Аз съм Хикикомори

• 24 692
  • 614
  •   1
Отговори
# 270
Уникалната биохимия има свойство да се калибрира доста добре,

Да, в повечето, за щастие е така. Пластичността на невроните гарантира нашето оцеляване като вид.

Но в малък процент от населението съществуват патологии и заболявания, които възпрепятстват нормалните адаптивни процеси. Също както огромния процент хора са физически здрави, но някои си отиват от смъртоносни заболявания, с които организмът не може да се пребори.

Това е малко като да кажеш на диабетик да се стегне и да се разходи, че да му порастне нов панкреас, защото твоят си е перфектен.

# 271
Е точно това е въпросът... Какво следва.
При моите паник атаки първо отидох на невролог и психиатър (за да разбера умерено или напълно луда съм), разбрах за вариантите, отрекох ги (не ползвах медикаменти и терапия) и с помощ на семейство и половинка започнах да го преодолявам.
Работя, уча, не съм спряла. А ми беше най-комфортно около Пирогов - ако се задуша или задавя, да има кой да ме спаси. Така че Авторът, ако приеме, че съществува проблем, ще открие начин да се справи.

Нали?
Пак казвам - и в научната литература го пише /жълтините ги изключвам/, а и познатите ми хора с подобни проблеми го заявяват до един - те изпитват страх от настъпването на паник атаки, което ги кара да търсят винаги човекщ под ръка за помощ. За търсене близост до лечебно заведение вече го писах вчера. И линкове дадох.
Не е нужно всеки човек, който е решил, че ще бъде, или че е "различен", да му се търси непременно някаква диагноза и да го правим зорлем нечий пациент. Защото много хора са за друг подход.

В темата аз лично видях само 1-2 мнения как може момчето  да си продължи така. Няма спор; че трябва да се бори със страховете си и да излезе навън. Но за да му се каже това, не беше нужно да бъде определян като разглезен лигльо, на който просто му липсва по-твърда ръка и бачкане, че да не мисли за глупости.
Ако човекът няма конкретно сериозно психиатрично заболяване или психологичен проблем, това си е съвсем наред като подход. Много по-добър от охкането и ахкането, което просто го оставя там, където е в момента. Понеже не му дава тласък да излезе извън зоната си на комфорт.
Разлигавените хора са в пъти повече от реално болните и страдащите.

Последна редакция: ср, 15 яну 2020, 11:00 от Judy

# 272
Реално това е неговият проблем - търси обяснение, с което да приеме и нормализира състоянието си вместо да търси начин да го преодолее. Затова и се изказах крайно в предни постове. Не приемам бездействието.
По този повод, наскоро една позната орева всички, че е в депресия (писах и в други теми за нея, но развръзката е уникална), наблъскаха я с лекарства, но ефект нулев. Най-накрая (дори след леене на куршум) намери читав психиатър. Какво се оказа, мили дами? При нея било характер, а не заболяване и сега е на схема за спиране на хапчетата. Flushed

# 273
Реално това е неговият проблем - търси обяснение, с което да приеме и нормализира състоянието си вместо да търси начин да го преодолее. Затова и се изказах крайно в предни постове. Не приемам бездействието.
По този повод, наскоро една позната орева всички, че е в депресия (писах и в други теми за нея, но развръзката е уникална), наблъскаха я с лекарства, но ефект нулев. Най-накрая (дори след леене на куршум) намери читав психиатър. Какво се оказа, мили дами? При нея било характер, а не заболяване и сега е на схема за спиране на хапчетата. Flushed

Извинявам се, ама описаното звучи като трагикомедия, развиваща се в условия на  примитивизъм. От леене на куршум до психиатър слагащ диагноза "характерът си ти е такъв": направо сценарий за сериал ще дойде.

# 274
...или психиатър и психолог, или социална мрежа за подкрепа. А при по-младите може да се почне от леките и подходящи за тях житейски задачи, да не се окаже точно това - че се е искало малко и фино развиване.

А другият вариант е да си "носи" личното пространство навън. Повечето хора се движим навън с някакви дребни комфорти, които ни правят "балонче". Дали ще са удобни дрехи, слушалки с музика в очите, големи слънчеви очила, или шапка (при някои действа, все едно им е защитна стена), или нещо друго - парфюм примерно.

Та въпросът е нашето хикикомори как да се научи на здравословни механизми за справяне.

# 275
Тайчо, до начин на мислене е. Твоята позната, ако ще се лекува наистина от депресия трябва да си подмени изцяло софтуера. Чака я дълъг път. Хапчетата са първа стъпчица.

# 276
Беше трагикомедия, факт. Девойката роди, а цял живот до този момент, ако и станеше трудно, изпадаше в истерия и се отказваше - училище, следване, работа. Ако имаше малко затруднение, се започваше с драмите и плачът.
Но уви, бебе няма как да хвърлиш на боклука или по-скоро има как, но не е социално приемливо.
Първо се започна с обаждания, молби да заминем при нея да гледаме детето до трагедия във висша форма. Край, ще умира. По принцип гледам сериозно на тези състояния, но започна да граничи с терор - както се сети и звъни на 15 минути. За мен лично от разговорите беше ясно, че вероятността да е депресия е минимална, но бях изумена, когато публично се похвали за баячката, а после и за характера. Flushed

# 277
Да, всички носим личното си пространство навън и го адаптираме към средата.
И това е начин да се справим с външния свят. Психиката се калибрира и настройва, за да даде комфорт и своеобразен баланс и да не сме всички хихимори. И да, това е възможно. Капацитетът на възможността да се осмисля е доста висок, нищо че някои искат да му сложат таван, защото търсят патерици да им е по-лесно. За мен това не е болест, а е вик за помощ, все едно искаш да се самоубиеш, ограничавайки възможностите на ума си. Демек – не мога да съм в интеракция със света, той ме наранява, убива ме или в превод – обърнете ми внимание, чувствам се самотен и не знам какво да правя със себе си.

Психическите състояния лично за мен са доста по-сложни и в същото време по-непредсказуеми като развитие, въздействие, често те самите пораждат физиологичните (в това число заболявания като диабет), така че не бих ги поставила на 1 плоскост.

# 278
Точно това имам предвид, че трябва да се промени при познатата на Тайчо и при автора. Маладптивните механизми за справяне от сорта на "бягай" или "замръзни", трябва да се сменят с "бий се".

Забравих в предишните мнения да напиша, че отдавна българските психотерапевти налагат спорта като част от пъзела на терапията.

Тоест вие сте си прави за "трудотерапията", просто не е само тя.

# 279
Защото разбираш трудотерапията буквално като копане. Както и сопата - като реален бой с тояга.
Това са, вече се писа, обобщителни методи, целящи стягане на човека и приучаването му към реалистичен поглед, просоциално поведение, активност /не само реактивност и пасивно наблюдение/, целеполагане и постоянство в преследване на целите, както и поемане на отговорност за собствената съдба. Което не става, когато постоянно някой те лъже, че няма проблеми, че те се решават сами, бърше ти сълзите и ти върши работата, а като паднеш се завайква около теб колко е несправедлив живота и ти влиза в тон с мърморенията и оплакванията.
Растежът е често пъти болезнен. Това не значи, че не трябва да се расте.

Последна редакция: ср, 15 яну 2020, 11:11 от Judy

# 280
Трудотерапията е незаменима... Не заради лопата, мотика или сопа, а защото бездействието дава възможност да се фокусира само върху състоянието си.

# 281
Трудотерапията е незаменима... Не заради лопата, мотика или сопа, а защото бездействието дава възможност да се фокусира само върху състоянието си.
Не само. Чисто химически мозъкът работи по друг начин. Повече ендорфини и допамин. Екранните занимания изчерпват депата и при прекаляване водят до чувство за страх, депресия и безнадеждност.

# 282
Мисля, че Alan Watts го беше формулирал, но може и да е някакъв будистки постулат: преживяването не идва от това, че има преживяващ, а има преживяващ, защото има преживяване.

Тоест усещането за аз, за цялостност и адаптивност, се построява от преживявания. И затова просто трябва да шаваш и да правиш неща - от лесно към трудно. В зависимост от преживяванията, ще си изградиш аз-а.

И ако избереш неадаптивни и лоши преживявания, усещането за аз няма да е добро. И се стига до тоя порочен кръг - неподходящи стимули, екранно време, изтощение, още по-голямо усещане за неадекватност.

# 283
Част от грешките на съвремието според мен е, че ти дава определения за всяко нещо и валидира проблемите. Пример – ти изпитваш това и това, да, ти си еди какво си. Имаш право да тънеш в това състояние и даже да си стоиш там. Ок, това е все едно да предложиш на човека да е винаги пасивен и да е в ролята на жертва, носеща някаква диагноза.

Примерът на Тайчо – типичен пример на жена, която не е получила обратна връзка за липсата на мяра. Всички са се възползвали от лабилността ѝ по веригата – психолози, врачки, психиатри.

# 284
Защо разбираш трудотерапията буквално като копане. Както и сопата - като реален бой с тояга.
Това са, вече се писа, обобщителни методи, целящи стягане на човека и приучаването му към реалистичен поглед, просоциално поведение, активност /не само реактивност/, целеполагане и постоянство в преследване на целите, както и поемане на отговорност за собствената съдба. Което не става, когато постоянно някой те лъже, че няма проблеми, че те се решават сами, бърше ти сълзите и ти върши работата, а като паднеш се завайка около теб колко е несправедлив живота.
Растежът е често пъти болезнен. Това не значи, че не трябва да се расте.

Не, буквално може да е копане, гребане, фитнес и т.н.

Просто мисля, че е изключително рано да се предлага на автора. Има бая път до там. И този път трябва да се извърви с хора, които разбират положението. Реплики от сорта "стягай се, лигльо, върви да копаш!" могат само да го влошат и да се отдръпне съвсем.

Всъщност вие го лъжете, че няма проблем, че си е като нормалните хора, просто трябва да се постегне малко и готово. А той далеч не е като тях. Предстои му голяма битка със себе си тепърва.

Последна редакция: ср, 15 яну 2020, 11:35 от tainichka

Общи условия

Активация на акаунт