Отговори
# 165
  • Буркина Фасо
а помните ли каква жега беше през зимата на 1920 ? - не помните. Smiley
а знаете ли какъв студ ще е през 2058 ? - не знаете. Smiley
всичко си е в нормите. редуват се топли и студени сезони. така е било от хиляди (да не кажем милиони) години.

# 166
Помните ли някога да е имало зима без сняг в София.

Не съм изчела 12-те страници по темата, признавам. Само се включвам да отговоря по същество.
Помним да, имало е такива зими. Не са много, но периодически се случва по-топла зима. През 2006-2007, когато се роди дъщеря ми, се случи зима без грам сняг и температури около нулата. Помня го, защото бях по цял ден навън с бебето в количката и се радвах, че не сме затворени у дома.
Имало е и други меки зими, но за съжаление те някак се забравят. Помнят се само големите зимни студове и съответно големите летни горещини.

Изобщо не коментирам климатичните промени, нито оспорвам необходимостта от мерки срещу тях. Но топли зими е имало и пак ще има. Както и студени.
Ето, докато пишем тази тема, зимата набързо ни напомни за себе си.

# 167
Когато аз бях малък (1989-1990) и живеех в зоната "Б 5", снегът падаше на 1 ноеммври. тогава ходех на стадиона за да се хвърлям в 40-50 сантиментровия сняг и да си правя "отпечатъци" в снега. От десетина години  обаче зимите стават все по-рехави. Като че ли първата година която имаше слаба зима бе 1998 - годината на слънчевото затъмнение и земетресението в Турция.  после 2-3 зими нешата бяха наред и постепенно влязохме в цикъл от няколко години, когато зимата бе по месец-месец и нещо. Като тази година обаче не сме имали. На практика Коледа мина без сняг, което по нашите ширини е нещо нечувано. По-голямата част от януари - също. За сравнение, когато Хунияди и Ягело дошли по нашите земи през 1443, в  на 1 ноември ги завирил кучешки студ и сняг до кръст, конете затъвали. ...А Захари Стоянов пише, че по време на Априлското въстание паднал сняг през март и османците изловили комитите по стъпките. Да, климата определено се променя.

@
]|I{•------» ❼0ʘ❷_𝐎𝓖Ⓝ𝔬в «------•}I|[ -   а ти помниш ли зимата от 1920 г., че си използвал/а минало свършено време "каква беше"? Да има цикли, но един цикъл може да продължи и 3000 години, няма сигурни доказателства точно когато ще спре, а сега сме в цикъл на нагорещяване на планетата. Освен това един цикъл може да бъде обърнат и ние обсъждаме необходимостта от неговото обръщане. По времето на динозаврите един леден цикъл   е траен милиарди години, а сега само стотина, това е в резултат от човешката намеса.

Последна редакция: пт, 14 фев 2020, 14:27 от Лорд Сняг

# 168
  • София
E, чак пък милиарди? Тя Земята е на има няма 4,5 млрд. години.

# 169
Затъмнението беше 1999 г., не 1998 г.

# 170

нека да е 1999, това са подробности. За една година не споря. Важното е, че от края на 90-те влязохме рязко в цикъл на затопляне, което се усеща особено силно последните 3-4 зими..

Последна редакция: сб, 15 фев 2020, 12:08 от Лорд Сняг

# 171
Абсолютно погрешна статистика г-н сняг.Лорд не си.Да натрупа сняг на 01.11 е по-скоро изключение,а не правило.За тази дата съм сигурна,защото в семейството имаме рожденник и ми е запомняща се.И сме имали много по-топли зими от тази година.Коледата на 1994г. също си я спомням много добре по лични причини.Беше жега.Посрещнахме 2010г.с много топло време по Коледа и високи температури на НГ.На 01.01.2018г. беше слънчево и топло.Половин София се разхождаше в центъра.Със съпругът ми пихме кафе на открито.Ще спестя името на кафенето.Ти си  се паникьосвай колкото си искаш,но поне пиши с точни факти.

# 172
  • Буркина Фасо

нека да е 1999, това са подробности. За една година не споря. Важното е, че от края на 90-те влязохме рязко в цикъл на затопляне, което се усеща особено силно последните 3-4 зими..

цикъл от 3-4 зими е нищо на фона на милионите години  при които се е случило Ледниковия период.
ако следващите 3-4 зими бъдат по-студени спрямо сегашните отново ли ще говорим за Ледниковия?

# 173
Първо - ако обичаш не използвай  тези червени букви, които са символизират агресия и крещене.
Второ - трябва да ми докажеш, че Ледниковите периоди са равномерни. Обикновено всеки следващ цикъл се върти по-бързо от предния. Т.напр. през 9 век Гренландия е била зелена, а днес е в леден период, докто по времето на динозаврите говорим за стотици милиони години от един период до друг.
Трето - никой не е говорил за дължина на периода. Говорехме за тенденция. ОТ 20 години им затопляне, просто в последните 3-4 години става осезаемо.
П.С. @ Silverstone Не ставаше дума и за отделни дни през зимата, а за дължината на дните през които е имало студ, сняг, колко дебел е бил той и пр. Това че зимата на 2010 е топла само доказва теорията ми, че от края н 90-те влязохме в процес на затопляне, който постепенно става все по-горещ. През 1989-1990 снеговете бях дълбоки до коляното ми. От няколко години е чудо да видим повече от 2-3 сантиметра сняг (не говоря за планините)

Последна редакция: сб, 15 фев 2020, 15:14 от Лорд Сняг

# 174
  • ВАРНА
Съвсем нормална си е зимата.

Извън зимния сезон е валяло -
9 октомври 2011 г. валя сняг  повече от денонощие
3 април 2007 г.
на 11 и 12 април 2017 г.   пък беше минус 4 през ноща и нула градуса по обед.

Огромен сняг един метър имаше на 1-2 и 3 март 2018 г.....това вече ако не си го спомняте преди няма и година и половина....просто думи нямам.

Отделно че през 3-4 години  задължително  между 1 - 10 март има много стабилен сняг и темп. по минус 11-12 гр.  целодновно.

# 175
Съвсем нормална си е зимата.

Огромен сняг един метър имаше на 1-2 и 3 март 2018 г.....това вече ако не си го спомняте преди няма и година и половина....просто думи нямам.

Къде?  На планините - със сигурност. Ако е в малките градове - може. В София един метър сняг не е имало от доста години. Всеки ден ходя на работ, един метър значи сняг до кръста, положително щях да помня как съм газил през преспите . Освен ако не хвърляме цифрите ей така и един метър не е един метър..

Така си и мислех....В София на 1 март 2018 г. снежната покривка е била 10-15 см....доста далеч от 1 м.
https://www.youtube.com/watch?v=DIqE0Yai6Mo

# 176
Да, наистина март месец натрупа доста изведнъж и бързо се стопи. Два дни газихме вода.
Дори и червен сняг валя. Joy
Шегувахме се, когато при нас падна оранжев сняг няколко сантиметра.
Не помня как е било на други места.

# 177
Относно промяната на климата: има такова нещо като градски микроклимат. В градовете дори без промяна на климата е адска жега, заради бетона.

# 178
разбира се, че има градски микроклимат. Той обаче ясно показва, че човека влияе върху климата. Може да е ограничено - но влияе. В селата климата е един, в големите градове- друг.

# 179
Микроклимат. Другата седмица по прогноза ще е 22 градуса. Категорично не е нормално.

Общи условия

Активация на акаунт