Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 22 дек. 2019, 19:23 ч.

Старомодни имена

 • 3 912
 • 104
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 33 900
Да, Койна е страшно хубаво, няма що.
Няма да ѝ падне реномето, но надали си го харесва.
Защо никоя Стоянка не се представя така, ами Таня?

# 16
 • София
 • Мнения: 16 427
На чужденците в развитите държави Койна вероятно ще им се види екзотично, пък нали е важно да не се излагаме пред тях.

# 17
 • Мнения: 33 900
Не говорим за чужденци.
Все ми е тая на него как му звучи. То моето е трудно за произнасяне даже.
Достатъчно ми е, че на мен не ми харесва.

Имам познато момче, на 20 години, Рачо.
Е може ли тази заспала майка да сложи такова грозно име? Rolling Eyes

# 18
 • София
 • Мнения: 9 453
Авторката, какво ти пречи как хората си кръщават децата?
Техни деца, техни отговорности и избор.
Нали не е Телефонка и подобни осмиващи.
Познавам млада Пенка, кръстена на свекървата. Последната не е настоявала за подновяване на името. Тя е бивша работничка, има само 1 панелка из Надеждите. Според мене едва ли е заради имота,  може да е признак на уважение.

# 19
 • Мнения: 33 900
И точно Пенка да е? От уважение?

# 20
 • Мнения: 1 271
Сега е модерно Ивана, ама то си е Иванка 😄 А Стоянка Мутафова, Бог да я прости, се казва Стояна-Мария. Понякога е за предпочитане традиционно име пред разните Вая, Мия и пр.

# 21
 • София
 • Мнения: 16 427
Не говорим за чужденци.
Скрит текст:
Все ми е тая на него как му звучи. То моето е трудно за произнасяне даже.
Достатъчно ми е, че на мен не ми харесва.

Имам познато момче, на 20 години, Рачо.
Е може ли тази заспала майка да сложи такова грозно име? Rolling Eyes
Напротив, темата е и за тях, още в първи пост го пише.

# 22
 • Мнения: 33 900
Имах предвид коментара ти как Койна звучи екзотично за един чужденец, не първия пост на темата.
Може би и Койчо е екзотика? Simple Smile

# 23
 • Мнения: 336
"О ,неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език? "
 Вече и от имената български се срамувате ?
Жалко е , че дедите ни са съхранявали българското , а ние се срамуваме от тях. Като имитирате чуждите по модерни ли сте ? По истински ? Повече хора ?
Аз съм българка , спазвам българските традиции ( вие сигурно сте от тези които честват Хелоуин , но не знаете , за Кукерите , сурвакарите , самодиви ) кръстена съм с българско име . С български имена съм кръстила и близнаци си , и ще ги възпитам да знаят кой е родът им , от коя страна са , през какво е минал народа ни за да сме свободни ние .... И се надявам винаги да са горди с българските си корени , с имената и фамилията си .
И смятам , че на мида винаги ще са Оригиналните , не бледите копия на " напредналите страни "

# 24
 • София
 • Мнения: 9 453
Да, Пенка е казва детето. Иначе му казват Пипи.
Не ми пречи избора им. А дали порасналата Пенка ще си харесва името е друг въпрос.
Аз цял живот не си харесвам името, от малките класове се запознавам с фамилия. Според повечето ми познати името ми е много хубаво, но не ми харесва.
Няма как бебетата да си избират имената, за съжаление.

# 25
 • Мнения: 40 194
Сетих се за прабаба ми, родена 1914 г.
Цял живот се представяше като Николина, чак като почина видях в документите, че е Николета. Не било модерно в младостта ѝ и цял живот не си го харесвала Simple Smile

# 26
 • Мнения: 23
Това криворазбрано уважение към свекървата и свекъра никога не съм го разбирала. Родителите определят как да кръстят детето си, не някой трети човек. И да, някои имена са вече остарели, не са "модерни", както се изтъкна. А и трябва да мислиш как ще се отнасят към детето ти, ако му дадеш едно непопулярно и неблагозвучно име. Аз също се чудя понякога как може да запишеш детето си, да речем, Минчо, Минко, Петко, Първолета, Горан, Карамфила и пр. - примери много.
    В случая с примера за Пенка - каквото и да говорим, името не е нито благозвучно, нито хубаво. По-добре е да се запише като Павлина примерно. (За някого и това име може да не звучи хубаво, всички ние имаме различен вкус и това е нормално). Залитането по чуждите имена също не го одобрявам и по-горе беше посочен много хубав пример. Да кръстиш детето си Кая, Мия, Амая, Лео и т.н. също не ми харесва.
  Имаме толкова много красиви български имена, които звучат прекрасно (и съвременно), така че не е нужно да използваме вече остарели имена или да взаимстваме чужди.

# 27
 • Мнения: 2 677
Честно казано ми е все едно как хората си кръщават децата. От друга страна ми е писнало от Николай, Георги, Гергана, адски модерните Никол и Еми(ли), Калоян и Симеон. Пак не ми пречи, но ми е прекалено населено с тези имена. Красиви са, наши са, но...идва ми прекалено.
Мъжът ми има странно и старо име. Бащата на майка му така се е казвал, баща му (на мъжът ми) го е избрал, защото са били много близки. Той се представя с него, но всички му казват по друг начин. Не си харесва името, но чак пък да е обречен... Добре си живее момчето, само на жена не случи, но още е поправимо положението.

# 28
 • Мнения: 4 563
Всеки има право да си кръсти детето както иска, стига да не е осмиващо от рода на Салфетка, Стафидка и пр. Брат ми носи старо българско име подобно на тези в първия пост. Не е имал проблеми, не са му се подигравили, знае на кого е кръстен и защо(няма общо с имоти и пари) и си харесва името.
Никой родител не може да предвиди дали детето му ще си хареса името един ден. Зависи и от човека. Познавам хора със съвсем нормални имена, които не си ги харесват. Дори да разкажеш на детето си защо си го кръстил по определен начин и какво е значението на името, пак нямаш гаранция, че то ще го обикне. Далеч по - важно е децата да бъдат възпитавани на това да не се подиграват на другите за имена, облекло, външност.

# 29
 • Мнения: 1 673
Има и много хубави български имена. Малко позитивизъм няма да навреди на авторката.

Общи условия

Активация на акаунт