Неподходящ тип мъж за връзка

• 31 240
  • 1 405
  •   1
Отговори
# 1 005
Иване, има жени, които изобщо не ги чакат тези 2 години майчинство и се връщат преди да са се отчуждили от работата твърде много.

Въпросът е, че тези деца искат грижи, ако искаш да станат хора. Ако си самотна майка и няма кой да ти помага, това малко или много би било трудност пред кариеризма, който изисква и малко от свободното ти време и допълнителна енергия.

В старата работа имах една колежка такъв случай - все когато ми трябваше, или води детето на зъболекар, или на родителска среща, или нещо друго. Винаги проявавах разбиране, въпреки, че тези липси в един момент си напрягат.

# 1 006
В доста от фирмите в България заплатите се знаят, за никого не е тайна. Тъпо, но факт. Най-малко обявените позиции са в повечето случаи с посочено заплащане, в сайтовете за обяви за работа. Отделно касиерките на фирмите или компаниите, които дават заплатите най-често са едни от най-големите клюкарки и интригантки.

# 1 007
  • BG
Защо всички говорите само за заплати, а имате предвид доходи? Да, заплатата е доход, но който се стреми към по високи доходи едва ли ще разчита на заплата.

# 1 008
  • Пловдив
Ама, моля ви се! В последното десетилетие (а в развитите икономики - отпреди две-три десетилетия) в България все повече жени съвсем съзнателно решават да раждат след навършване на 35-40 години! Това значи, че имат абсолютно еднакви възможности за кариерно развитие след навършване на пълнолетие. Това са доста години, които тези небързащи да раждат жени съвсем спокойно могат да оползотворят, досущ както и мъжете в същите условия.
 А пък рано раждащите жени, например при навършване на 18-20 години, могат след две-три години да продължат да градят кариера (в повечето развити западни държави има и майчинство, и бащинство, като това трае по 2-3 месеца и след това пак бегом да бачкат като преди, докато в България има майчинство за 2 години). Но мнозинството такива вече родили българки предпочитат да са с "професия майка" до навършване на пълнолетие от страна на детето. Бях рамо до рамо с няколко мъже, чиито съпруги или приятелки работеха от вкъщи нещо на лаптопа. Едната преди това работеше и при нас като проектантка, а след това продължи на свободна практика от дома, докато си гледаше детето. Други избират вместо това да борят скуката, като си запълват времето с турски/индийски сериали, големия брат, клюки във Facebook или в страници за запознанства (макар да са обвързани). Познавам и такива, така че не са единични случаи.

Защо всички говорите само за заплати, а имате предвид доходи? Да, заплатата е доход, но който се стреми към по високи доходи едва ли ще разчита на заплата.
Зависи от заплатата. Има заплати, които може да са в пъти по-високи от нечий доход от собствена дейност. Това, че някой има фирма, не значи, че се къпе в пари. Някои "фирмаджии" и "фирмаджийки" едва свързват двата края. Моята заплата по договор не може да надвишава 4000 евро, но си имам други допълнителни възнаграждения за извънредно положен труд. Вземам си и странични бързи поръчки.

# 1 009
  • София
Ама че досадно. Вас нали никой не ви кара да изкарвате по- висока заплата. Мирувайте и толкова. Всичко е точно. Вие сте доволни от себе си (поне на думи), нямате интимни допирателни с потребителките, демек нека всекинсе движи в своя коловоз.

# 1 010
Аз категорично не смятам, че жените имат някакви умствени или други дефицити спрямо мъжете - средно статистически. Нито че имат по-малки природни дадености за кариерно развитие или им се плаща по-малко, щото били жени. Поне не и в България. Разбира се, има професии, за които е подходящ единият пол повече от другия.
Обаче тук стои въпросът с децата.
Първото голямо изпадане от класацията е периодът на майчинството - 1, 2 или 3 пъти. И е за предпочитане това да стане баш в най-активната за развитие на кариерата възраст, а не след 35, когато я е успешно, я не. Смятам, че в България майките имат голямо предимство пред жените в други държави, че имат възможност да гледат децата си поне до 1 година при почти същите доходи, както преди излизането в отпуск. На много места отпускът по майчинство е брутално кратък (има-няма месец), след което имаш избор или да наемеш гледачка и да се върнеш на работа (а как се оставя такова малко детенце, малко мъже могат да разберат), или просто да се откажеш да работиш.
Второто голямо препятствие са постоянните отсъствия от работа поради болести на децата и невъзможността да се работи допълнително поради ангажименти с децата (учене, възпитание, организацията на живота). На теория би трябвало това време да се поделя между двамата родители, но на практика основният товар се отнася от майките. Така че не е чудно, че масата жени изостават кариерно от мъжете си и се налага да се отказват от някои свои мечти. После им се размахва пръст, че били некадърни и затова не получавали, колкото мъжете. Свестният мъж би оценил работата, която жената извършва ей така всеки ден, без да получава брутна заплата.

# 1 011
  • BG
Говорим за реалностите в БГ. Сега, че някой взема 4000евра месечна заплата  е по скоро изключение, както и че някой пък имат доход 4000 евра дневно. В общия случай заплатите са къде, къде по ниски и когато се дикутират общи теми, аз бих се придържал към средните стойности в БГ. Някак си по реално е, останалото са частни случай от които нищо не произтича.
Да не говорим, че София не е БГ. А пък извън Сф нещата стават още по трагични. В моето семейство никога не е имало мой и неин доход. Имало е и има само семеен доход.

Последна редакция: ср, 25 дек 2019, 23:05 от Tony34Al

# 1 012
Майчинството е двегодишно, но нали не си правите илюзии, че всяка жена се връща на пълна ръчка? След това има още доста години, в които има 1. боледуване; 2. бързане да вземе детето; 3. общо претоварване от логистиката.

В това време мъжете са малко по-малко обременени. Може да остават до късно в работата, да работят уикенди, да доучват, да поемат по-трудна и изискваща нова работа. Ей оттам идва напредването на мъжете и назадването на жените. И след 2-3 скока на мъжете, след това вече настигането е трудно.

# 1 013
  • Агент под прикритие
Сирена, поредна порция глупости!
В случаите на тези мои познати семейства с мъжете - държавни служители, те излизаха по-често в отпуск, когато детето се разболееше, отколкото майките, работещи при частниците, които нямаше да толерират толкова чести отсъствия!

Какво напредване, какво назадване, какви 5 лева....

# 1 014
Вие може би говорите за частни случаи или за хора на свободна професия. Уикенди никой не ти дава да работиш в нормална фирма, взимането на по-сложна работа не става по желание , а те следят да си изпълняваш задълженията на твоята си позиция и дотам. Няма как своеволно да поемаш друг тип задачи, дори да искаш.

# 1 015
Иване, аз го правя, защото имам оперативна самостоятелност и работя допълнително когато желая. Заплаща се, а и на последък взе да се забелязва и от мениджмънта. Нормална ми е фирмата Simple Smile

# 1 016
Уикенди никой не ти дава да работиш в нормална фирма...

Уикендите са за втора работа/фриленс.

Ако си журналист като мен, младите работят максимално, от рано до късно и без почивен ден. Има и други професии с такива възможности.

В "нормална фирма" винаги ще си "нормално платен". По-високото заплащане следва от по-високия риск и повече работа. Особено ако си задаваш собствен ритъм и не е по устава на фирмата.

# 1 017
Иване, аз го правя, защото имам оперативна самостоятелност и работя допълнително когато желая. Заплаща се, а и на последък взе да се забелязва и от мениджмънта. Нормална ми е фирмата Simple Smile

Ок, въпрос на тип работа и позиция. При мен никога не е имало възможност, дори някой да иска. Говоря за западни фирми от аутсорсинг сферата - от типа на IBM, HP и подобни.

# 1 018
Не е само до допълнителната работа. Понякога само това да не си биеш камшика в 5:00 помага да поговориш с колеги, да станеш "човекът, при който ходим за задача Х", да се сещат по-често за теб и евентуално да стигнеш до повече отговорности и повишения.

# 1 019
  • BG
Както виждате всеки е в уникална, за себе си, финансова ситуация и не могат от отделните ситуации да се вадят общи изводи. Хората сме различни и като характери, манталитет и т.н. Ерго, всяко семейство решава финансовите си задачки по различен начин, а не на база на клишета от сорта "мъжът трябва да изкарва с 1к повече от жена си". Още повече, че семейството не се развива по някаква линеина зависимост. По скоро графиката е синусоида, демек спадове, възходи... В някои моменти единият е в по благоприятна ситуация, в други - другия. Ако няма разбирателство, уважение, секс и пари - няма и семейство.  Тънките сметки и дребния тарикътлък винаги накрая крушират.

Последна редакция: ср, 25 дек 2019, 23:32 от Tony34Al

Общи условия

Активация на акаунт