АВГУСТИНЧЕТА 2019 - тема 2

• 21 491
  • 505
  •   1
Отговори
# 390
  • Варна
Моето момче е страшно шило, изобщо не иска да седи на едно място. Като разбра, че може да седи, повече не искаше да лежи. Сега като знае, че може да се изправя, не си сяда на дупето. Иначе от доста време се набира по кошарата и мебелите и се изправя на крака, но едва преди няколко дни схвана как трябва да стига от легнало, до седнало положение. Преди това всеки път като падне по гръб започваха едни крясъци някой да го вдигне. Той и още го прави, защото от 5 опита, 1 е успешен. Предполагам, че скоро ще проходи, а аз хич не го бързам, защото е толкова сладък сега ❤️ той и сега си ходи, но е като маймунче, все трябва да се държи за нещо. Иначе с лазенено хич го няма, а толкова ми се искаше да пълзи из вкъщи. Пълзящите бебета са много сладки. Чудя се дали не е вследствие от паяка, но както и да е, той ми е незаменими помощник. Дава му доста свобода да пипа и както и Veggie каза, като му се скарам и веднага прави тъжна физиономия и е готов да ревне 😅

# 391
За лазенето и ходенето - нашата дама дълго време отказваше да лази, почваше да реве, като искам да й покажа. Вместо това иска да я държа за ръце и тя да се опитва да ходи. Но откакто се престраших да я оставям на пода, за 2 дена й надделя любопитството и започна да лази. А аз вече претръпнах, че обърсва целия под и ми яде чехлите. От легнало положение може да седне, но за тази цел се обръща по корем и се избутва с ръцете. Може да се изправи, държейки се за нещо (за предпочитане човек Simple Smile), по-трудно й е, ако се държи само за предмет, но в леглото си е смела и затова вече смъкнахме нивото. Та при нас мисля ключовият момент беше да я оставя на пода, на по-твърдо и по-интересно място, за да почне да шъта околовръст.
Абсолютно подкрепям, че миенето с вода е най-доброто. Мия я с дупето нагоре, но както писах по-горе - никога не бъркам между устничките и там вода не попада реално при лека струя от чешмата. А и преди това обърсвам акото с влажна кърпичка.

# 392
Изумително е колко бързо се развиват мъниците в този период. Малкият сяда самостоятелно от началото на 8 м, преди няколко дни започна да се изправя сам в креватчето, вчера започна да пълзи (гонейки една количка), а от днес вече се изправя сам и в кошарата за игра и се предвижва по стените й. Няма стоене на едно място - трябва да е скачане, катерене, търкаляне... Не знам при вас как е, но мен много ме стресира изправянето в леглото, защото обикновено е сънен и понякога се изпуска и си удря главичката. Сложила съм обиколници, възглавници, но все намира къде да я чукне и тъй като все още се буди 1-2 пъти нощем за кърмене, съм постоянно на тръни и скачам като чуя, че шава.
От началото на Юли ще записваме кухня и се надявам да се хареса. Към момента май няма особени претенции към храната. Ако някоя от вас вече ползва кухня, може ли да сподели как разпределя храната? В инструкциите на кухнята пише, че храната се дава в рамките на 3 часа, но това възпожно ли е, предвид количеството?

# 393
  • Варна
Аз взимам кухня на малкия вече 3 седмици. Засега ми е отказвал 2-3 неща да яде и то е било нещо моментно, защото следващия път, когато са готвили грах примерно, го е ял. Аз обаче не взимам супата, защото той вечер е само на мляко и не признава супата за хранене. А и още не искам да му замествам вечерята, засега ще го кърмя. Аз давам основното за обяд, а десерта за следобедна закуска, като просто го държа в хладилника, докато му дойде времето.
Нашето момче също много ходи из кошарата и любимо занимание е да кляка държейки се с една ръка и да взима каквото има в кошарата, за да го хвърля извън нея. Съответно при това упражнение много често се изпуска и си удря главата. Нашата кошара е сгъваема и не е проблею, но забелязвам, че изобщо не го е страх да пада и извън нея, като няколко пъти на косъм съм предотвратявала някои по-сериозни инциденти.

# 394
Наистина е невероятно колко подвижни са вече, а сякаш вчера бяха малки вързопчета, които само ревяха и ядяха Joy
Моето момче започна да лази преди месец. Още от седмия месец като го хванех за ръцете се набираше и се изправяше. Сега вече навсякъде се хваща и става, даже се пуска и стои прав сам. Не минаваме и без инциденти, но както са казали - юнак без рани няма.
Той много се залисва покрай как си. Понякога така се забавлява с нея, че се пуска и се повдига на пръсти. Иска и да ходи като го държа са ръцете, по мебелите се придвижва супер бързо, особено ако ядем веднага идва да си изпроси и той нещо Joy

# 395
Момичета какво слагате в зеленчуковото пюре -зехтин или олио? И колко? Аз слагам 2-3капки зехтин.

# 396
  • София
Момичета какво слагате в зеленчуковото пюре -зехтин или олио? И колко? Аз слагам 2-3капки зехтин.

Масло - половин чаена лъжичка или рапично олио - няколко капки използвам.

# 397
  • Варна
Аз зехтин, около чаена лъжичка, или колкото капне. Най-често всъщност слагам краве масло. Най-добре ми допринася за вкуса, а и вкъщи е на почит 🙂 иначе нямам скрупули към умереното използване на олио, просто има твърде голямо разнообразие от масла и някак остана на заден план.

# 398
Здравейте Simple Smile Нашата принцеса започна да  се обръща от гръб по корем около 6.5м. Въобще не и харесваше, но ние и направихме на пода пространство (опитваме се да следваме Монтесори) и след това вече нещата започнаха да се случват много бързо. Около 7мия м. Започна да сяда, след това пролази, сега вече се изправя, катери се по дивана (направили сме го на две нива като стъпала), опитва се да прави крачки като е изправена, но още няма сила. Даже и поръчах пиклър за рождения ден. Много бързо расте, направо не ми се вярва. Ходи на ясла вече месец и супер много й харесва, чак по едно време ревнувах, защото като види любимите си учителки и почва да се хили и да подскача от кеф. До сега не е ревала като я оставяме, надявам се така да продължава. Тук няма такова нещо като кухня. Жълтъкът се опитвах да го въведа няколко пъти и все нещо ставаше, накрая го въведох доста ударно - 1седмица 1/4, 2рата - 1/2 и след това започнах да и правя палачинки, филийки с цял. Главно го слагам в мъфини, в палачинки, и т.н., а не в пюрето на обяд. Тук даже ме съветваха да въведа цяло яйце, ама не посмях..но мисля да започна да и въвеждам белтък сега кати направи 10м. Още не съм започнала да въвеждам вечеря,предпочита си цокане. Бях слушала един семинар на Ася Демирева и тя препоръпва след 1 годинка, освен ако детето не си показва, че е готово. Ще я чакам да покаже, че е готова и ще и въведа.
Наближава Август, започнахте ли да мислите за партитата? Ние ще сме в БГ за месец и малко се притеснявам да празнуваме, но пък много искам да направя голямо градинско парти.

# 399
Момичета, личната ни каза да отиваме за да сложим  реимунизацията за пневмококи-ваксина Синфлурикс. В имунизационния календар пише,че се слага на 12месеца и минимум 6 месеца след последния прием. Нашия последен трети прием беше, преди 6месеца, но защо да я слагаме на 10 месеца, като в имун.календар пише на 12месеца? Не е ли редно да се сложи на 12месец? Защо да я слагаме по-рано?
На вас кога ще ви я слагат? Викали ли са ви по-рано ?

# 400
Масло

# 401
Момичета, дайте съвет!
Много сме назад със захранването, заради алергията.
Ядем няколко зеленчука, които са домашни, една кокошка от село и от 2седмици жълтък-1/4.
Личната каза да въвеждам глутен. Добре, но четох, че се дава всеки ден в продължение на месец-овес, ръж, ечемик, пшеница. Да не се въвеждат други нови храни през това време. Не е ли по-добре са въведа преди това някакъв плод- слива, банан? Да го слагам в кашата?
И трябва ли да изчакам още няколко дни с новата храна, докато увелича жълтъка на 1/2 или той се счита за въведен,  като съм го давала вече две седмици?

# 402
Според мен първо въведи 1-2 плода и тогава започни с глутена, за да има по-голямо разнообразие после за кашите.
Аз давах и други нови храни докато въвеждах глутен. Нали казват, че е с натрупване и реакция се проявява след по-продължителен прием.

# 403
  • Пловдив
Ние започнахме да планираме първото парти на малкия човек 😍
Ifsinka много ме замисли за яслата, попринцип искам да я пускам по от рано и все обсъждаме с мм, че на годинка е малка, но може би ще е по-добре и за самата нея.
Малката си се задържа вече права за по няколко секунди без да се държи за нищо, става, сяда. Целият хол стана игрище. Много са забавни в този период, говори си играе си, преследваме навсякъде 😁
Относно нашите алергични реакции май май не са от глутена, а от нещо от бисквитите, уж ги гледах да нямат нищо непознато, но явно нещо я дразни.

# 404
Ами ако се прояви реакция как ще разбера дали е от глутен или от нова храна?

Общи условия

Активация на акаунт