Анемия в 5-ти месец от бременността

• 1 976
  • 32
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Не съм специалист, но не винаги нивото на хемоглобина зависи от желязото. При някои жени, освен запек, друг ефект от железните /феро/ препарати няма. При други има.

# 16
Хемоглобин-желязо - б12 са взаимо свързани.

# 17
Всъщност, да, трябваше и това да споменем. Има различни видове анемии, но характерната за бременните(която се дължи на бременността) е желязодефицитната анемия и заради това обикновено се изписва желязо. Но ако анемията е друг вид, желязото няма да помогне.

# 18
На 110 хемоглобин да му викат анемия е безумно!
Като са ти поставили такава диагноза е редно да те пратят на хематолог.
Да не говорим че съм срещала в някой лаборатории долна граница 110, т.е. с този резултат даже няма да отчетат че си извън норма.
Аз съм с желязо дефицитна анемия от втори клас, първите ми изследвания като открих че съм бременна бяха 77 хемоглобин и желязо 1,2 в момента съм в 28 седмица и качих до 90, целта е 90 и нещо да го докарам. Всичко е наред при мен и нямам изоставане или други проблеми. Казаха ми и че при здрави жени е нормално да падне до 90-100 при самото раждане.... Значи си си супер, не се панирай! 🙂
Препоръчвам ти сок от арония студено пресован, прави чудеса!

# 19
Вчера правихме изследванията, днес най-сетне излезе и резултата за витамин B12. Оказва се, че при мен проблема идва от него. Желязото ми е в граници, обаче витаминът ми е в много ниски стойности. Нормално за мен(напоследък), паниката ме прегърна отново, почнах да чета за какво иде реч (и съответно съжалявам..). Чак във вторник мога да отида на лекар и сега ще си полудявам явно 😐 Някоя от вас имала ли е точно този проблем и какво бихте ме посъветвали? Четох, че основно от месото се добивал вит. B12, но както бях написала по-горе, откакто съм бременна по незнайна за мен причина изпитвам тотално отвращение от него. Повръща ми се само като ми замирише, много пъти се насилвах да ям и резултатът винаги беше един и същ- яко повръщане и до там.

# 20
  • София
Спокойно. Много хора имат този проблем, дори и когато не са бременни.
Витамин В12 се набавя трудно с храна.
Първо се консултирай с лекар, след това отиди в аптеката и питай за Метилкобаламин.
Май има три вида и е скъп, но се струва.

Последна редакция: пт, 10 яну 2020, 09:46 от Free Agent

# 21
Не се притеснявай и панирай. Ще наваксаш б12, но той е много, много важен. Лекорят да ти назначи лечение. Задължително метил форма, защото може да успяваш да усвояваш нормалната.  Не е драма. И инжекции може да ти назначи. Ако обаче не ти обърне внимание,  пиши да те насочим към подходящи и разбиращи лекари.
Имай предвид, че границите в България са много занижени, т.е. дори и да си в долна граница,  това е сериозен дефицит. И пе ан последно място, б12 е изключително важен за развитието на мозъка на бебето.
Ако четеш английски,  прочети в нета, информация има много.
Б6 също е важен.
И не на последно вясто, трябва да се комбинира с железен препарат, защото двата действат взаимноизключащо се. Т.е. прием на 1, води до понижаване нивото на другия.

# 22
Благодаря много 🤗 във вторник, живот и здраве като се видим с лекарката ми, ще си изисквам адекватно лечение, защото от нещата, които прочетох, разбрах, че дефицитът на B12 всъщност води до доста сериозни последици за човешкия организъм, а в България явно не се обръща толкова внимание на това, съдейки по статиите..

# 23
Да, не се обръща. Хубаво е,че си прочела и си се убедила сама. В пренаталния период пък съвсем го неглижират.
Има тема във форума за б12,можеш да се добавиш в нея. Има и книга за б12, много хубава - А дали не е б12, ако ти се чете.

# 24
Дочаках днешния ден, видяхме се с лекарката, тя ми даде направление за хематолог и изненада-хематолог няма! Докторът преглеждал само в понеделник и петък, записах час за петък, та ще си почакам и ще си се понервирам още малко 😢 мен ме притеснява единствено това да не се отрази негативно на бебето, аз до някъде успявам да преодолея дискомфорта, който изпитвам. Просто...

# 25
Така кото гледам по вредно от паниката ти няма... Така че вземи и това лекувай !

# 26
Аз не разбирам от какво се панираш, при положение, че имаш хемоглобин като на повечето бременни. Лекарката е виновна, но потърси информация в гугъл и се успокой. Всичко ще е наред!

# 27
Панирам се заради стойностите на витамин B12 - 79pg/ml. Водят ме с остър дефицит. И се панирам, защото ми бе обяснено, че може да има много сериозни последици и за мен, и за бебето. А това чакане до назначаване на някакво лечение ме тормози, защото се притеснявам да не спадне още. Все пак не съм лекар, не съм наясно.

# 28
Спокойно! Важното е, че е установено. Ще ти възстановят липсите и всичко ще е наред.
Проблем е, когато не успеят да го открият и не се лекува.
Пиши в петък Flowers Four Leaf Clover

# 29
Права е НСЧ. Успокой се, че може да си навлечеш другш главоболия. Една серия от 15 инжекции б12 и си във форма. Посре или спрейче или таблетки. Задължително метилколбамин. Комбинирани разбира се с желязо, че дам да не стане дупка. Спокойно!

Общи условия

Активация на акаунт