Частни училища - информативно-дискусионна тема 32

• 29 338
  • 763
  •   1
Отговори
# 405
Тука сме в 32-ра тема за Частните училища.
И постовете, в които се дават конкретните резултати, които родителят очаква от училището, без да се споменават матури, НВО, Айви, Оксбридж, АК  и елитни ДУ се броят на пръстите на едната ръка.
И после 80% от родителите мислели. Без много да му мислят са аутсорснали мисленето на първия срещнат. Joy

Не очаквам от училището отлични матури и прочие. Брой ме за един пръст за едната ръка.
Само  че въпросът не е какво не очакваш, а какво очакваш, за да те броят Simple Smile Като не очакваш това, какво очакваш?

# 406
Фенси, отговорено ти е в пост #52 от тази тема. Не измествай разговора.
Садлейди, не "бий плашилото" - логическа грешка е.

# 407
Очаквам да се научи да работи под напрежение и, както самостоятелно, така и в екип, да мисли, да комуникира с авторитети свободно и равностойно, да научи отлично чужд език/езици, да си определи интересите и възможностите и, не на последно място, да се огледа за богат мъж. Не виждам оценките от НВО какво общо имат.

# 408
  • София
Добре, де, Ежко, хайде, аз съм тъпа и ми липсва логическо мислене, защото съм учила по БГ системата в училище. Ама ти защо не записа децата си във Валдорфското, а в КО?

# 409
  • софия
Очаквам да се научи да работи под напрежение и, както самостоятелно, така и в екип, да мисли, да комуникира с авторитети свободно и равностойно, да научи отлично чужд език/езици, да си определи интересите и възможностите и, не на последно място, да се огледа за богат мъж. Не виждам оценките от НВО какво общо имат.
С часта  за богатият мъж още се опитвам да свикна, да я осмисля. Не мисля, че ми се получава. С останалото съм съгласна. Ама то не мислят ли така всички тук?!

# 410
Като невярващ в системата, контролирана от тези хора е смешно все пак синовете ти да учат в училище подчинено на МОН. Че даже и единия кандидатствал в СМГ. Че дори и в частни начални пак по МОН учебници учили. Не разбирам защо, като виден противник не си ги записал я във френския лицей, я в Шулето.

По твоята логика системата във всяка една държава е вредна. Дали ще е БГ, или ОК... правила не са ни нужни, щото се пишат от хора.

Големият се спаси от МОН. Няма как да изразя щастието си от този факт. А и двамата учеха в училища, които бяха най-добрите за тях ВЪПРЕКИ МОН и неговите учебници. И биха били доста по-добри, ако от МОН не им пречеха. Това важи и за СМГ.

В UK частното образование, също както и в САЩ, не се контролира от държавата. Затова и е толкова добро.

Ежко, не се измъквай като глист. Това НЕ е отговор на ВЪПРОСА. Аз питам защо са били в такива училища, въпреки, че не харесваш системата. Това, че са били в уж най-добрите училища, въпреки МОН, не отговаря на въпроса защо изначално не си търсил алтернативата, заради твоето анти настроение. И изобщо не измествам темата всъщност. Въпросът е точно по темата. Моля да отговориш конкретно, а не заобикаляйки въпроса. Надявам се след разясненията в този пост да си горазбрал на 100% и да отговориш.

Според мен Нотарис, никой в тази тема не разглежда НВО по начина по който го представя Таралежа. И си мисля, че повечето от нас осъзнават колко решаващо е НВО на този етап, като му отдаваме значение само в този му аспект. Но и всички сме наясно, че НВО не формира всички останали качества, за които си говорим. А средата и семейството. А средата се състои и от съученици. А за да попаднеш в среда от читави съученици НВО (за съжаление) играе сериозна роля. Ако не желаеш частна гимназия.

Последна редакция: пн, 13 яну 2020, 14:18 от Fancy

# 411
С часта  за богатият мъж още се опитвам да свикна, да я осмисля. Не мисля, че ми се получава. С останалото съм съгласна. Ама то не мислят ли така всички тук?!

Това не се осмисля, осъзнава се впоследствие. Но тази малко полушеговита тема я приключихме.

Не знам кой как мисли, само посочих аз какво мисля. Не ми дреме за оценките, ако съм видял мислене,  труд и отношение.

# 412
Съгласна на 100 % с тези очаквания, не мисля, че тук има някой, който очаква друго (като изключим богатия мъж). Проблемът им, обаче, е, че са качествени показатели (с изключение на езика/езиците, там има сертификати) и като такива се измерват трудно и често много субективно. А оценките и НВО са количествени и като такива имат много по-малко субективизъм в измерването им (100 % обективност не е възможна, говорим само за степени на приближаване към 100-те %), а и позволяват сравнения. Защото как, по каква скала  ще сравниш обобщено (не за отделни случаи) например ИЗИ с Артис с Дори Тенеди с КО, или със СС по отношение на твоите очаквания? Те затова скалите се делят на слаби и силни, и количествените са силни скали. Затова е НВО, за да позволява близки до обективните сравнения, а и да служи за отсяване и класиране на желаещите там, където те са много повече от свободните места. Но в общия случай частните гимназии не са в такава позиция, с изключение на АК, така че за тях НВО наистина поне за момена няма значение за приема. Въпросът е, че сравненията между тях по изброените от теб качествени показатели не виждам как могат да бъдат направени.  

Иначе като очакваш това, мислиш ли, че:
1. си го получил от вашето училище и
2. ако да, сигурен ли си, че след време животът ще потвърди оценката ти?

Защото това е всъщност важното, според мен, дали действителността ще потвърди или ще обори личната ти преценка за полученото. Което се разбира винаги пост фактум.

За богатия мъж е съвсем друга история, общото с всичко по-горе е само дали ще попадне в среда, където изобщо да има шанс да срещне богат мъж. И много зависи от богатия мъж какъв е, има богати мъже, които не искат от съпругата си да комуникира с авторитети свободно и равностойно, или да работи под напрежение, а искат други неща от нея. Тоест, на този фронт всичко изброено от теб, дори и да е действително получено от училището, може не само да не е полезно, ами и да е вредно.
Скрит текст:
С часта  за богатият мъж още се опитвам да свикна, да я осмисля. Не мисля, че ми се получава. С останалото съм съгласна. Ама то не мислят ли така всички тук?!

Това не се осмисля, осъзнава се впоследствие. Но тази малко полушеговита тема я приключихме.
Не знам кой как мисли, само посочих аз какво мисля. Не ми дреме за оценките, ако съм видял мислене,  труд и отношение.
Какво ти си видял или не си видял има значение само ако ти ще й бъдеш работодател един ден. Иначе има значение какво е видял бъдещият/ите й работодател/и, което сега няма как да знаеш. Какво ти си видял няма значение и ако прави собствен бизнес, тогава пазарът (или връзките) решава дали има/е вложила достатъчно мислене, труд и отношение.  Това отвъд нормалната гордост и любов към своето дете, разбира се, която всеки си я има.

Последна редакция: пн, 13 яну 2020, 13:15 от Анонимен

# 413
  • София
Чисто статистически, по-силно вероятно е да срещне богат мъж (т.е. дете на богати родители) в частна гимназия. Ако иска мъж с потенциал да стане богат, чисто статистически - може да го срещне навсякъде. А по-важно, ако Нотарис приема съвети, е да срещне свестен мъж. Просто е добре да спре да обвързва с темата с училищата - няма връзка, няма и формула.

# 414
Проблемът им, обаче, е, че са качествени показатели и като такива се измерват трудно и често много субективно.
...и изискват мислене, а не пресмятане. А да се мисли е трудно. Joy
Особено ако от малък си учен да пресмяташ вместо да мислиш. И да не обръщаш внимание, че "обективните" измервания използват субективни скали, мерни единици и методи на измерване.

Защото как, по каква скала  ще сравниш обобщено (не за отделни случаи) например ИЗИ с Артис с Дори Тенеди с КО, или със СС по отношение на твоите очаквания?
Това е и проблемът. Че нямаш собствена скала, а ползваш чужда, направена да обслужва ЧУЖДИ субективни интереси.
Как да правиш качествени и обобщени сравнения се учи по Класическия (не по Реалния) модел на образование. Но на кого му трябват хора, способни да формират собствени ценности и да правят качествени оценки на тази база? Такива не стават за служители... Joy

Добре, де, Ежко... Ама ти защо не записа децата си във Валдорфското, а в КО?
Писал съм и преди: избрах КО, защото покриваше базовите ми изисквания за преподаван и усвояван материал, както много други ЧУ и за разлика от ДУ и защото за разлика от в останалите ЧУ залагаше на вътрешната мотивация, вместо на конкуренция или на страх. На всичкото отгоре беше достатъчно близо до нас. Валдорфско училище по наше време нямаше в София. Не само не сбърках, но и се получиха много и неочаквани екстри.

Последна редакция: пн, 13 яну 2020, 14:21 от Фран

# 415
Ако спообностите за мислене, за които все говориш, Ежко, са някак свързани с  възможността да напишеш нещо, с което обаче да не кажеш нищо, то тогава - да, несъмнено ги имаш.
Това си е дарба, факт. Имаха я масово комсомолските ни ръководители някога, а Ежикът ми напомня много силно на тях. Още като си отвореше устата някой от тях и си изключвах съзнанието, ясно ми беше накъде ще го завърти Simple Smile. Същото правя сега с Ежика, просто му прескачам постовете.
Мъж не е ли по-вероятно да се срещне в университета, отколкото в гимназията? Малко хора се женят за гимназиалната си любов. По-скоро трябва стратегия за подходящ за целта университет Joy
Що, бе? И в bgmamma можеш да си намериш мъж Laughing https://m.bg-mamma.com/?topic=1097074
Проактивност само трябва. И счупен компютър. Joy
Момата намери ли си мъж-програмист, че не следя сагата?

Дъждец, права си, аз на Нотарис затова му казах, че му трябва Харвард, ама там искат високи оценки. Но той май не е по чужденците, иска богат на родна почва, и за целта НБУ може да свърши работа, според мен.

# 416
  • София
[
Добре, де, Ежко... Ама ти защо не записа децата си във Валдорфското, а в КО?
Писал съм и преди: избрах КО, защото покриваше базовите ми изисквания за преподаван и усвояван материал, както много други ЧУ и за разлика от ДУ и защото за разлика от в останалите ЧУ залагаше на вътрешната мотивация, вместо на конкуренция или на страх.
Ха така, дойдохме си на думата за базовите изисквания за преподаван и усвояван материал. Толкова ли е трудно да приемеш, че има и ЧУ, в които не се покриват почти никакви изисквания? Щеше ли да запишеш децата си в училище, което не покрива базовите ти изисквания за преподаван и усвояван материал, само защото ти обещават чудеса? Ама, не, другите сме нелогични, защото не го правим. Ами представи си, че може и ние да имаме някакви базови изисквания за усвоявания материал. Пък и те в КО щото са съвсем базови... едно от малкото, в които имат допълнителни часове по състезателна математика, водени от математици. Сам си казвал, че голямото ти дете е прието в СМГ почти без допълнителна подготовка (вярно, преди време. Сега е малко вероятно влизане в СМГ без допълнителна подготовка, но все пак). Много базово ще да е там нивото Joy Да не се окаже, че базовите ти изисквания не са толкова базови, хм?

# 417
Ха така, дойдохме си на думата за базовите изисквания за преподаван и усвояван материал. Толкова ли е трудно да приемеш, че има и ЧУ, в които не се покриват почти никакви изисквания? Щеше ли да запишеш децата си в училище, което не покрива базовите ти изисквания за преподаван и усвояван материал, само защото ти обещават чудеса? Ама, не, другите сме нелогични, защото не го правим. Ами представи си, че може и ние да имаме някакви базови изисквания за усвоявания материал. Пък и те в КО щото са съвсем базови... едно от малкото, в които имат допълнителни часове по състезателна математика, водени от математици. Сам си казвал, че голямото ти дете е прието в СМГ почти без допълнителна подготовка (вярно, преди време. Сега е малко вероятно влизане в СМГ без допълнителна подготовка, но все пак). Много базово ще да е там нивото Joy Да не се окаже, че базовите ти изисквания не са толкова базови, хм?
Изискванията ми бяха наистина базови - четене, писане и смятане на ниво ЕСПУ от 70-те години. Английският ми беше добре дошла екстра, но не бях сигурен какво да очаквам като резултати там. Допълнителни часове по състезателна математика нямаше. И КО беше по това време наистина твърде "алтернативно" звучащо училище, като за базата не искам и да отварям дума.
Не съм казал, че не трябва да имате изисквания. Напротив - любопитен съм да ги видя написани...ама да са ваши, а не на МОН, АК, Оксбридж или SAT.

# 418
  • София
Еми, добре, може и да не е "състезателна", но задачи извън задължителния материал, логически и т.н., от вида даван по много състезания. Все едно как ще го наречеш. Сега остава да кажеш, че синът ти са го приели в СМГ, само с материала по МОН.

То и аз си мислех в началото, че изискванията ми са съвсем базови- ниво четене, писане и смятане и т.н. поне колкото на моето най-обикновено основно училеще. А то се оказа, че училищата, в които се постига това ниво, камо ли да се надскача, се броят на пръсти Joy

# 419
  • София
Фенси, всичко съм изчела, но е старо и доста ограничено. Не е както разчепквате други училища тук, за жалост.

get_real, от личен опит -  за нивото на английски няма гаранция, защото каква беше ситуацията при нас - раздеиха класа на 2 части. На едната група беше училетка по английски, на другата - класната, която съвместяваше английски наред с другото. Нивото беше много зле - въпросната класна правеше елементарни грешки и децата я поправяха. Уж, щяха да ги разменят от време на време - групи и учителки, което така и не се случи.
На финала - детето ми трябваше тая година да започва от нулата.
От сугестопедията голяма полза не видяхме. Всъщност заради текучеството на кардри, наемат нови учители, които нямат хабер от сугестопедия и нещо в движение ги обучават. Но с 2 думи - за мен всичко беше само на думи.
Училището е без никакви претенции и амбиции за мен. База на ДУ, с такса на ЧУ.

Общи условия

Активация на акаунт