пак мъжете не са чак такава рядкост.

# 233
  • София
Пипи, БШ имат прогресивни, които са точно п опрограмата за Прогресивното. Защо ще ходиш в Симеоново чак? Нали каза, че живееш близко до БШ?А и там няма такса кандидатстване...

А от коментарите как си правите изводи за децата, само от кратки разговори с тях? Какво се следи? Вероятно има нещо, което подсказва, но аз не знам как да преценя колко знае дете само с неангажиращи разговори.

# 234
  • Пловдив/София
Рейни, разглеждам опции. БШ ми е с перфектна локация, но май плюсовете свършват тук... а да, и базата (игрища и басейн) и опцията природни/немски. Но строгостта с децата не знам дали ще преживея, точно казармен ред, вързани на чинове и забрани за какво ли не... Даже ми е странно как кореспондират тези ценности с прогресивните, на двата полюса са. Но ще кандидатстваме там да видя лични впечатления/интуиция, дано са различни. Много мечтая БШ да ни хареса, те да харесат детето и да има решение накрая (а знам, че и вие мечтаете за последното Simple Smile) )

# 235
  • София
Пипи, БШ има Прогресивни стаи, прогресивни преподаватели и там децата не седят на чин. Иди и виж, на отворените врати ще ви разходят и ще видиш разликата в стаите на децата от стандартните и другите паралелки. Горе на Дрита базата е меко казано компромисна (нали бяхме там на пробен ден и разглеждане). Не виждам как ще променят много. Дворът е мъничък също...
Ако се бях спряла на Прогресивно със сигурност бих избрала яката база на БШ.

# 236
  • София
Пипи, Рейни е много права. Хем ако не ти допадне прогресивната методика, сигурно ще ви е по-лесно прехвърлянето в нормална паралелка Simple Smile Още повече, че то ви е и най-близо.

# 237
  • Пловдив/София
Да, прави сте, ама все си мисля, че колко да са прогресивни със същите учители.. А и това, че са 22 деца в малките им стаи (гледала съм ги преди време като избирахме ДГ) е доста тъпо, но дано са се поучили и да не допускат големи бройки.
И класическите паралелки имат плюсове, та ще видим.
А рейни, ако питаш за децата от Прогресивно- аз коментирах само начина им на изразяване, общувам и с други деца на тяхната възраст, определено тези имаха богат речник, бях спокойни пред голяма публика, личеше си опита в дискутирането и че са изказвали мнение и разсъждение неведнъж.

# 238
  • София
Мне, беше към Лейка Simple Smile Тя със сигурност има опит и на мен би ми било интересно как е разбрала.
За Прогресивното и аз имам приятелски деца там, но техните родители са си любителите на домашното обучение и като цяло си е място и среда точно за тях. Децата са им щастливи, те са щастливи. Децата им са 2-3 клас, та ми беше интересно дали и аз ще мога да разбра как са по БЕЛ и МАТ и т.н.. От срещите са много будни, сладки и добри деца.

# 239
  • София
Като се зачетох за "естествената среда", естествения потенциал на децата и Монтесори, оставам с впечатление, че там няма контролни, изпитвания, тестове. Тогава ми е неестествено в едно изречение да стои НВО и Монтесори. НВО е тренировка - нещо всички тези работи не ми се връзват с Монтесорито, дето го търси Пипи. Има едно частно училище Монтесори, което се помещава в сградата на НУКК в Горна Баня. Резултатите му на НВО са доста надолу в класацията, да не говорим, че се явяват по един, двама ученика. Т.е. - все тая им е за НВО.
Това не е вярно. Училището се казва "д-р Мария Монтесори", но нямат нищо общо с Монтесори метода.
Доколкото съм им гледала сайта - не претендират да са по метода.

Общи условия

Активация на акаунт