ХУХК - имате ли представа за това?

• 495 057
  • 2 198
  •   2
Отговори
# 180
Диагнозата ми е ХУХК. Във Варна съм ходила във Военна болница и в "терапията" Св. Марина. Препоръчвам на всички с проблеми от компетенцията на гастроентеролог да постъпят в СВ. Марина в отделението на 11 етаж. Завеждащ е проф. Искрен Коцев, а там всички доктори са добри специалисти - Грудева, Антония Атанасова, Мария Атанасова и др..... От 2007 г. съм била 4 пъти във Военна болница, 2 пъти в терапията и веднъж в ИСУЛ при доц. Владимиров. Не успявах да вляза в ремисия и бях постоянно на кортизон, при което вече съм зависима към него. Проф. Коцев ме прие в момент, когато навсякъде ми бяха казали, че повече немогат да направят нищо за мен. Благодарение на докторите от това отделение съм в ремисия от 8 месеца. Обясниха ми, че ако искам да живея ще трябва да се поддържам с лекарства. От тогава пия Буденофалк, с който замествам преднизолона и почти няма странични действия, но цената му е 220 лв. за 100 капсули и Салофалк от 500 мг. по 8 табл. на ден, както и 3 на ден по 1 капсула от 10000 единици Креон.

# 181
има ли някои свободни дами с хухк кадето си търсят приятел ама сериозни и аз съм с хухк ще ви чакам

# 182
Zdraveite,
Mnogo sam blagodarna 4e namiram makar i malka informacia za ХУХК.
Az sa6to sam bolna ot neia:(((( ve4e 6meseca se boria da spre pone karveneto i da premina v remisia,za6toto iskamda imam dete ,no uvi:(((
Ne moga da si nemeria to4noto le4enie na Salofalk ot 500mg sam po 3pati po 2.I otdeno v meseca pone polovinata ot  meseca sam na Salofalk na klizmi ili klizmi sas kortizon .Spazvam strikna dieta na oriz i kartofi nikakvi sladko nikakvi plodove i zelen4uci surovi.
Ako mojete da mi prepora4ate dobar gastroenterolog i dieta 6te sam vi mnogo blagodarna.
I znaete li koi lekarstva s diagnoza jazven kolit se ispisvat ot zdravnata kasa,za6toto do momenta  ne moga da si kupia lekarstva s namalenie.Davam ludi pari za lekarstva a niamam nikakava promiana.
Predvaritelno blagodaria na koito mi otgovori na e-meila.
S blagodarnost
Siyka

# 183
Сиси, незнам от кой град си. За Варна вече писах по-горе къде има добри доктори. Но само от Салофалк табл. и клизми кървенето няма да спре. Единствено от кортизона спира. Незнам на каква доза си кортизон, но явно ти е малка. Лошото е, че като се започне с тези Преднизолони и Дехидрокортизони организма се пристрастява и след като започнеш да намаляш дозата за да излезеш от лечение с тях пак започва кървенето. Поне при мен е така. И тъй като вече не се повлиявам от тях, както писах по-горе пия Буденофалк 3 на ден по 1, но е много скъп 220 лв. за 100 табл. има и по 50 табл. и по здравна каса за съжаление можеш да ползваш само бългаски кортизон, който и без това е някакви 4 левчета. Но при мен след 2 години ходене по мъките без да постигна ремисия единствено с Буденофалка успях а освен това има по-малко странични ефекти, като напълняване, болки в ставите, косопад и др. Пия и Салофалк, но 4 пъти на ден по 2 табл. от 500 мг. Така на месец давам по минимум 400 лева за лекарства, но нямам друг избор. Докторите ми казаха че има случаи, като моя и вероятно и твоя, при които не се постига ремисия или трудно се постига, но не и без да се поддържаш с хапчета. "Ще ги пиеш докато си жива" това бяха думите на доцента. За съжаление на държавата не й пука как да работиш с това заболяване, и като не работиш как да си купуваш лекарствата, за да живееш. Освен това нашето заболяване го имат като леко и лекарствата които ползваме по здравна каса ги има, но само с кода на Болест на Крон. Дори и на ТЕЛК като се явиш ти дават някакви 50% нетрудоспособност и единствено можеш да ползваш пенсия, ако имаш стаж повече от 5 години. Но тази пенсия не покрива дори сумата за лекарства на месец. Относно диетата аз ям предимно ориз и картофи варени или печени с пилешко, пилешка супа, всичко без мазнина, запръжка и подправки само малко сол. Печен белен пипер и варени моркови. Варени макарони и тестени изделия стига да са печени. Печени ябълки и много рядко сок от ябълки. Пия много и само чай от шипка. Позволявам си кисело мляко по-малко, но само с 1% масленост и обезмаслена извара. Хапвам сухари и само бял хляб. Общо взето това е. Надявам се да съм ти полезна.

# 184
Вие получавате ли стомашни болки, които не са свързани с колита - киселини, болка от глад, които минават само с лекарства????

# 185
Да получавала съм.На мен ми помага клеевата тинктура,която трябва да се пие поне една седмица за да се усети действието и,както и чай от лайка  и жълт кантарион.Пила съм и лекарства но на мен не ми помагат.

# 186
Клеевата тинктура не се препоръчва за болни от ХУХК, защото тя подсилва имунната система, а тъй като заболяването ни е автоимунно е необходимо да подтискаме имунната си система. Аз също си го купих след, като прочетох, че го ползвате, но след като обстойно прочетох етикета се посъветвах с лекуващия лекар и мнението му бе категорично "НЕ".

# 187
Не слушай на 100процента какво ти говори лекарят.Само искам да споделя че доценти от София а и лекари с дългогодишна практика също от София от ИСУЛ препоръчват клеевата тинктура при ХУХК.Не е необходимо напълно да подтискаме имунната система.Това е наложително само в най-тежките случаи.Клеевата тинктура не е чак толкова мощен имуностимулатор,по скоро помага за стомашни и чревни заболявания.

# 188
Някой знае ли анасона как действа на колита?

# 189
Ами точно това ме притеснява, че може би съм точно от тези тежки случаи тъй като влизам в ремисия само докато съм на висока доза кортизон и така от 2007 г. не съм живяла и ден без Салофалк и то на възможно най-високата доза и кортизон. И затова може би лекуващата ми лекарка ми каза да не пробвам с Клеевата тинктура.

# 190
Дарел,чак сега се върнах назад да прочета за състоянието ти и сигурно имаш основание да се страхуваш да пробваш клеева тинктура.Съчувствам ти искрено за здравословното състояние и пожелавам скоро да намериш начин да влезеш в дълга ремисия.Аз съм от по-леките случаи,при мен е засегнат само ректума и засега със свещички салофалк съм добре.Имам една билкова рецепта за лечебни клизми и ако искаш мога да ти я напиша.Не знам дали ще ти помогне но можеш да опиташ поне.Тези билкови лечебни клизми спират кървенето при проктит т.е. ако не е засегнато цялото черво.

# 191
 В рамките на два месеца ме хваща два пъти вирус повръщане с разтройство, до повръщане не се  стига само с гадене минава , но въпроса ми към вас е дали и вие като мен така сте хващали вируса и как се лукувате?
аз пия лопедиум и ентеросан АВВ 2000.
Първо си помислих да не получавам кризи и да се влошавам, но то е съпроводено с температура 37.5 - 38градуса и ме държи 2 дни. След това нещата се оправят.
Спрях салофалка вече 1м. и затова си мисля да не се дължи на това. Аз съм с лека форма ХУК
Другото което все забравям д а ви питам е дали имате периоди на запек?

# 192
Другото което все забравям д а ви питам е дали имате периоди на запек?
Аз също имах периоди на запек и дори имах период в който по три-четери дни нямах изхождане (тогава си позвалявах да си хапвам баничка с  боза), но това е характерно за заболяването, особенно в начален стадии е много по изразен запека доколкото знам.

# 193
От 1ви септември има промяна в позитивния лекарствен списък<Нашата болест вече е в списъка и личния лекар може да ни изпише Салофалк-таблетки,свещички и лечебни клизми с 50% намаление.Пиша ви това защото със сигурност много хора не знаят.Мен лично ме размотаваха 1 седмица-личната и Здравна каса,докато накрая се сдобих с рецепта.Така че ходете при JP-то и си търсете правата,защото никой друг няма да го направи.http://www.nhif.bg/bg/default.phtml?w=1024&h=738

# 194

Общи условия

Активация на акаунт