На ски в България

• 40 395
  • 526
  •   1
Отговори
# 465
Сещате ли се за онзи фотограф, който прави снимки на хората по пистите в Банско? Къде се гледат снимките после? Нещо не можах да го открия. Thinking

На долната станция има голям монитор и под него има два монитора/компютъра, на които можете да разгледате снимките и да потърсите своите. Ако човек се хареса и реши да си купи, там си има служител.

# 466
  • София
Скоро гледах предаване за пистите на Семково, имало 8 влека..Някой карал ли е там?
Ние вече ходихме на Боровец, планираме и Банско краят на февруари.

# 467
На Семково базата е доста застаряла. Има няколко влека тип паничка, но като цяло пистите са къси. Най-често работят писта Юг и Аскер, по около 500-600м са дълги. Понякога пускат северните писти, те са по около километър, като Север 2 е черна.
От години се говори, че може да развият курорта (ДПС), но след разцеплението им нищо не се знае.

Иначе така на ум като ги броя са 4 влека панички и 2 бейби (общо 6), не се сещам къде може да има още 2.

# 468
  • София
Така казаха в репортажа, затова ми направи впечатление, че са доста влековете за такова курортче.  Но явно са се объркали с броят на влековете...
Аз си го представям, като Паничище, където съм карала веднъж преди 20тина години,  къси писти, бавни влекове и повече се возиш или чакаш на опашка, отколкото да караш..

# 469
Ами няколко пъти съм карал на Семково и зависи колко писти са пуснати. Понякога на писта Юг е така, повече време се редиш , тия 500м писта ги пускаш много по-бързо.
Но ако са пуснати повечето писти, то тогава народа се разпределя и не се чака толкова.

# 470
Аз днес съм на Боровец (и още два дни). Времето беше супер, пистите ОК, и трите Ястребеца работят - предостатъчно ми е и не виждам смисъл да шофирам хиляда километра за да карам на 50 писти. Все едно не мога всички да уважа. Три ми стигат. А после има и СПА, което би било и доста скъпо в чужбина.
Но съм много ядосана, защото един човек със скейтборд, който не си владее борда, но кара със скорост над възможностите си, помете ММ удряйки го изотзад. Слава богу освен натъртвания най-тежката травма е сериозно изкълчена китка, но сега с тази китка не може да кара пълноценно и човекът ни провали почивката. Та има ли ги такива и по пистите в белите страни? У нас е пълно с подобни, за които "мога да карам" е равносилно на "пускам се много бързо и ако нещо стане не мога да завия, какво остава да спра".  Или при 50 метра широка писта опитват да те задминат на един метър, все едно си колче за слалом.  Бясна съм, защото човекът си избяга ни лук ял, ни лук мирисал, а контрата е в нас.

Последна редакция: нд, 19 яну 2025, 10:27 от bubanka

# 471
  • София
Ските са опасен спорт. Много лесно може да стане беля и аз не знам какво и как може да се регулира, но като се сурнат всички по пистите , кой може кой не може става лошо. Истински добър със ски човек трудно ще те нарани, ама разни начинаещи са много опасни Confused за себе си, за околните също

# 472
Черна станция с тази китка внмавайте със спато че може да се подуе от топло.
Да има ги. Има много . Но ако имаш 50 писти те не са толкова концентрирани на едно място. Но пак има всякакви идиоти. Тази ваканция някакъв малоумник се спуснал с пълна сила на една червена писта и на кръстовището не разбрал че е поема по черната. със скоростта си прелита 27 метра , тупва и пристига хеликоптера. В същност непрестанно свирят шейните на спасителната служба и редовно хвърка хеликоптера.,
А най големите тъпаци , въпреки всички предупреждения , че вечер се подготвят пистите и има опасност от машини и въжета които не се виждат и въжени съоръжения (на няки много стръмни участъци закачат поетапно машината с метални въжета на разни стойки ). излизат вечер да се спускат . Някои остават без глава ...

# 473
Черна станция, от две ходения на Банско моят мъж има две отнасяния от идиоти в гръб чакайки на опашка. И в момента е с проблем в едното коляно. След тазгодишната Вал Гардена казаха, че никога повече няма да стъпят на Банско. На Боровец може само извън пика.
150 км писти само в едното село(а чрез Села Ронда има достъп до още стотици км писти) дават опция навалицата по Нова година да се разслои и да няма проблеми по пистите. Преди Коледа беше направо празно за нашите БГ стандарти и моите казаха, че толкова не са карали никога през живота си без и една минута чакане на лифт.

Но сигурността там е на много високо ниво. И полиция, и първа помощ с шейни, и хеликоптери. А качеството на пистите и обработката им просто не трябва да се сравнява.
Моята дъщеря тук не смее да пуска черни писти, заради бабуни и идиоти. Там пусна няколко, вкл. и едната писта за състезания Saslong.

Апартамента в който бяхме отседнали (с кухня и всичко да си като у дома) имаше и СПА(джакузи, голям топъл бянсейн, 3 сауни и парна баня).

# 474
Toва супер, ама колко се кара до там?
Освен това на близо 60 години все едно не мога да карам цял ден. Като почна в 8:30 - 9:00 и максимум до 14:00 съм аут.  Просто не мисля, че за мен си струва шофирането.

# 475
Аз по-скоро бих се ядосала на кретенчето, което не е спряло да види какво се случва. Ние ходим на ски във френските Алпи, защото ни е най-близо и имаме удобен директен влак за пет часа. Преди 2 години сина ми, тогава на 10 години, го бяха бутнали неволно - един тийн, загубвайки контрол над сноуборда си и излизайки от пистата, го беше повлякъл, докато моят чакал ски училището. Въпросният тийн специално доведе сина ми до нашата къща, извини се десет пъти, взе ми телефона и после два поредни дни родителите му ми се обаждаха дали питат дали синът ми е ок.

Като цяло тук от малки ги учат на респект към другите. Синът ми тренира хокей на трева и когато някой падне или бъде ударен, винаги ‘виновникът’ му подава ръка, пита как е и се извинява. Още на 6-7 години ги учат на това.

Важното е, че няма тежки поражения.

# 476
Toва супер, ама колко се кара до там?
Освен това на близо 60 години все едно не мога да карам цял ден. Като почна в 8:30 - 9:00 и максимум до 14:00 съм аут.  Просто не мисля, че за мен си струва шофирането.

Пътуването е само по магистрала. Спряхме в Загреб и после Любляна. Изобщо не беше натоварващо. Напротив, далеч по-леко от нашата магистрала с хиляди дупки или пътя до Банско. Нашият извод е, че това е в пъти по-добър и лесен вариант от опцията да пуснеш 4-5 пъти в ужасна гмеж. Дори на връщане успяхме солидно да напазаруваме на намалени аутлет цени в един огромен аутлет до Тревизо, което допълнително мултиплицира ползите. Два ски екипа Росиньол(мъжки и дамски) на цената на намалено Росиньол мъжко яке в СЛС(от едно и също качество). Това за пример.

# 477
ОК, няма да споря, всеки си има приоритети. Но колко време отне пътуването? За много хора 7 дни са пряко сили и ако поне два минат в път...

# 478
Ами да, приоритети. Някои го минават и за един ден. Около 14 часа и половина е.
Важното, че в във времето за каране на ски карат тройно повече без никакво чакане и без навалица по пистите. И ако искат за 7-8 дни могат да не повторят писта. И цената на картата за 10 дни примерно реално излиза по-етина за 1200 км писти в сравнение с картата на Банско за 50-60 км.
На отиване спряхме в Загреб. На връщане в Белград и преди това за малко с Любляна.

# 479
Прегледах го това място  . НЕ сме карали там. Ние влизаме откъм Германия и ни са по-близо други области. Обаче този който предлагаш не е толкова лесно достъпен, Погледнах и е откъм Люксембург ако не се бъркам. Доста път си е от София. Не може да се сравняват така лесно. За българските може би е добре да се правят кратки пробези до скипистите за по 2-3 дена в най=ненатоварените дни. Ако си живееш в БГ наблюдаваш кои дни най-ненатъпкано и най- не ти се качват на гърба докато караш и си взимаш за такива дни. Вероятно вторник до четвъртък 3 дена и след някоя и друга седмица пак ... КАто става въпрос за кратък път е ок.

Общи условия

Активация на акаунт