Отговори
# 225
Не знам на каква възраст си,но аз съм била свидетел на такива темератури през август и др.години.Времето се обръща и вечер и нощем,не е отвартителен задух,както през юни и особено м.юли.
Цитат
Това, разбира се, не означава, че през 2050-та, изведнъж, 1 млрд човека ще бъдат принудени да напуснат домовете си. Тоя процес вече започна. Просто ще става все по-лошо и по-лошо.
Да напускат.Европа прие и продължава да приема сума ти същества ''бягащи от войни'' и климатични промени.Европейчета спряха да ходят на училище под предлог,че ще спасяват климата.Обвиниха предишни поколение,че са виновни.Иначе си живеят в удобство и модерните телефони са продължение на ръцете им.Сега щом са млади ''умни,будни и красиви'' да се оправят.Вместо да клечат с биричка,може да се хванат да засадят по някое дърво,както аз планирам да направя в скоро време.За друго съм пас.Пък и нямам някакво замърсяващо околната среда производство,не приемам някой да ми вменява вина.

# 226
И аз съм бил свидетел на такива температури през август и пред други години. по-скоро мога да кажа друго -  сезоните се изместиха. Вече нямаме люта зима като преди, тя трае много по-кратко. Есента и пролетта също някак си се "размиват" в лятото, което като цяло се увеличи. Помня в моето детство (началото на 90-те), ноември земята в София бе покрита със сняг, ама 30-40 сантиметра. сега по Коледа ако падне малко снежец, пак добре-

# 227
По-добре,че няма люти зими.Ти си по-млад,но аз си спомням( по лични причини) някои години.91-92 зимата започна в края на октомври.На 01.11 дълбок сняг.Студ нон стоп до началото на март.94год.на Коледа беше над 20градуса.Като цяло зимите през 90те бяха сурови и много снежни.Ходехме на тренировка в Борисовата в 8ч.сутринта.В града още не могат да се оправят,там щефа на озеленяване и почистване,беше супер.Алеите почистени,опесачени.Аз лично мисля,че има всякакви периоди и се преекспонира с темата за климата.

# 228
В последните дни фейсбук ми изкарва спомени от предни години. Та ... на снимките от летните дискотеки(през различни години) съм с кожено яке (а аз съм от тези, дето под зимното яке са с къс ръкав). Stuck Out Tongue Winking Eye Смятайте колко топъл е бил Август 2013, 2014, 2015, 2016...

Юли е с топлите летни нощи, Август винаги е бил със студени нощи, особено след 15ти.

# 229
Втората половина на август става студено нощем. Имам спомен как някъде преди 20 години пътуваме нощем от Варна за София и работещите по пътя в бензиностанциите навсякъде са с дебелите якета.

# 230
На първи ноември в началото на 90-те и ли края на 80-те и аз помня, че падна сняг на 1.ноември. Тогава бях но 8-9-10 години, но помня как се въргалях в снега и правех "отпечатъци"

# 231
  • ВАРНА
Размиват се сезоните дотолкова че закъсняв и се изместват с по месец по-късно!  А не че ги няма и 4-те сезона...айде да не се правим на луди с лиготиите на някои дрънканици за затопляне....което реално е застудяване!!!

Истината е че вече пролетта започва около 20-25 април - Великден и свършва около 12-15 юни - тоест лятото стартира около 15 юни....и тоест все по-често в градовете като Етро поле - Враца - Ботевград - София  не е изключение снеговалеж или минус 7 - минус 8 първата седмица на април.....същевременно зимата идва не по рано  от 10-15 декември със сняг и темп под минус 5.

Иначе на 28 ноември 2018 г.  във Варна градска част беше минус 10 и с 20-25 ст. сняг по главните пътища  -  а вътре в кварталите до гаражите беше навяло до 50 см. около паркираните коли....във високите части на града дори имеше и по 1 метър на места сняг около Владиславо.

Запазил съм си и клипче в архива от ледения и снеговит 28 ноември 2018 г. 

От тази година статистиката ми -  2 юни 2020 г.    14 часа   центъра на Варна....11 градуса с порещ леден бриз....мисля достойно място в статистиката за брутален за юни следобед студ.

Също и на 24 май  2020 г....още около 18 часа наложи се да облека дебел сутчър да не измръзна на крайбрежната алея.

Гледам и протестите на живо по 7-8 тв. всяка събота през август около 20 часа  на живо от орлов мост - всички са с дебели дрехи с дълъг ръкав август месец? 

Други години август чупеха рекорди Сандански - Пловдив - Русе - Елхово с по 39 градуса поне....сега  дори първите дни на август  които са най-горещите дни на годината там едва долепиха 31! 

По морето  за първите 10 дни на август традиционно удряхме 33-34 гр.  на Зл.пясъци и Сл.бряг....тази година 1-15 август едва долепихме 29 градуса за по един час дневно два пъти и през останалите дни максимум 27  гр. с хладен вятър и това 1-18 август уж най-горещия период! 

# 232
Не съм съгласен - зимата сега е не повече от месец, а снегът като падне почти не се задържа. Преди години като паднеше от ноември до края на февруари бе лют студ. Който не вярва да гледа факти -  на полюсите е точно обратното явление, там се скъсява лятото зимата и на полюсите и белите мечки все повече са принудени да мигрират, защото не могат да натрупат мазнини и да изпаднат в летаргичен сън. Затова масово измират.
Акулите също са започнали активна миграция на юг.

Стастистиката не е представителна, защото е само за една година и то да определени дни и региони. нека я видим за последните 30 години ден по ден и тогава да коментираме.

# 233
Всъщност в Арктика ледът става все по-малко, а белите мечки в него ловуват тюлени, затова измират. Точно там затоплянето е най голямо.

# 234
Аз съм гледал скорошен филм по Nat Geo Wild по който обясняваха, че доскоро лятото е било 8 месеца, а вече е 5 месеца и половина и мечокът няма кога да си набави достатъчно мазнини преди да изпадне в хибернация.* Затова много мечки измират. затова някои бели мечки плуват до северна Канада, където проявяват канибализъм и ядат трупове на други бели мечки.

*Не гарантирам за цифрите, но обяснявах как втората половина на август, септември и октомври преди са били време мечока да си набавя храна, а сега е принуден още в средата на август да мисли за зимен сън и естествено шансовете му рязко се понижават. Като няма достатъчно папане, не можеш да легнеш да спиш, ако си гладен

Последна редакция: ср, 19 авг 2020, 16:24 от Лорд Сняг

# 235
За Сибир отдавна се пише за проблемите с климатичните промени.
80 хиляди елена умряха от глад в Сибир
https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/80-hiliadi-elena-umriaha- … -video_63784.html

Преди лятото да свърши, едно момче и над 2300 северни елени ще умрат от антракс в Южен Ямал – резултат от топящите се вечно замръзнали почви, заради които животински трупове, погребани при епидемия през 40-те години, ще се появят отново, все още разпръсквайки болестотворни микроби.
От Тук

# 236
  • ВАРНА
В случая нас ни интересува климата в България и съседните балкански държави и близките до нас балкански градове.  

Реално има застудяване в околноста на балканите!

Дори в Солун че Парилия Катарини вече приемат за нормално  да вали сняг  и е минус 5 - 7 от декември-до март.

Именно в описания от мен на 29 и 30   ноември 2018 г.  наваля и в Солун 20-30 см сняг  и стоя до средата на декемврии - валя сняг и в Чанаккале - Азиатска Турция - абсолютно нетипично!

# 237
за конкретни дни не си струва да пишем. Факт е, че като цяло зснегът в България напоследък се задържа по-малко време отпреди 25-30 години, а ако не гледаме върховете на планините то снежната покривка  в повечето градове е намаляла. Иначе - изключения има.

Впрочем ето още един факт - тази година въздухът бе рядко влажен. Не коментираме температура, а влажност. възможно е да се изместваме от тропика към екватора. Всички учени са категорични, че има движения в земната кора, макар и неуловими. Много считат, че към края на века Гърция ще се приближи опасно до Африка.

# 238
Да се приближават.Аз няма да съм жива.Няма и да лицемернича за бъдещите поколения.Тяхното бъдеще зависи от политическата мафия.Освен това Европа ще се възроди с ново,младо население от БИ и Африка.Те да се погрижат за бъдещето поколение.Спокойно ми е,че бъдещето е в добри,работливи ръце.

Общи условия

Активация на акаунт