Частни училища - информативно-дискусионна тема 33

• 27 423
  • 781
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Децата отиват в СМГ с готови навици, иначе нямаше да стигнат там. Те са гърмяни зайци.

Последна редакция: пн, 20 яну 2020, 08:38 от Andariel

# 301
Специални извинения за Аш и Фенси. Никой не се мести от СС, разбрах най накрая. И спорен ден на всички.

# 302
Децата са ходили на състезания по математика, Фенси. И това, че са си решили задачите, защото са математически таланти, не значи че в ДУ в Обеля 2 са им изградени навици за учене. Кварталът е произволен, нищо лично, но в нашия випуск има деца от различни ДУ, включително и от "западнали". Колкото по-рано подхванеш едно дете, толкова по-лесно се възпитава, включително на труд. Според мен смесваш нещата като не допускаш, че голяма част от децата в 5 клас влизат защото имат дарбата да решават задачи, а си мислиш, че влизат тези, решили най-много задачи 🙂

# 303
Warwick, повечето деца, кандидатстващи в СМГ, ходят на курсове от 2ри-3ти клас. Това е системна подготовка с домашни и решаване на задачи. Не само че очевидно имат навици за учене, ами и успяват да се фокусират върху целите си дългосрочно или поне родителите успяват да ги фокусират Simple Smile
А в СС не подновяват договор за 4.50 по един от трите основни предмета за годината. Това не е някаква нечувано висока летва. Все пак не говорим за състезателна математика, а за училищна, да речем с надграждане.

Според мен смесваш нещата като не допускаш, че голяма част от децата в 5 клас влизат защото имат дарбата да решават задачи, а си мислиш, че влизат тези, решили най-много задачи 🙂
Дори и с дарба и без да са решавали задачи конкретно на курс за СМГ, пак са решавали системно, ходили са на състезания от малки. Това е системна подготовка и труд. Или твърдиш, че просто имат дарба и само с подготовката за училище са се явили на всички състезания и най-вече на ОМТ са се вписали във времето за първа част, като сами са си извели Гаус и т.н.? Ако има такива, то те са единици.
А това, че идват от различни училища не е странно. Навсякъде има амбициозни деца и родители. Това, че едно дете е било в квартално училище в първи клас, изобщо не означава, че едва ли не пътят му е предначертан към неуспех.

# 304
Дъждец, всички решават, но не всички влизат. И влезлите не са решили най-много задачи, повярвай ми. И това, че са ходили на курс по математика и са се готвили за състезания, не означава че са с изградени училищни навици. Например да учат уроци по разказвателните предмети или са на ниво по БЕЛ.

# 305
  • София
Донякъде съм съгласна, че е възможно да са с кофти навици извън математиката. Но не е добре.

# 306
Тоест тезата е, че СМГ получава лошо входно ниво по БЕЛ и за 2 години прави чудеса?

# 307
Не твърдя подобно нещо. Тезата е, че децата влизат в 5 клас с много различни нива по останалите предмети. И да, който за 3г. успее да се подготви по БЕЛ за НВО, успява, другите - не.

# 308
Дъждец, всички решават, но не всички влизат. И влезлите не са решили най-много задачи, повярвай ми. И това, че са ходили на курс по математика и са се готвили за състезания, не означава че са с изградени училищни навици. Например да учат уроци по разказвателните предмети или са на ниво по БЕЛ.

О, моля те! Топ талантите са десетина на випуск. Всички останали са черноработници, изрешавали де що сборник има. И ходещи на курсове от 2 клас за да научат моделите и методите на решаване на "измислената" математика от Немо и сие, която грам общо няма с училищната математика. Обяснявай на някой друг, че тези деца нямат навици и дисциплина за учене.

# 309
Добре, ти знаеш. Щото ние не сме се готвили за СМГ, не сме били 5 клас там, не сме се готвили за НВО, не сме влезли в 8 клас пак... От твоята камбанария може по друг начин да се случват нещата, при нас се случват по много естествен, без нечовешки напъни.

# 310
Селекция на 5 години носи много повече рискове и отговорности от селекция на 10 години. Освен това при ЧУ има и силна финансова селекция, което допълнително изключва много умни и талантливи деца.  СМГ взима не малко добри ЧУ ученици в 5 клас наготово.  НУКК е пример как много сериозна селекция на 6 години, не гарантира нищо.

# 311
  • София
Селекция на 5 години носи много повече рискове и отговорности от селекция на 10 години. Освен това при ЧУ има и силна финансова селекция, което допълнително изключва много умни и талантливи деца.  СМГ взима не малко добри ЧУ ученици в 5 клас наготово.  НУКК е пример как много сериозна селекция на 6 години, не гарантира нищо.
+1

# 312
  • София
Warwick, твоето дете може и да е от големите таланти и да не се е подготвяло, не знам. Но 90% от моите познати с деца в СМГ, твърдят че децата им не са "математици", просто нормални умни и будни деца, че целта е била добро училище след 4-ти клас, и да -децата им са решавали купища задачи и някой даже не от 2-ри клас, а от преди това. Дали самостоятелно, дали на курс или с частен учител -все тая. Подготвяли са се по един или друг начин. Което не значи, че децата са нямали заложби, но просто почти никой не е разчитал само на тях. Не знам защо се опитваш да заблудиш хората, които не са запознати, че едва ли не дете само с материала от МОН, но талантливо, изведнъж на ОМТ и другите състезания в 4-ти клас ще измисли начините за решаване на почти всички задачи, без преди това да ги е виждало, по съвсем "естествен" начин. Но, ето, дори и ти пишеш, че все пак сте се подготвяли. Не е било без хич.

# 313
Къде точно съм казала, че не се подготвят и не решават задачи?! Никого не заблуждавам, децата имат нужда от специална подготовка за ОМТ.
Дописвам се, защото визираха конкретно моето дете - казвала съм го в други теми- курс в 3 и 4 клас, писане на домашните за курса и нищо повече, нагласа за влизане не на всяка цена, без напрежение, алтернатива - старото училище. Затова и не е кандидатствало в 125-то и 107-мо. На това му викам "по естествен път, без клизми" 🙂

Последна редакция: пн, 20 яну 2020, 10:01 от Warwick

# 314
  • София
Къде точно съм казала, че не се подготвят и не решават задачи?! Никого не заблуждавам, децата имат нужда от специална подготовка за ОМТ.

Да не би да твърдиш, че родителите, които са осигурили специална подготовка по математика на децата си от ранна детска възраст, са пренебрегнали подготовката им по останалите предмети?  Моите преки впечатления изобщо не са такива. Напротив, родителската заинтересованост продължава и в горните класове. Вече цял срок функционира група, изцяло заета от десетокласници от СМГ по БЕЛ в неделя сутрин в "Софроний". Нали не мислиш, че сами са се записали Simple Smile

Последна редакция: пн, 20 яну 2020, 10:31 от Prizma

Общи условия

Активация на акаунт