Перфектната баклава за Бъдни вечер

• 26 896
  • 52
  •   1
Отговори
# 45
  • Най-красивата страна
Баклавата на баба е задължително с краве масло.
Плънката е с грис,орехи ,канела.
А сиропа е с лимонов сок и мед.

Мама прави баклава саралия ,като използва точилка за рулцата.
Но пак задължително с краве масло,канела,сок от лимон и мед.
Залива я гореща с горещ сироп.

# 46
  • София
От моя опит се оказа, че турските кори за баклава са ключов момент. С обикновени за баница не ми се получава. Остават жилави и дебели.
Сропът го правя 1:1 вода и захар около 500 мл.
Аз харесвам хрупкава суха баклава.
Заливала съм студена баклава с горещ сироп и се получава добре. Не добре изстинала баклава с горещ сироп се разкашка. Мисля да пробвам и варианта с гореща баклава и студен сироп. Харесва ми, че приготовлението може да стане наведнъж, а не да чакам да изстива тавата.

# 47
  • София
Аз я правя за НГ, но и през друго време на годината, защото има търсене..Използвам български фини кори за баклава, между всяка кора поръсвам грис или галета, на 3-4 места орехи+малко шамфъстък, смляни на блендер, но и няколко по-едри оставям, за да не стане всичко на паста, като оставям малко шамфъстък за да настържа отгоре в/у всяко парче и да бъде зеленичко. Заливам я с разтопено масло. Пека на долен реотан с вентилатор. Сиропът  го правя 1:1,3 захар-вода, като тези мерки са си мои, не се придържам към някоя определена рецепта. В сиропа добавям лимонов сок от 1 лимон, за да не се захаросва, канела и последния път импровизирах с малко кардамон, който много подхожда на такива сиропирани десерти. Заливам я студена с горещ сироп.  Всички я одобриха, аз не помня дали изядох и 2 парчета...

Къде в Сф да търся турски кори, само в турските магазини ли ги има, че нямам такъв наблизо?

# 48
  • София
Скрит текст:
Аз я правя за НГ, но и през друго време на годината, защото има търсене..Използвам български фини кори за баклава, между всяка кора поръсвам грис или галета, на 3-4 места орехи+малко шамфъстък, смляни на блендер, но и няколко по-едри оставям, за да не стане всичко на паста, като оставям малко шамфъстък за да настържа отгоре в/у всяко парче и да бъде зеленичко. Заливам я с разтопено масло. Пека на долен реотан с вентилатор. Сиропът  го правя 1:1,3 захар-вода, като тези мерки са си мои, не се придържам към някоя определена рецепта. В сиропа добавям лимонов сок от 1 лимон, за да не се захаросва, канела и последния път импровизирах с малко кардамон, който много подхожда на такива сиропирани десерти. Заливам я студена с горещ сироп.  Всички я одобриха, аз не помня дали изядох и 2 парчета...

Къде в Сф да търся турски кори, само в турските магазини ли ги има, че нямам такъв наблизо?
Турски кори има във всеки супер
https://hranitelnistoki.bg/product/%D0%B3%D1%8E%D0%B7%D0%B5%D0%B … 0%B8%D1%88%D0%B8/

# 49
  • София
Не съм ги срещала във Ф-ко и Била, но ще ги търся, мерси.

# 50
Аз съм много доволна от фините Одрински кори за баница и баклава от Кауфланд. Вчера ги ползвах, идеални са – пресни, тънки, равни, няма накъсани и слепени.

# 51
И на мен са ми любими, но взех два пакета от Кауфланд и първите са адски гранясали. Мисля, че са годни до февруари. Ако и другите са същите, ще си помисля дали да купувам пак от там.

За да не спамя само, сиропът за перфектната баклава по моя вкус е 1кг захар, 800 мл.вода, ванилия, няколко резена лимон. Става като турската. С 1:1 вода и захар ми е като попара. Останалото е ясно, кори, масло и орехи.

# 52
Всяка година правя баклава за Бъдни вечер, обаче все нещо не ми харесва. ММ много я обича, затова съм решила тази година да направя перфектната такава 😀
Събирам идеи всякакви, особено за направата на сиропа.
Сигурна съм, че всеки има своя рецепта, затова ще се радвам да споделите.

Опитайте студена баклава, много повече ми харесва от оригинала.
Вижте в Гугъл, има рецепта там.
🔝🔝🔝 е.

Общи условия

Активация на акаунт