?Въпроси всякакви? (2020г.)

• 537 252
  • 13 836
  •   1
Отговори
# 10 440
  • софия
благодаря сърдечно на всички:Flowers Roseза съветите за google chrome -деинсталирах, преинсталирах - не се оправи, накрая махнах адблокъра и се оправи всичко.Flowers Hibiscus    споделям, за да се знае - поне до утре няма да го инсталирам отново, явно има някакъв бъг днес, но поне вече ще знам къде да пипам!

# 10 441
  • Западен парк
Аз да допълня информацията за ремонта. Става въпрос за апартамент (панелка) - подмяна на врати, ел.инсталация, подове и отстраняване на преградна стеничка на килер (5 см. дебелина).. Та тези неща трябва да се нарисуват как са сега и как ще бъдат в завършен вид. Но трябва да е начертано от конструктор, не може да е от майсторите. Има ли такава услуга в София изобщо?  Ако някой може да ме насочи къде да търся....

# 10 442
Аз да допълня информацията за ремонта. Става въпрос за апартамент (панелка) - подмяна на врати, ел.инсталация, подове и отстраняване на преградна стеничка на килер (5 см. дебелина).. Та тези неща трябва да се нарисуват как са сега и как ще бъдат в завършен вид. Но трябва да е начертано от конструктор, не може да е от майсторите. Има ли такава услуга в София изобщо?  Ако някой може да ме насочи къде да търся....

Разбрах те сега.....искат ти становище от правоспособен инженер конструктор, което вероятно да докаже, че НЯМА да засагаш конструкцията и констр.елементи...

Но от общината ли ти го искат и ако да, защо? Разрешение за строеж ли ще вадиш? Или е просто "да си вържиш гащите" че конструкцията нама да се засегне?

Ако се премахват носещи стени....ще ти трябват стр.книжа.

В панелка стените на тоалетната и банята са НЕносещи. Понякога и фасадната подпрозоречна панела също...но пак зависи. Останалите стени са носещи...тоест ако ще махаш някоя от тях, трябва РС+проект+съгласие на съседите.

Но инженер конструктор ще каже тези неща.

Разпитай познати. Ако не...питай районния техник в общината...да препоръча някой .

# 10 443
  • от Луната
Може, ако е в 6 месечния период на изпитване.
Това е право на работодателя и служителя няма защита.
И аз напусках така скоро, но ми приеха предизвестието и си го отработих.
Не е в изпитателния 6 месечен период. Договора е подписан 2019 август месец. Служителя се притеснява дали ако пусне предизвестие работодателя няма да го освободи веднага от работа и как да се защити ако това стане.

# 10 444
  • София
Някой има ли представа кога ще е черният петък във Вивре( или поне кога е бил миналата година), какво е намалението и на всичко ли има намаление? Благодаря
Абонирана съм при тях и в момента върви голямо намалени на почти всичко. Кога ще има "черен петък" не зная.

# 10 445
Може, ако е в 6 месечния период на изпитване.
Това е право на работодателя и служителя няма защита.
И аз напусках така скоро, но ми приеха предизвестието и си го отработих.
Не е в изпитателния 6 месечен период. Договора е подписан 2019 август месец. Служителя се притеснява дали ако пусне предизвестие работодателя няма да го освободи веднага от работа и как да се защити ако това стане.

Не могат да откажат тогава.
Да си иска входящ номер на заявлението за напускане.

# 10 446
  • Light of Zartha
Какво точно ти казаха от общината?
Има разлика между разрешение за строеж и необходима проектна документация за преустройство. Иначе разпитай, но и потърси в Интернет човек. Дори и да е фирма, уговорете си поне среща. Има фирми, които ще извършат почти всичко без да трябва ти да се занимаваш.

# 10 447
Здравейте, малко глупав въпрос имам аз и не съм сигурна дали е точно за този раздел, но реших да попитам. Имаме спор с една позната: възможно ли е при двама родители с пъстри очи детето да е с изцяло кафяви? Кой реално е доминантен при пъстрите?
До колкото знам двама родители с кафяви може да имат дете със сини очи. Но на двама родители със сини, детето е със сини очи. Дали пъстрите влизат в категорията на сини не знам.

Ето тук е много достъпно описано.
https://roditel.bg/tablitsa-tsvyat-ochi-bebe-dete-roditeli/

# 10 448
Моите баба и дядо са със сини очи.
Майка ми и леля ми са с пъстри.
Ние със сестра ми, с кафяви.
Но татко е с кафяви.

# 10 449
  • София-Младост
Ще ти кажа обратния вариант. Вуйчо и вуйна бяха с тъмно кафяви очи. Двамата ми братовчеди бяха със сини очи.
Това е напълно ноемално и аз съм така. Обратното е по-невъзможно.

# 10 450
Аз да допълня информацията за ремонта. Става въпрос за апартамент (панелка) - подмяна на врати, ел.инсталация, подове и отстраняване на преградна стеничка на килер (5 см. дебелина).. Та тези неща трябва да се нарисуват как са сега и как ще бъдат в завършен вид. Но трябва да е начертано от конструктор, не може да е от майсторите. Има ли такава услуга в София изобщо?  Ако някой може да ме насочи къде да търся....
Кой ти каза, че ти трябва разрешение от общината за строеж!?
Народът целите апартаменти си префасонира и от гарсониери направи тристайни, ти за една килерна стеничка от гипсокартон ще искаш разрешение.
Ако наистина това ще е ремонтът и нямаш намерение да сменяш местата на вратите, избиваш портали в панела или махаш цяла панелна стена, не мисля, че въобще ти трябва такова.
Да не говорим, че с подобна документация, догодина годишният данък сгради ще ти скочи двойно, ако не и тройно Simple Smile

# 10 451
  • Западен парк
Тета, много благодаря за изчерпателния отговор. Ще отида в понеделник в общината да искам съдействие от техничска служба.
Птица, имаме серт  съсед под нас тормози  целия  вход, дори и съседния с обща стена.  Пише жалби за монтаж на картина с дюбел! А каналите за ел.инсталация вдигат много шум. Трябва да имам всички неща - иначе  и кварталния, и общината ще цъфнат още на другия ден. До сега никой не се е разминал без жалба от този съсед.

# 10 452
  • Буркина Фасо
Здравейте, малко глупав въпрос имам аз и не съм сигурна дали е точно за този раздел, но реших да попитам. Имаме спор с една позната: възможно ли е при двама родители с пъстри очи детето да е с изцяло кафяви? Кой реално е доминантен при пъстрите?
https://nova.bg/news/view/2020/10/09/301388/%D1%87%D1%83%D0%B4%D … 1%80%D0%B8%D1%8F/

# 10 453
Тета, много благодаря за изчерпателния отговор. Ще отида в понеделник в общината да искам съдействие от техничска служба.
Птица, имаме серт  съсед под нас тормози  целия  вход, дори и съседния с обща стена.  Пише жалби за монтаж на картина с дюбел! А каналите за ел.инсталация вдигат много шум. Трябва да имам всички неща - иначе  и кварталния, и общината ще цъфнат още на другия ден. До сега никой не се е разминал без жалба от този съсед.
ама някой вдява ли му на жалбите?!
защото,ако на мен, в качеството на служител към общината, един такъв ми загуби времето с глупости 2-3 пъти,на 4тия да съм го отсвирила здраво ...

# 10 454
  • Западен парк
Човекът е с дългогодишен опит. Всички жалби са с входящи номера и копие до полицията...

Общи условия

Активация на акаунт