Организация за шкафове, гардероби, дрешници - тема № 8

• 86 191
  • 762
  •   1
Отговори
# 315
В града където живее майка мо кпшовете за тециклиране са два -  жълт за пластмаса,  хартия и метал и зелен за сткло.  Отделно има за био отпадъци и голям контейнер за битови отпадъци. 
В града където живеем са син - хартия,  зелен -  стъкло,  жълт - пластмаса и метал и обикновен за битови отпадъци. 
И в двете жилища  събираме 5 различни  коша.  При майка имам един троен кош с педали от ТСМ,  купен преди 20 години.  Там събирам разделно стъкло,  хартия метал. Въпреки,  че хартията и метала се събират в един контейнер,  аз ги хвърлям отделно опаковани.  отделно в малък кош до мивката събирам био отпадъци (черупки,  остатъци от зеленчуци,  утайка от кафе и т.н.) и в друг кош на терасата битови отпадъци + коша в тоалетната.
В къщи се опитвам да пречупя все още мъжа ми да събира разделно био от битовите,  но засега няма успех.  Все пак го научих да събира в отделни торби пластмаса и метал, хартия в картонена опаковка (в краен случай,  найлонов плик,  който след изпразване сре хвърля в подходящия контейнер),  стъкло също в плик или срязана бутилка мин вода.  Децата много се радват да хвърлят разделно.  Даже ги уча опаковките,  които се рециклират да ги измиваме,  преди фа ги хвърлим.

# 316
  • София
Това с разделното събиране има ли смисъл (освен за стъкло) - всичко друго съм чувал, че отива на едно и после се сепарира.

# 317
Това с разделното събиране има ли смисъл (освен за стъкло) - всичко друго съм чувал, че отива на едно и после се сепарира.
Е сепарира се и се претаботва.
В Бг гака или иначе разделяме само стъкло и био отпадък.Почти всичко друго е в жълтия контейнер, където после се сепарира и рециклира.

# 318
  • Mediterraneo
В Испания събират в отделни камиони, не знам какво се случва нататък.

# 319
  • Canada
Вкъщи сме с два големи черни коша от Икея. Стоят в отделен шкаф в кухнята. Единият е за всякакви отпадъци и съм му сложила ластик, за да не се изхлузва торбата. В другия събираме стъкло, пластмаса и картонени кутии от сокове, които се предават в депо срещу пари. Отделно събираме хартия и картони - тях ги прибира специален камион. Кошове с педали имаме само в баните, пак от Икея. Малки са, иноксови, сигурно са около 3-5 л. Един голям с мяткащ се капак в пералното за мъха от сушилнята, памперси и др.

# 320
  • София
Е сепарира се и се претаботва.
В Бг гака или иначе разделяме само стъкло и био отпадък.Почти всичко друго е в жълтия контейнер, където после се сепарира и рециклира.
Точно за това не виждам смисъл да държа няколко коша в нас и да събирам със седмици отпадък...

# 321
Смисълът е да се възпитава навика. Все някой ден ще започнат разделно събиране и рециклиране. 
Както казах в града, където живея има 4 вида контейнери.  Отпадъците за рециклиране се събират от една и съща фирма,  в един и същ камион,  НО различните отпадъци в различни дни.  Пластмаси и метал в един ден,  хартия в друг ден,  стъкло  в трети ден.  Общият битов отпадък всеки ден в различен камион от горните отпадъци. 
Така че има смисъл да  възпитаваме себе си и децата си в разделно събиране.

# 322
  • София
Смисълът е да се възпитава навика. Все някой ден ще започнат разделно събиране и рециклиране. 
Както казах в града, където живея има 4 вида контейнери.  Отпадъците за рециклиране се събират от една и съща фирма,  в един и същ камион,  НО различните отпадъци в различни дни.  Пластмаси и метал в един ден,  хартия в друг ден,  стъкло  в трети ден.  Общият битов отпадък всеки ден в различен камион от горните отпадъци. 
Така че има смисъл да  възпитаваме себе си и децата си в разделно събиране.
За еко-мислещи хора още от деца (като мен) няма смисъл от тези "тренировки". Когато го направят както е в белите страни - и 5 кофи ще си сложа.
За деца - става.

# 323
"Еко-мислещи хора", които не виждат смисъла от разделното събиране. Хм.
Аз явно не съм чак толкова еко, като съм доволна сама пред себе си, че съм свършила това което трябва, пък да става каквото ще. Те "белите" страни не са станали "бели", като са чакали хората на готово някой отгоре да им направи сгодата, а със собствен пример, с пот и кръв са стигнали, където са. Едно е да се сортира пластмаса от хартия, друго е да се сортира пластмаса и хартия от разложени, смърдящи биологични отпадъци.

# 324
  • София
Здравейте,
в какво държите разните дребни кухненски приспособления от рода на картофобелачки, малки цедки, преси за чесън и подобни? Моите ги държа в органайзер за прибори, но не мога да кажа, че стоят много подредено....

# 325
  • Пловдив
А ножовете? В чекмедже, ама в какво да са подредени? Не намирам органайзери за ножове никъде...

# 326
  • София
Моите ножове са в органайзер за прибори, заедно с вилиците и лъжиците (отделно големи и малки)

# 327
  • Пловдив
Не ножовете за хранене, те са ми в органайзер за прибори до лъжиците и вилиците. Става дума за ножовете за рязане. Не искам да са на стойка на стената или на плота.

Последна редакция: чт, 28 май 2020, 13:53 от *Бенджи*

# 328
Ножовете за рязане са ми на стойка, а домакинските помощници са в кутията за прибори, в самостоятелно отделение (кутията е голяма колкото чекмеджето - голям размер от ИКЕА)

# 329
При мен ножовете за рязане, заедно с големите помощни лъжици, вилици, белачки и пр. стоят в отделно чекмедже, разделено на 3 отделения, за да не са нагъчкани по много и да се намират и вземат лесно.

Общи условия

Активация на акаунт