На ски в България

• 40 387
  • 526
  •   1
Отговори
# 495
Това е ясно, но и в Банско квартирите, хотелите и заведенията не са негови подобно на София.
И Витоша няма да е само един лифт, а минимум 3-кабинкови, чела съм планът на Витоша ски, кой архитект го е проектирал и т.н. Пари също има, така че не е така, както казваш..
Nope.
Кемпински е негов.
Също и много от заведенията. Всички, които са по пистата. 180°, ВИП и не знам си още кои. Всичко, което е Юлен.

# 496
2 лифта с кабинки по цялата височина и няколко седалкови се затриха неподдържани, горе стоят опустошени масивни постройки , хижи и пр. но зелената мафия ... за какво е виновна тя?

Някога прокараха такива закони, че не може да се строят нови лифтове. По-лошо - не може да се модернизират и старите. Разрешено е само ремонтиране, но 1:1 като преди, а вече никой не прави морално остарели лифтове и части за 50 годишни антики. Новите лифтове искат различни стълбове, обаче това е забранено. И готово - всичко е блокирано.
И не мисля, че Витоша се скапва за да ходят хората в Банско, защото двата курорта имат различни клиенти. Витоша е основно за уикенд ски каране на софиянци (най-добрата клиентела в България - хем най-заможна, хем най-много). Никой не ходи до Банско за да покара събота и неделя. Особено ученици и младежи, за които кола и бензин до там идват нанагорно след и без това супер скъпите карти.  И обратно, никой не ходи за седмица ски на Витоша, освен евентуално  ученици на ски училища.
Не отричам, че има и някакви далавери, обаче законите, прокарани от Зелените, най-малкото са основание да се спира всичко, ако и да има по-дълбоки причини. То и с Натура 2000 така си го вкарахме сами - България е с най-голям процент от територията си защитени площи в ЕС и в резултат пълен блокаж.  Да не говорим, че зелените почти прецакаха горите на Витоша с идеите за нулева намеса и в следствие нашествието на бръмбара корояд.

Последна редакция: чт, 23 яну 2025, 10:30 от Черна станция

# 497
А ти забелязала ли си какви строежи и дувари пълзят отдолу - нагоре до средата на планината на места. Може разрешенията да носят бързи пари на наякой, рушенето на чара на областта, на планината, на природата - вредят и нанасят дори и финансова щета на всички . Защото едно е да кажеш, че имаш нещо в близост до пар, друго е да се озовеш в средата на лошо планирано и презастроено поркито с бетон място.
По едно време моментните пари за един ще доведат до по-големи загуби за много.

# 498
Строежите са в зоните на населените места, не са нагоре в планината. А ако някой все пак е намерил начин, още по-зле - значи за къща може, за лифт не???

# 499
Ами точно де. И едното е крайност, но и другото. Зелените стопираха изграждането на нов лифт по трасето на стария. И всичко приключи за Витоша. Имаше проект, който не тръгна, защото трябваше да се излеят нови бетонни основи на стълбовете. Витоша е затворена планина дори за софиянци. Качването горе е огромно приключение.
Никой няма да харчи милиони, без да иска възвращаемост. Сигурно си имат далаверите в Банско, но никой нормален и грамотен бизненсмен не би се отказал от възможност за печалба. Има милиони начини да се изградят съоражения и природата да не страда. Но Зелените също са мафия, която си защитава правото да цоца пари.

# 500
дали сабили точно зелените и защо

# 501
дали сабили точно зелените и защо

На един клик разстояние е. Първият попаднал ми линк:
https://skandal.bg/news/17376187498538/problemat-na-vitosha-zabr … te-liftove-s-novi  

През 2010 г. “Витоша ски” представиха публично проекта и организираха кампанията “Аз обичам Витоша”. Срещу този проект обаче се обявиха зелени неправителствени организации, включително тогавашният директор на Природен парк “Витоша” – Тома Белев. Еколозите организираха множество митинги и протести. Държавата се огъна пред зеления натиск и целият проект се провали.

Резултатът

Действията на еколозите, бездействието на министерствата и Столичната община доведоха до сегашната ситуация – безкрайни задръствания на Витоша, пушещи дизелови автобуси, опашки и изнервени граждани. Нула екология и замърсена околна среда в парка.

Решението

Природен парк “Витоша” има изготвен нов План за управление, който е готов още от 2015 г., но вече осем години отлежава в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) заради натиск от зелени неправителствени организации.

Новият план, разработен през 2014 г., трябва да замени стария, който е приет през 2005 г. и е с валидност 10 години. На 30 октомври 2015 г. новият План за управление е предаден за одобрение в МОСВ. Изготвянето му струва 600 хиляди лева. Въпреки това, под натиск от зелени организации като Тома Белев, Борислав Сандов, Петко Ковачев и други, планът не е внесен за обсъждане във Висш експертен екологичен съвет (ВЕЕС).

И малко за Белев https://www.ekonovini.bg/bg/toma-belev-se-predstavya-za-ekspert- … tecxBYNg&sfnsn=mo

Като директор Белев създава паралелна частна структура, наречена „Асоциация на парковете в България“, която дублира дейността на дирекциите на държавните природни паркове. През 2013 г., след като отпада от конкурса за директор на Витоша (класира се трети), се насочва към политиката. Става общински съветник в Столицата от Коалицията "Демократична България". Като такъв се замесва в грандиозен скандал, за което е разследван от прокуратурата. Белев прави изказване, което медиите определят като гавра с еврейския народ. По повод цената на транспорта в София Белев цинично заявява: "Най-евтино са пътували евреите в конските вагони - напълно безплатно."

През 2022 г. екологът Белев става зам. министър на околната среда и водите. Като такъв допуска презастрояването на плажа Аркутино - част от резервата Ропотамо. Белев лично подписва разрешението за изграждането на огромен хотелски комплекс.

https://www.ekonovini.bg/bg/kak-byaha-unishtozheni-smarchovite-gori-na-vitosha/

# 502
  • София
Не е ясно защо зелените са се фокусирали само върху някои планини, които са по-комерсиални и хич не ги интересува какво се случва с природата в останалите... Незаконна сеч в Странджа, в Сакар и десетки други планини, пожари изпепеляващи хиляди декари..въобще не ги интересуват.

Аncy, точно!

# 503
Не е ясно защо зелените са се фокусирали само върху някои планини, които са по-комерсиални и хич не ги интересува какво се случва с природата в останалите... Незаконна сеч в Странджа, в Сакар и десетки други планини, пожари изпепеляващи хиляди декари..въобще не ги интересуват.

Аncy, точно!

Ясно е - плащат им. Когато има съмнения за нечие действие винаги трябва да се търсят парите.Пък дали им плаща Цеко Минев или западни конкурентни курорти не знам. Ама явно добре си живеят. В Германия съм гледала ски курорти на хълмчета (сравнени в Витоша) и целите оплетени в мрежа от лифтове и писти. И там, видиш ли, няма проблем, но у нас едни нови стъпки за стълбове са екологичен геноцид...

# 504
  • София
Да, точно затова им казват мафия.

# 505
Но има клиентела явно, която не е по-малка мафия ? Т.е. да не би да е една мафия ?

# 506
  • София
Коя клиентела е мафия, аз като клиент, не съм мафия. Искам аз и децата ми да спортуват, а няма къде...Искам да си дам парите за качествена услуга наблизо до Сф, а няма къде.... Аз живея на пътя за Алеко и искам да карам ски на Витоша.

# 507
Да . Ти не си. Дискусията обаче не се води едностранно и само в интерес на твоята тези . И аз искам да направя няколкодневен преход из Витоша  , обаче зелените марсиански човечета ли нямат интерес повечето хижи да не работят и да са докарани в положение , че не се знае дали могат да заработят вече. Т.е. и аз не съм .

# 508
Аз не знам защо у нас не може, а в Италия може, например. За пръв път бяхме на ски извън България. Първото нещо, което ми направи впечатление е колко са чисти, спретнати и скромни всички населени места там. Няма един висящ кабел, една грозна табела на магазин няма. Всички сгради до 4 етажа макс. Няма една да стърчи над другите. Няма боклук и мръсни кофи за боклук. И освен това има безплатен автобусен транспорт в цялата зона, ако нощуваш в хотел в нея. Горе по пистите има страшно чисти, симпатични и вкусни хижи/ресторанти, в които храната е по-евтина от тази в ски зоната на Банско.

Там планината не е ли под закрила? Има хиляди километри писти, пешеходни маршрути, велосипедни маршрути, вкл. и в ниската залесена зона и това не пречи нито на природата, нито на хората.

Последна редакция: чт, 23 яну 2025, 14:36 от Аncy

# 509
Да. Хубаво е някой с добра информация да направи паралел. Ще ни стане ясно защо може и не може. Със сигурност има защо.

Общи условия

Активация на акаунт