ЕНДОМЕТРИОЗА - ТЕМА 15

• 46 506
  • 769
  •   1
Отговори
# 615
Здравейте, следя темата отскоро.
Откриха ми ендометриозни огнища  (около дебелото черво) при лапароскопска операция на миомен възел, яйчниците за щастие не са засегнати. Назначиха ми терапия с Примолут нор - по 1 всеки ден, като до колкото разбрах, цикълът няма да спре от тях, но вече почти 2 месеца нямам....На 8 септември ми беше операцията, след това на 17.09 имах цикъл и от тогава - не.
Някоя от вас да е била на Примолут , съответно да е имала подобни смущения...

А вашият лекуващ лекар какво казва? Може би най-добре да попитате него. Вариант също е онлайн консултация с друг...

# 616
Здравейте, ще започвам ин витро процедура и доктора иска да е със стимулация. Прочетох, че доста от вас са били със стимулация-как влияе стимулацията на еднометриозата, на яйчниковия резерв? На къс или  дълъг протокол бяхте?Страх ме е да не се събуди еднометриозата след стимулацията- с отстранен яйчник и тръба съм заради еднометриозата, а другата тръба е запушена. Правили са ви някакви специфични изследвания преди трансфер?
Здравей Pliq, Ендометриозата не се влиае от стимулацията, но самата стимулация може да се повлиае от ЕМ. Възможно е яйчниците да реагират по слабо и по бавно заради нея, поне при мен е така. Със високо АМХ съм но, не се повлияват яйчниците достатъчно. При мен подготовката за инвитро винаги е със противозачатъчни на дълъг цикъл. Така не ми идва цикълът и съответно ендометриозата се поуспоява. След това избираме един произволен ден преглеждат ме дали яйчниците са спокойни и без кисти, спирам ги чакам цикъл и започвам стимулация по антагонистичен протокол. Незнам каква е разликата със късият протокол, но така го водят.

# 617
Аз съм правила ин витро със стимулация, както по къс, така и по дълъг протокол. Една стимулация винаги намалява яйчниковият резерв. Но, ако е в нормални граници и не е намален по принцип, не се отразява драстично. На ендометриозата според мен влияе лошо, защото яйчниците се форсират и се увеличава естрогена при многото фоликули. А естрогенът е един от причинителите на заболяването. Въпросът е, че Вие си преценявате заедно с лекуващият лекар. Мен не ме интересуваше дали ще се влоши заболяването ми и бях готова да се подложа на толкова стимулации, колкото са необходими, за да имам дете.

Последна редакция: пн, 09 ное 2020, 18:54 от Михаела Виячева 630226

# 618
Откриха ми ендометриозни огнища  (около дебелото черво) при лапароскопска операция на миомен възел, яйчниците за щастие не са засегнати. Назначиха ми терапия с Примолут нор - по 1 всеки ден, като до колкото разбрах, цикълът няма да спре от тях, но вече почти 2 месеца нямам....На 8 септември ми беше операцията, след това на 17.09 имах цикъл и от тогава - не.

Аз съм оперирана и минах лечение със Золадекс, но след като ми се възстанови цикълът, трябваше отново да започнем опитите за бебе. От няколко месеца пия Примолут нор, но в моя случай ми е изписан, защото нямах О и така АГ успя да я постигне. Не знам по каква схема пиеш Примолут-а, аз го пия от 14-тия ден по 2 таблетки и за 10 дни. След като го спра, след 3 дни ми идва. Не съм имала проблеми от него.

# 619

Аз съм оперирана и минах лечение със Золадекс, но след като ми се възстанови цикълът, трябваше отново да започнем опитите за бебе. От няколко месеца пия Примолут нор, но в моя случай ми е изписан, защото нямах О и така АГ успя да я постигне. Не знам по каква схема пиеш Примолут-а, аз го пия от 14-тия ден по 2 таблетки и за 10 дни. След като го спра, след 3 дни ми идва. Не съм имала проблеми от него.
Благодаря за споделения опит, Sunflower92 . Аз го пия всеки ден, и явно за затова нямам цикъл. И ми е препоръчан до началото на следващи опити за забременяване.

# 620
  • София
Здравейте!
Някой ходил ли е на акупунктура с цел намаляне на болки?
Свързах се с такъв човек и той ми каза,че доста често подобни болки се повлияват.
Чудя се дали да не опитам при положение,че нищо друго не ми помага.

# 621
Здравейте!
Някой ходил ли е на акупунктура с цел намаляне на болки?
Свързах се с такъв човек и той ми каза,че доста често подобни болки се повлияват.
Чудя се дали да не опитам при положение,че нищо друго не ми помага.
Дая, къде е този човек? В кой град? Честно казано и аз бих опитала, то не се търпи някои дни.

# 622
  • София
Др.Дончо Лисийски в София.
Една дама от фейсбук групата ми го препоръча.
Скъпичко взима,по 70 лв на сеанс,а трвбва поне 5 да се направят.
Ако знам,че ще има ефект бих дала тези пари,но няма гаранция.

# 623
Здравейте,
Не съм сигурна дали е коментирано, но бих искала да попитам следното нещо.
Дали на някоя оперирана чрез лапароскопия дама й се е случвало да има проблеми с червата?
Моята лапароскопия беше преди две години, бях на Золадекс. Стандартната схема, въпреки това от лятото пак съм с киста.
Притеснява ме в момента и друго, обаче.
Вероятно са се получили сраствания, въпроса е колко ми вредят и те.
Имам хронична констипация и съм на слабителни от години. Проблемът е, че тези дни съвсем не ми действат и те и се панирах доста дали не се случва някакъв проблем с червата като запушване например.
Моля, ако знаете някой да има сходен проблем да споделите как може да бъде решен.
Разбира се опитвам да намеря и лекар.
Благодаря предварително.

# 624
Срастванията принципно са си съществен проблем. Получават се в по-голяма или по-малка степен в зависимост от професионализма на операриращия, подходите, които използва, за да не се получават сраствания. Но трябва да се знае, зе всеки микрон кръв в корема предизвиква сраствания. При моята лапароскопия лекарят ми, освен, че работи с изключително малка кръвозагуба, което намялява шанса да капне кръв някъде, използва и други техники, за да няма сраствания и остатъчна кръв в корема.

Ако имате съмнения за проблеми с черва, задължително посетете гастро! Това не е за подценяване!

# 625
Според мен не е от лапарото. За съжаление, самата ендометриоза създава такива проблеми. Когато има лезии по червата, те могат да предизвикат запек, диария или болка и кървене. При мен е така от години и не се повлияха нито от операция, нито от медикаментозно лечение или бременност. Посетете гастроентеролог и се консултирайте и с лекуващият АГ.

# 626
Благодаря ви за отговорите момичета.
Честно казано не съм се замисляла затова дали ендометриозната има отношение към основния ми проблем. Явно е съвсем възможно.
А за бременност, направо изпадам в ужас, нямам идея дали бих могла да издържа такова нещо. На 33 съм и знам че си минава времето, но просто си мисля, че може да стане още по-голям проблема в такова състояние и за толкова месеци.

# 627
Бременността е най - доброто лекарство за ендометриоза. Моята е много тежка с доста симптоми. През бременността се чувствах страхотно, нямах нито един симптом. Лошото е, че като родих всичко се върна. Трябва сериозно да помислите и да си направите основни изследвания, защото при голям процент от жените, страдащи от ендометриоза, се наблюдават сериозни репродуктивни проблеми.

# 628
Подкрепям последното изречение с 2 ръце. На 34 неуспешни опити за забременяване, на 35 лапаро за отстраняване на ендометриоза, 6 месеца след Золадекса неуспешни опити за забременяване, на 36 при репродуктивен доктор Антимюлеров хормон /показва оставащия резерв/ - 0.14. От тогава досега безброй пункции, 1 мисед, 1 неуспешен инвитро опит... Неусетно станах на 41 и бебе не се вижда на хоризонта. Не знам как минаха 6-7 години в тази борба. Не искам да ви стряскам, просто ми се иска да спася поне една жена от положението, в което изпаднах аз. Просто за ваше спокойствие си проверете резерва, за да знаете колко можете да отлагате. Flowers Four Leaf Clover

# 629
То проблема не е само в резерва. Ендометриозата може да влияе на всеки един етап от забременяването. Може да влоши качеството на яйцеклетките, да доведе до запушени тръби или проблеми с имплантацията, както и проблеми с износването на плода. Изобщо не е шега работа и наистина колкото по - рано се предприема крачката за детенце, толкова по - голям е шансът, каквито и проблеми да се открият.

Общи условия

Активация на акаунт