Какво с патладжан

  • 14 961
  • 37
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
Те това ми е въпросчето- донесоха ми 5 патладжана и незнам какво да направя с тях. Приемам идеи всякакви . newsm78

# 1
# 2
  • Мнения: 5 713
Патладжан с доматен сос, пържен патладжан, кьопалу, имамбълдъ, патладжан в йена със сирене, домати и заливка от яйца.

# 3
  • Мнения: 5 713
Разрових се в рецептите на майка ми.
Ето я рецептата за патладжана в йена.

Бърза гръцка мусака

Нарязват се на колелца 2-3 патладжана, осоляват се и стоят 1-2 часа, отцеждат се, ипържват се леко, изваждат се и се слагат в/у кухн. хартия да се отцедят от олиото. В същата мазнина се задушава нарязан кром. лук, прибавят се настъргани домати, 4есън, магданоз, малко захар, сол. черен пипер. В йена се настъргва кашкавал или се нарязват тънки филийки от него, отгоре изпържения патладжан, а в/у него дом. смес. В/у нея се изсипва сирене разбито с 1-2 яйца. Пе4е се като преди поднасяне се поръсва с магданоз.

Също така можеш да си направиш и мусака патладжан с кайма / задушаваш с лук, домати и подправки/. Заливката е като при обикновената мусака.

Патладжани с шунка- тази рецепта е малко засукана поради кедровите ядки в нея

2 големи патладжана, олио, шунка, моцарела или кашкавал
Сос: малко домати, олио, босилек, 4-5 с.л. пармезан, 3 скилидки 4есън, 3с.л. кедрови ядки, сол, 4ерен пипер

Патладжанът се нарязва на средни по дебелина кръг4ета и се пържат по на4ина по-горе. Приготвя се и соса. Правят се сандви4и: патладжан, шунка, моцарела, патладжан; пе4ат се в слаба фурна до лекото стопяване на моцарелата/ кашкавала. Изваждат се, поставят се в 4иния и се заливат със соса. Украсяват се с лист4ета босилек.

Кедровите ядки може да замениш със сурови слън4огледови семки.



Последна редакция: вт, 25 юли 2006, 13:29 от Вери

# 4
  • Според сезона
  • Мнения: 297
Патладжан с доматен сос, пържен патладжан, кьопалу, имамбълдъ, патладжан в йена със сирене, домати и заливка от яйца.

паниран патладжан - най го обичам!

# 5
  • Мнения: 3 388
аз най-често го правя на скарата, по подобие на всички зеленчуци на грил  Wink Сега обаче и аз имам няколко патладжана и искам да разнообразя, но пържени работи в тея жеги хич не ми се нравят, а на мъжо още по-малко ...

# 6
Благодаря ви момичета. Отивам да приготвям бързата мусакичка докато малкия спи.  Laughing  food002

# 7
  • Мнения: 867
     Аз правя гръцка мусака с патладгани по следния начин:
3-4 патладжана ги нарязвам на колелца и ги кисна в студена вода и сол около 20 минути
    Н а дъното на намазнена тавичка нарязвам на колелца суров картоф, посолявам, отгоре нареждам патладжан на колелца, след това слагам пласт задушена кайма с доматен сос и лук, няколко скилидки чесън, запечатвам с още един пласт патладжан.Тавата я завивам с фолио и пека във фурната около 30-40 минути.махам фолиото и заливам със 1/2кофичка кисело мляко, 1яйце и 1 с.л брашно. Връщам ястието още 6-7 минути да се запече соса.
    Ястието е много леко, не е мазно и вкусно!   Laughing

# 8
  • Вече на село
  • Мнения: 569
Още е рано за това, което аз ще ви предложа, защото пъдпъдъците на са пораснали, но като му дойде времето може и да не се сетя, затова ви предлагам

ПЪДПЪДЪК В ПАТЛАДЖАН
Подготовка на патладжаните: отрязвам капаче откъм дръжката и издълбавам с по-остра лъжица така, че да остане около 1 см дебела стена. Посолявам отвътре и се изцеждам след около час, колкото е възможно.
Подготовка на пъдпъдъците:
Правя плънка от дреболийките с оризче и масълце, както за пълнено пиле и във всяко пъдъпъдъче слагам от плънката.
Във всеки патладжан слагам 1 ч. л. масло и напъхвам пъдпъдъче.
Патладжаните нареждам в тавичка с малко водичка, която следя да не се изпари съвсем, т. е. доливам. Пека за около 2 часа на по-слаба фурна.
Рядко правя това ястие, но е от запомнящите се, защото е ефектно  chef

# 9
  • Мнения: 412
Ето и тези много любими

Медальони

Нарязват се патладжаните на колелца, дебели около 1 см, посоляватсе, отцеждат се от горчивия сок. Подреждат се в намазана тава и се запичат в предварително загрята фурна по 5мин. от всяка страна (обръщат се).После има два варианта.
1. В оригиналния върху всяко кръгче патладжан слагаш резен сирене и после лъжичка доматен сос (класически, с чесън, риган, босилек...) и отново запичаш.
2. Моята модификация  - върху всяко кръгче патладжан слагаш кръгче суров домат (може да е белен), и отгоре настъргано/натрошено сиренце, върху него съвсем малка бучица масло, черен пипер, магданоз и отново връщаш за кратко във фурната.
Тези медальони, както всички постни манджи, са много вкусни и студени, а са и много симпатични  Heart Eyes

# 10
  • Въпрос на гледна точка...
  • Мнения: 877
Миналата година правих патладжан по една турска рецепта и стана  мммм.
До колкото си спомням го реже на две по дължина, издълбавах и после запържвах вътрешността с лук, малко чесън, кайма, морков, домати и магданоз. Напълвах половинките с тази смес и слагах другите половинки отгоре. Пече се във фурна. Беше нещо страхотно. По желание може да си направите чесново сосче с кисело мляко и черен пипер. bowuu

# 11
  • Мнения: 5 713
Сега като 4ета си мисля, 4е може и да не се пържи патладжана както съм писала по-горе в рецептите. То и аз отдавна не съм фен на пърженото. Та за мусаките може да се обработи както eli-di пише,а за онова с шунката както е в рецептата на chandra

# 12
  • Мнения: 6 390
Патладжани по пармски
Патладжаните се нарязват на ленти и се пържат или пекат ( по желание ).
 Ако ги пържите не е лоШо да се оставят върху хартия за да се изцеди от мазнината,4е доста поемат.
Приготвя се доматен сос като този за спагети: запържва се скилидка 4есън с малко зехтин,добавя се доматен сос и босилек и се оставя да къкри,докато поизври водата.
После в тави4ка се реди ред патладжани, залива се с доматен сос и се ръси обилно с настърган пармезан или кашкавал, пак ред  патладжани, доматен сос и пармезан- кашкавал - и така докато не свършат продуктите
Хапва се полуистинала или направо студена тази манджи4ка - голяма вкусотия  Wink.

# 13
  • Мнения: 298
     Аз правя гръцка мусака с патладгани по следния начин:
3-4 патладжана ги нарязвам на колелца и ги кисна в студена вода и сол около 20 минути
    Н а дъното на намазнена тавичка нарязвам на колелца суров картоф, посолявам, отгоре нареждам патладжан на колелца, след това слагам пласт задушена кайма с доматен сос и лук, няколко скилидки чесън, запечатвам с още един пласт патладжан.Тавата я завивам с фолио и пека във фурната около 30-40 минути.махам фолиото и заливам със 1/2кофичка кисело мляко, 1яйце и 1 с.л брашно. Връщам ястието още 6-7 минути да се запече соса.
    Ястието е много леко, не е мазно и вкусно!   Laughing


Пробвах гръцката мусака. Строхотна е !

# 14
  • Мнения: 3 388
     Аз правя гръцка мусака с патладгани по следния начин:
3-4 патладжана ги нарязвам на колелца и ги кисна в студена вода и сол около 20 минути
    Н а дъното на намазнена тавичка нарязвам на колелца суров картоф, посолявам, отгоре нареждам патладжан на колелца, след това слагам пласт задушена кайма с доматен сос и лук, няколко скилидки чесън, запечатвам с още един пласт патладжан.Тавата я завивам с фолио и пека във фурната около 30-40 минути.махам фолиото и заливам със 1/2кофичка кисело мляко, 1яйце и 1 с.л брашно. Връщам ястието още 6-7 минути да се запече соса.
    Ястието е много леко, не е мазно и вкусно!   Laughing


Пробвах гръцката мусака. Строхотна е !


аз точно чета рецептата  и мисля да я направя днес. И на мен ми звучи доста апетитно   chef

# 15
  • София
  • Мнения: 9 979
Схторац
  Необходими продукти за 1 порция: 1 средно голям патладжан
  За плънката: 60 г цедено кисело мляко, 100 г сирене, копър, див чесън, бял пипер.
  Начин на приготовление:
    Патладжанът се нарязва на филийки по дължина. Осолява се и се оставя 15 мин, за да изтече горчивият му сок. След това филийките се измиват и се подсушават със салфетка. Пържи се в загрята мазнина до златистокафяв цвят. Отцежда се и се оставя да изстине. Плънката се приготвя по следния начин. Сиренето се настъргва на ситно и се разбърква с цеденото кисело мляко, подправя се с белия пипер, копъра и дивия чесън. От готовата плънка се слага по 1 ч.л. на всяка филийка и се завива на руло. Декорира се с маслини и маруля.

Още не съм го правила, яла съм го в ресторант. За човек не обичащ патладжани - облизах си пръстите.

# 16
  • Мнения: 5 873
Миналата година правих патладжан по една турска рецепта и стана  мммм.
До колкото си спомням го реже на две по дължина, издълбавах и после запържвах вътрешността с лук, малко чесън, кайма, морков, домати и магданоз. Напълвах половинките с тази смес и слагах другите половинки отгоре. Пече се във фурна. Беше нещо страхотно. По желание може да си направите чесново сосче с кисело мляко и черен пипер. bowuu
Правих нещо подобно.
Издълбах срязаните на две патладжани.Запържих кайма,много лук,издълбаното и добавих подправки-сол,черен и червен пипер,чубрица.
Издълбаните половини завъртях в МВ-то за 4-5 мин (станаха мозък!)и напълних със сместа.
Отгоре парче кашкавал и във фурната с малко водичка;после добавих кис.мляко и 2 яйца и стана разкошно...мммм Crazy
Скоро попаднах на рецепти за патладжани(в Готварската книга) и там една дама споделя,че вместо да се пържи на котлона или да включва фурната,прави патладжаните в МВ-то.Стават за 10-на минути-само се махат опашките и се надупчват с вилицата на няколко места.Много вкусни стават,а нито мирише на пушек ,нито си играеш с часове.Благодаря на дамата(извинявам се,че не запомних името...)  bouquet

# 17
  • Мнения: 3 388
     Аз правя гръцка мусака с патладгани по следния начин:
3-4 патладжана ги нарязвам на колелца и ги кисна в студена вода и сол около 20 минути
    Н а дъното на намазнена тавичка нарязвам на колелца суров картоф, посолявам, отгоре нареждам патладжан на колелца, след това слагам пласт задушена кайма с доматен сос и лук, няколко скилидки чесън, запечатвам с още един пласт патладжан.Тавата я завивам с фолио и пека във фурната около 30-40 минути.махам фолиото и заливам със 1/2кофичка кисело мляко, 1яйце и 1 с.л брашно. Връщам ястието още 6-7 минути да се запече соса.
    Ястието е много леко, не е мазно и вкусно!   Laughing



Току-що го направих. Много вкусно стана! Но го оставих повече във фурната, че с тези 30-40 мин, патладжана и картофите под фолиото бяха още сурови  Wink
Вкусно е, дано и на мъжо тази вечер му хареса  Grinning
Поздравления за авторката на рецептата  Peace

Пробвах гръцката мусака. Строхотна е !


аз точно чета рецептата  и мисля да я направя днес. И на мен ми звучи доста апетитно   chef

# 18
  • Мнения: 11 004
Схторац
  Необходими продукти за 1 порция: 1 средно голям патладжан
  За плънката: 60 г цедено кисело мляко, 100 г сирене, копър, див чесън, бял пипер.
  Начин на приготовление:
    Патладжанът се нарязва на филийки по дължина. Осолява се и се оставя 15 мин, за да изтече горчивият му сок. След това филийките се измиват и се подсушават със салфетка. Пържи се в загрята мазнина до златистокафяв цвят. Отцежда се и се оставя да изстине. Плънката се приготвя по следния начин. Сиренето се настъргва на ситно и се разбърква с цеденото кисело мляко, подправя се с белия пипер, копъра и дивия чесън. От готовата плънка се слага по 1 ч.л. на всяка филийка и се завива на руло. Декорира се с маслини и маруля.

Още не съм го правила, яла съм го в ресторант. За човек не обичащ патладжани - облизах си пръстите.

Това ще го пробвам довечера, имам цедено кисело мляко и се чудя какво да го правя. Simple Smile
Патладжанът обаче ще е печен Wink

# 19
  • Вече в моята си приказка...
  • Мнения: 4 371
Незнам дали друг е давал тази рецепта, надявам се, че не.
Но ето аз какво направих с патладжани преди няколко дни:
Патладжани с плънка от гъби и ориз

2-3 патладжана, които са издълбани и отцедени от горчивия сок
1 бурканче гъбки /може и пресни, но аз не намерих/
ориз /при мен около 1 купичка, но всеки  да си сложи според тавата и големината на патладжаните/
копър
черен пипер
1-2 главички лук
червен пипер
сол
чубрица

Запържих лука, прибавих след това и издълбаното от патладжаните, което нарязах. После гъбите и ориза. Позапържих, прибавих топла вода около 1 чаша. Оставих го да си къкри на котлона /малко да омекне оризът!/, прибавих подправките. С тази смес напълних патладжаните, а остатъкът го разпределих в тавичката. Долях малко топла вода и го сложих във фурната. Оризът обикновенно го пека около 20 мин., но сега заради патладжаните оставих яденето за 30 мин.
Беше много вкусно, донякъде ми напомяше на вкус на дроб-сърма...

Незнам откъде съм взела тази рецепта, моля ако е от тук, авторката да не ми се сърди много!

# 20
  • Мнения: 3 388
     Аз правя гръцка мусака с патладгани по следния начин:
3-4 патладжана ги нарязвам на колелца и ги кисна в студена вода и сол около 20 минути
    Н а дъното на намазнена тавичка нарязвам на колелца суров картоф, посолявам, отгоре нареждам патладжан на колелца, след това слагам пласт задушена кайма с доматен сос и лук, няколко скилидки чесън, запечатвам с още един пласт патладжан.Тавата я завивам с фолио и пека във фурната около 30-40 минути.махам фолиото и заливам със 1/2кофичка кисело мляко, 1яйце и 1 с.л брашно. Връщам ястието още 6-7 минути да се запече соса.
    Ястието е много леко, не е мазно и вкусно!   Laughing



Току-що го направих. Много вкусно стана! Но го оставих повече във фурната, че с тези 30-40 мин, патладжана и картофите под фолиото бяха още сурови  Wink
Вкусно е, дано и на мъжо тази вечер му хареса  Grinning
Поздравления за авторката на рецептата  Peace

Пробвах гръцката мусака. Строхотна е !


аз точно чета рецептата  и мисля да я направя днес. И на мен ми звучи доста апетитно   chef

направих я. доста вкусна, но я оставих много повече време от написаното във фурната ...

# 21
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Токущо направих гръцката мусака на eli-di.Изглежда и ухае божествено!
Довечера като я опитаме ще дам отзиви!
Благодарности за рецептата,Ели  bouquet!

# 22
  • Мнения: 143
Само идея, тази рецепта с картофите може да стане и като предварително сме посварили картофите и поизпекли патладжаните и после само за малко във фурната...

# 23
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Добре,че я направих в голямата тава,че остана нещичко и за утре Mr. Green!Стана много хубава - лека и вкусна,нали няма пържено,а е само задушено...Аз отгоре завърших с картофи,пекох повечко - час и нещо,после махнах фолиото и пекох още 15 мин. за коричка и накрая залях...
Желание,да, може,но ми се струва,че в тия жеги ще стане прекалено мазно и тежко...а така е подходящо и за моята диета.

# 24
  • Мнения: 143
Значи имам предвид НЕ пържено, аз също готвя диетично, например същото ястие, но съм сварила предварително картофите и ги нарязвам на колелца, вместо да са сурови, а патладжаните ги пека без мазнина на грил тигана и нареждам в/у картофите и другото е същото, но без кайма, така че наистина се получава здравословно и приятно ястие, патладжан и кайма ни идват в повече като са съчетани в едно.Е, чао и приятна вечер!

# 25
  • Мнения: 867
Радвам се че гръчката мусака ви е харесала. Моята фурна е мнго силна и  30-40 минути е напълно достатъчно! Печенето всеки да прецени сам   Laughing

# 26
  • Вече в моята си приказка...
  • Мнения: 4 371
Аз пък ще предложа простото и прозаично ястие:
Патладжани с плънка от ориз и кайма...
Нищо ново под слънцето, но пък на някой може да му се прияде и да си го приготви...

# 27
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Понеже снощи ме заредиха с една чанта се сетих за една любима мамина рецепта - печени чушки с пържени патладжани,но в буркани за зимата.И понеже пипера още не е станал за буркани се сетих една хитринка - изпържих патладжаните във фритюрника и ги метнах във фризера,че като стане пипера да са ми готови...а на зима ...ммммммм... eat

# 28
  • Мнения: 7 474
Мусака с патладжани правя. Нарязвам патладжани на кубчета и задушавам в дълбок тиган. После запържвам кайма като за мусака и в тавичката изсипвам заедно със задушените патладжани, доливам малко вода с бульон и пека. Заливам със заливка за мусака.

# 29
  • София
  • Мнения: 830
Снощи правих това с патладжаните от село. Получи се страхотно, всички одобриха като се има предвид, че не са почитатели на патладжаните.

# 30
Моята рецепта е по-скоро за мезе,  не толкова за основно, но пък е много приятна и дори диетична. Патладжаните се изпичат във фурна или сваряват / аз така правя /, след като изстинат се разрязват на две половинки по дължина. С лъжица се накъсва месото им / за да е удобно после за взимане /, без да се вади от лодките. Натриват се с чеснова паста и със сол, няколко капки оцет,поръсват се с натрошено сирене и малко пресен магданоз и това е. При сервиране всеки си "гребва" с лъжица.

# 31
  • Ямбол
  • Мнения: 1 092
Момичета я споделете панировка за Патладжани моля  Praynig

# 32
  • Мнения: 3 388
Момичета я споделете панировка за Патладжани моля  Praynig

Брашно-яйце-брашно  Peace ... ,ако ще е панировка
Иначе, ако са пържени аз ги правя овалени само в брашно

# 33
  • София
  • Мнения: 830
Брашно, яйце, но заедно и по-гъсто от боза, да полепва.

# 34
  • Мнения: 804
Патладжани по пармски
Патладжаните се нарязват на ленти и се пържат или пекат ( по желание ).
 Ако ги пържите не е лоШо да се оставят върху хартия за да се изцеди от мазнината,4е доста поемат.
Приготвя се доматен сос като този за спагети: запържва се скилидка 4есън с малко зехтин,добавя се доматен сос и босилек и се оставя да къкри,докато поизври водата.
После в тави4ка се реди ред патладжани, залива се с доматен сос и се ръси обилно с настърган пармезан или кашкавал, пак ред  патладжани, доматен сос и пармезан- кашкавал - и така докато не свършат продуктите
Хапва се полуистинала или направо студена тази манджи4ка - голяма вкусотия  Wink.
Пробвах тази рецепта, благодарско на Ели  bouquet, жестока е! Аз освен патладжан, запържих и червени пиперки. Прибавих и сирене и лютив кашкавал, обизахме си пръстите Peace

# 35
  • Мнения: 6 390
smily_5q
 Wink много се радвам
а пиперките цели или рязани ги пържиш  newsm78 и белиш ли ги после или направо с люспите  Embarassed newsm78

# 36
  • Мнения: 804
 Нарязвам ги на широки, къси  ленти и първо тях пържа.  Трябва обаче да се пържат в дълбок съд и с капак, много пръскат. Не ги беля. А сирене сложих само по средата. В същата мазнина после пържа патладжана, а накрая , с малко зехтин(смесените мазнини винаги дават добър вкус Peace) и доматения сос по описания от теб начин. 
 ММММММММмммммммммммммммм вкусотия, редовно ще готвя това, благодаря отново за идейката  bouquet

# 37
  • Мнения: 98
Схторац
  Необходими продукти за 1 порция: 1 средно голям патладжан
  За плънката: 60 г цедено кисело мляко, 100 г сирене, копър, див чесън, бял пипер.
  Начин на приготовление:
    Патладжанът се нарязва на филийки по дължина. Осолява се и се оставя 15 мин, за да изтече горчивият му сок. След това филийките се измиват и се подсушават със салфетка. Пържи се в загрята мазнина до златистокафяв цвят. Отцежда се и се оставя да изстине. Плънката се приготвя по следния начин. Сиренето се настъргва на ситно и се разбърква с цеденото кисело мляко, подправя се с белия пипер, копъра и дивия чесън. От готовата плънка се слага по 1 ч.л. на всяка филийка и се завива на руло. Декорира се с маслини и маруля.

Още не съм го правила, яла съм го в ресторант. За човек не обичащ патладжани - облизах си пръстите.
Това съм го яла в Италиянските ресторанти тука и се казва Меланзоне -  сиренето което ползват тука  е  Рикота

Общи условия

Активация на акаунт