Емоционален манипулатор

• 22 444
  • 412
  •   1
Отговори
# 165
  • Шотландия
В часовете по психопатология обучаващия ни психиатър (известен е, между другото), каза следното: при психичните разстройства лицето мъчи само' себе си, а при личностовите разстройства, не мъчи себе си, а всички останали около него. Което доста пасва и на темата. Хората, страдащи от ЛР не смятат че имат проблеми, не са критични към себе си. Те не са "болни", просто личността им е ненормална. Те не страдат от личността си, околните страдат.
Фразата е хващаща, ама не е точно така... Някои от тях страдат от безмерна скука, защото нямат вътрешен свят, липсва им емпатия затова и си играят с хората, за да се развличат, но с времето остават с все по-малко хора, с които могат да общуват. Повечето от тях имат сериозни затруднения да създават връзки и нямат приятели, често в края на живота си са самотни и изоставени. Това са си сериозни страдания. Не го пиша, за да ги оправдавам де, просто това се случва.

# 166
Страдат да - особено когато някой, който ги интересува им покаже пълно безразличие. Тогава често страданието, се превръща в гняв, който изригва с поредната креативна гадост, в отчаян опит да си докажат, че човека все още мисли за тях (независимо добро или лошо). Bowtie

# 167
Някои твърдят, че е наследствено и просто генът не се проявява при всеки. Други, че е от семейството, а трети, че физическа или емоционална травма отключват подобни състояния. Мозъкът е сложен, още доста години няма да има отговор и няма смисъл да спорим. Факт е обаче, че при такива връзки и жертвата има проблем. Вината е и в двете страни - жертвата избира да е жертва, колкото и зле да звучи.
Коментарът ти е несириозен. Помисли над това което си писал

# 168
Жертвата отначало не знае, че е жертва.
А като разбере, вече личността й е смляна и откъсването е трудно.

С дрогата е по-лесно - всеки знае, че хероинът и амфетите са наркотици и до какво води употребата им. Човек може лесно да избере просто никога да не ги пробва.
Нарцисистите не си носят табелка на челото, че са такива. Даже нещата може да изглеждат много лъскаво отстрани.

Последна редакция: сб, 04 яну 2020, 16:25 от Анонимен

# 169
"...че не трябва да стоим във връзка, в която някой се държи зле с нас, по много причини...."

Точно както Сапфирче го написа - те нямат етикет на челото. И години наред са толкова добри и грижовни, а фината им манипулация, бездействие те карат да полудяваш.  Да търиш вината в себе си.
Само до преди 3 години, на въпрос на приятелка: Защо не го напуснеш?, отговарях: Той е добър човек, не искам да му причиня това. Обича ме.
  По - горе имаше линк към книга за женомразците - така ги нарича авторката. Там описаните случаи бяха на силен и явен психологически тормоз. Аз такова нещо не съм преживяла, но и сега не мога да се откъсна от тази връзка. Не мога да я прекратя - той не спира да ми звъни.
но и на мен вече не ми действат обидите, имам самочувствие и нямам нужда от него за да се харесвам.

# 170
Една от грешките (породени от проекцията на нормалния човек) е: "търси ме, значи се интересува от мен и ме обича". Нищо подобно. Търси жертвата си, за да я притежава, манипулира и да си доказва чрез нея колко е велик.
В тази връзка ми се струва нормално, че някои харесват примерно кучета - нали това са едни такива същества, от които се очаква безрезервно боготворене и зависимост. Отношението им към жертвите много наподобява това към животно за дресиране - с тоягата и моркова, но без действителна грижа и емоционална обвързаност.

# 171
Истината е някъде по средата.
Тези хора не смятат, че имат проблем.
Когато питах бившият ми мъж дали осъзнава, че поведението ме наранява, дали всичко, което прави или Не прави няма да се отрази и на бъдещите му връзки, той много спокойно ми отговаряше, че той е такъв, че и сам да си остане, не го вълнува.
Казвал ми е, че никога не е изпитвал чувство на вина спрямо мен или някой друг или  някаква ситуация изобщо.

# 172
Поне е бил откровен. А моят ме върти на шиш - един път се извинява, на другия ден ти казва, че го направил само защото аз съм казала, че е грешка. Той не смятал така. И след 30 годишно познанство още се чудя има ли съвест, изпитва ли чувство за вина?! Поне веднъж усетил ли се е колко ме е наранил с нещо?

# 173
Не мислите ли че доста се поизтърка рефрена с мъжете-социопати и емоционални насилници?
Прави впечатление, въпреки огромния брой хора (нали сте полит-коректни тука, та с половин уста отваряте дума и за жени - социо-патки Simple Smile ) окачествявани от вас като изкривени, как в този най-голям бг форум, всички са прави и правилни?
Окачествяването, осъждането на другите, различните, е сигурен признак за необосновано високо самочувствие.
На български - наглост му се казва.
Надявам се знаете какво казва народа за такива, на които все другите са им виновни?
Безплатен съвет - позоваването на американски автори-тетки в психоанализата е почти толкова смехотворно като доказателство от уикипедия. Ако градите имидж Simple Smile Simple Smile на интелектуалния фронт, избягвайте го. Wink

# 174
Това са групи за взаимопомощ. Пише се за определен тип поведение. Понеже преобладаващото население във форума е женско, нормално е жени да споделят какво са преживели със срещуположния пол. Аз лично съм имала и такава приятелка, не интимна, разбира се. Но нея вече бързо я охарактеризирах, щом веднъж вече съм имала сношения с мъж със сходни проявни форми.
Та опитът ви, Рудолф, за провокация, точно тук не се получава. Темата е прекалено сериозна, за да се делим на момченца и момиченца.

# 175
Разбира се, мъжете са невинни, а жените драматизираме. Сигурно това е причината всяка втора тема да описва насилник. И статистиката лъже като "американските тетки".
Всички пребити и депресирани жени лъжат за кеф, защото тайно и те са социопати.
В тема за емоционална манипулация, подобна провокация е идеален пример какви мъже да се избягват.

# 176
Правиш показно на манипулативно извъртане на думи ли, Рудолф? Браво! Голямо постижение да правиш опит да омаловажиш жени, които не познаваш, само защото си ги припознал като вживяващи се на жертви (незнайно защо си направил тази асоциация). А за тези, които ритат падналия, вместо да му подадат ръка имаш ли термин? Thinking

# 177
Това точно не е никаква група за взаимопомощ, по-скоро някаква нескопосана групова изява, с цел да се обрисува насилника от мъжки пол, обаче се получава точно обратният ефект. Като момиченце го пиша, и като човек Simple Smile
Понеже си водя записки, поради оскъдния опит, понятието петносан по рождение няма как да пропусна като пример за поведение - тип много искам да помагам, но с практиката съм скаран. Същото важи и за разни там цитати и линкове в стил теория му е майката.

# 178
Жените тук са имали близки преживявания със хора, които предполагат, че имат разстройство на личността и пишат от опит. Ако дори на една историята, помогне на друга да се осъзнае и да се промени към добро, става смислена групата. Нескопосани са изказвания, че от споделяне файда няма. Hands V Не се променят онези с отклоненията, за другите шанс има. Wink

# 179
Ми аз ви казах, всички мъже са ненормални, освен тези, чиито жени успешно управляват поведението им Simple Smile
Осъзнаването идва от личния опит, не от преразказване с елементи на разсъждение.
То като ще тъй, имам отговор отде са ѝ паник атаките на страдалката от казуса на авторката, но ще се изтълкува пак като жена срещу жена, ритане на падналия и пр.
Simple Smile
Не съм видяла дори психиатър да плещи по форуми кой с какво разстройство на личността бил.

Общи условия

Активация на акаунт