Частни училища - информативна тема 31

• 29 569
  • 738
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Пипи, защото не само е сходно нивото, ами някъде е и по-ниско. Илюзия е, че щом е ЧУ значи при всички положения нивото на образование е по-добро от ДУ по принцип. Затова не си струва на всяка цена.
 Относно полудневната заетост в ДУ и нежеланието за занималня - имам познати, които са си решили въпросът с наемането на човек, който се занимава с децата. И им излиза доста по-изгодно от ЧУ. По-голямото дете сега го приеха в СМГ и имаше доста добри резултати и като цяло много добра подготвка.

# 46
Ако детето е в добро ДУ, наистина може да излезе доста по-евтино да се наеме учител на половин ден, който да има грижата с прибирането и подготовката на децата.

# 47
  • Пловдив/София
А те така се намират добри учители и хора, желаещи да поемат ангажимент за под 7-800 лв и без заплащане летните месеци... Сигурно сте прави, ама някак не ме кефи такъв вариант. Друго си е всичко да е на едно място- кчествено обучение, деца/приятели, спорт, изкуства...
Но ето ти пазарна ниша- придружител на деца следобед. С до 4-5 деца се връзват добри доходи и гарантира качество. Сигурно частна занималня е подобно де...

# 48
Пипи, защото не само е сходно нивото, ами някъде е и по-ниско. Илюзия е, че щом е ЧУ значи при всички положения нивото на образование е по-добро от ДУ по принцип. Затова не си струва на всяка цена.
 Относно полудневната заетост в ДУ и нежеланието за занималня - имам познати, които са си решили въпросът с наемането на човек, който се занимава с децата. И им излиза доста по-изгодно от ЧУ. По-голямото дете сега го приеха в СМГ и имаше доста добри резултати и като цяло много добра подготвка.
Това не винаги е вярно. Зависи кое е ДУ и къде е. Има ДУ, които са по-зле от всяко ЧУ. Затова и човек е добре да внимава къде си купува имот, ако не иска да бъде абонат на системата на ЧУ.  Те двете теми, за имотите и за ЧУ,  са всъщност много свързани
По второто и моето мнение е такова.

# 49
Ако детето е в добро ДУ, наистина може да излезе доста по-евтино да се наеме учител на половин ден, който да има грижата с прибирането и подготовката на децата.

Хм, не съм запозната, но наемането на учител на половин работен ден не е ли трудна задача? По-скоро частна занималня?
Човек, който да поеме следобедните занятия с детето също е вариант. Не е нужно да е квалифициран специалист в дадена област. Виж, ако става въпрос И за помощ в подготовка за кандидатстване МГ след 4-ти клас вече си трябва учител по математика, намирането на който също не е лесна задача.

Друго си е всичко да е на едно място- кчествено обучение, деца/приятели, спорт, изкуства...
Пак опираме до личните предпочитания и възможности на родителя. За мен всичко да ми е на едно място не ми е ОК в периода 1-4 клас и предпочитам добро ДУ пред същото такова ЧУ.
Но мога да си позволя да си взимам детето, да му помагам с домашните, да го водя на спорт и английски език и да го подготвя за МГ. Всичко това ми доставя удоволствие и удовлетвореност.

# 50
  • София
Скрит текст:
Това не винаги е вярно. Зависи кое е ДУ и къде е. Има ДУ, които са по-зле от всяко ЧУ. Затова и човек е добре да внимава къде си купува имот, ако не иска да бъде абонат на системата на ЧУ.  Те двете теми, за имотите и за ЧУ,  са всъщност много свързани
По второто и моето мнение е такова.

Ами да де, нали това съм написала. Че, това че училището е частно, не означава, че задължително е по-добро като образование от всяко ДУ по принцип. А не, че няма ДУ, които са зле.

# 51
Фран, пенсионирани учители има доста. Добрите начални няма как да са заети и да си допълват доходите с частни уроци. Въпрос на договорка е възнаграждението и периода на плащането. Познавам няколко деца в градинска възраст, които биват обгрижвани в ролята на бавачка от начални учителки.

# 52
  • София
Но ето ти пазарна ниша- придружител на деца следобед. С до 4-5 деца се връзват добри доходи и гарантира качество. Сигурно частна занималня е подобно де...
Според мен не са подобни. От опит на близки и познати от частни занимални - в общи линии гледат да мине времето, домашните се пишат без разяснения и очаквания за качество. А 4-5 деца вкъщи да се обучават от един учител пак не е върхът, освен ако човекът не е адски добър в овладяване на хаоса. Най-добре е само с твоите деца (които в масовия случай не са 4-5) да работи човек, като не е задължително да е педагог. Но в добрите ЧУ е съвсем друго - там има добра подготовка и по чужд език и по предметите, а има и среда, с която децата се сравняват.

Един човек, работещ вкъщи с децата, ако е възрастен, е по-малко вероятно да подготви децата добре и по езика.  Школите не са еквивалент - те са по 2 пъти в седмицата, повечето. Иначе аз бих могла да ги подготвям по всичко, ако се напъна и за СМГ ще ги подготвя, но имам кариера и не мога да отделя това време. Понякога ми се иска, но наистина не мога. Имам обаче приятелка, която го прави и се справя отлично.

Затова има хора, за които най-добрият вариант е добро ЧУ - в което има преподаватели по всичко, среда, изисквания и т.н. За мен добрите ЧУ в София са 5-6 (съвсем нямам за цел да правя реклама на двойката Питагор/СС). А държавните, от друга страна, ги деля на средна хубост и на такива, които са много зле (най-вече заради средата от малцинствата). Ние можехме да се запишем в 73-то, но не го направихме поради съображения от типа "средна хубост". Не е съпоставимо с добро ЧУ. Нивото му е масово, каквото е в повечето училища. Високите резултати от НВО в 7 клас се дължат на курсове, уроци и пренапрягане в периода 6ти - 7ми клас.

# 53
  • Пловдив/София
Аш, а кои са според теб тези 4-5 добри? Ясно, че е субективно, но ми е интересно.
Иначе аз хем обичам да работя с деца, хем с моето по цял ден се изнервям, не си представям да го уча на всичко и да го развозвам, това значи да изключа напълно себе си (и кариерно, и лично), от което не вярвам да има полза и за двете страни. Но хората са различни,може и да има мега търпеливи майки, с подход, с познания по всичко, с време и с богати мъже :Д

# 54
  • София
5- 6, Пипи. Ще ти пиша ЛС за моите виждания - да не разбунваме темата Simple Smile

Иначе аз хем обичам да работя с деца, хем с моето по цял ден се изнервям
аа, не така - спокойствие и само спокойствие Grin Relieved !

# 55
Аш, а кои са според теб тези 4-5 добри? Ясно, че е субективно, но ми е интересно.
>...................... и с богати мъже :

Ти го каза😀

Браво на Фран. Но тя е много рядко изключение.
По принцип въобще не си представям мястото на Мама и Тати да е да са частни учители вкъщи. Освен, повтарям, с редки изключения.

# 56
5- 6, Пипи. Ще ти пиша ЛС за моите виждания - да не разбунваме темата Simple Smile

Иначе аз хем обичам да работя с деца, хем с моето по цял ден се изнервям
аа, не така - спокойствие и само спокойствие Grin Relieved !

Защо, Аш, всеки потребител тук може да ги изброи от раз - СС, Питагор, Азбуки, КО, БШ, ТЕ, с уговорки ОТ, не задължително в този ред. Това са! За начален курс и евентуално прогимназия говорим. Като в прогимназията дори бройката се свива до СС и ПЧМГ, тъй като другите нямат впечатляващи резултати на НВО и на състезания. Какво има да го говорим. А идеално няма никъде.

# 57
  • София
Мецане, много хубаво, че споделяш твоята класация. Моята е горе-долу тази, но има някои разминавания. Определено Азбуки не ми е в седмицата (последно на толкова се спирам).

# 58
  • в страната на чудесата
Аш, копирай и мен с мнението ти Simple Smile
За мен идеален вариант в началния етап е 9 до 15.30 учебни занятия и после клуб ако иска, библиотека, компютърна зала, висене в стая за настолни игри докато дойде родителя или бус. Т.е. нещо по-неструктурирано...
След 4 клас предпочитам да започне да изгражда някакви навици и самостоятелно управление на времето.

# 59
Ми дай ги твоите седем, Лейка моля те и ти, поне за мен ще е много интересно и полезно. Ако искаш, на ЛС. Е, евентуално и Изи ако добавим.

Общи условия

Активация на акаунт