Частни училища - информативна тема 31

• 29 721
  • 738
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Просто "половината" нито са повече от половината, нито са "масово", нито са "най-вероятно", както се твърдеше по-горе, нито са всички (както пак се твърдеше по-горе). Просто са половината, а заедно с тях има една друга половина, която не се е засилила към АК. Има и една маса от родители на малки деца, които нямат идея какво ще бъде в 7 клас. А има и такива, които предпочитат частните гимназии пред АК. Аз например съм фен на ПЧМГ и на всички частни гимназии с IB.

На мен наистина са ми любопитни нагласите в другите училища. Зная само за едно дете, което искаше да влезе в АК, но не го приеха. Всъщност от по-големите деца, които познавам от СС, няма нито едно, което да иска да е в АК, но не бих казала, че никой не иска, т.като много добре зная, че половината отиват в АК.

Тинки, 10х!

# 511
# 512
  • София
А имали данни колко от децата от СС, кандидатстващи в АК, не са успели да влязат

Това намерих за завършилите 2019 г.

В този смисъл не е вярно, че половината избират АК, а просто половината са приети. Другите са пробвали, не е станало и айде в ДГ.

Първият скрийншот е от Данибон, вторият -  от сайта на СС.
Информацията за броя на кандидатсталите категорично не е вярна (за поне 2 от трите класа) От нашия, например кандидатсваха 13, бяха приеъщти 11, записаха се 9.

# 513
  • в страната на чудесата
Някой знае ли колко от децата от 7 клас в пчмг отиват в АК?

# 514
Извинявай, Шарки, не знам защо така реших, нали си частник и затова. 💐
Сори, че ви прекъсвам статистическата дискусия с уклон към физиката.

# 515
  • София
Извинявай, Шарки, не знам защо така реших, нали си частник и затова. 💐
Сори, че ви прекъсвам статистическата дискусия с уклон към физиката.
Да стигнеш до частник трябва да знаеш какво ти е уникалното предложение за продажба. Дете на 17 няма как да има такова. Дюкян може да отвори всеки, бизнес - не баш.

# 516
  • София
Никой не твърди, че СС подготвя за АК, това откъде ви хрумна? Това, което прави е, че формира нагласи в децата. Не знам от кой клас започва, но в 6 клас вече масово ходят на подготовка за АК във ВЪНШНИ ШКОЛИ и говорят по между си, че ще кандидатстват там. Познавам 1 дете, завършило 2019 и още 2, които сега са 7 клас. Да ви кажа ли от кога знаеха, че ще кандидатстват в АК, повлечени от общата вълна? Едното дете не го приеха в АК и беше в тотален шок, защото за него от години не съществуваше друга опция. И април започна тепърва да се готви за НВО и да проучва какви други опции има. То самото казва "Всички от училище искат в АК, от СС децата се готвят само за АК, аз съм сигурен, че ще вляза, защото съм от СС" и " В Златарски отиват тези, които не ги приемат в АК". Това са думи на ученик от СС, много сме си говорили по темата, също и с родителите му, както и с родителите на другите 2 деца. Да, може преди 7 години да не са тръгвали с нагласата за АК, но е факт, че през годините, в самото училище на децата им се формира тази фикс идея. А като е станало ясно през годините (заради саморекламата на СС и наблягането именно на този факт), че от СС половината отиват в АК (щяха да са повече, ако ги приемеха,), то оттам много родители го избират за училище за децата си. Добрата подготовка и повече часове по БЕЛ и МАТ са си просто част от общата картинка.

В крайна сметка, няма лошо.
Забавно е как в няколко поредни поста определяш като "факт" твърдения на случайно познати ДЕЦА. Преди време обяснявах на друг потребител разликата между факт и твърдение. Може би трябва отново да го обясня. Както и размахът, с който обобщават тинейджърите. След 3 деца в училището, някак си са ми убягнала тези факти - и за формирането на нагласа, и за масовото ходене по школи от 6-ти клас, и че "всички искат АК". Общо взето, смело мога да кажа, че нито един от посочените от теб в последните ти постове "факти", не е факт. Joy За протокола: голямата ми дъщеря изобщо не обмисляше АК като опция и не кандидатства там; малката се колебаеше между АК и Испанската - приеха я и в двете и избра Испанската /това към въпроса ти къде са избрали да учат форумските деца от СС, приети в АК/; моята родителска нагласа е за точно 9 училища, едно от които е АК, а изборът се прави от детето. Но явно ти знаеш по-добре, защото имаш познати 2-3 деца в училището. Simple Smile

# 517
По инфо от родителите на бившите седмокласници, от випуск 74 деца, под 20 са се записали в АК. Има приети в колежа, които са предпочели ДГ. Има и много силни деца с 95+ точки от всяко  НВО, предпочели да продължат в ПЧМГ.

# 518
А изборът няма ли и финансов аспект?

# 519
За ССФ няма, тук всички са милионерки, обаче ме кефи как се включи една юристка и веднага разясни разликата между факт и фикция. То за мен е ясно, но явно на някои хора наистина трябва да им се разясни. Grinning  Винаги много съм се кефил да общувам с юристи, то умното си е умно. Във всяка друга професия има и умни и не чак дотам, ама прост юрист досега не съм виждал, а всички са много обаятелни, с висока обща култура и изключителни събеседници.

# 520
  • София
Имам ли право да не харесвам Теодосиев и идейте му?  Simple Smile
Имаш. That makes two of us.

Що не постигнете първо 10% от успехите на Теодосиев и после да говорите така?
Аз, за разлика от "учителя",  не правя сексистки изказвания:
https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7568288, първият абзац, за японската майка.
и не деля децата по това в какво семейство са се родили (децата не си избират семейството). Не е доказана пряка връзка между алкохола на родителите и интелекта на детето.

Отдавна не се меря с никой, та дали съм под 10% или над, няма никакво значение. Насилствен интелект няма. Не можеш насила да дадеш. Можеш да предизвикаш ентусизъм, да "заразиш" един човек/дете с интерес към света и към определени дисциплини, и точно там е мястото на учителите: да "заразяват".

Не съм съгласна и с твърдението му за 10те хиляди книги, защото изцяло отхвърля развитието на технологиите. Децата ни живеят в един друг свят, много по-технически развит, и не задължително по-лош.

За ССФ няма, тук всички са милионерки, обаче ме кефи как се включи една юристка и веднага разясни разликата между факт и фикция. То за мен е ясно, но явно на някои хора наистина трябва да им се разясни. Grinning  Винаги много съм се кефил да общувам с юристи, то умното си е умно. Във всяка друга професия има и умни и не чак дотам, ама прост юрист досега не съм виждал, а всички са много обаятелни, с висока обща култура и изключителни събеседници.
А аз съм. Така умело забатачи цяла една браншова организация, че сега е ни напред, ни назад.

# 521
По-интересният въпрос не е ли колко деца остават в ПЧМГ след 7 клас? Смяташ ли, че има концентрация на деца от ПЧМГ в друга гимназия?

# 522
Ох, Шарки, от интелигентен човек като  теб не съм очаквал такова буквалистко възприемане на нещата и съответно повърхностни коментари. Вероятно не си имала време и желание да се задълбочиш; ако искаш, изгледай видеото когато имаш нагласа за това, просто не си права според мен в коментарите си, а пък колкото до либералщината и "анти-сексизма" и другото, това си е дефект на АК и на американското възпитание, в което виждате навсякъде и неща, които ги няма, които никой не е казвал, а ще го окачите на въжето за няма и нищо. Което не че не се случва в АК, примерно оня пример с дъщерята на Стефан, която изобщо не е пила бирата, а е взела менюто с бира като по-евтино и я набедили за алкохоличка. Или пък дето някого ще го изключат за една цигара, а други за много по-тежки провинения няма и да забележат. Надминахте СССР, честно. И там не стигаха чак до такива крайности, мога да ти кажа, като човек, живял 5 години в СССР. Като цяло нормално си беше, нормални хора, като изключим партийните събрания. А в АК имам чувството, че целият живот е едно партийно събрание. Бетер комсомола. Ми надминахте ги, честно.

Последна редакция: чт, 26 дек 2019, 19:26 от Татко Мецан

# 523
  • София
Човекът си има вярвания и вече е селебрити, естествено е да ги засили, вместо да ги смекчи. На мен ми идва краен, пресолява манджата.

# 524
А виж, Анди, с това съм съгласен, казано умерено и аргументирано като теб. Да, и според мен за някои неща е краен. Но и ти си крайна, като казваш, да се цитирам:
Кажете ми, не е ли сладък
подходът тука обявен -
ако не учиш нощ и ден
с отрочетата до припадък,
то значи си родител лош,
не чиниш ти и пукнат грош!

Това най-вече за теб го писах, Анди! Щото твойта теза е такава. Крайна колкото си щеш - също както и някои от тезите на Теодосиев, а вие с него всъщност говорите едно и също! Което е чест за теб, защото това е най-добрият, най-успелият учител в България.

Общи условия

Активация на акаунт