Отговори
# 195
Сирен, Разбира се че в градовете е по осезаемо затоплянето заради бетона, не ми се мисли през лятото какво ще е ако имаме и горещо лято както имаме гореща зима, но и извън градовете то е осезаемо, то е навсякъде.
https://www.bgonair.bg/a/4-world/186757-spasyavat-zimniya-sezon- … ter-dostavi-snyag
 Дори в момента на нас може да ни направи по голямо впечатление, защото цяла зима на праткика няма нормални зимни температури, сега лично на мен ми е по странно че е 16 градуса в София отколкото през лятото когато може да стане 40 градуса и да се задържи дълго време така, тогава по няма да ни направи впечатление, тогава ще кажем лято е нормално е, вие какво искате през лятото да е 20 градуса ли, но и тогавашните отклонения както и сегашните и в градовете и извън тях имат един и същ източник. Аз затова засегнах политическият аспект на въпроса в миналият си пост защото глобалното затопляне вече се превръща в световен проблем и започва да се признава от всички. Вече не е само зелено или ляво говорене. Което ме радва много. Защото човечеството има проблем, който се отнася за всички, а не само за зелените и левите.

# 196
Точно заради това с бетона, както и заради замърсения въздух, не трябва да се съсипват короните на дърветата, но бг кметовете имат свои разбирания по въпроса...

# 197
Ами всъщност като се каже затопляне, не е ясно дали ще е пустинна жега. Може пък да има лято с много бури.

# 198
И аз писах по-нагоре за тази топла зима 06-07. Явна много хора сме били в майчинства тогава и сме гледали бебета..Joy
После помня поне 3-4 зими с много сняг, около 30-40 см. в София. Една от тях беше зимата, в която се роди и синът ми 2011-2012, когато вече имаше и над 50 см. сняг, както и температури от порядъка на -18 до -22 градуса (Сф).
Мисълта ми е, че няма драма сега в топлата зима. Много се филмираме, а няма причина.
Климатичните промени са факт, но те не се дължат само на човешката дейност. Има цикли, които си текат и ние не можем да ги спрем. Имаме метеоролог-климатолог в семейството и доста ни е ограмотявал за това.
Освен това климатичното равновесие е доста крехко и се крепи на безкрайно много фини фактори. Балансът може да се наруши от нещо малко и непредвидимо (няколко молекули озон или намалял Гълфстрийм) и тогава изведнъж ще настанат климатични катаклизми, буквално за 24 часа. За момента обаче има стабилно равновесие и няма данни то да се наруши скоро.
Това не отменя необходимостта от опазване на природата и мисъл за бъдещето, но без паника и мрачни прокоби.

Последна редакция: ср, 19 фев 2020, 07:17 от Анонимен

# 199
Изминалото лято не беше от най-горещите. Имало е лета с много по-голяма продължителност на жегите.
Есента продължи по-дълго от обикновено, но не ми беше драма.
Да видим какво лято ни предстои, пък после ще обобщаваме пак.

# 200
  • ВАРНА
Цитат проф Райчев - климатолог от БАН пред телемизия Бг. он еър преди два дни -

Нищо толкова драматично няма със зимата в България!    
 За сравнение през февруари  сме имали всякакви температури  - град Севлиево държи рекорда през февруари  за температура минус 29 градуса и  +27 градуса и то в разстояние на  само 11 години.  
 - Така че всякакви темп. сме имали  през последните 20 години февруари - от арктическите минус 29 до летните  +27 градуса.
И нека не забравяме че тепърва предстои Малък Сечко - март!

# 201
И нека не забравяме че тепърва предстои Малък Сечко - март!
Малък Сечко - февруари Wink

# 202
Февруари е Малък Сечко Simple Smile

писали сме заедно )))

# 203
Но пък предстои "Баба Марта", а както знаем тя хем е усмихната, хем люта. Simple Smile

# 204
Днеска ми попадна един интересен сайт, обхващащ голям период от метеорологични явления и с препратки за още години назад:
https://sites.google.com/site/metshumen/Home/daily-data

# 205
Но пък предстои "Баба Марта", а както знаем тя хем е усмихната, хем люта. Simple Smile

Имаше нещо като виц: Защо е сърдита баба Марта? - Защото февруари е къс, а април е мек. Blush
Тази година обаче февруари изглежда ще е и мек, освен къс...

# 206
  • ВАРНА
Април поне до към 10-ти си е зима.

# 207
Според кого? Астрономическата  пролет започва с пролетното равноденствие на 21 март. Според фолклора на Благовец излизат всички пролетни гадинки (змии, гущери и пр.)

# 208
  • ВАРНА
Според градусите!  

- Астрономическата пролет - зима и прочие  се определя спрямо слънцестоенето и за съжаление няма абсолютно нищо общо с температурите!

Всяко дете знае че в България  зима реално е  от около 28-29 ноември до около 7-9 април.

Според старите баби имали р в месеца е зима и се ходи със зимни дрехи.

Според мен -  от Никулден до Цветница е зима.

# 209
такива определение "всяко дете знае" ако обичаш не използвай. в нашата къща нито един човек не знае такова нещо, нито пъс сред съседите и приятелите ми, нито сред хилядите хора които познавам - всички те събличат тежките дрехи, най-много седмица след 22 март. някои от тях - и много по-рано
Според народните обичаи на Атанасовден свършва зимата, според астрономите - на 22 март. А  иначе според теб зимата може да свърша и през юни месец.
Старите баби не ги давай за пример, защото те през месец май спят с юрган. Старите хора са значетелно по-студенокръвни.
така че ако обичаш не използвай фрази от типа "Всеки го знае това", само защото ти го знаеш по този начин.

Общи условия

Активация на акаунт