Рецепти за православни пости 2020 година

  • 22 164
  • 190
  •   1
Отговори
# 180
  • В царството на игрите:)
  • Мнения: 3 997
Честито Рождество Христово! Много здраве и благодат в домовете ви!

# 181
  • София
  • Мнения: 5 247
Честито Рождество Христово!
Постът е хубаво време от годината. След два  и нещо месеца пак.
Бъдни вечер при нас беше ароматен, вкусен,  вълнуващ и слава на Бога мирен.

# 182
  • Мнения: 2 881
Ето една стилна празнична трапеза. Браво! Забелязвам че повечето маси, които хората споделят по социалните мрежи са отрупани с храна, но естетика никаква. Добрата подредба е част от кулинарното изкуство.

# 183
  • Мнения: 1 914
На трапезата нареждам
благ ошаф за всички,
седем постни ястия
и топла питка със паричка.
Върху питката свещичка,
прикаждам и се моля:
Нека в Коледната нощ
бъде Божията воля.
За мен, за теб, за всички
много здраве и живот,
за дечицата късметче
и разбира се... любов.

# 184
  • Мнения: 373
Здравейте, предвид това, че наближават Великденските пости искам да попитам дали има нова тема за 2021 година? И ако не, предвижда ли се такава?

# 185
  • Мнения: 1 698
Може ли рецепта за варено жито, утре е Задушница.

# 186
  • София
  • Мнения: 4 296
Може ли рецепта за варено жито, утре е Задушница.

Здрава да си! Щях да пропусна, а ми е важно да почета душите на любимите ми хора, които не са с нас.

Житото за помени майка го прави от предния ден. Накисва го в студената вода, в която ще го вари поне час-два. Купува грухано, на Крина например е добро. След това се вари на умерена температура до разпукване. Престоява във водата още няколко часа. След това го разстила върху марля като го завива, да не е открито и така цяла нощ. На сутринта се подправя с галета, канела, стафиди, настъргана лимонова кора. Прави го на купичка в чиния и тогава плътно го покрива с пудра захар. Така житото става хем меко, хем не е мокро.
Това е любимото ми жито, но винаги го свързвам със задушница или панахида, затова не го правя по други поводи.

# 187
  • Мнения: 4 859
И аз използван на Крина грухана пшеница .
Измивам в цедка под течаща студена вода .Изсипвам в тенджера заливам с вода 1 към 4 горе долу и оставям да си къкри на слаб огън до готовност.Пак го изсипвам в цедка да се отцеди ,ако е останала вода (при нужда доливам по време на варенето ).Слагам в тенджера и го държа в хладилник до другата сутрин .
Изваждам,разбърквам със смлени в чопър или начукани на прах обикновени бисквити ,лимонова /портокалова кора ,смлени орехи .Зрънцата трябва хубаво да се овалят ,за да се разделят .Обикновено го правя пак в цедка над чиния.Разпределям в чашки или купички и обилно поръсвам с пудра захар .
Канела не съм слагала ,ще пробвам  Hug

# 188
  • Мнения: 2 881
Аз на моето жито слагам орехи, стафиди, натрошени чаени бисквити и пудра захар. Обичам да ям жито и си го правя по всяко време, но на Задушница- винаги.

# 189
  • София
  • Мнения: 1 411
Споделям за моята рецепта, правя го с мед, става малко влажно, чувала съм, че в средногорския край му казват мокро жито. Обичам жито и често си правя.

# 190

Общи условия

Активация на акаунт