В момента чета ... 63

• 49 273
  • 746
  •   1
Отговори
# 570
Прочетох "Цвят продълговат в морето". Макар, че Исабел Алиенде отдавна е един от любимите ми разказвачи, последната ѝ книга "Отвъд зимата" не ми хареса, остави ми лош вкус в устата. Новата ѝ книга обаче се оказа чиста магия, макар, че не е богата на магически реализъм. Върнала се е към писането, което харесвам. Това е трогателна историческа сага,  която има всички ключови елементи на качествен роман на Алиенде - исторически фигури и събития, любовни триъгълници, историята на собственото ѝ семейство. Това е и нейната лична история и се усеща, че е разказана от сърце.

# 571
  • Belgium
Прочетох докрай "Горчивите лимони на Кипър" на Лорънс Дърел и мога само да кажа - не си я причинявайте. Жестока скука и надменност лъхат от нея, както и един направо малоумен на моменти британски колониален дух. Не мога да реша дали тая самозаблуда, че всичките им колонии страшно са ги обичали, е само в главата на Дърел или е масова английска самозаблуда. На места съм се смяла  с глас на дълбокомислените разсъждения на автора по тази тема. И разбира се, се сетих за друга документална, но на много високо ниво, книга - "Империя" на Джеръми Паксман, в която без захаросаност и излишна деликатност се разкриват всички зверства на великата Британска империя, извършени в името на колониализма, както и тоталният геноцид, проведен над местното население на остров Тасмания, в следствие, на който то изчезва изцяло. Толкова по въпроса за благите англичани, Дърел направо го зачерквам от моята литературна карта.

Буквално преди минути дочетох и "Тайният живот на писателите" на Гийом Мюсо. Бяхме го обсъждали наскоро в темата, от доста време не бях подхващала негова книга и си пропомних защо. Идеята на романа никак не е лоша, но имам чувството, че е писан по норматив и буквално на две, на три. Само 220 странички е, а някои диалози ужасно ме забавляваха с нелепиците си. Чак толкова ниско ниво на стила Мюсо никога не е имал. Ще ѝ дам 2 звезди все пак, защото крими нишката държи в известно напрежение.

Последна редакция: нд, 01 мар 2020, 22:08 от Лу

# 572
  • София
И аз с едни две, две и половина звезди за "55". Трилър, който успя да ме развълнува чак на финала, защото общо взето нямаше финал Rolling Eyes. Направо се почувствах измамена като читател и честно казано не препоръчвам романа.

# 573
Лу, по-зле е и от "Ще бъдещ ли тук?"????

# 574
  • София
Аз боря още "Драконови зъби". Отначало тръгна тегаво, интересен ми е периода в американската история, относно войните с индианците, обаче имаше нахвърляни един куп имена на генерали и нищо не разбрах. След първите 100 страници се подобри положението, интересни неща пише.
След нея съм запланувала "Крехко равновесие".
И аз се разочарозах от Алиенде след "Отвъд зимата" и не съм посягала към друго от нея, но ще се поправя. Simple Smile

# 575
Ако темата беше "Какво направих за себе си", щях да напиша "Научих се да зарязвам книги навреме (бързо) и без угризения" Simple Smile Grinning
Та след като зарязах "Йерусалимска загадка" на Лорънс О'Брайън, сега с удоволствие и щипка приятна изненада чета "Моята орис" на Паринуш Сании.

# 576
Хахах, и аз още не съм го усвоила това качество. Последните книги, с които не успях да се преборя и ги оставих докъм половината, са така възхваляваната "Гениалната приятелка" и "Богът на дребните неща".
В момента се разочаровам с "Безкрайният план" на Алиенде. Не че е лоша книгата, даже доста добре е написана, особено като си припомня какви боклуци съм чела, но просто не е обичайното и "уау" ниво. До половината съм, ще споделя после окончателните си впечатления. Единствено съм впечатлена от описанието на Виетнамската война, едно от най-настръхващите, които съм чела.

# 577
  • София
Оооо, "Моята орис" е страхотна! Препоръчвам ти силно и "Бащата на другия" от същата авторка! Тази книга ми хареса дори повече от първата!

Аз продължавам "Третият знак". Почна добре, после обаче като се занизаха едни шеговити задявки между главната героиня и едни друг господин....бляяяяяя..... може би аз не разбирам, но исландското чувство за хумор се оказа, че никак не ми е по вкуса! Ще видим накрая каква ще ми е окончателната присъда за книгата Simple Smile

# 578
Потвърждавам за "Бащата на другия" .Много силна книга за слабо застъпен проблем - различното отношение към децата в семейството.
  Благодарение препоръката  от  Мijjj ,чета "Крехко равновесие" .Потопена съм в ужасната действителност на Индия по времето на режима на Индира Ганди. Книгата е социална, но авторът е чудесен разказвач и те прави силно съпричастен към големите нещастия и малките радости на героите си. Тежка книга  и  е от тези, които не просто четеш , а съпреживяваш.

# 579
  • София
След всички добри отзиви тук започвам Карлос Луис Сафон "Сянката на вятъра" и отделно "Пощенска кутия за мръсни приказки".

# 580
  • София
Чета "Елада Пиньо и времето" на Керана Ангелова. Наистина обичам тази авторка. Има нещо много мистично, поетично и духовно в начина й на писане. Много ми харесва.

# 581
  • Belgium
Mometo*, не си сама - и аз се препънах в "Гениалната приятелка" и прочетох само първата книга.

# 582
Mometo*, не си сама - и аз се препънах в "Гениалната приятелка" и прочетох само първата книга.

Аз я започвам няколко пъти и не стигам по-далеч от първите няколко десетки страници ;/

# 583
Много имена, много нещо има в нея. Средностатистически малък италиански град. Принтирах си даже списъка с действащите лица - е, по-натоварващо ми беше непрестанно да го прелиствам кой кой е и в каква родствена връзка с другия е, та реших, че явно оперативната ми памет за тази книга е прекалено малка и няма да се получат нещата между нас Grinning

# 584
  • София
И аз я зарязах, хич даже и не я прочетох цялата.

Общи условия

Активация на акаунт