Частни училища - информативна тема 31

• 29 576
  • 738
  •   1
Отговори
# 30
  • София
В този ред на мисли: вчера малкия се беше разфучал на тема колко бил скъп АК, пък не си увеличавали капацитета на интернет връзката (един вид, не сменяли рутерите с по-скъпи и не плащали за повече канал). Брей, викам си, той от икономика и цени грам представа няма, тръгнал да раздава акъл...

# 31
Е, предпочитам да съм дървен философ по твоето определение, вместо да съм фрустрирана от цените на имотите или тези на ЧУ, и да имам нужда да си изливам фрустрацията във форум Simple Smile И да имам достатъчно доходи, както и свободно време да пиша по каквато намеря за добре тема.  Някак ми се струва по-добре за душевното равновесие Laughing Който-както Wink

Шарки, обяснИ му някои неща за закона за търсене и предлагане, ще му е полезно, мисля.

# 32
  • София
Фенси е права за неинформираността на родителите. Аз лично на мои познати, които търсят училище директно им казвам, че ЧУ вече не си струва (с няколко изключения). И ако не са в изключенията, по -добре в ДУ. Ама е нормално хората да мислят, че като плащат ще получат повече. Е, да, ама не. Някъде получават, другаде-не. За съжаление го разбират късно. А нека не се лъжем, че решението за местене на дете е лесно. Има и други фактори, които не са свързани само с удовлетворението на родителите от училището. Местенето е стрес и доста хора предпочитат да изчакат приключването на образователен етап и тогава да сменят училище.

# 33
Е стига де. Пък темата за увеличените такси я подхванах аз, за което вече съжалявам.
Ако се чете обективно, никъде Фенси не е дала основание да се смята, че е фрустрирана от таксите.
Аз съм фрустриран от това продължаващо увеличение. И си го признавам в прав текст. И го смятам за необосновано. И подкрепям разсъжденията на Фенси по въпроса, като освен това смятам, че наистина много училища рискуват ако не да фалират, то поне силно да се редуцира бройката на клиентите им. В икономиката тези процеси изискват време, не се случват от днес за утре, но неминуемо с течение на времето вероятно така ще стане.

Лично аз считам вдигане на таксите при сегашните им равнища за абсолютно необосновано. Дано Фенси да е права в оптимизма си, като спомена, че ще преглътне 200 евро увеличение, но за съжаление от пост в предишната тема става ясно, че увеличението е 700 евро, а това надхвърля вече всякакви граници. И нямам предвид конкретно училище, защото повечето ще направят нещо подобно. Както Фран ни информира още в предната тема, Питагор вече са го направили. Освен това, средата се променя при такива увеличения на таксите, ще отпаднат много качествени деца, чиито родители вече няма да могат да си позволят таксите.

Фенси е права за неинформираността на родителите.
Разбира се, че е права. Моят пост трябваше да бъде преди твоя по замисъл, ама докато го напиша и ти се включи:) Което само потвърждава това, което Фенси, а и аз, казваме.

# 34
Е стига де. Пък темата за увеличените такси я подхванах аз, за което вече съжалявам.
Ако се чете обективно, никъде Фенси не е дала основание да се смята, че е фрустрирана от таксите.
Аз съм фрустриран от това продължаващо увеличение.
Скрит текст:
И си го признавам в прав текст. И го смятам за необосновано. И подкрепям разсъжденията на Фенси по въпроса, като освен това смятам, че наистина много училища рискуват ако не да фалират, то поне силно да се редуцира бройката на клиентите им. В икономиката тези процеси изискват време, не се случват от днес за утре, но неминуемо с течение на времето вероятно така ще стане.
Лично аз считам вдигане на таксите при сегашните им равнища за абсолютно необосновано.
Скрит текст:
Дано Фенси да е права в оптимизма си, като спомена, че ще преглътне 200 евро увеличение, но за съжаление от пост в предишната тема става ясно, че увеличението е 700 евро, а това надхвърля вече всякакви граници. И нямам предвид конкретно училище, защото повечето ще направят нещо подобно. Както Фран ни информира още в предната тема, Питагор вече са го направили. Освен това, средата се променя при такива увеличения на таксите, ще отпаднат много качествени деца, чиито родители вече няма да могат да си позволят таксите.
Не е така, но ме мързи да търся цитатите, не ме интересува достатъчно. Нейна си работа.
Ми, хубаво - оплакванията - към Арменския поп...

# 35
Попеа, ама виж сега, едно е да си цениш времето и парите, щото знаеш как си ги изкарал, друго е да философстваш за да си център на внимание поне на едно място. Аз от цените на имотите не съм фрустрирана и гледам максимално да се възползвам тези дни. Нито от цените на ЧУ. Последното ми е грижа, с оглед факта, че все по-малко читави хора ще могат да си го позволят. А на мен не ми е все едно с какви деца ще учи моето дете. Щото освен учителите и средата ми е много важна. Като основен фактор за стимулиране... Хубавото е че има и директори, и собственици, които мислят като мен.

А ти си говори. Не ми пречат жалките ти опити да уязвиш. Винаги когато се включиш, принципен разговор избива на лични нападки.

Последна редакция: чт, 12 дек 2019, 13:17 от Fancy

# 36
Разбира се, че е права. Моят пост трябваше да бъде преди твоя по замисъл, ама докато го напиша и ти се включи:) Което само потвърждава това, което Фенси, а и аз, казваме.
Аха, добре. Неинформирани са, обаче изкарват достатъчно пари и са готови да ги платят. Е, и? Това не е ли тяхна си работа, в края на краищата? Аз поне така ги виждам нещата. И понеже си е тяхна си работа, плащат и собствениците използват това и увеличават таксите. И ти да си собственик, и ти ще го правиш. Ама като не си, ти е криво Wink
Фенси, пак мерси за разрешението да говоря Laughing

# 37
И аз считам, че вдигането на таксите е прекалено като процентно съотношение.

Онна благодаря за темата!

# 38
  • София
Светлина от следващата година увеличават таксата с 20%. Докато сме на темата да пиша...хм, хм, хм...

# 39
С колко точно се увеличават заплатите в държавните? Някой знае ли подробности?

# 40
  • София
Около 17%. Доколкото разбрах от учители максимумът е почти 1300 лв., ама бруто. И то нямало да повлияе на всички, пък имало някакви условности. Най-много щяло да се усети при тези без стаж, които тепърва започват или нещо такова.

Но, ако в ЧУ до момента са плащали на учителите по-малко от или колкото това е живо кощунство. Нали идеята е, че в ЧУ родителите търсят и по-мотивирани и добри учители.

Последна редакция: чт, 12 дек 2019, 13:57 от sadlady

# 41
Реално, в ДУ най-голямата черна дупка е периода 5-7 клас. ДУ с подбор, което да си заслужава, е едно СМГ.
Синът ми беше в 119то с подбор (изпит) и пак имахме доста проблеми. Макар че сега, поглеждайки назад, математиката им беше чудесна, част от другите предмети също, но дисциплината, ах, тази дисциплина и ах, този ПР директор, който отказваше да се занимава с проблеми, за да не пострада имиджа му....
Аз и за СМГ не съм сигурна, че дисциплината е перфектна. И също така съм чувала за много неразбории там. Обаче, за дете добро по математика все още май си остава най-подходящо като среда.
След 7ми клас също не виждам огромен избор. Езиковите гимназии почват от нулата и ако детето е учило езика в ЧУ или курсове са загуба на време. Освен ако не иска да усвои няколко езика, но аз не съм убедена до колко е смислено това и определено не е за всеки. НПМГ все още не може да догони нивото на СМГ дори извън математиката. Според мен хоризонтът на черната дупка е с по-голяма площ Simple Smile

# 42
Таксата в AAS е доста по-висока от посоченото на първа страница.
Нормално е да се увеличава таксата, нарича се инфлация. И като казвам, че е нормално не означава, че ми харесва.

# 43
Мх, само, че според НСИ от декември 2018 до октомври 2019 тя е 2,5%. https://www.nsi.bg/node/2539
Сложи я 5% и пак не стига за обяснение на увеличението или исканите цени от някои училища.

# 44
  • Пловдив/София
Фенси е права за неинформираността на родителите. Аз лично на мои познати, които търсят училище директно им казвам, че ЧУ вече не си струва (с няколко изключения). И ако не са в изключенията, по -добре в ДУ. Ама е нормално хората да мислят, че като плащат ще получат повече. Е, да, ама не. Някъде получават, другаде-не. За съжаление го разбират късно. А нека не се лъжем, че решението за местене на дете е лесно. Има и други фактори, които не са свързани само с удовлетворението на родителите от училището. Местенето е стрес и доста хора предпочитат да изчакат приключването на образователен етап и тогава да сменят училище.
Защо не си струва? Защото предлага сходно обучение на огромна ценова разлика, или други причини?
Да не забравяме, че изборър на Чу 1-4 клас е до голяма степен удобство. Не искам детето ми да е на занималня с 40 деца по 4 часа на ден, а няма кой да поеме еждневен ангажимент от 12часа, така че изборът е ясен...
Аз съм с много смесени чувства към Изи, чак полярни, и не знам дали да се изказвам..Добрите учители и часовете по наука са факт, че е нещо страхотно. Но има няколко други алармички, една от които е точно агресивният маркетинг. И стартирането на 5 годинки според мен ще им изиграе лоша шега.

Общи условия

Активация на акаунт