Отговори
# 150
Безснежната зима: Кои са добрите и лошите страни на сезона?

Скрит текст:
Зимната суша удря туризма
Едва около 10 литра на квадратен метър са валежите през януари в по-голяма част от страната, показват измерванията на Националния институт по метеорология и хидрология. Това са максимум 20 процента от нормата за месеца. В западната половина на страната на някои места нормата е изпълнена до 50 процента, а в изолирани райони в планините са достигнати 100 на сто от необходимите валежи. За сравнение през януари 2017 година в почти цяла България валежите са в пъти над нормите за месеца, показват данните на НИМХ.

Цъфналите този януари овошки и пролетни цветя ясно показват, че сушата е обхванала цялата страна. В своето отчаяние хората в троянското село Орешак се молят за дъжд и сняг. В буквалния смисъл. “Отправихме молитва за дъжд, молитва, с която се надяваме Господ да прекрати своето негодувание спрямо нас. Нека се замислим колко е страшно по средата на зимата да четем молитва за дъжд. Нещо, което правим в средата на лятото, когато би трябвало да е суша”, коментира след службата йеромонах Стефан от Троянския манастир “Успение Богородично”.

Години назад през зимата Балканът винаги е бил сковаван от непроходими преспи сняг. Хората там помнят люти зими, когато дърво и камък са се пукали от студ. Илина Иванова от Троян разказва: “Тръгвахме за училище и докато стигнем до училището целите бяхме мокри, защото снегът беше до кръста. Тази глобална промяна не е добра, но за съжаление ние хората си го правим така.”

Беклемето е сред малкото места у нас, където сняг не липсва и при най-топлите зими. Но без помощта на снежни оръдия тази година  поддържането на пистите в ски зоната би било невъзможно. Ски инструкторът Илиян Камачаров допълва: “Метеорологичните условия са важни, но сега и техниката вече напредна. Дори и при безснежни зими, тук на Беклемето има достатъчно сняг по пистите, за да се практикува спорта.”

На 1900 метра в Пирин също има сняг, но той отново е много под нормалното за сезона. Отговорникът за хижите край Банско Георги Генков споделя: “При нормална зима тук има 1,5 метра сняг. А сега - виждате - 15 сантиметра. Сега се наблюдава много суха и без валежи зима. Досега не е било това. Безснежието се отразява и на туризма.”

Докато пистите в курорта Банско все пак се обработват, то традиционните ски преходи са невъзможни, обяснява още Генков: “Хората, които обикалят със снегоходки, със ски с колани, се отказват.”

Въпреки всичко курортът разчита на скиорите по пистите. А те засега се поддържат, доколкото е възможно. “Слава Богу имаме минусови температури и машините правят сняг. Успяхме да заснежим цялата планина, но за жалост в Банско няма”, обяснява Милен Георгиев, ски инструктор в курорта.

Глобалните дългосрочни прогнози засега са обезкуражващи. Британската метеорологична служба предвижда в следващите 5 години рекордът от 2016-та за най-топла година в историята да бъде “подобрен”. Според Адам Скайфе, ръководител на отдела за дългосрочни прогнози” в Met Office в началото на 21 век е имало забавяне в глобалното затопляне. “След това обаче нещата се промениха. Наблюдаваме цяла поредица години с рекордни температури. Това означава, че темповете на затопляне се увеличават отново”, твърди метеорологът.

https://nova.bg/news/view/2020/02/02/276727/безснежната-зима-кои-са-добрите-и-лошите-страни-на-сезона/

# 151
Е, и кои са добрите страни? Четох я тази статия по-рано, нищо общо със заглавието...

# 152
Като се запревземат с:"Не е имало толкова топъл февруари....'' и т.н.Много добре си спомням много по-топъл февруари,но не и годината.Някъде около 2000-2002г. е било.В средата на месеца  мисля,че беше 24гр.На 28.08 (неделя)същата година,жега.На НДК,нямаше къде да се разминеш от народ.Купихме мартеници.На другият ден 01.03 нахлу студен вятър и месеца беше мразовит.Какво ще стане,никой не знае.Не вярвам в никакви дългосрочни,апокалиптични прогнози вече.Гледах една за този месец.Между 12-26.02 почти всеки ден дъжд за столицата.Дали ще познаят,ще видим.

# 153
  • Буркина Фасо
Като се запревземат с:"Не е имало толкова топъл февруари....'' и т.н.Много добре си спомням много по-топъл февруари,но не и годината.Някъде около 2000-2002г. е било.В средата на месеца  мисля,че беше 24гр.На 28.08 (неделя)същата година,жега.На НДК,нямаше къде да се разминеш от народ.Купихме мартеници.На другият ден 01.03 нахлу студен вятър и месеца беше мразовит.Какво ще стане,никой не знае.Не вярвам в никакви дългосрочни,апокалиптични прогнози вече.Гледах една за този месец.Между 12-26.02 почти всеки ден дъжд за столицата.Дали ще познаят,ще видим.
повелията за днешният петльов ден са, че ако е хубав, такива ще бъдат и следващите 40 дни.
още в сряда-четвъртък ще опровергаят това поверие Smiley  това не пречи  месеца де си обяви като един от най-топлите .

# 154
Интересно е как затоплистите извъртат всеки метеорологичен факт в своя полза.
Малко сняг в България (и Сахара) - глобално затопляне, причинено от човека.
Много сняг в Лабрадор - глобално затопляне, причинено от човека.
И кой е тоя човек, все не са те, а другите.
Имат за главен идеолог Ж.П. Сартър - Адът - това са другите Wink

# 155
  • София
Февруари 2004 беше много топъл. Дъщеря ми беше бебе и беше без космонавт навън. Сняг не помня да е валял тогава, но може и да е имало.

Последна редакция: пн, 03 фев 2020, 19:58 от tanini

# 156
Днес в Пловдив беше много топло, над 20 градуса. Спомних си преди 30 години някъде в средата на февруари как ходех с пролетни обувки, имах едни с мрежа по средата, много леки и елегантни, носех си през февруари. Помня обаче и дебели снегове пак по това време, навсякъде сняг, поледица, а аз паднах на едно място по пътя за вкъщи и си ожулих ръката, докато се прибера у дома, цялата бях в кръв. Цял час се оправях в къщи. Различно беше, но сега последните години няма сняг. Дано вали повече дъжд напролет. Глобалното затопляне е повече партенка за мен, но промени в температурите има и то е очевидно. Смятам обаче, че е пресилено представянето му.

# 157
Помня, че за един мой рожден ден (11.02) бях тръгнала да пазарувам по къс ръкав и беше адска жега. Трябва да е било 2006-2007г, тъй като партито беше в квартира, в която съм живяла само през тези две години. (гр.Бургас)
А съм го запомнила толкова ясно, защото бях много впечатлена - в родния ми град рождения ми ден винаги е бил в адския студ. Grin

# 158
За февруари и особено за март е характерно времето да е променливо и да има както много топли дни, така и студени със сняг и дъжд. Всеки може да изрови някакъв спомен как е ходил през зимата по тениска в някой топъл ден за почти всяка година.  През тази обаче зимата почти мина и беше изключително суха. Такава беше и есента, и лятото. Честно казано,  аз не си спомням  да е имало толкова дълъг период без никакви съществени валежи.

# 159
Февруари 1995 беше топъл и слънчев, но март и април бяха студени. Средата на април валя сняг...

# 160
От дете си спомням сушави години, даже една с провалена реколта, пишеше го по вестниците. След това гледам горите над Пловдив. Последното десетилетие беше доста дъждовно и влажно и от едни леко келяви гори взеха, че прораснаха огромни дървета. Та просто последните години са били дори по-мокри от обикновено, сега - по-суха година.

Някъде 2006 или 2007 имаше едно лято с всеки ден валежи и темп. едвам минаваха 32 градуса.

Иначе всеки помни дни примерно по Коледа време за лятна рокля, а през април минусови температури и сняг.

# 161
Да повдигнем темата.
Цитат
Съвременници ли сме на началото на климатична катастрофа.

Нямам идея.Дори учЕните не знаят.Satisfied

# 162
Да ви честитя зимата! Най-после дойде.

Снощи, по новините, ядосан шофьор, каза: - Някога му викахме зима, сега - бедствено положение! Joy

# 163
Сега чета в 24 часа статия, че за 3 дни щяла да се изсипе месечната норма валежи. Егати месечната норма то нищо не падна.

# 164
В Бургас се изсипа месечната норма... Нула снеговалеж. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт