Частни училища - информативно-дискусионна тема 32

• 29 347
  • 763
  •   1
Отговори
# 390
Ежко, дай пример за училище, в което не се седи на чин, не се упражнява много писане, четене, граматика, математика и т.н., но иначе е супер по твоите критерии?
Можеш ли да цитиаш кой мой пост имаш предвид и ще ти отговоря?

# 391
Оценките не са най-важното нещо в училище, важна е средата, в която учиш. За да попаднеш в училище с добра среда, ти трябват най-добрите оценки😀

# 392
  • София
Нищо подобно! Представят се като развиване на потенциала на децата Simple Smile
И научаването им да мислят Wink
И как после родители, които наричат природо-математическия (бившия реален) модел на образование "класически" и "академичен" , да отделят зърното​ от плявата? Няма време за култура, логика и реторика - чака ни НВО, а там и стотните решават кой ще има бъдеще! Joy
Ей, този пост. Обсъждахме ситуацията с "алтернативните" училища в България. Че оправдават ниското ниво с гръмки фрази зад които не стои нищо. И не случайно в темата използваме кавички при изписването на "класически", "алтернативни", "академични". Хайде, ти поне отдавна пишеш в темата и сигурно си спомняш как тръгна това с "академичните", та не знам как имаш очи да го използваш срещу другите пишещи Wink Ясно ни е, че не са точни, но се възприеха в нея за по-лесно разграничаване. Докато "природо-математически"... Ами големи обърквания ще настанат Joy

Последна редакция: пн, 13 яну 2020, 01:50 от sadlady

# 393
  • София
Целият му пост да се пренапише ще е в услуга на четящите.

С този начин на писане разбирам от къде идват комплексите, че БГ образованието не става (или поне не го е научило да се изразява, така че да бъде разбран). Поне да беше шлифовало малко това БГ образование този така необуздан порив за изразяване.

Не става ясно родителите ли нямат време за култура и реторика, учениците ли?

Да отделим зърното от плявата? Т.е. качествените от некачествените училища ли? Важните приоритети от маловажните ли? Кое от кое ОМГ Simple Smile

После каква е връзка с иронията за природо-математическите гимназии? Каква е връзката с най-желаните ДГ и присмива ли им се с твърдението, че само там има бъдеще?

Просто каша в един абзац. Трябва да се пренапише.

# 394
  • София
Ами, Аш, пък прав е донякъде, не са точни тези определения, а и много е дълго и неудобно за писане това "АКадемични". Аз предлагам за по-лесно да пишем направо "АК" училища. И без това стана ясно, че СС и МГ-тата са люпилни на АК. Joy

# 395
Нищо подобно! Представят се като развиване на потенциала на децата Simple Smile
И научаването им да мислят Wink
И как после родители, които наричат природо-математическия (бившия реален) модел на образование "класически" и "академичен" , да отделят зърното​ от плявата? Няма време за култура, логика и реторика - чака ни НВО, а там и стотните решават кой ще има бъдеще! Joy
Ей, този пост. Обсъждахме ситуацията с "алтернативните" училища в България. Че оправдават ниското ниво с гръмки фрази зад които не стои нищо. И не случайно в темата използваме кавички при изписването на "класически", "алтернативни", "академични". Хайде, ти поне отдавна пишеш в темата и сигурно си спомняш как тръгна това с "академичните", та не знам как имаш очи да го използваш срещу другите пишещи Wink Ясно ни е, че не са точни, но се възприеха в нея за по-лесно разграничаване. Докато "природо-математически"... Ами големи обърквания ще настанат Joy
Големите обърквания са настанали отдавна. След като "умението да мислиш" вече е признак на алтернативност Joy
Може би идва от това, че всеки си влага собствен смисъл в термините? Може би защото в нашите "гимназии" логиката не се учи?
Колкото до нещастните чинове и тяхната липса или наличие - къде съм засегнал тази определяща бъдещето на децата дилема?

# 396
  • София
Ама, Ежко, ние точно седенето на чин обсъждахме и ти се включи. И, че изоставането в нивото дори спрямо мижавите стандарти на МОН, се оправдава с "учене да мислят" и това нещо се представя за алтернативно.  Ами смешно е, прав си.

# 397
Ама, Ежко, ние точно седенето на чин обсъждахме и ти се включи. И, че изоставането в нивото дори спрямо мижавите стандарти на МОН, се оправдава с "учене да мислят" и това нещо се представя за алтернативно.  Ами смешно е, прав си.
Проблемът е на друго място. А по-точно - в родителския телевизор. Обсъждат се външни белези, все едно, че от тях зависи всичко. Без даже и най-малък опит за мислене в дълбочина.
Във Финландия някак си успяват, като започват без чинове. Монтесори е със световно признати успехи. Алтернативните Валдорфски училища постигат реални успехи в Германия (предизвиквайки немалко злобно завистливи одумки сред еснафа).
А ние тука отричаме Монтесори, защото се оказва недостатъчно да кръстиш училището на нейно име и сме убедени, че ритуала с премахване на чиновете носи нещастие...
Но какво говоря - даже едни резултати от НВО се възприемат без елементарен анализ...Кой да губи време да мисли? В реалшуле нямат за задача да учат хората да мислят. Дори и да сме ги нарекли "реални гимназии" (дървена вода) когато сме ги копирали преди век и нещо. Що да се сърдим, че болшинството мрази да мисли?

# 398
  • София
Има проблем в телевизора, но е точно на обратната страна.

Ние тук отричаме добри училища, защото "пречат на децата да мислят", "не развиват потенциала им", не ги "учат да работят в екип", "не ги учат на нещата от живота" и т.н., без да се вникваме в дълбочина, без да разбираме успехите на тези училища, както и без да познаваме битието им. Това е прекрасната антиреклама, скалъпена от Прогресивното, Креативното и т.н. - които забравят, че в България те не са единствената алтернатива на ДУ, а и че ДУ в много отношения имат предимства пред тях.

Също се коментират и постоянните тийзъри как Монтесори дава по-добри резултати. Хубаво, дава, но не се казва по-добри от какво Simple Smile. Иначе - Монтесори, няма лошо. И аз вярвам, че дава добри резултати. И вероятно щях да искам детето ми да учи в Монтесори, ако бях убедена, че това действително е най-доброто.

А който вярва в равенството на природо-математическите гимназии с техникумите, показва, че наистина не умее да мисли.

# 399
A по чии критерии Финландия успяват? Защото се чуват все повече гласове, че им се налагат сериозни промени. И, че това, което е постигнато като резултати на спорния за мен лично измерител PISA се дължи на много други фактори. И в крайна сметка дали PISA e приспособен адекватно за всички държави, така че децата навсякъде да са равнопоставени. Андариел преди време даваше примери. И дали във Финландия има, характерните за по-южните от тях държави, натрупвания на малцинства, които носят след себе си и занижаване на резултатите по обективни причини. Дали те се борят със социализиране на подобни групи, което очеизвадно гълта огромни ресурси без особени резултати, поради спецификата на културата, религията произхода на тези групи. И още въпроси мога да задам за механизма на провеждане и т.н. Ама няма смисъл.

Защо всъщност в Германия Валдорфските училища, въпреки успехите си, не са възприети от системата и нямат масовост? И за това се говореше преди време тук.
За Монтесори също можем да поговорим още... Премахването на чиновете не носи нещастие, но използването на този факт като розова залъгалка на неинформирани родители с либерални разбирания носи много финансови плюсове за точните хора.

И накрая...всички тук сме завършили системата точно по времето на реалшулетата. Нямам впечатления поне 80 % от участващите да не могат да мислят и анализират. Напротив. Тази тема е бръкнала в много.... на меркантилни и нечестни бизнесмени в сферата на образованието.

# 400
Тука сме в 32-ра тема за Частните училища.
И постовете, в които се дават конкретните резултати, които родителят очаква от училището, без да се споменават матури, НВО, Айви, Оксбридж, АК  и елитни ДУ се броят на пръстите на едната ръка.
И после 80% от родителите мислели. Без много да му мислят са аутсорснали мисленето на първия срещнат. Joy

# 401
Това е твоето мнение. Моето е различно. Всъщност дори споменаваното и така неглижирано от теб НВО има смисъл, ако се анализира със съответните забележки.
За втори път те питам и силно се надявам този път да не премълчиш, както доста пъти преди, когато съм ти задавала неудобни въпроси. Та... като си толкова анти сегашната система на МОН-ското образование, защо не направи необходимото да излезеш от него/нея. Имал си както възможностите, така и времето и информацията поне за втория ти син? Защото да си винаги анти, без да даваш алтернативата, е много удобна поза. Да се правиш на интересен вече 32 теми.

# 402
  • София
Ежко, четеш ли или само отгоре-отгоре се хващаш за някоя дума? Ако във Финландия, започват без да седят на чин, то във ВСИЧКИ училища не седят на чин и навсякъде стремежът е да се движат еднакво. И ако по някаква причина се наложи преместване на детето (поради местене в друг град например), то за него няма да е особен проблем да се адаптира при сходни условия. При нас, обаче, е съвсем различно. Знаеш ли какво е, когато попиташ защо децата не учат по новата програма, да ти отговорят "Какво значение има кога ще научат умножението?". Което по принцип може и да е така, ама я си представи, че се наложи местене (по финансови, логистични или други причини)? Какво ще му е на детето даваш ли си сметка? Да се окаже, че е супер назад и от най-изоставащите, дори и да се премести в ДУ, защото за повечето ЧУ държат изпити?   В КО ще вземат ли такова дете? Вариантът е сериозна допълнителна подготовка вкъщи, но тогава язък ти за "алтернативността". Ето и друг пример, в близкото ДУ във втори клас дойде дете от чужбина, като там са били от детската градина в система без чинове, свободен режим и т.н. Вероятно там си имат система как да се премине нататък в друг режим и т.н. Ами това дете е изживяло огромен стрес, хвърляйки го изведнъж в дълбокото. Започнало е да проявява агресия всеки път когато го накарат да направи нещо, което не иска (като да седне, да не излиза, да пише), не е свикнало. Късало учебници, биело учителката и децата, резултатът засега е две деца с комоцио в Пирогов. Ами да не мислиш, че им е лесно на детето и родителите, да на говорим за останалите? Пък ти си говори по принцип, те на тази кълка лежат т.нар. "алтернативни". Лейка затова каза, че осакатяват шанса за местене, защото всичко се случва и всичко може да се наложи. Какво ме грее мен как е в Германия? Детето ми е тук и ща не ща се съобразявам с тукашната реалност. А иначе, аз логика в училище съм учила, Ежко, ама чудо голямо Simple Smile

# 403
Иде ми да се гръмна с тази класация!!!

Mimikona, какво точно показва класацията?

Нито имаш идея колко от децата от 109 са добили тези знания от въшни школи, нито колко деца със СОП е имало във випуска в Светлина тази година.
По пътя на логиката трябва да е показател. Питам, за да знам какво крият тези резултати отвъд очевидното. Децата на самия основател на Софтуни са в Светлина. Ако е някакъв показател.

Зависи за каква логика говорим.
Какво значат резултатите сама трябва да си отговориш. Кое дете къде учи няма никакво значение ако нямаш идея от виждането на родителите за образователните им желания.

Изясни сама със себе си какво очакваш за детето си. Какво очакваш да ми даде едно училище и от там насетне търси вашето. Като започнеш със среща за да създадеш свое първо впечатление и после търси хора с деца в съответното училище което те интересува.

# 404
Тука сме в 32-ра тема за Частните училища.
И постовете, в които се дават конкретните резултати, които родителят очаква от училището, без да се споменават матури, НВО, Айви, Оксбридж, АК  и елитни ДУ се броят на пръстите на едната ръка.
И после 80% от родителите мислели. Без много да му мислят са аутсорснали мисленето на първия срещнат. Joy

Не очаквам от училището отлични матури и прочие. Брой ме за един пръст за едната ръка.

Общи условия

Активация на акаунт