Частни училища - информативна тема 31

• 29 702
  • 738
  •   1
Отговори
# 540
Ми Ежко, ние сме чели, не знам сега дали 300 страници на ден, ама по стотина сме прочитали. Като съдя по езика и изказа на участниците в тази тема, то всички от нас.

# 541
  • София
През ваканцията четяхме и по 300, и повече. Един роман на ден. Но нямаше много - много какво друго да се прави.

# 542
Скрит текст:
Скрит текст:
Не е точно, че половината от СС отиват в АК. В АК отиват приетите, които са част от всичките кандидатствали. За 2019 г. половината от кандидатствалите са приети, естествено е неприетите в АК да се насочат към ДГ или други частни, например Златарски. Едно е да си приет в АК и да избереш ДГ, друго е да не си приет и да нямаш избор. Пределно ясно е, че в СС децата са с насока за АК, още от ПУК.

Всъщност и ти не си абсолютно коректна. В АК отиват толкова от кандидатствалите, приетите и накрая окончателно избрали АК. Има сериозен процент деца, които са приети в АК и са избрали държавна гимназия. Колко точно е не мога да кажа, но всяка година това НЕ са единици и изключения.
И всъщност ти не знаеш колко са кандидатствали. Не всички от 56 деца випуск са кандидатствали в АК. Коректното изявление е, че половината випуск е приет в АК. Колко са кандидатствали никой не знае. Simple Smile И колко са се записали също.

И
Пределно ясно е, че в СС децата са с насока за АК, още от ПУК.
Пълни глупости. Точка.

Поправям се. Не децата, родителите им. Още от ПУК.

И това наистина е пълна глупост. Има родители с такива желания, но да внушаваш, че всички родители с деца в СС от ПУК ги зомбират за АК е абсолютна лъжа.

Добре - от колко деца са класовете в СС? За 2019 пише, че са кандидатствали 15, 15, 19 деца от съответните 3 класа.

Всяка година СС пуска статистика на приетите в АК - върти се между 40 и 70 % от випуска....Аз не знам друго училище в България, което да изпраща средно 60 % от випуските си в АК. Толкова по въпроса за ПУК, намеренията на родителите и прочие.
Всъщност няма как да знаеш колко от тях са се явили за всеки случай.
На нас АК не ни е желание, но ще накарам дъщеря ми да се яви за подсигуряване, защото всичко се случва на НВО.
Така че колко деца подават документи и участват в класирането на АК, не става ясно от тази извадка.

Скрит текст:
Десем, на въпроса ти- не мисля, че само финансовият стимул е оказал влияние, ако има такъв. Все пак СМГ също е безплатно училище. Мисълта ми беше не да противопоставям двете училища, а да кажа, че голяма част от децата се местят след 4ти клас, за да избягат от средата 5-7 клас в кварталното училище. Тоест в което и да е чу или ду, ако човек е много доволен, няма да си причинява истерията, която хич не е малка, в 4ти клас.
Да доуточня, че не важи за всички кандидатстващи разбира се, но за една немалка част.
Има как, поне за миналата година. Ако приемем,  че 2019 са 56 деца випуск в СС, и стъпим на двете статистики, става ясно, че:
1) от 56 деца в АК са кандидатствали 49 деца (Данибон), тоест, 87,5 % или огромното мнозинство, неслучайно има бусове за подготовката;
2) от 49 са приети 28 (Данибон), тоест, 57 %  или малко над половината от всички кандидатствали;
3) от 56 деца випуск на СС 2019 в АК са се записали  52 % (Сайт на СС), което е 29 деца, тоест, всички приети деца и даже и едно в повече Simple Smile Има явно някои неточности в статистиката, но изводът е, че всички приети се записват, поне така е било тази година.
Просто "половината" нито са повече от половината, нито са "масово", нито са "най-вероятно", както се твърдеше по-горе, нито са всички (както пак се твърдеше по-горе). Просто са половината, а заедно с тях има една друга половина, която не се е засилила към АК. Има и една маса от родители на малки деца, които нямат идея какво ще бъде в 7 клас. А има и такива, които предпочитат частните гимназии пред АК. Аз например съм фен на ПЧМГ и на всички частни гимназии с IB.

На мен наистина са ми любопитни нагласите в другите училища. Зная само за едно дете, което искаше да влезе в АК, но не го приеха. Всъщност от по-големите деца, които познавам от СС, няма нито едно, което да иска да е в АК, но не бих казала, че никой не иска, т.като много добре зная, че половината отиват в АК.

Тинки, 10х!
Абсолютно са "най-вероятно" и са "масово", защото АК са с 52 % вероятност срещу 1-2-5-6 %  за всяка една от другите опции. Не знам защо спорите по това, възпитаниците на СС масово са в АК според самият сайт на СС, няма друго такова училище, което само то да е приело 52 % от випуска, че и 40 % от випуска е много. Защо, как, заради кого и кога, са все последващи въпроси, това са числата и фактите зад тях.

Последна редакция: чт, 26 дек 2019, 22:25 от Анонимен

# 543
  • София
Не разбирам какво толкова ви интересува колко % са избрали АК. Ако ще и 100% да бяха, какво? Училищата  принципно имат инструментариум да въздействат на избори негласно, факт е, не визирам конкретно училище в случая. И все пак финално изборът си остава родителски/на децата. И без намесата на СС доста родители  се ориентират към АК (но едва ли още от ПУК) по една проста причина, която не знам защо никой не отбелязва.  Децата им са прекарали 8 години до момента в ЧУ и не е изненадващо желанието на доста от тях нещата да си останат в същия познат коловоз на частното образование и да не рискуват в непознати води. А особено когато не става дума за дете с интерес/афинитет към математика/физика/програмиране, че да погледнат И към ПЧМГ като вариант, се оказва, че изборът всъщност е доста малък и оптималният вариант за частна гимназия без фиксирано профилиране още на входа и с много добра общообразователна подготовка като получената до момента в СС е  баш АК.  Ако ПЧМГ нямаше гимназия,  картинката щеше да е подобна в частта с избор на частно училище за гимназиален етап. Но понеже има, нещата са малко по-различни.

Последна редакция: пт, 27 дек 2019, 07:31 от пенсионирана русалка

# 544
Цитат
Русалка, просто факти.  Може на някого да не са интересни, на друг да не му харесват, но това не ги променя, те си остават факти. А причините зад тях са друг въпрос.
На мен  ми стана интересно от дискусията, аз преди не съм се замисляла над това къде отиват децата от едно или друго основно училище. И браво на СС, че поддържат и публикуват такава статистика.

Последна редакция: чт, 26 дек 2019, 22:45 от Анонимен

# 545
Дори и половината да отиват в Колежа, не виждам причина това да се изкарва като нещо негативно. А твърденията, че промиват мозъци за АК са нелепи.
Тук някой имал познати две деца, които казали така, а още десет човека с лични деца му отговориха, че няма такова нещо.

# 546
Дори и половината да отиват в Колежа, не виждам причина това да се изкарва като нещо негативно. А твърденията, че промиват мозъци за АК са нелепи.
Тук някой имал познати две деца, които казали така, а още десет човека с лични деца му отговориха, че няма такова нещо.
А кой и къде го е изкарвал негативно? Поне аз никъде не съм оценявала този факт, в никаква посока. Просто интересен факт, поне за мен, защото не знам за друго основно училище, където половината деца да отиват ан блок в едно и също училище след 7 клас. И за СС не знаех, от дискусията разбрах. Това са числа, статистика, приятно нещо, недвусмислено, на което може да разчиташ. Слуховете, емоциите и субективните мнения са в друг домейн Simple Smile

# 547
  • Sofia
Честита Коледа!
Смаяна съм от изписания обем 😊
Интересно е тук👍

Моето голямо дете завърши АК през 2018 г. Учи в Кеймбридж, Гонвил&Кийс, колежът на Стивън Хокинг, със стипендия, компютърни науки.
Никога не е била състезател, като изключим 2-ри клас, победител на национално състезание Математическо кенгуро (готвена в БШ). За АК се подготвя 5 месеца при Кортезов, увлечена от свой съученик (момчето бе от БШ, АК, сега учи архитектура).
Именно Кортезов е славният гений на софийския фронт, който събуди у нея интерес към математиката. Академичните си успехи, умението да планира и да си поставя собствени цели, постигна в това така обвито в градски митове и легенди, противно на много, училище - Американски колеж- София. Изпихме пълни чаши от неприкритата завист, включително от близки познати, когато бе приета в АК, балът ѝ на НВО също бе много висок-влизаше в НЕГ и СМГ(подготовка БШ-ЗИП).
Именно през 2013 се запознахме с парадоксалното масово възприятие за АК: хем недолюбвано, хем едновременно с това - така желано училище. Имахме притеснения относно финансовата част, но получихме помощ по социален критерий.

В БШ до 7 клас доби знания от чудесни учители: Тафраджиев - по география, Дидева - по математика, Николова - по литература, Тошева и Йосифова - по английски език.
Дъщеря ни бе от децата, учили в ЧУ до 7 клас по неволя, защото нямахме друго квартално училище, а бабите ни работеха. Таксата стартита от 360 лв /10вноски през 2006 г.

Сега нещата са много по-различни, за °2 отново избрахме ЧУ заради  квартала (нямаме ДУ, а най-близкото-55, е бледо подобие на себе си). Класовете навсякъде в София вече са големи. 10-те деца в паралелка отпреди 12 години са непостижима цифра. В класа ни има 5 двуезични деца. Общо учениците са 20 - 1-ви клас в БШ - 2019/2020г. Хлапетата, които аз познавам, са много по-будни и много по-палави от преди години. Работата за учителите е много по-тежка. Номер 2 изкара ПУК във филиала на Прогресивното  в същата сграда на БШ, но този формат беше прекратен, както знаете. От  периода 2018/2019 лично ние сме изключително доволни от учителката по английски език, която вече не е в България, а живее в Лондон, а също и от едната дама от педагозите.

В първи клас продължихме в прогресивна паралелка с  2 прекрасни учителки, което за мен е най-важното. Ето малко повече за по-младата от двете: https://nauka.bg/intervyu-kristina-koleva-haresva-da-sam-uchitel-bih-2/

Относно въпросите за обратната връзка с БШ - директорът бе след тежка операция и отсъстваше над месец. Липсваше ми информация за някои от дейностите, имаше неясноти и за планирането на  учебната година, но всичко се нормализира.

Всяка седмица получаваме бюлетин от нашите учители, а училището готви такъв на месечна база, което е изключително полезно за родителите, а и за бабите ни, вече пенсионери, които живо се интересуват от дереджето на отрочето.

Последна редакция: пт, 27 дек 2019, 00:08 от major

# 548
Цялото ти предположение Попеа се базира на невярна статистика. Явно не забеляза(дали умишлено или неволно ще оставя другите да преценят) и моето, и на Она отбелязване за достоверността на статистиката в Данибон. Единственото достоверно и официално е това на сайта на училището - 52% от 56 деца учещи в АК. Нито брой кандидатствали знаеш, нито брой неприети, нито брой приети и незаписали се. Толкоз!

1) от 56 деца в АК са кандидатствали 49 деца (Данибон), тоест, 87,5 % или огромното мнозинство, неслучайно има бусове за подготовката;
2) от 49 са приети 28 (Данибон), тоест, 57 %  или малко над половината от всички кандидатствали;

А имали данни колко от децата от СС, кандидатстващи в АК, не са успели да влязат

Това намерих за завършилите 2019 г.

В този смисъл не е вярно, че половината избират АК, а просто половината са приети. Другите са пробвали, не е станало и айде в ДГ.

Първият скрийншот е от Данибон, вторият -  от сайта на СС.[/spoiler]

Информацията за броя на кандидатсталите категорично не е вярна (за поне 2 от трите класа) От нашия, например кандидатсваха 13, бяха приеъщти 11, записаха се 9.

Последна редакция: пт, 27 дек 2019, 00:35 от Fancy

# 549
  • Отвъд алеята зад шкафа
Добре, от колко деца е класът, от който са кандидаствали 13 деца и са приети 11, а 9 са се записали?

П.П Сега попитах детето от 7 Б клас от завършилите 2019 г - каза, че класът е бил от 20 деца, мисли,че 18 от тях са кандидатствали. Та...20 общо, кандидатствали 18. Данибон е написала за "Б" клас 19 деца, което може да е вярно, защото детето каза "мисля 18", тоест може и да са 19. Не знам колко са приетите и записалите се и няма да споря за тези данни, но е факт, че 80 % от класа е кандидатствал в АК. И не знам за друго такова училище. Голямо отричане пада  по някаква причина.

Последна редакция: пт, 27 дек 2019, 01:45 от gadamer

# 550
Има отричане единствено на твърдението ви, че училището организира подготовка за АК и влияе върху избора на децата. Особено пък от ПУК. ХАХАХАХООХОХО!!!!
И почетвъртвам: казваме, че никой от вас и нас не знае колко общо са кандидатствали, колко са неприети и колко са приети, но незаписани. Знаем само записаните. Какви изводи вие си вадите от недостоверни сайтове, твърдения на "детето" и т.н. са си само ваши и неподчинени на нищо официално. И това е в кръга на градските легенди. Фактите са ясни!

Мога да се басирам, че ПЧМГ конкурира СС в кандидатстването за АК. Разбира се не мога да го докажа, защото няма такава статистика. Но от достатъчно четене на форума мога да кажа, че има трайна тенденция ПЧМГ учениците масово да се пробват в АК. Приетите са също много, а колко се записват е отделна тема.

# 551
  • Отвъд алеята зад шкафа
Да, права си. Няма как седмокласник от СС да може да брои до 20 и да знае колко деца има в класа му.
Никой не твърди, че училището организира подготовка, само транспорт на цели групи деца. Може би заради транспорта толкова деца се насочват към АК 😂

# 552
  • София
е.

Последна редакция: пт, 27 дек 2019, 22:59 от Andariel

# 553
  • София
Играли ли сте Цивилизация? Като с кОпането на пътищата е.
Аз не съм - може ли да обясниш какво имаш предвид?

# 554
  • София
и.

Последна редакция: пт, 27 дек 2019, 22:58 от Andariel

Общи условия

Активация на акаунт