Нашите кухни - 81

• 56 566
  • 755
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Всичко, свързано с ежевечерното ползване на кухнята - готвене, миене, разтребване и т.н., за мен е задължение, следователно хич не ми е приятно. Стоя в кухнята само колкото е необходимо да сготвя и да се наядем. И 15 сек. няма да жертвам, за да забърсвам плота. Ще оставя и съдовете в мивката, и разни други неща по плота неприбрани и неразтребени. Защото съм изморена, защото ми се гледа телевизия, ровичка из нета или нещо друго по-приятно от забърсването на плотове и замиването на съдове.
Такава съм си, може един ден като се пенсионирам, ако стигна до този момент, от скука и с разтребване и бърсане в кухнята да се занимавам.
Не препоръчвам на когото и да било да бъде такава немарлива домакиня като мен!
Не се притеснявай Grinning и аз съм същата . Роб на кухня и баня няма и не искам да ставам !

# 301
  • Norge
Миленейра, основният минус на вградения хладилник (за мен) е полезният обем.
Днес дори свободностоящите са с такива енергоспестяващи изисквания, че вътре са заприличали на кукленска мебел - особено фризерната част.
Това ме възпира от вграден, който - пак да кажа - много харесвам на вид. Sparkling Heart
Размразяването при днешните технологии не е проблем, то е автоматично, но при вградената машина наистина мястото остава съвсем ограничено.

# 302
Всичко, свързано с ежевечерното ползване на кухнята - готвене, миене, разтребване и т.н., за мен е задължение, следователно хич не ми е приятно. Стоя в кухнята само колкото е необходимо да сготвя и да се наядем. И 15 сек. няма да жертвам, за да забърсвам плота. Ще оставя и съдовете в мивката, и разни други неща по плота неприбрани и неразтребени. Защото съм изморена, защото ми се гледа телевизия, ровичка из нета или нещо друго по-приятно от забърсването на плотове и замиването на съдове.

Това щеше да е разбираемо, ако после идваше слугинята. Но ако пак теб те чака, тогава какво печелиш?

# 303
  • Варна
Спокойно хора, дайте без драми 😀
Само казах че не харесвам оцедници, а Черна станция, колко е лесно и без тях. Никой не е длъжен да се съобразява с нас. Просто е едно по- различно мнение.

# 304
Бройте и мен към тези, които не харесват отцедници.

# 305
Само да кажа, че при нормален плот не може без тях (без отцедници към мивката), само при камък е удобно така, защото само при камък може да се монтира мивката отдолу и тогава няма ръб, а всичко се забърсва от плота вътре. При термоплот монтаж отдолу не става, а при монтаж отгоре има ръбче и никакъв шанс да се забърше всичко мокро и мръсно вътре в мивката. Тогава си трябва отцедник.

# 306
ЧС, печеля това, че не се мразя за това, че не съм идеалната домакиня с излъсканата кухня във всеки един момент. Когато имам желание/вдъхновение/време, ги свършвам тези досадни неща.

Емили, нямам нищо против различното мнение - ето вече има две такива - едните не харесват "онези телени неща" и за нищо на света не биха си сложили, други пък - красиви или грозни, си ги ползват, защото така им е удобно.

# 307
И да напомня за третия вариант, с което наистина темата е добре да бъде приключена- мивките с вградени отцедници, гевгири и подобни хем естетически на вид, хем практични "телени неща".
Има няколко такива, не са много като избор, но аз съм си доволна, хем има къде да си простра чашата, хем не ми е пльосната като въшка на чело

# 308
  • Norge
Харесва ми последното мнение на ЧС за плотовете от различен материал.

Дано не сте възприели въпроса ми като критика към когото и да било; винаги се опитвам да подчертая, че мнение, което изразявам, се отнася само до мен и моите предпочитания.

-------
Постъпи нов пост докато пишех.
Да, вградени - или предвидени като частично такива - решения са друго нещо. Hands Plus1

# 309
Добре, хайде да помислим:
По мои лични впечатления преобладаващата част от кухните, които тук се обсъждат, са малки. Да речем плюс-минус 3 линейни метра. От които 3 линейни метра трябва да махнем 60 см. за котлони и поне 60 см. за мивка, като между тях има пак 60 см. Колко остават тогава за непрекъснат плот? Не много, бих казала. Ако мивката е с онова, което се закача вътре за миене на плодове/зеленчуци, трябва да е повече от 60 см. Които обикновено ги няма. И стои и въпросът: Къде държим това перфорираното вътре, когато не го ползваме и ни трябва целия обем от мивката? За да не ни заема половината или поне 1/3 от мивката? Върху плота? В някой шкаф? Къде? И в тях колко чинии можем да сложим-освен чашата за кафе?
Не ме разбирайте погрешно - аз харесвам мивки като Тека Big Bowl 86 1C, хем е голяма мивката и може да влязат много неща вътре, хем можеш да сложиш плодове/зеленчуци да се мият в онзи гевгир. Но при 3 м. дължина на кухнята няма място за толкова голяма, а и не мия непрекъснато някакви плодове и зеленчуци. От друга страна не харесвам категорично мивки като Тека Super Bowl 1 1/2C 1Е - ето това металното продължение на мивката ме влудява - хем е наклонено към мивката по разбираеми причини, хем е с улеи - не мога да сложа нищо, което да не се свлича и хлъзга по тази повърхност. Да не говорим за чистенето. Но при всички положения пак възниква въпросът, че при 3 м. дължина на кухнята, това металното продължение изяжда малкото налични сантиметри за непрекъснат плот. Да, мога да сложа дъска за рязане върху него, но ми се клати. Не мога да сложа някакви съдинки със заготовки или вече готови неща, защото пак ми се клати и свлича. Подчертавам, че аз не харесвам и на мен не са ми удобни такива мивки - в момента съм с такава.

И още нещо забелязвам и се чудя - не съм видяла май нова кухня в темата, която да е с рейлинг система. За мен тя е много удобна за окачване на приборите за готвене, например - черпаци, големи лъжици, сатърче и т.н. Да, виждат се висящите прибори, но на мен ми е много по-удобно да ги сваля от куката, отколкото да бъркам по шкафове и чекмеджета с мръсни ръце - имам предвид ръце, които са изцапани примерно с панировка, брашно или нещо подобно, да не си помисли някой нещо. Като пипна 10 пъти вратите с такива ръце и ще стане мазало. А пък и ако бързо трябва да взема такъв прибор, много по-лесно ми е да се присегна към висящото, отколкото да бъркам. Но явно не е модерно сега да се слагат такива системи. Тези прибори заемат поне едно чекмедже, като вземем предвид малкото място за шкафове, такава система освобождава поне едно малко чекмедже.
Единствено се чудех дали могат да се закачат на дъното на горния шкаф, за да не се дупчи гърба.

Нелка, изразът "онова теленото нещо" определено го възприех като израз/констатация/извод с отрицателна конотация, нищо че ти не си имала намерение да критикуваш.

# 310
Аз това перфорираното изобщо не съм го имала предвид. Под "теленото нещо" разбирам отцедник за съдове от неръждавейка, стоящ отстрани на мивката. Красив или грозен, без него ми е неудобно.  И комбинацията ми е мивка под плот с размер около 40х40  + телено нещо:

Прибори на стената имах преди, когато гърбът ми не беше от технически камък и не ми беше жал да дупчим. Сега и не искам, а и не знам дали ще стане. Освен това набор черпаци на видно място вече ми идва в повече. Стоят си ми в чекмедже и не ми е проблем.

# 311
Тази мивка, дето е показала черна станция е много яка. Моята е също под плот, но е неръждавейка, което също е ок.

# 312
  • Norge
Факт, много го недолюбвам „онова теленото“ и съвсем сериозно, не разбирам защо то е толкова популярно в България.

Строго погледнато, когато не монтираш мивка с отцедник, за да не закриваш хубавия каменен плот (без лошо чувство Hug), ти пак закриваш съответната площ - със сушилника.
Вярно, него можеш да го скриеш, ако решиш (което аз и правя в жилищата през ваканциите).
Но докато един отцедник е плосък, другото съоръжение има и височина.

----
Също нямам нищо висящо по кукички или по какъвто и да е друг начин.
Но пък в една рустик кухня, да кажем, вдъхновена от френските такива, това би било съвсем на своето място.

# 313
Тази мивка, дето е показала черна станция е много яка. Моята е също под плот, но е неръждавейка, което също е ок.

Моята е точно същата (както и отцедникът е като моя), само цветът е екрю/жасмин/шампанско или която фирма както и харесва да го нарече Smile  И ми е много удобна и без отцедник, да не говорим  че отгоре всичко е равен плот.

Толкова съм свикнала с теленото нещо, че не мога без него, а и не ми пречи. Избрах възможно най-красивото и най-функционално и от там нататък каквото, такова. Но иначе къде ще сложа чашите за кафе, които съм измила след кафепиене? Или двете чинийки, за които не ми се пуска миялна да ми дудне 2 часа?

# 314

Също нямам нищо висящо по кукички или по какъвто и да е друг начин.
Но пък в една рустик кухня, да кажем, вдъхновена от френските такива, това би било съвсем на своето място.

Е, чакай сега, значи пак става дума за красота! Ние обаче си правим кухните за ползване, не за показване по списания и набиране на харесвания по комерсиални сайтове. Много се чудя дали дизайнерите си дават труда да получат feedback от клиентите дали им е удобна кухнята, а не само красива.
Мога да поспоря и за стила, защото рейлинг системите са си инокс, а приборите за готвене са си също неръждавейка или незалепващи в цвят графит и са доста красиви. И биха могли спокойно да се впишат в индустриалния стил и не само.
Едва ли някой ще си окачи черпак от почти литър като на лелята във войнишката столова, дето сипва супа по канчетата. Не говорим и за висящи от тавана бакърени тигани като в провансалска или тосканска кухня.

Общи условия

Активация на акаунт