Той е стиснат..

• 19 527
  • 597
  •   1
Отговори
# 510
Финансовата дисциплина е нещо на което човек сам се учи. А не му се налага. Това е отговорност, която сам осъзнаваш.
В случая на авторката това е грозен контрол. Безумие е да си даваш заплатата и после да искаш разрешение за паста за зъби, червило.
Човек когато пораства и започва да работи, сам се учи на тази дисциплина. И сам знае, че има момент не е редно да купи сиренце за 4 лв/100 грама.

Free Agent, точно така. Само че ученичките не работят. Дават им джобни - за закуска, учебници, химикалки. Но това са деца. Но този контрол тя сама го позволява. Никой не и е виновен.
Скрит текст:
Впрочем като дете аз съм работила. Отраснах в малък град. Родителите ми са разведени още като съм била на 5. Майка ми сама се оправяше с нас. Финансовата дисциплина съм я научила много преди да навърша 18. Работила съм 10 годишна на полето на нивите на баба и дядо. Парите, които съм събирала от сурвакане, РД и именни дни съм си купувала неща за мен. Но често се е случвало по моя инициатива да ги давам на майка ми.
Имаше уговорка между нас с майка ми, баба ми и дядо ми. Аз и брат ми помагаме колкото можем на нивите и в къщата, а баба и дядо ни купуват дрехи, учебници, дават ни джобни за закуски. И колкото повече растем, толкова повече расте възможността да помагаме повече. Майка ми имаше моменти работеше и в друг град.
Не бяха лоши хора баба ми и дядо ми. Ама си мислеха, че можеха да ни използват и в един момент да не дават и да трябва да се моля на 13 години да ми се дадат пари за дамска превръзка. Баба ми реши от плат да ми шие и да съм си ги перяла. Е, няма да им мине номера. Имаше моменти ми отказваше пари за дрехи, обувки, учебници и ми казват баща ти да ти купи. Само че аз съм устата. И отговарях, че много добре знаят, че баща ми не дава нищо и освен това аз не работя на нивите на баща ми, а на тяхните и имаме уговорка.
И един момент постачкувахме с брат ми. Спряхме да работим.
И като се видяхме с майка ми обяснихме защо спираме да помагаме. Ела да видиш как бързо им се разясни, че е ненормално да караш 12 годишни деца да работят, но да не им даваш пари за закуска или елементарни небходими неща. При положение, че имаше уговорка. И спирах да помагам.
Е, като си загубиха работната ръка, почнаха да дават.
Няколко такива драми сме имали.
На 15 се уговорихме цяло лято да работим, но есента да купят на мен и брат ми компютър. Това беше някъде 95 година.
Уговорката си е уговорка. И те се съгласиха. Но не я спазиха. Това е като да наемеш някой за 3 месеца и да не му платиш.
Есента казаха, че решили да не купуват, защото питали 60 годишната Пенка съседката, която казала, че компютрите са глупост. Брат ми се разстрои и избяга в друг град. Аз се разфучах. Спряхме да работим. Правех каквото си искам, само ядях, излизах с приятели. Възмутиха се, защото работата на нивата изоставаше, а трябваше продукцията да се обере и да се продаде. Много ми дреме.
Обадих се на майка ми и обясних. И тя се разбесня. Уговорката си е уговорка. Натиснахме ги и купиха компютър. Брат ми се прибра. Но някак доста изстрадан беше този компютър. Това беше последното лято, което им помагахме.
От малко дете съм се научила да отстоявам правата си, а авторката не може.

Тайничка, и аз ползвам безфлуорна. На Поморие.
Вкъщи всеки си купува и ползва паста  каквато иска. И на никой не му хрумва да наложи на друг какво да ползва.

# 511
Оф, да, от едни пари нагоре всички сме яко на коври и бело...напротив, първото най-нормално нещо е да минеш на по-добри продукти.

# 512
  • София
Проблемът е, че авторката е държана на каишката 450 лв. Толкова, колкото изкарва.  На нея и се иска нещо отгоре, господинът не го предоставя. И ето драма.

# 513

На авторката й се ще да може да си позволи повече благодарение на неговия по-висок доход, но не й се получава. Следва драма. Това е.

Мисля, че това резюмира нещата.
Някои момичета/жени успяват да получат спонсорство от мъжете, други - не. На какво се дължи това - най-добре е мъжете да кажат. Във всеки случай не става само с искане от страна на жената.

# 514
Точно в това виждам драмата - довчера бедност, щото живяла на джобни при родител, днес пак бедност, защото някакъв я контролирал. Ще минат години, за да осъзнае, че повечето разходи които ти се приискват на 20 да правиш са излишни.
За пасти не говоря.

# 515
Оф, да, от едни пари нагоре всички сме яко на коври и бело...напротив, първото най-нормално нещо е да минеш на по-добри продукти.

Англичаните май имаха една приказка - "не съм богат за да купувам евтино"
Е, чувала съм, че била тяхна поговорка. Важен е смисъла.

# 516
Не, защо да са излишни разходи.
Нищо излишно няма - всеки има право да живее хубав и задоволен живот.
Стига да е в състояние да го получи - сам или чрез друг човек.
Всеки сам решава към коя от двете опции да се насочи.

Най-глупавото обаче е да се тропка с крачето, че искаме да живеем "като белите хора", докато изкарваме/получаваме достъп като....хайде да не ме обвинят сега в расизъм. Ако на човек не му уйдисва даден материален статус, ами да се размърда в някаква посока. Защото на младите и необвързани (със семейство и деца) момичета всъщност никой нищо не дължи. Може на добра воля да им се даде, ама може и да не им се даде.
Не ми говорете, че гаджилък от ученическа възраст било семейство. Не, не е. Даже е много вероятно да се разпадне в най-скоро време.

Весели и най-прекрасни празници на всички ! Simple Smile

# 517
  • София
Говорите за младите момичета като някакви прокълнати държанки. Приютил я я, можел да й даде, ама и да не й даде.

И на младите мамини момчета никой нищо не им дължи. Най- добре нищо да не им се дава.

# 518
Абе не че нещо, но двамата са си доста обвързани. В смисъл, ако той не е длъжен да си сподели стандарта и живота, то тя примерно не е длъжна да не спи с други.

Много е удобно това извинение, че нищо не дължиш, дори отсреща много да дават.

# 519
Сапфир, говоря за гримове, червила и т.н. приоритетите ми се промениха много.

# 520
Аз съм на мнение, че живота е, за да се живее. От мизерстване файда няма.

Скрит текст:
Елора, поздравления, че майка ти ви е защитавала и сте имали правото на бунт и на мнение докато израствате. Браво на майка ти.

Авторката и в лицето на майка си не е имала някой, на който може да разчита и който да я защити. Затова и явно е на мисленето - да си даде всички пари на гаджето, за общия бюджет, а той да й казва как да си харчи парите, щото тя ги изкарва, ама те са негови.

Вместо това - тя трябва да си смени мисленето - моите пари аз ги харча, както искам. Дали ще пестя, дали ще си купя лак за нокти, дали шоколадче Линд, моите пари ще ги правя каквото аз реша. Ако някой друг ми дава неговите пари тогава ще ми казва какво да правя с тях, моите пари аз казвам какво да ссе правят.

# 521
Сапфир, говоря за гримове, червила и т.н. приоритетите ми се промениха много.

To като станем баби, съвсем ще ни се променят приоритетите. Но на 20 как да го обясниш, особено ако няма цел за пестенето, ами ей така за принципа.

# 522
Елфичка, така е. Изхарчваме парите за седмица по живот, после до заплата вием на умряло.

# 523
Не, защо да са излишни разходи.
Нищо излишно няма - всеки има право да живее хубав и задоволен живот.
Защото на младите и необвързани (със семейство и деца) момичета всъщност никой нищо не дължи. Може на добра воля да им се даде, ама може и да не им се даде.

И на необвързаните гаджета нищо не им се дължи ама ей го на - момичето по-бетер и от съпруга се е направила.

Елфичка, така е. Изхарчваме парите за седмица по живот, после до заплата вием на умряло.

Не така с лошо. Аз съм си пестила и инвестирала на 90% заплатата с години. Много добре знам какво е и да работиш и учиш,  и да стигаш до болница от преработване, и да работиш и уикендите с нашата нова хъстлинг / гиг култура. Но не съм се и затворила тея години вкъщи да пестя. Трябват ми повече пари - отивам и раборя  повече, и пак не се лишавам от важните неща в живота: приятели, книги, и качествени продукти (които не винаги са най-скъпите, но за това трчбва четене на етикета)

Но на мъж не съм позволила да ми каже как да си харча парите. И на мъж не съм правила тристепенно меню без пръстен. Не се обвързвам повече отколкото другият с мен.

Последна редакция: вт, 24 дек 2019, 11:38 от Елфичка

# 524
Финансовите отношения между гаджета са различни от семейните. Останалите са си същите.
Нищо не й пречи да престане да го играе съпруга, щом не й харесва. Аз също й се чудя защо го прави.

Вместо това - тя трябва да си смени мисленето - моите пари аз ги харча, както искам. Дали ще пестя, дали ще си купя лак за нокти, дали шоколадче Линд, моите пари ще ги правя каквото аз реша.
Ми супер, после обаче може да настане грозна сцена пред хладилника. Защото все пак човек не може да яде лак или да кара с 2-3 шоколадчета Линд цял месец.
А може и да се окаже достатъчно ценна за нейния човек, та той да преглътне факта, че се налага да си издържа гаджето Simple Smile. Или пък не - може да му се види прекалено висока цената - за нея конкретно или изобщо.

Общи условия

Активация на акаунт