Частни училища - информативно-дискусионна тема 33

• 27 521
  • 781
  •   1
Отговори
# 180
И аз за Веда само хубави неща съм чувала, а и за ЕК също.

# 181
Да, не е лош вариант, сестра ми завърши лайстунг в НЕГ. Поне немският й е перфектен. За Холандия също помага, за човек с добър немски е доста по-лесно да научи езика.
Кое е третото немско, освен Веда и ЕК?

# 182
  • София
Едно от трите с немски е Увекинд. То е и интернешънъл от 5 клас (international school)

# 183
Не се чудете на таксите, няма къде да ходим(те).

# 184
  • София
Конкретно за гимназиален етап, не при малките, АКО са по-ниски таксите, може би има обяснение. Не знам дали в Ерих Кестнер и Веда понастоящем има германци, но ако има - те не са  назаначени от МОН и заплатата им не се плаща от управата на училището. Едно перо по-малко, а  това не са малко часове, защото немският е 1 профил в тези училища. Тези учители, ако ги има,  идват от немска страна, за да провеждат още от 9-10 клас  подготовката за ДСД. Това е една възможна причина, Аш. Друга е,че класовете са малки.  И за  по 4-5 деца във випуск вероятно  не се поддържат хора на щат за някои предмети. Във Веда например, докато децата ми бяха още ученички, по химия и география преподаваха  със сигурност учители от НЕГ,  договорът на които гарантирано си беше в НЕГ, а другата им работа сигурно е била като лекторски часове. Някога го написах този факт тук при дискусия за това колко по-мотивирани са учителите в ЧУ, но някои форумки  постановиха от последна инстанция, че няма как  един учител да работи и на двете места. Очевидно има, когато учениците са по-малко..

# 185
  • в страната на чудесата
За Веда беше писала една майка на дете в намален курс за проблеми с дисциплината. Назад в старите теми би могли да се търси. Базата е ремонтирана, вътре не съм влизала. Имаха и добри НВО резултати.
Много училища имат учители, чиито основен договор е другаде. В ТЕ по математика преподаваше г.наков, който е ог 125-то напр.

# 186
Скрит текст:
В това отношение немците са най-толерантни. Винаги са във възторг, ако някой се опитва да им говори езика, колкото и грешно да го прави, му казват, че е перфектно. И в тази връзка, за да се върнем на темата, и навремето, и сега, никой не коментира немските училища, а те не са качили толкова и таксите, и не са и толкова лоши в сравнение с втория ешелон от спряганите училища, и дават опция да се научи езикът на страните с най-висок стандарт в Европа все пак (не Германия, а примерно Австрия, няколко австрийски града са в топ10 в света, а също и Швейцария). Като се изключи ДШ, другите три са си български, по МОН, а нивото на езика поне в ЕК е добро.
Доста деца вземат Шпрахдиплом - което, разбира се, и в НЕГ става, но в НЕГ е много по-трудно първо влизането, а после и излизането, има яко учене, дето не е за всеки. А частните сигурно бръчкането е по-малко от НЕГ все пак. И от АК. И таксата не е висока колкото в АК. Пък накрая - отиваш да учиш в германски университет, което е (почти) безплатно. Не е ли много интересна опция?

Скрит текст:
Доп. Дописвам се обаче, защото току-що кликнах на сайта на ЕК. Е не, тези хора напълно са се оляли с таксите също. Пише такса за начално училище 5350 евро без транспорта и още 2500лв. за транспорт. Ами това става 6630 евро, по-високо от таксите на СС и Питагор, и то с над 200 евро, тия хора се чудя на какво разчитат? Ами че нерде СС, нерде ЕК. Не би трябвало дори приблизително да са им еднакви таксите, а второто да е по-скъпо от първото е направо абсурдно. Аз като писах наскоро хвалебствия за ЕК, в главата ми беше такса от 8500лв., каквато последно бях гледал преди около 2 години, това е съвсем друго нещо....Чай да скивам и Веда.
Ахам, 4980 евро, но без транспорт (за транспорта няма инфо на сайта). И това е много. Ако добавим примерно 1100 за транспорт, става над 6000 евро. Тия хора са луди.
Айде за СС и Питагор има кой да плаща такива суми, макар че даже и за тях аз лично вече се съмнявам, че чак толкова пари си струват. Но за Ерих Кестнер и Веда - абсурд. Кой ли се навива да плаща такива кинти, просто не мога да си представя.
За ЧУ с немски не мога да коментирам, сигурно са добри, но Шпрахдиплома може да се вземе не само в НЕГ, а и  в 73-то, и в 35-то, в гимназиален етап (те имат и основни, за разлика от НЕГ), а и не може да се вземе "лежерно", където и да си, това е външен за училището изпит и изискванията са еднакви за всички. Както е и ДаФ , впрочем, с който при резултат над 4х4 (някъде може и с общо 16, зависи) също може да учи в Германия, а на него може да се яви всеки от което и да е училище. Сигурно има и други изпити по немски, които дават това право, аз не съм ги проучвала тях. Въпросът не е какво училище си завършил, а дали си си налегнал парцалите да научиш немския.

Последна редакция: нд, 19 яну 2020, 16:01 от Анонимен

# 187
  • София
Русалке, ставаше дума за таксите до 7 клас. Но е интересен анализът и след това.

# 188
Немският език в момента е "модерен". Не коментирам причините за това, ясни са на всички. Не случайно с най-висок бал след 7 клас са немските паралелки в СМГ, НЕГ и 73-то. И щом народът напира към немския, няма логика таксите в ЧУ с немски, които и без това не са много, да са ниски. Все повече ДУ предлагат този език в по-малките класове. Та търсенето определя предлагането и цената.

# 189
Бе хайде че народът напирал. Доколкото ми е известно, няма наплив за трите немски училища.

# 190
Warwick, Hands Thumbsup Освен това,  в топ 10 училища по входящ бал на НВО най-много са с 1 език немски - 4 (броя и СМГ с немски).
Toва за търсенето и предлагането важи не само за немските, а изобщо за ЧУ.
Мецане, след като са с такива такси и не са ги намалили, значи, си имат достатъчно наплив.
На мен ми се струва, че след Брекзит още повече ще натежи немският спрямо английския, с оглед финансовите условия в ОК

# 191
Аха, аха, още малко и се съгласих. Наплив за НЕГ винаги е имало, още през соца, защото е най-добрата гимназия най-вече. И в кои с немски са с най-висок входящ бал? НЕГ да, а кои са следващите входящи балове? Само не ми казвай, че са 73-то и 35-то, щото няма да ти повярвам. В СМГ с немски балът е висок щото е СМГ, затова.
А в ЧУ с немски никой не се е засилил. Ето на Хоуп и на Пипи децата бяха в немска градина. Хич не са гледали немските ЧУ и като вариант дори.
Немският никога не е тежал пред английския и сега не тежи. Дори в ЕС вторият език след английския, е френски, макар и с ужасно по-малък процент, мисля, че бях чел някаква статистика, че около 90% от документите на ЕС, ЕК и прочее на са на английски, 7% на френски и останалите проценти за другите езици. А на съдилищата на Европа пък езикът е френски - и на Страсбург, и на другия съд.

# 192
  • София
И мойте бе, Мецанееее Grinning

Има схващания сред родителите на деца, кандидатстващи в Шилер, че е по-добре до 7 клас да се учи немски, а английски след това. Защото немският се възприема за по-труден. Това съм го чела десетки пъти в темата за Шилер, дори съм чувала теорията на живо.

# 193
Ама то само с език не става, дори да приемем, че немският е много важен. Ами математика, БЕЛ, другите предмети? Ами все пак базата в училище, средата - ЧУ са много комплексни фактори, не само единият език. И на мен ми трябваха години да го разбера. И аз отначало тръгнах с идеята за немски като най-важното нещо. Ми разбрах, че не е така:) Явно и ти, и Хоуп сте разбрали същото, а за Пипи още не знаем, ама я виждаме, че и тя не търси ЧУ с немски...

# 194
Аха, аха, още малко и се съгласих. Наплив за НЕГ винаги е имало, още през соца, защото е най-добрата гимназия най-вече. И в кои с немски са с най-висок входящ бал? НЕГ да, а кои са следващите входящи балове? Само не ми казвай, че са 73-то и 35-то, щото няма да ти повярвам. В СМГ с немски балът е висок щото е СМГ, затова.
А в ЧУ с немски никой не се е засилил. Ето на Хоуп и на Пипи децата бяха в немска градина. Хич не са гледали немските ЧУ и като вариант дори.
Немският никога не е тежал пред английския и сега не тежи. Дори в ЕС вторият език след английския, е френски, макар и с ужасно по-малък процент, мисля, че бях чел някаква статистика, че около 90% от документите на ЕС, ЕК и прочее на са на английски, 7% на френски и останалите проценти за другите езици. А на съдилищата на Европа пък езикът е френски - и на Страсбург, и на другия съд.
Мецане, ако щеш вярвай Simple Smile Ето ти класацията:

https://www.danybon.com/obrazovanie/top-10-gimnazii-bal-priem-sofia-2019/
1. СМГ – 479,50 т.
2. 91 НЕГ – 458,5 т.
3. 73 СУ – 442 т.
4. ТУЕС – 440,5 т.
5. Испанската гимназия – 431 т.
6. Първа английска гимназия
7. Втора английска гимназия
8. Френската гимназия
9. 22 СЕУ
10. 35 СУ
Този текст е копиран от Danybon.com. Прочетете повече на https://www.danybon.com/obrazovanie/top-10-gimnazii-bal-priem-sofia-2019/
Не говоря за ЕС, а за  родителските стратегии в БГ, заради висшето образование на английски и на немски. В СМГ е най-висок точно балът с немски, с английски е по-нисък, нищо че все е СМГ, което значи нещо. От тези 4 са с немски, 3 с английски и по една с испански и френски,  и една не-езикова, а техникум по компютри.
Пък ти си вярвай в каквото си искаш:)
Не говоря за ЧУ до 7 клас, но пак казвам, след като са им такива таксите и не ги намаляват, значи, си имат желаещи.   
И мойте бе, Мецанееее Grinning

Има схващания сред родителите на деца, кандидатстващи в Шилер, че е по-добре до 7 клас да се учи немски, а английски след това. Защото немският се възприема за по-труден. Това съм го чела десетки пъти в темата за Шилер, дори съм чувала теорията на живо.
От личен опит - точно така е. Голям зор видяхме с обратното Simple Smile

Последна редакция: нд, 19 яну 2020, 18:04 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт