1. Как да се подготвим за раждането?

Това е много важен момент и в никакъв случай не бива да бъде пренебрегван от бъдещите майки. Много неприятности ще си спестите, ако вместо да избирате количка и модел креватче, навреме си запишете проследяващ бременността лекар. Това може да е Вашият акушер-гинеколог, може да е познат на познат лекар, може да потърсите и в интернет, но е хубаво това да стане още в началната бременност.
Не забравяйте, че този специалист ще бъде с Вас през следващите много важни за Вас и бебето Ви месеци – в добри и в лоши моменти. Когато дойде терминът Ви, може да решите да раждате при него, може да идете и в друга болница, но не забравяйте, че през месеците на бременността ще му звъните и ще се срещате с него по най-разнообразни поводи – понякога сериозни, често и  не толкова.
Важно е освен това, особено ако раждате за първи път, да си харесате курс за бременни. Ние във „ВИТА“ имаме такъв, където аз водя лекции и съм свидетел колко много въпроси и притеснения имат бъдещите майки, на които имат нужда някой да им отговори и да ги посъветва.
Запомнете, че докато сте бременна, няма „глупави“ въпроси, всичко е от значение, защото тези месеци за Вас трябва да бъдат спокойни и щастливи.

2. Важно ли е да дишаме правилно, ако раждаме нормално?

Да, обменят се разни техники на дишане между майките и на курсовете за бременни жени. Дихателните техники са начин да преодолееш страха, да не мислиш за излишни неща, да изтласкаш притесненията си и, не на последно място – да осигуриш на тялото си и на бебето си достатъчно кислород.
Но когато започне раждането, е много важно да слушате своя лекар и акушерката си и да изпълнявате каквото Ви казват. Всяко раждане е индивидуално, преминава през различни етапи и те най-добре знаят какво е добре за Вас и за бебето.

3. Какви са индикациите за секцио?

Цезаровото сечение, известно също и като секцио, е хирургична процедура, при която раждането на плода става чрез оперативни разрези по коремната стена и стената на матката. Тази процедура обикновено се прилага, когато вагиналното раждане ще застраши живота или здравето на бременната или бебето. В някои случаи секцио се извършва и по желание на бременната, без да са налице медицински показания за това. Ние във „ВИТА“ се стремим да убеждаваме бъдещите майки да свикнат с идеята, че няма по-добро от естественото раждане. Но имайте предвид, че има моменти, когато цезаровото сечение има обоснована медицинска причина. Затова пак препоръчвам да имате доверие в решенията на лекуващия Ви лекар и да се вслушвате в неговите съвети.

4. Каква е разликата между нормално и естествено раждане?

Естественото раждане е раждане без никаква медицинска намеса.
Невинаги напълно естественото раждане е възможно, така че дори по-важно е то да бъде не само естествено, но и активно. При активното раждане жената има пълната свобода да се движи и да заема позите, които са ѝ най-удобни, през цялото време, дори и по време на втория период на раждането, или т.нар. изгонване на плода. Така са раждали нашите баби – без медицинска помощ, вкъщи или на полето, разчитайки само на себе си или на природата си.

Нормално раждане означава водене на раждането с активна лекарска намеса в протичане на родовия процес, при който медицинският персонал предприема определени действия, за да осигури безопасно за майката и детето раждане. Този подход предполага извършване на рутинни процедури като предизвикване и ускоряване на раждането, епизиотомия (разрез на перинеума), раждане в легнала по гръб поза, изкуствено спукване на околоплодния мехур, продължителен електронен мониторинг на плода и други. Всички тези медицински процедури са въведени с цел да се избегнат потенциални усложнения, да се намали продължителността на процеса и да се спести болката на раждащата жена.

5. Как да разберем, че водите ни са изтекли?

Отначало спукването и изтичането на околоплодните води може да заблуди, че имате позив по малка нужда. Разликата е в това, че отделянето на течност не зависи от волевите Ви усилия, не можете да го спрете. Течността е светла, леко слузеста, може да има леко розовеещ цвят и не може да се сбърка с урината, нито цветът е същият, нито има миризма. Изключено е да не разберете, че водите Ви изтичат, макар че понякога те са обилни, понякога изтичат по малко и на етапи. Важното е, след като Ви се случи това, да се приготвите за тръгване към болницата.

6. Колко време преди раждането изпада слузестата запушалка и трябва ли да уведомим своя акушер-гинеколог своевременно?

Цервикалната запушалка е гъст  секрет, който затваря маточната шийка. Предназначен е да предпазва навлизането на болестотворни микроорганизми към матката. С наближаването на термина и зачестяването на подготвителните контракции маточната шийка се разширява. Това води до „изпадане“ на слузестата запушалка.
Тя прилича на влагалищно течение, но секретът върху бельото е по-гъст, може и да има леко оцветяване (в розово, кремаво, ръждиво, кръвенисто). Запушалката може да изпадне и направо като слузестоподобно образувание, наподобяващо тапа. Обикновено до 2 дни след изпадането или изтичането на запушалката раждането започва. Понякога слузестата запушалка изпада непосредствено с началото на раждането. Всичко е индивидуално.


Прочетете втора част на материала - тук.

Последна редакция: вт, 28 сеп 2021, 16:22 от Редактор*