ХУХК - имате ли представа за това?

• 495 403
  • 2 198
  •   2
Отговори
# 330
  • Варна
Сисони, и аз като тебе съм в ужас, защото от 7 дни пия антибиотика и температурата ми не пада под 37. Прадполагам, че и на мен утре ще ми сменят лечението. Миналата седмица ходих при една гастроентероложка от Терапията във Варна и тя ми каза, че може да ни се изписват някои пеницилинови антибиотици (кои не знам). За моя каза, че е средна работа, можело да ми се изпише и по-добро. Друга лекарка диетоложка ми беше казала, че може Сумамед... Съветваш ли се с гастро-ентеролог, когато ти изписват антибиотика? Ако искаш пиши ми на лични, че да не занимаваме всички с нашите антибиотици. Макар че би било полезно да се знае какви антибиотици как се отразаяват. Всички черпим от личния опит на другите.

# 331
Сисони при проблем задължително спираш веднага антибиотика, но това не означава, че и проблема с честото посещение във WC ще отмине. На мен при бъбречна криза нефроложка ми изписа антибиотик Амоксиклав, от който имах същия проблем въпреки, че я предупредих за заболяването си. И като нещата се влошиха пак отидох и тя реши, че ще ми изпише гентамицин на инжекции, но тъй като вече си патих реших първо да говоря с лекуващата ми гастроентеролог и тя категорично забрани. Затова мисля, че е по- добре да се посъветваш с лекуващата. Аз не се доверявам на други специалисти и личния лекар, а само на лекуващата, защото тя е най-запозната със състоянието ми и с лекарствата който няма да ми причинят проблеми. Освен това с антибиотика вземам задължително Лактофор. А за двата антибиотика Сумамед и Зимакс, които писах по-горе съм ги пила и нямах проблем. А Зимакса се пие еднократно. Пила съм и Нолицин, също без да ми създаде проблеми. Но все пак зависи кой ще ти бъде най-полезен, а това трябва да те посъветва лекар.

# 332
БЛАГОДАРЯ ВИ, ЧЕ СТЕ ТОЛКОВА ОТЗИВЧИВИ!!
 WinkДНЕС БЯХ НА ДОКТОР ПОНЕ СЕ УСПОКОИХ ЧЕ НЕ МИ ИЗПИСА АНТИБИОТИК, А САМО ЗА УШИТЕ ПАК ГЛУПОСТИ!!!!!!!!!!!
ДАНО ГОСПОД НИ ПАЗИ ОТ ТЕЗИ ГАДНИ БОЛЕСТИ!!
АЗ ПО ПРИНЦИП НЯМАМ ЛЕКУВАЩ ДОКТОР ОТ МАРТ МЕСЕЦ НЕ СЪМ ХОДИЛА НА ПРЕГЛЕД, ЗАЩОТО ЕДИН МИ ВИКА УЛЦЕРОЗЕН КОЛИТ ДРУГ БОЛЕСТ НА КРОН. НЯМАМ КРЪВ И СЛУЗ И НИКОГА НЕ  СЪМ ИМАЛА, СЕГА ДОРИ НЕ ВЗИМАМ САЛОФАЛК А ВЕЧЕ 2 МЕСЕЦ СЪМ САМО НА ЛОКТОФЛОР И ИМАМ ЕДНО ИЗХОЖДАНЕ НА ДЕН, НО ПО-КАШАВО /извинявам се/. НО ОТ ТОЗИ АНТИБИОТИК ВСИЧКО ОТИДЕ ПО ДЯВОЛИТЕ!
ИМА ЛИ И ДРУГИ КОИТО НЕ КЪРВЯТ , НО ВЪПРЕКИ ТОВА СА С ДОКАЗАН ХУХК????

# 333
tonytoo и аз докато бях 4 дни на антибиотик си имах 37 температура, сега пак имам и си спада пак си се качва. незнам дали е от червата или от абоката, който вече  е на 5- ти ден, но не взимам нищо за темп.

# 334
БЛАГОДАРЯ ВИ, ЧЕ СТЕ ТОЛКОВА ОТЗИВЧИВИ!!
 WinkДНЕС БЯХ НА ДОКТОР ПОНЕ СЕ УСПОКОИХ ЧЕ НЕ МИ ИЗПИСА АНТИБИОТИК, А САМО ЗА УШИТЕ ПАК ГЛУПОСТИ!!!!!!!!!!!
ДАНО ГОСПОД НИ ПАЗИ ОТ ТЕЗИ ГАДНИ БОЛЕСТИ!!
АЗ ПО ПРИНЦИП НЯМАМ ЛЕКУВАЩ ДОКТОР ОТ МАРТ МЕСЕЦ НЕ СЪМ ХОДИЛА НА ПРЕГЛЕД, ЗАЩОТО ЕДИН МИ ВИКА УЛЦЕРОЗЕН КОЛИТ ДРУГ БОЛЕСТ НА КРОН. НЯМАМ КРЪВ И СЛУЗ И НИКОГА НЕ  СЪМ ИМАЛА, СЕГА ДОРИ НЕ ВЗИМАМ САЛОФАЛК А ВЕЧЕ 2 МЕСЕЦ СЪМ САМО НА ЛОКТОФЛОР И ИМАМ ЕДНО ИЗХОЖДАНЕ НА ДЕН, НО ПО-КАШАВО /извинявам се/. НО ОТ ТОЗИ АНТИБИОТИК ВСИЧКО ОТИДЕ ПО ДЯВОЛИТЕ!
ИМА ЛИ И ДРУГИ КОИТО НЕ КЪРВЯТ , НО ВЪПРЕКИ ТОВА СА С ДОКАЗАН ХУХК????

да, аз съм със доказан ХУХК и нямам кървене.

# 335
Здравейте,

Надявам се, че няма да имате нищо против да се включвам от време на време във вашата тема, въпреки че аз съм болна от Крон. Двете болести са доста близки и понякога е трудно и на самите лекари да сложат точната диагноза. Освен това Кронът се доказва трудно и хистологично, защото при тази болест се поразява дебелото черво в дълбочина. Но и двете болести са ужасни  Sad!

# 336
Смърфиетка, можеш ли по-подробно да опишеш какви са твоите оплаквания и най-вече имаш ли слуз и кръв и по колко изхождания имаш на ден. Мен също не могат да ми уточнят диагнозата а и вече не ми се правят изследвания.
при мен изпражненията в началото бяха само до обяд, но чиста вода, така 3 месеца без болки биз нищо. След като ми направиха колонскопията се установи начална фаза на ХУК, но нещо не им повярвах. Пиех близо година 2 по 1 салофалк, на моменти дори ме хващаше запек, после от нищото без причина и без да съм нарушила диетата пак разтройство няколко дни, пак си се оправя от самосебе си и така се въртя и до сега но вече не пия салофалк.  Това което не ми е ясно е че нямам по цял ден изхождания а само сутрин, дори когато съм се влошила.
В такъв момент се паникьосвам и започвам да треперя, зъбите ми тракат и изпадам в нервна криза, сега съм на антидепресанти от които съм доста по-добре, защото психиката има много голяма роля.
При мен се съмняват за Крон защото имах и болки в дясно под ребрата, но те отшумяха, също киселини и гадене.

Много банална станах извинявам се.

# 337
Сисони,от няколко дни и аз съм доста зле.Ходя по  7-8 пъти до тоалетната,киселини имам почти от една седмица без значение какво ям и пия.Кръв нямам,но слуз да.На моменти имам силни болки от ляво и колики.Мъжът ми ме кара да пия от неговия салофалк и да ходя на гаскро,но аз все отлагам.....Добра,че поне той е  добре.

# 338
  • Варна
Ами и аз да се включа за пореден път с моя проблем - доказа се със снимка, че имам пневмония  #Cussing out
Смениха ми антибиотика, сега съм на Клацид, да видим какво ще излезе. Личната иска да ми бие Гентамицин, обаче аз дадох алергична реакция и не знам какво ще ме прави. Нещата са доста сериозни и вече ще полудея. Дано не се разбутат много червата. Взимам 3х2 Линекс, увеличиха ми салофалка на 4 таблетки по 500 + 2 свещички от 500. Спазвам стриктна диета и се моля да не се повтарят летните ми ужаси! А, отделно пия всяка сутрин Ланзопрол, за да избегна болките в стомаха и киселините. Никак не са малко лекарствата, изтровихме се.
Сисони, дано да не ти изписват повече гадости и ушите ти да се оправят бързо.
Виви, не отлагай. Дано да е нещо безобидно, но по-добре бързо да се отървеш от притесненията си.
Поздрави на всички!

# 339
Здравей Сисони,

Ами моите симптоми не са типични за Крон. Всъщност, оказа се по-късно, че са доста типични, но тук болеста не се познава добре. И затова докато ме диагностицират мина повече от година. По принцип всичко започна с постоянна тъпа болка в дясната част на корема, където е апендиксът. След 2-3 месеца се качи и в дясното подребрие, после и от лявата част на корема. Заедно с това имах ужасно гадене и през 2-3 дни повръщане до пълно обезводняване. Диария, кръв или слуз никога не съм имала. Единствената разлика в тази връзка беше редовното ходене до WC, до тогава все си имах запек. Естествено минах през хиляди изследвания, операция на апендикса и най-накрая след поредното обезводняване стигнах до един прекрасен лекар в Пловдив, която и до днес ми е лекуващ лекар, нищо че живея в София. Един приятел ме закара при нея, аз едвам ходех. Тя два часа чете всичките ми изследвания и задава въпроси и накрая каза - за мен това е Крон. Две седмици бях на силни антибиотици и след това колоноскопия. Като се събудих след нея и чух, че това което е видяла е със сигурност Крон, направо се съсипах. Прочетох всичко, което имаше в нета за тази болест и разбрах, че симптомите, които съм имала изобщо не са нетипични. Лекарствата, които пия са Буденофалк и Салофалк, пазя диета, но тъй като нямам диария не мога да разбера коя храна ме дразни.  newsm78
За разлика от улцерозния колит, Кронът удря и други органи и системи в организма. Най-често това са ставите. Аз вече си имам леки болчици в тях. При жените най-често се засяга и ендокринната система, за щастие при мен още е наред.
Извинявам се, че стана толкова дълго. Дано не съм ви отегчила.

# 340
Тонито, внимавай много с Клацида, защото навремето при мен усложненията настъпиха след като вземах този антибиотик. Разликата е, че при мен беше съчетан със Зинат. Дано всичко при теб мине благополучно PraynigСмърфиетка и при нас болните с ХУХК има много странични ефекти - изразени с лабилна нервна система и страхотни болки в ставите и костите, без значение какво е времето навън.

# 341
Всички симптоми които си  написала Смърфиетка ги имах и аз, но отрезултатите от  биопсията  ми поставиха диагноза ХУХК. А взели ли са ти биопсия при колоноскопията и как установиха Крон?

# 342
Emika,
Взеха ми биопсии и резултатите потвърдиха предпологаемата диагноза. Разлика между УК и Крон се вижда и при колоноскопията. Язвите и тяхното разположение при двете болести е различно. Един опитен гастроентеролог може да се ориентира в повечето случай още при самата колоноскопия, макар че миродавен е резултатът от хистологията.

# 343
  • Варна
Благодаря, Скрежанка! Не знам какво ще ми се случи и много ме е страх. Ще се опитам да избегна комбинацията със Зинат. Стискайте палци!

# 344
ЕДИН ДОКТОР ПРЕДИ ВРЕМЕ МИ КАЗА ОТ ТАЗИ БОЛЕСТ НЕ СЕ УМИРА, НО СЕ СТРАДА ЦЯЛ ЖИВОТ - НАИСТИНА Е ТАКА ЗА ЖАЛОСТ КАТО ЧЕТА.
АЗ ЗА КРОН СЪМ ЧЕЛА ЧЕ ПОРАЗЯВА ЦЕЛИЯ СТОМАШНО-ЧРЕВЕН ТРАКТ ОТ УСТАТА ДО АНУСА, КОЕТО Е УЖАСНО.
СМЪРФИЕТКА КОЙ Е ТОЗИ ЛЕКАР В ПЛОВДИВ, ИМАШ ЛИ НЕЙНИ КОНТАКТИ.НА МОМЕНТИ СИ МИСЛЯ ЧЕ НЕ СЪМ БОЛНА , НО СЛЕД ДНИ ПЪК ДИАРИЯТА МЕ УБЕЖДАВА В ОБРАТНОТО... Thinking
БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ, ЧУВСТВАМ ВИ МНОГО БЛИЗКИ И СЕ РАДВАМ ЧЕ МОЖЕМ ДА СИ СПОДЕЛЯМЕ, ЗАЩОТО КОЙТО НЕ СЕ Е СБЛЪСКВАЛ С ТЕЗИ ПРОБЛЕМИ ТОЙ НЕ ЗНАЕ КАКВО Е.
ЦЕЛУВКИ НА ВСИЧКИ Wink

Общи условия

Активация на акаунт