Отговори
# 180
Да, наистина март месец натрупа доста изведнъж и бързо се стопи. Два дни газихме вода.
Дори и червен сняг валя. Joy
Шегувахме се, когато при нас падна оранжев сняг няколко сантиметра.
Не помня как е било на други места.

Всяка година края на март и април в планините пада червен/оранжев сняг. Снеговалежа е резултат на сблъсък на студен фронт с топъл. По това време (пролетно) топлите фронтове тръгват от Сахара и носят много пясък. Има свидетелства от преди повече от 100 години за това явление. Аз лично съм го наблюдавал във високите части на Рила почти всяка година.

# 181
  • София /Абсурдистан
При такава топла зима, не ми се мисли какъв пек ще е лятото.

# 182
  • ВАРНА
Съвсем нормална си е зимата.

Огромен сняг един метър имаше на 1-2 и 3 март 2018 г.....това вече ако не си го спомняте преди няма и година и половина....просто думи нямам.

Къде?  

1 март 2018 г.  и на 30 ноември 2018 г. широк център до морето  Чайка -  Варна

Имам и клип - само да го открия..... това тук е от 7 февр. 2020

Последна редакция: пн, 17 фев 2020, 11:43 от Варненец

# 183
Варненец е прав. През 2018 имаше сняг по "странно време". Гледам си сега снимките във Фейсбук. На 28 февруари и 22 март 2018 е валял сняг в Бургас. Поствала съм остроумни постове със снимки тогава. Stuck Out Tongue Winking Eye

24 Март 2018: https://www.economic.bg/bg/news/9/patnata-obstanovka-v-stranata- … -mart-2018-g.html

# 184
Няма значение, че е валял сняг за един два дена, сняг вали понякога и в средата на април. Зимата е сезон, който се характеризира с ниски целодневни температури и трайна снежна покривка . Това ако е зима...

# 185
1/3 от всички животни и растения могат да изчезнат до 50 години ако глобалното затопляне продължи.
https://www.vesti.bg/sviat/13-ot-vsichki-zhivotni-i-rasteniia-mo … 50-godini-6105876 (Вижте в горният десен ъгъл на статията каква е температурата в София в момента, 16 градуса, в разгара на зимата, това не е нормално).
 Аз по рано казах че мен още повече ме притеснява социалният ефект от глобалното затопляне (разбира се запазването на животинският и растителен свят е от критична важност за човечеството), но ще има и голям социален проблем когато много държави в най горещи зони климатични зони на света, просто бъдат напуснати от населението си заради условията които ще станат непрогодни за живот, само до няколко десетилетия ако глобалното затопляне продължи. Ще се създадат заради промяната в климата невиждани до този момент миграционни потоци особено от държавите в Африка на север към по студените зони на планетата за които глобалното затопляне не е чак такъв проблем. Дори за много държави в по студени зони (Русия например) глобалното затопляне има повече ползи отколкото вреди, но за целият свят ако то не бъде спряно, или поне намалено ще има тежки социално-икономически последици от превръщането на огромни зони от планетата в непригодни за живот.

# 186
Някои видове ще изчезнат, но за други промените в климата явно са добре дошли. Заради по-топлата 2019 г. в момента има невиждано разпространение на скакалци в някои части на света. В Източна Африка милиарди скакалци опостушават всичко по пътя си и заплашват милиони хора с глад. Ятата от скакалци имат големина по няколко километра. ООН предупреждава, че ако не се вземат мерки, до юни броят на скакалците ще нарастне 500 пъти.

https://www.bloomberg.com/features/2020-africa-locusts/

# 187
Олеле мале, 500 пъти !!!!! А те вече имат страшни проблеми с тия скакалци, аз четох преди няколко дни една друга статия за проблема който имат там със скакалците има и видеа в интернет буквално са като ята, ама не се замислих че това е причинено от глобалното затопляне.
https://www.youtube.com/watch?v=X4XGBBYQqkg

Последна редакция: вт, 18 фев 2020, 17:02 от Анонимен

# 188
  • София /Абсурдистан
Има ли начин да им се противостои? Това е ужас направо.

# 189
Пръскат с някакви химикали насажденията защото скакалците буквално унищожават реколтата и ако не се справят с тях там ще настъпи глад. То и без това Африка като цяло не са цъфнали и вързали и само това им липсва нашествие на скакалци което допълнително да утежни ситуацията в Африка. Правителствата на най засегнатите държави казват че ще успеят да се справят с това нашествие. Дано да успеят. В интерес на всички е, не само на засегнатите държви.

# 190
И аз попаднах на въпросните видеоклипове със скакалците.
 Обясненията също бяха свързани със затоплянето.
Страхотия! Имах усещането, че тези ята биха могли и хора да убият, не само да ги
оставят без реколта и поминък.

# 191
To всичко се обяснява със затопляне. Ама не било затопляне, а промяна на климата. Малко валежи - промяна; много валежи- пак промяна.

А иначе Африка циклично си има години с големи проблеми със скакалците:

https://en.wikipedia.org/wiki/African_migratory_locust#Plagues

Вкл. от библейски времена. Обаче нали имаме три минути интернет памет, като златните рибки...

# 192
Е, чак да го убият не, но са огромен проблем. Не можеш да видиш ясно очертанията на човек, ако около него започнат да се движат тези огромни облаци от скакалци, всичко почернява.

Сирен, ами огромен проблем е затоплянето, мен това което ме радва е че вече политици от всякакви цветове започват да го осъзнават. След като лицето на ултраконсервативната политика в Европа Орбан, (а не само зелените и левите) заговори за проблемът който представлява глобалното затопляне това трябва да говори много на всички които неглижират проблема, отричат го или развиват теории че това е нещо нормално, няма проблем. Това че Орбан заговори за него ме радва много, защото това ще е основният проблем с който ще трябва да се справя човечеството в идващите 10летия. А това което ме трежови е че политиците по цял свят от всички цветове, от които в момента зависят глобалните процеси са на възраст, която това не би трябвало да ги тревожи, т.като това е проблем който ще засегне сериозно следващите поколения. В момента света се управлява от последното поколение което няма да търпи сериозни последици от глобалното затопляне, и това ме тревожи, но щом политици от всички цветове вече не само зелени и леви, вече започват да говорят за това е знак, че човечеството няма да живее на принципа "след мен потоп" а ще помисли за следващите поколения без значение каква политика изповядва.

Последна редакция: вт, 18 фев 2020, 18:44 от Анонимен

# 193
Много пъти съм го писала - локалното затопляне в града е много по-осезаемо; на 15 километра в планината климатът си е съвсем нормален, до по-дъждовен от обичайното. Освен това поредният термин е "глобална промяна на климата", което не включва само затопляне, а някакви неясноти като - наводнения, по-екстремни урагани, дори глобално охлаждане и нова ледена епоха. Така че нищо не е сигурно.

# 194
Права си за различната температура в градски и извънградски условия.
Аз лично съм го отбелязвала много пъти.
Имам балкон на югозапад и често температурата там е минавала 45 градуса на сянка.
Веднъж наближи и 50.
Отдолу всичко е бетон и асфалт, а балконът беше неостъклен.
По селата с градините и асмите е съвсем друго.

Общи условия

Активация на акаунт