?Въпроси всякакви? (2020г.)

• 536 914
  • 13 836
  •   1
Отговори
# 10 605
Не е точно така..не мога да отида когато ми каже за БЛ, а най- късно на следващ ден, защото БЛ може да се издаде със задна дата, но саво от 1 ден. И ако днес съм болна и отсъствам от работа, не мога да мина при ЛЛ, утре най-късно трябва да ме приеме за да може да ми издаде БЛ от дата вчера.

# 10 606
  • София
Toва за БЛ не го знаех, че може с един ден назад.

Уникредит дават ли инфо за наличност през телефона?

ПП: Може ли ако си на обезщетения или социална пенсия да вземеш кредитна карта?

# 10 607
  • пустинята Гоби
Във вторник и четвъртък, когато ЛЛ не приема се ходи в кабинета, който замества лекаря в неработно време. Всички лекари би следвало да имат някой, който да приема пациентите им в не работното им време. Там издават и болнични листове.
Нищо подобно. При лекар/медицински център, с който ЛЛ има договор, се ходи, когато личният лекар отсъства, а не в дните, когато приема определен контингент пациенти. Тогава му се обаждаш и уточнявате кога да отидеш за преглед и болничен. При него. ЛЛ е на работа и няма работно време. Това не е плод-зеленчук. При нас няма краставици, но при Кирето до нас са заредили, мини и си вземи от там. Или отиваш във времето, в което приема, когато е на работа, или отиваш и си плащаш извънреден преглед при специалист, или отиваш в спешно отделение, когато случаят е спешен. В случай, че състоянието ти е сериозно и се нуждаеш от преглед в ден, който е за преглед и имунизации на деца, и е в рамките на работното време на ЛЛ, той те приема. Издаването на болничен, изписване на лекарства по ЗК не е подобен случай.
Моят личен лекар препраща в спешния кабинет, с който има сключен договор, когато се ходи за преглед във вторник е четвъртък. Изрита ме във вторник с болното ми дете като стой, та гледай. В спешния кабинет не съм плащала, издадоха ми и болничен лист и всичко. Така, че баш подобен си е случая.

Ходила съм многократно в Спешния кабинет, в дните когато ЛЛ работи, но вече е приключил работа. Даже съм водила детето и в края на работния ден на джипито, защото той ми е казвал, че няма да приема пациенти. Досега не са ме връщали, нито са ми изкали пари. Така, че хайде без крайни изказвания за нещо, от което явно нямате представа. През последните 2 години предпочитам да си водя децата именно в този кабинет, защото педиатрите са страхотни, а ЛЛ не мога да го дишам и ми лази яко по нервите. Пари за преглед не съм давала никога!

Последна редакция: ср, 14 окт 2020, 08:59 от Mimi Rose

# 10 608
  • София-Младост
Не е точно така..не мога да отида когато ми каже за БЛ, а най- късно на следващ ден, защото БЛ може да се издаде със задна дата, но саво от 1 ден. И ако днес съм болна и отсъствам от работа, не мога да мина при ЛЛ, утре най-късно трябва да ме приеме за да може да ми издаде БЛ от дата вчера.
Няма такова неща за "само 1 ден" назад!
Можеш да си болна от понеделник и да ти издаде болничен в петък.
Важното е да се обадите, за да ви впише в регистъра си.

# 10 609
  • софия
Скрит текст:
Във вторник и четвъртък, когато ЛЛ не приема се ходи в кабинета, който замества лекаря в неработно време. Всички лекари би следвало да имат някой, който да приема пациентите им в не работното им време. Там издават и болнични листове.
Нищо подобно. При лекар/медицински център, с който ЛЛ има договор, се ходи, когато личният лекар отсъства, а не в дните, когато приема определен контингент пациенти. Тогава му се обаждаш и уточнявате кога да отидеш за преглед и болничен. При него. ЛЛ е на работа и няма работно време. Това не е плод-зеленчук. При нас няма краставици, но при Кирето до нас са заредили, мини и си вземи от там. Или отиваш във времето, в което приема, когато е на работа, или отиваш и си плащаш извънреден преглед при специалист, или отиваш в спешно отделение, когато случаят е спешен. В случай, че състоянието ти е сериозно и се нуждаеш от преглед в ден, който е за преглед и имунизации на деца, и е в рамките на работното време на ЛЛ, той те приема. Издаването на болничен, изписване на лекарства по ЗК не е подобен случай.
Моят личен лекар препраща в спешния кабинет, с който има сключен договор, когато се ходи за преглед във вторник е четвъртък. Изрита ме във вторник с болното ми дете като стой, та гледай. В спешния кабинет не съм плащала, издадоха ми и болничен лист и всичко. Така, че баш подобен си е случая.

Ходила съм многократно в Спешния кабинет, в дните когато ЛЛ работи, но вече е приключил работа. Даже съм водила детето и в края на работния ден на джипито, защото той ми е казвал, че няма да приема пациенти. Досега не са ме връщали, нито са ми изкали пари. Така, че хайде без крайни изказвания за нещо, от което явно нямате представа. През последните 2 години предпочитам да си водя децата именно в този кабинет, защото педиатрите са страхотни, а ЛЛ не мога да го дишам и ми лази яко по нервите. Пари за преглед не съм давала никога!
Кое от написаното от мен се оборва с това "обяснение"? (моля, не ме интересува отговорът) От написаното мога да съдя, че чувствата с ЛЛ са взаимни.
Когато се чете с разбиране, човек не се излага, а да се дават наставления на възрастен какво да пише е меко казано смешно. За себе си не намирам смисъл да преливам от пусто в празно. Който има нужда, надявам се е прочел с разбиране всички постове.
Пожелавам всички да са здрави и да не се налага посещение при лекар.

# 10 610
Няма такова неща за "само 1 ден" назад!
Можеш да си болна от понеделник и да ти издаде болничен в петък.
Важното е да се обадите, за да ви впише в регистъра си.

Не знам какъв е този регистър. БЛ се пише и се праща електронно в НОИ на момента. Не знам за запазване на дата. Нито в понеделник да е възможно да ти песнат БЛ с петъчна дата. Болестта не признава почивни дни. НМЕ също доколкото си спомням. Пак по наредбата е това с 1 ден задна дата от датата на прегледа. По наредба е и БЛ саво след преглед.

Ако бъркам моля посочи ми къде пише че 3 дена назад може да се пусне листа..

# 10 611
  • София-Младост
НМЕ
чл. 9
(5) Когато прегледът е бил извършен и временната неработоспособност е била своевременно констатирана, но болничен лист не е бил издаден, той може да се издаде за минало време, ако въз основа на обосноваваща документация на лечебното заведение и ЛАК се прецени, че лицето през това време е било временно неработоспособно. В тези случаи болничен лист за отпуск до 14 дни непрекъснато за едно или повече заболявания се издава от лекуващия лекар/лекаря по дентална медицина, до 6 месеца - от ЛКК, а за повече от 6 месеца - след решение на ТЕЛК. Целият отпуск за минало време се включва в един болничен лист.

Цитат
Нито в понеделник да е възможно да ти песнат БЛ с петъчна дата.
С това съм съгласна, обратното обаче може. Няма как в понеделник да отидеш и да знаеш, че в петък ще си болен;)

Ето ти го и тук в отговор от НОИ
https://www.nssi.bg/forusers/faq/390-qesiseodd/4553-votg27

И точно затова ако се разкихаш в понеделник, се обаждаш на ЛЛ, да те впише в неговия регистър, че един вид си минала през кабинета и те е прегледал. А като отидеш в сряда (щото вторник  е зелен коридор), да може да ти издаде болничния за тези дни. Така практикувам и когато синът ми не се почувства добре, обаждам се, а за бележката за училище ходя впоследствие. Защото по новите (вече стари )правила в бележката се вписва номер на амб. лист. А е крайно излишно и безсмислено за всяко кихане да се посещава лекар, дори и при сегашните обстоятелства. Лично мнение! И се припоркрива с това на ЛЛ, защото масовете и са запазени с повече от 1 седмица напред.

ПП Да се допълня, но виждам, че същото zvunche го е написала по-долу, за датата на издаване и т.н.

Последна редакция: ср, 14 окт 2020, 10:21 от Ала-Бала

# 10 612
Става въпрос за предходния петък, не за идващия 😉

# 10 613
Аз говорех за предния петък. Не за следващ. Защото отсъствието от работа следва да се извини все пак.

# 10 614
  • софия
Датата на издаване на БЛ може да е най-много 1 ден след възникналата болест, поради която се налага отсъствие от работа. Но физическото взимане може да стане и 3 дни след това. ЛЛ отбелязва в регистъра, че този и този пациент на еди коя си дата е с еди какво си заболяване и има необходимост от еди колко си дни. За да се случи това се изисква да се говори с ЛЛ. Ако си негов стар пациент няма проблем да отидеш след това да вземеш листото. Ако не си или проблемът изисква преглед, тогава наистина трябва да отидеш най-много до един ден след 1вия ден на БЛ.
Ако се почувствам неразположена без спешност и сериозност във вторник, се обаждам на ЛЛ, обсъждаме състоянието и ако прецени, че трябва да остана до петък вкъщи без да е нужен преглед, мога да отида и в петък, и в понеделник след петъка, за БЛ. Той е отбелязал във вторник, най-късно в сряда в системата, че БЛ е от вторник.

Последна редакция: ср, 14 окт 2020, 10:25 от zvаnchе

# 10 615
  • пустинята Гоби
Скрит текст:

Кое от написаното от мен се оборва с това "обяснение"? (моля, не ме интересува отговорът) От написаното мога да съдя, че чувствата с ЛЛ са взаимни.
Когато се чете с разбиране, човек не се излага, а да се дават наставления на възрастен какво да пише е меко казано смешно. За себе си не намирам смисъл да преливам от пусто в празно. Който има нужда, надявам се е прочел с разбиране всички постове.
Пожелавам всички да са здрави и да не се налага посещение при лекар.
Оборва се изказването ти "нищо подобно", което не отговаря на истината. Пък личната не мога да я дишам, защото се отнася отвратително с ВСИЧКИТЕ си пациенти, не конкретно с мен и моите деца. Хем коментираш написаното от мен, хем не ми отговоряй - еми няма как да стане. Но ти можеш да послушаш "съвета" си!

# 10 616
  • София-Младост
Аз говорех за предния петък. Не за следващ. Защото отсъствието от работа следва да се извини все пак.
Отговорих ти как става, допълних се даже. Ако ти  се чете, четеш.
И никой не казва да е с петъчна дата, болничния лист ще е с понеделнишка дата на издаване, а на дата в отпуск от: ще пише петък.

# 10 617
Нещо не се разбрахме. Казусът на потребителката който аз коментирах беше друг. На нея и е отказан достъп до преглед. Тя отсъства от работа. Без преглед БЛ не може по наредба да се издаде.

Чета аз. Наредбата има изменени членове , в сила от 01.01 2020г...вероятно заради КВ ситуацията..промяна има - този 1 ден назад, стават 2 дена ...

# 10 618
Явно това си е до човек и сега в тази ситуация се разбира кой е лекар и кой е идиот по душа. Бившата лекарка за малко да изгони ММ, когато беше в ужасно състояние. Добре, че той сам се сети да отиде в самото начало на смяната ѝ че отделно се виждаше какво точно му има ( нещо като рана беше). Ама в началото му казала директно да се маха, защото щяла да бъде глобена?! На мен категорично ми отказваше всякакви документи, с идеята че мога да дойда и утре. На настоящата ми лична, има заместник който приема всички различни случаи в четвъртък и вторник.

Последна редакция: ср, 14 окт 2020, 10:58 от Vicky_P

# 10 619
  • Точно където трябва
Имам чанта от дебела,естествена кожа. Тук там се е протрила боята, но е здрава и ми се иска да я освежа/боядисам. Някъде да я нося ли, мога ли сама да го направя? В см. специална боя ли има, за да не се изтрива после в дрехите?

Общи условия

Активация на акаунт