Нашите кухни - 81

• 56 472
  • 755
  •   1
Отговори
# 285
  • Norge
Питам, защото все пак има неща, които се мият на ръка и какво би правил човек с тях, ако я няма тази част на мивката?
Само дано отговорът не е онези телени съоръжения...
Според мен, не бива в гонитбата за естетика да се отива против някои дребни елементи, които ни осигуряват удобство.

# 286
Обичате ли хладилникът да е вграден в шкаф?

# 287
Обичате ли хладилникът да е вграден в шкаф?

Избрах да не е. По принцип е по-хубаво, ама като гледам размерите на хладилниците се менят с времето и ако сега си вградя кой знае след 5-10 години дали ще мога да вградя новия модел. А и според мен вградените се охлаждат по-лошо и харчат повече енергия. И опциите са много по-малко. Да не говорим за обслужване и чистене - сегашния просто го издърпвам напред, а вградения?
От друга страна има много хубави иноксови хладилници, които изобщо не развалят вида на кухнята.

# 288
От интерес погледнах в темата.. Моята кухня е бял гланц, плота е бял с лъскави частички, котлона, фурната и милровълновата също са бели само хладилника е инокс. Съветвам ви от сърце не си купувайте котлон бял на gorenje oraito постоянно е кафяв или жълт. Дори и от едно варене на яйца. Трудно се чисти само със стъргалка и обезмаслител. Общо взето е ад с тези бели гланцове всичко в нас е така. Много е красиво, но до там ставаш роб на дома си. Надявам се да съм полезна на някой мен ми говореха ама едно си знаех.. Grinning

# 289
  • Варна
Питам, защото все пак има неща, които се мият на ръка и какво би правил човек с тях, ако я няма тази част на мивката?
Само дано отговорът не е онези телени съоръжения...
Според мен, не бива в гонитбата за естетика да се отива против някои дребни елементи, които ни осигуряват удобство.
Аз почти нищо не мия на ръка, а ако го правя, го подсушавам и прибирам.  Не обичам да съхнат съдове по плота. Та сигурно затова така разсъждавам.
В дадения случай мястото е малко и за мен е по- функционално да се остави плот, а и такава мивка имаше на другата картинка, което предполага, че не я отхвърлят, като вариант.

# 290
Скрит текст:
Ако правилно съм разбрала въпроса те интересуват габаритите на шкафа. Ако е така, то горе-долу нещо такова ще трябва да бъде :

Скрит текст:

Зори, много благодаря! Точно това питах.
Това означава ли, че мога да меря 105см от ъгъла в двете посоки на двете стени и да считам , че там ще свърши печката? При дълбочина на печката 55 см.  Моята в къщи обаче е 62. Сигурно тогава трябва да е повече?
Тези размери, които си получила по някакав формула ли ги смяташ?
Не проявявам недоверие, просто искам да разбера.
Четох  инструкции за размери, нещо се умножава по   0.7071 и после се прибавя нещо и се взема предвид нещо трето....!!
Истинска каша за неграмотник като мен. Отгоре на това  всички мерки бяха в инч и не беше обясненено откъде идват тези числа, следователно нямам представа дали можех да ги приложа към мерки в метър и см.
Единствено от чертежа разбрах че печката трябва да влиза навътре от шкафовете

Скрит текст:
To figure out the placement of the adjacent cabinets you will need to know the width of the appliances and the depth of both the lower and upper cabinetry. We will also need to account for the desired counter top overhangs and fillers on the base cabinets.

We will start with a desired 36” Stove width plus the total countertop overhangs (39″) and multiply it by 0.7071 which equals 27.5769, we can round that up to 27.6”.
Next we need to add the depth of our base cabinet to that figure, 27.6” + 24” = 51.6”.
Now we can plot that distance from the corner of the room to each of the adjacent base cabinets.
The wall behind the corner stove can be placed after the upper cabinets have been figured out using the same method. Special considerations should be made when using a microwave as it will be a different depth than the upper cabinets in most cases.
When setting that appliances you will notice that the stove will need to be set back from the face of the adjacent cabinets to allow for the doors/drawers to operate freely, we typically set the stove back approx. 4”-6” and leave about 2” behind the stove to the wall.

Не съм смятала по формули, но се научих да ползвам мащабна линия и да си разчертавам с нея. Понеже наскоро преминах през ужаса ремонт и ми се наложи да си "представя" обзавеждането, въпросната линия ми свърши идеална работа.
Показала съм ти съвсем груб чертеж, като съм взела под внимание единствето факта, че вратата на фурната отпред трябва да е 60 см. При така полученият шкаф дълбочината на фурната и 60 см. да е, пак ще се събере, но за по-прецизни детайли ще трябва да говориш с майстор, защото аз например не съм сигурна дали не трябва да се оставят някакви бленди от двете страни на вратата, за да не пречи на отварянето и.
Пак да ти кажа, преди 1-2 теми тук една дама беше показвала такава ъглова фурна, намери я по-назад и се свържи с нея да обмените опит.

# 291
  • София
Моята мивка е с малък отцедник и мисля не разваля визията Аз съм с миялна и не обичам неща по плота Но ако се наложи но инцидентно да се измие,може да остане за няколко минути там у да изтърпя гледката преди да го прибера в шкафа

# 292
Аз също препоръчвам втория вариант, както и мивка с отцедник.
Всичко обаче зависи от конкретното домакинство и колко се готви.  В къщи се готви доста и лично на мен не ми стигат 2 котлона. Също така въпреки, че имаме съдомиялна, която се експлоатира непрекъснато и дори събота и неделя се пуска по 2 пъти на ден, отцедника ми е изключително полезен. Реално върху него също можеш да сложиш дъска за рязане, гореща тенджера и т.н., но най-вече да го ползваш, когато миеш плодове и зеленчуци или пък за съдове, които миеш на ръка за първоначално изцеждане преди да подсушиш или оставиш да изсъхнат. Пространството около мивката винаги се мокри и непрекъснато ще се попива вода, особено ако нямаш отцедник - лично мнение на база опит.
В момента не мога да приложа снимки, но в къщи кухнята ни е с отделна печка от ляво, до която е мивката с отцедник точно до печката. От дясно на мивката имам съдомиялна - също свободно стояща, но плота е по-висок и минава над съдомиялната. На отсрещната стена ми е свободно стоящ хладилник в ъгъла и останалото работен плот. Уредите ги ползвахме в друго помещение преди да направим кухнята и после се съобразявахме с тях, освен с комин и тръбите за водата.

# 293
И аз не можех да си представя живот без отцедник на мивката, но при наличие на плот от камък/технически камък, такъв не ми е нужен. Преди го ползвах за да редя по него мокри зеленчуци, или да оставям временно насапунисаните съдове преди да ги изплакна. Покрай плота от технически камък обаче ми казаха, че съм луда да крия такъв скъп камък с по-евтин отцедник. И си взех само мивка за монтаж отдолу. Да, нямам отцедник, ама слагам всичко на плота, а после забърсвам с швамтух и съм готова.   А иначе си имам "онова телено нещо" и ми е удобно. Имам миялна, но не намирам за рационално да я ползвам винаги и за всичко. А теленото нещо от неръждаема стомана не ми пречи изобщо на визията.

# 294
  • Norge
Joy На мен “теленото нещо“ ми е като червен байрак  на бик. И златно да е, пак би била същата реакцията ми.

Но разбирам случая, когато всичко се забърсва веднага след измиване.
При мен не е така, никога не съм го правила.
Работила съм на мивка без отцедник. Било ми е крайно неудобно.

Винаги при проектиране на поредната кухня, съм се старала поне една от зоните да не е видна при влизане в помещението. По правило това е мивката, която остава зад високите шкафове.
----------
След първия вграден хладилник, повече никога не пожелах да имам такъв.
Колкото и да ми харесва цялостният вид, когато всичко е скрито зад плоскости.

# 295
Никога не съм подсушавала съдове и прибори, няма и да го правя!
Сушилник няма да вградя в шкаф, за да ми тече и жабурнясва в шкафовете. Затова винаги ще имам такъв на плота или окачен на гърба. Малко ме вълнува красиво ли е или не, важното ми е да ми е удобно. Както съм казвала - кухнята ми е да ми служи, а не аз да й служа.
Подредена като за снимка за списание кухня ми изглежда подозрително. Или в нея на практика не се готви, или домакинята намира смисъла на живота си да мие, чисти, подсушава и т.н. ежедневно и непрекъснато.

# 296
Има чистофайни жени, които чистят постоянно и ежедневно, без това да е смисъла на живота им. Възхищавам им се искрено.

# 297
Nelka,сподели минусите на вградения хладилник, че се колебая за такъв

# 298
Какво толкова чистофайно има в това след миене на чинии да отделиш 15 секунди да забършеш водата от плота?
А най-доброто средство за разтребена кухня е много затворени шкафове до тавана - тогава всичко си има място вътре, няма полички, витринки и т.н. и не се виждат натурии. Вадиш, ползваш, връщаш. След работа забърсваш, не е като да ти се откъснат ръцете.

На плота при мен има кафеварка, кана за топла вода, минерална вода, отцедник, микровълнова и диспенсър за веро.  Ми не правят неразтребено - и кафеварката, и каната, и микровълновата са в цвета на плота и стоят много хармонично.

# 299
Всичко, свързано с ежевечерното ползване на кухнята - готвене, миене, разтребване и т.н., за мен е задължение, следователно хич не ми е приятно. Стоя в кухнята само колкото е необходимо да сготвя и да се наядем. И 15 сек. няма да жертвам, за да забърсвам плота. Ще оставя и съдовете в мивката, и разни други неща по плота неприбрани и неразтребени. Защото съм изморена, защото ми се гледа телевизия, ровичка из нета или нещо друго по-приятно от забърсването на плотове и замиването на съдове.
Такава съм си, може един ден като се пенсионирам, ако стигна до този момент, от скука и с разтребване и бърсане в кухнята да се занимавам.
Не препоръчвам на когото и да било да бъде такава немарлива домакиня като мен!

Общи условия

Активация на акаунт