Първокласници през 2020/2021 г

• 42 887
  • 798
  •   1
Отговори
# 630
Почетох, посмях се, много сте сладки.

Нашето домакинство е с пет члена, трима от които са ученици, един от които е практически неграмотен, защото, представете си, е първи клас! По вашата логика трябва да имаме поне 3 стаи, за да бъде всеки ученик сам в стая, като се абстрахираме напълно от нуждите на родителите. Забравяте, че семейства живеят в една стая или се налага да съжителстват с баба и дядо и какви ли още не напълно нормални и много често срещани житейски ситуации, при това те често са по независещи особено от хората причини.
Много хора нямат опция за хоум офис, а много от хората с опция за хоум офис всъщност РАБОТЯТ плътно по цял ден, докато са хоум офис, и нямат възможност да стават през пет минути да наглеждат ученици.
Ако сте късметлии с професиите си и можете просто да се водите на работа, докато прехвърчате по стаите да наглеждате учениците си и да правите коментари на учителите, да пишете с тях и т.н., или пък имате възможност да доработвате в извънработно време, не знам защо предполагате, че всички са така...
Пиша горното с най-добри чувства и с лека тъга, защото всичката ни работа е такава - седнал някой от своята камбанария да коментира и съди някой, в чиито обувки не е бил дори и за минутка...
Аз о без ДО не бих се вряла в 2 стаи, 5 човека или повече, защото е невъзможно да правиш каквото и да, камо ли учене или работа/онлайн срещи.Но това е избор, друга тема.
От поста не разбрах какво предлагате в ситуацията?

# 631
  • София
Е как пък да не се създават навици в 1 клас? Достатъчно големи са децата, за да разберат, че примерно в класната стая не се тича като кон, полека лека свикват с час и междучасие.... и такива подобни.

Те че се създават, създават се, МА Е МИНАЛ МЕСЕЦ И МАЛКО ОТ НАЧАЛОТО НА УЧЕБНАТА ГОДИНА, ХОРА, ОСЪЗНАЙТЕ СЕ!

помбер, предлагам малко емпатия и съобразяване, че не всички са в нашите условия и че ако в някой час се чуло бебето как плаче, не е редно това да не става повод за неуместни коментари и подигравки към родителските качества на хората, защото нямаме представа какво им е на главата и на каква цена оигуряват каквото осигуряват. Още да не приемаме по подрзбиране, че ВСИЧКИ имат опция за хоум офис, при това от тези, в които можеш и да не работиш постоянно или пък да си избираш кога да работиш. За начало.

# 632
Е как пък да не се създават навици в 1 клас? Достатъчно големи са децата, за да разберат, че примерно в класната стая не се тича като кон, полека лека свикват с час и междучасие.... и такива подобни.

Те че се създават, създават се, МА Е МИНАЛ МЕСЕЦ И МАЛКО ОТ НАЧАЛОТО НА УЧЕБНАТА ГОДИНА, ХОРА, ОСЪЗНАЙТЕ СЕ!

помбер, предлагам малко емпатия и съобразяване, че не всички са в нашите условия и че ако в някой час се чуло бебето как плаче, не е редно това да не става повод за неуместни коментари и подигравки към родителските качества на хората, защото нямаме представа какво им е на главата и на каква цена оигуряват каквото осигуряват. Още да не приемаме по подрзбиране, че ВСИЧКИ имат опция за хоум офис, при това от тези, в които можеш и да не работиш постоянно или пък да си избираш кога да работиш. За начало.

Разбрали сте ме погрешно, разбира се, че Ви съчуствам, само Вие си знаете какво Ви е на главата. Но няма как да знам житейските обстоятелства на хората във форума и как сте се озовали 5 човека в 2 стаи. Просто постът Ви изказва общи положения, които всеки знае, не искам да се самосъжаляваме и овайкваме, а да си споделяме работещи tips and tricks в тази лудница. Ето сега разбирам в какво положение сте, дайте съвет на други в подобно. Има хора с деца със СОП, на никой не му е лесно. И едва ли някой ще направи забележка за ревящо бебе, куче в онлайн среща, по целия свят е така. Без лоши чувства.

# 633
  • София
Навикът, който е създало моето до сега е да си губи вещите. Laughing Това в кръга на шегата, но съвсем сериозно ми писна да губи постоянно разни неща. Чувам, че и други деца в класа са така и това малко ме успокоява. Но се надявам скоро да се спре да забравя толкова много, защото ще ме разори. Laughing

Иначе наистина е рано за формиране на нужните навици за учебна дейност. И все пак вече се забелязват наченки.

# 634
  • София
имат някакви наченки на навици.
а и знаят кой учебник и тетрадка за каквос лужат, аз лично се губя в 27-те броя учебници, помагала, учебни тетрадки, сборници и т.н.

при нас добре върви засега до.
но си е дистанционно, в 12 сме приключили с всичко, дори домашните са изпратени на госпожите за проверка.
на доста от децата техниката нещо прави проблеми. на някой не му се включва микрофона, или става микрофония, прекъсват връзки, докато се свържат пак той часа поприключил. трябва си родител постоянно на разположение.

# 635
  • София
Pandachina, страшно е при нас положението с губенето, през ден липсва половината пълнеж на моливника. В други години учителките събираха и понякога връщаха, сега всичко паднало или загубено лелките го измитат с метлата и директно изхвърлят заради мерките покрай пандемията.

# 636
при нас добре върви засега до.
но си е дистанционно, в 12 сме приключили с всичко, дори домашните са изпратени на госпожите за проверка.
на доста от децата техниката нещо прави проблеми. на някой не му се включва микрофона, или става микрофония, прекъсват връзки, докато се свържат пак той часа поприключил. трябва си родител постоянно на разположение.
Така ще е тази година. Ако имат късмет да ходят все пак от време на време на училище, може и да остане нещо като навици. Ако стане като миналата година, втори клас ще е новият първи, ако нещата позатихнат де, че може и още 2-3 години да продължи така.
И при идеално работеща техника и интернет и супер отговорно дете това все пак е първи клас, те едва са свикнали с учителите, някои още не са се научили да не се въртят на чиновете, а ние очакваме вкъщи да са изпълнителни и да знаят, че са в час. Няма как да стане, всички ще се превърнем малко или много в учители. А като знам, че и сега ми се казва, че госпожата не го искала това така, че това нямало нужда да се прави, че госпожата не била казала...Ами определено не съм госпожата и към мен отношението не е като към госпожата. Ще се справим някак, резултатът ще го видим след години. За сега се успокоявам, че ако не сме живи и здрави, нищо няма да видим никога.

# 637
  • София
Зелено човече, аз вече се шегувам, че ще пазарувам на едро. И то къде на шега, къде наистина така ще излезе по-евтино.

# 638
Аз засега пластелин купувам на едро, какво го правят тоя пластелин, ядат ли го, кооперации ли строят...не знам, ама през 2 седмици - пластелин Grinning

# 639
Ние до момента сме назад само с 1 суичър. Обаче се ядосвам на родителите, които или не купуват, или забравят да сложат в раниците на децата си материалите за часовете по интереси. Започна да ми писва да спонсорирам целия клас с какво ли не - цветни листа, картон, очи, мъниста, клечки, лепило и т.н. Все другите деца нямали и дъщеря ми само раздава, защото учителката така им казвала - който има да даде на онези, които нямат. Накрая ще й забраня да дава и това е. Знам, че не е хубаво и трябва да се научат да споделят, но....

Последна редакция: чт, 29 окт 2020, 11:18 от Lady Cassiopeia Duval

# 640
Ааа, ясно къде отива нашият пластелин.

# 641
  • гр. София
Да, понякога и загубеното, всъщност не е загубено.

# 642
  • София
Аз също започнах да си променям мнението по отношение на споделянето, защото спонсорирането и при нас го има. Винаги съм я учила да споделя, но взе да ми излиза солено това споделяне, защото и при нас все някой няма и са все едни и същи. Т.е. едни и същи родители учат децата си да се възползват от чуждото. Нямам нищо против да сподели, всеки може да забрави нещо, но са едни и същи тези деца, които всеки път ползват от чуждите материали. Та и нейните изгубени вещи не са винаги изгубени, а често са споделени до свършек. И не става въпрос за деца от семейства с ниски доходи.

# 643
Моята първолачка е толкова разсеяна, че дори да им кажат да си носят нещо, аз не съм разбрала. Та не е задържително да е от родителтите. То не може всеки ден и на госпожата да се звъни за глупости.
Иначе и ние губим. Моливи купувам на едро, дрехи и пари за сега не сме губими. Общо взето нищо съществено, но все пак...По редовно май забравя неща в стаята и всъщност не са загубени.

# 644
  • София
Нямате ли фейсбук групи или вайбър или нещо подобно на класа, където се пише какви са домашните, какво трябва да се носи на другия ден...

Общи условия

Активация на акаунт