Частни училища - информативно-дискусионна тема 33

• 27 443
  • 781
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Е, Десем,  за детето с топ класирания по математика от СС (предполагам визираме едно и също момче) е наивно да вярваме, че дължи нивото си предимно на СС... Такова ниво по математика е свързано  със сигурност с много  работа с учители по мат навън, с школи. Самата майка е споделяла из форума отзиви за учители от СМГв процеса на подготовката му. Което ми напомни, че някъде се загуби тя по трасето... И в тази тема я няма, и в колежанската, и въобще във форума, освен ако е скрита зад друг ник. Но се съмнявам, стилът й е разпознаваем. Та нека не идеализираме чак толкова много - отлична подготовка по мат дава СС, да, но едва ли пък чак такава като за тръгнали по пътя на баш състезателите..

Последна редакция: пн, 20 яну 2020, 00:50 от пенсионирана русалка

# 286
Обидена ли... За какво да съм обидена, боже.. Аз тогава  бях примерно детенце  и слушах мама и татко. Исках   СМГ или испанската, която вече я имаше, макар и все още в сградата на ФЕГ, но те ме "посъветваха" за немски.  Не съм искала нито НЕГ, нито АЕГ..Никой не може да каже сгрешила ли съм или не, дори самата аз от позицията на времето. За испанската нямаше как да стане, понеже не можеше паралелно за две ЕГ, ама  след приема и в СМГ успяха все пак да ме разколебаят. Та за какво да се обиждам...Казвам само, че генерализации са излишни, особено пък сравнения с АЕГ, където картинката беше доста по-различна от тази в другите ЕГ, не непременно защото там бяха по-по-най децата, а и по други причини..  Та не аз се обиждам,а  сякаш ти си тази, която се засяга заради недооценяване според теб на усилията и успеха ти за влизане и изкласяване  в мелачката на АЕГ.. Не че ще признаеш или приемеш, но звучиш като тези, които преди време,  около дискусията за "Вчера", защитаваха с  небивал плам пловдивската английска като най-доброто училище някога...  Ежковци от старо време...
Русалка, това са факти, макар и без линкове Simple Smile Ти ако си била детенце, аз тогава съм кандидаствала и с нашите бяхме следили баловете във всички  ЕГ, за да се ориентираме, преди да решим къде ще кандидатствам. Затова и обобщавам, затова и казвам, че всеки, който има съзнателни спомени от соц.а, го знае това. Ти, обаче, спориш, по някаква неизвестна за мен причина. Затова и предположих, че нещо си засегната. А моите усилия ако чакам да ги оцени форум, съм го закъсала, ама много яко Simple Smile Когато каквото е трябвало, е било оценено, оплаквания нямам. А че беше мелачка, беше, ама изборът си е бил мой и никога не съм съжалила за него. Дали е била 114-та АЕГ най-добра не знам, ама балът й  със сигурност беше най-висок - факт от соц.-а.
Хубаво за 73-то, но там е чудо да се дореди детето по точки. Ако чака класирането за него, вероятно ще изпусне сроковете за СС, а може ли да е сигурна, че ще стане? Аз бих заложила на сигурното частно училище, а и тя сигурно го има предвид, иначе нямаше да кандидатстват в ЧУ.  Според мен въпросът е влизане в добро училище и ако шансовете за държавното са клонящи към огромна несигурност, то остава частното.
Ако имат адресна регистрация в района му от повече от 3 години, най-вероятно ще го вземат. Ако не, тогава наистина  е под голям въпрос.
Скрит текст:
За каква несигурност говорите постоянно, ако училището е районно? Нали по новия закон приема всички деца в района- изчислени са по брой- няма вариант според мен дете да не е прието в начисленото му по район училище. Спорни и неясни са от друг/граничен район. Или?

Доколкото зная това е най-доброто училище в един огромен район с много деца и също така много деца са на списъка, а те са повече от местата. Какво като е районно, дори на теория да има места за всички, то на практика тези "всички" ще бъдат малко в доброто и останалите в неособено предпочитаните, да не кажа хич непредпочитани училища. То е същото като с обясненията на Кастрева, че родителите не трябвало да се притесняват за седмокласниците - имало места за всички деца, дори паралелките били повече от броя на седмокласниците. На теория да, за всички има места, а на практика местата в най-добрите гимназии са около десет процента и всички отличници искат да са там.
Не си много наясно - всяко училище си има прилежащ район и в него според давността на регистрацията получава класиране в група. За 73-то наистина районът е голям, защото обхваща и част от Кръстова вада, и част от  МанЛи, квартали без училище. Няма значение дали е най-доброто или не, избор няма, зависи къде ти е адресната регистрация и от колко време.

Последна редакция: пн, 20 яну 2020, 00:35 от Анонимен

# 287
Никой ли не допуска вариант детето поне до 4-ти, а защо не и до 7-ми, да учи само немски? Вече в почти всички училища 8 клас е езиков и може да се избере английски, има 2 АЕГ, АК... ще го научи.

# 288
  • В офиса
В моите представи СС е като 1АГ от наше време, много много добра частна английска гимназия, която дава обаче обширни и задълбочени знания по всички предмети, което е чудестно за обща култура.
Но по математиката за 80% от децата в СС - знанията по математика стигат до отличен 6 на матурите. Ако същите тези деца, без натискане вкъщи, допълните курсове и школи се яват на математическите състезания и олимпиади необходими за прием в ПЧМГ или СМГ след 5-7 клас вероятно няма да влязат. Без проблем биха влезли само малкото деца избрани за математическия отбор на СС, с който се работи допълнително. 
Затова и 50% от децата от СС продължават не за СМГ, а за АК.
И оттам идва и делемата ни - заслужава ли си да се изсипят толкова пари за ЧУ там, при положение че пак в един момент децата трябва да тръгнат на допълнителни курсове - още време, енергия и пари.......
sunny_83, личен опит. Моето момче не се подготвя никъде допълнително по математика, а и вкъщи също не решава задачи. Само и единствено в часовете по състезателна математика в училище. Без да има медали, нивото му по състезания е постоянно добро (разбирай в първите 50 в София). За мен е достатъчно. Ако исках медали, бих натиснала, но то божа работа дали пък щеше да започне да ги носи. Онзи ден моят калпазанин седнал да търси сам задачи от състезания по програмиране. Аз ей така Anguished (говорим за нормално момче в пубертета, не някакъв супер-дупер отличник) Плюс перфектен (за възрастта) говорим английски и изключителен речников запас (с писането е зле, но това е специфична особеност), плюс да има честта да му преподава по БЕЛ единственият учител, който би могъл да го вкара в СМГ с достатъчно читава оценка на НВО по БЕЛ (няма курс, който може да помогне там, нямам и намерение да го записвам на курс) Плюс общата култура по всичко. Няма подарени оценки, за всичко трябват знания. Освен това знания, а не зазубряне от учебника. И си имат и достатъчно занимания по избор. И си имат нормална среда. Не знам... мисли си, но ми се струва, че ти е някак крива представата.

# 289
В моите представи СС е като 1АГ от наше време, много много добра частна английска гимназия, която дава обаче обширни и задълбочени знания по всички предмети, което е чудестно за обща култура.
Но по математиката за 80% от децата в СС - знанията по математика стигат до отличен 6 на матурите. Ако същите тези деца, без натискане вкъщи, допълните курсове и школи се яват на математическите състезания и олимпиади необходими за прием в ПЧМГ или СМГ след 5-7 клас вероятно няма да влязат. Без проблем биха влезли само малкото деца избрани за математическия отбор на СС, с който се работи допълнително.  
Затова и 50% от децата от СС продължават не за СМГ, а за АК.
И оттам идва и делемата ни - заслужава ли си да се изсипят толкова пари за ЧУ там, при положение че пак в един момент децата трябва да тръгнат на допълнителни курсове - още време, енергия и пари.......

Дай да обърнем малко нещата. Тези 50% според теб, всъщност изобщо не искат да се явяват на състезания и изпити за СМГ и ПЧМГ. А не, че няма да успеят. Ако поискат, имат условията да се подготвят и да влязат. Wink Имат и знанията. Няколко пъти мисля го писах, но явно никой не чете. В класа ни са около 5-6 деца от 18, които ходят по състезания и изкарват достатъчни точки за СМГ. От тях само едно ще кандидатства. Wink За останалите 17 деца просто нито СМГ, нито ПЧМГ са нещо връх на сладоледа, че да се зорят. А тези 12, които не ходят по състезания, си имат съвсем други интереси от математиката.

Всички познават сина на една съфорумка. Първенец на всички състезания, дори на ОМТ, и остана в СС. И Русалка, да, той се доподготвяше по курсове, както и 99% от топ състезателите (които са също и от ПЧМГ и СМГ). Но тук говорим дали СС дава възможности в математиката, конкурентни на другите топ матем. училища. И отговорът е да, дава.

Това с изгонването не ми стана много ясно като хипотеза. До тук толерирани деца не съм видяла. Ако има изгонени за дисциплина, само мога да го подкрепя и адмирирам. За успех не се подновяват договори в края на годината. Вече го обяснявах не веднъж. Още в края на първи срок става ясно каква е угрозата, ако не се вдигне успеха. Въпрос на учене. Нищо повече. Подарени оценки няма и пълното шест не е регулярната оценка.

Последна редакция: пн, 20 яну 2020, 01:18 от Fancy

# 290
Сега ми стана ясно защо от години СС диша във врата на СМГ по резултати на НВО - отървават се по трасето от слабите ученици и финишират в 7 клас само с отличници. Харесвам това училище, но не знаех за тази му рекламна стратегия. Не че и от СМГ не гонят, но не заради слаб успех.

# 291
Сега ми стана ясно защо от години СС диша във врата на СМГ по резултати на НВО - отървават се по трасето от слабите ученици и финишират в 7 клас само с отличници. Харесвам това училище, но не знаех за тази му рекламна стратегия. Не че и от СМГ не гонят, но не заради слаб успех.

Честно казано клаузата за неподновяване на договор заради успех я има във всички училища от които съм се интересувала. А те са поне 5. И едва ли дишането във врата е заради това. Защото неподновените по тази причина договори са инцидентни изключения. А и от родител на дете от СМГ да чуя думи против гоненето на резултати...с оглед борбата на живот и смърт в 4-ти клас на входа на СМГ.

# 292
Чак пък на живот и смърт... В 4 клас кандидатите за СМГ са от различни училища и да, всички училища гонят резултати с рекламна цел, за пари, но не знаех, че ЧУ се отървават от слабите си ученици. Смятах, че за толкова големи такси, с изоставащите се работи индивидуално допълнително, нещо като консултациите в ДУ, но по-качествени, защото са скъпо платени 🙂

# 293
  • София
На мен нещата с дилемата 73 - сс след написаното изглежда така - сс удовлетворява ежеднесното разписание и качество. Ако ще се кандидатства  в смг, успоредно се ходи на курс за смг - един-два пъти седмично се преглъща. Ако стане смг - супер. Ако не стане - пак добре, остава си спокойно в сс и в седм клас го мислите отново.

# 294
  • София
За протокола - моята научи английски в ДУ.

Какво толкова се чудите, ходете в СС, нали е Мона Лиза на софийските училища, толкова майки мечтаят за там, тук го възнасят; щом са ви приели - запишете се, човек не бива да си подритва късмета.
 Мани друго, но средата е различна. Имал съм удоволствието да ходя един-два пъти на родителска в 73-то, още го помня. Много прости родители имаше, вярно, преди 16-17 години, но не вярвам живущите наоколо като маса рязко да са поумнели.

Е, Аш, чак пък 99%. Голяма хвалба му дръпвате с Фенси, все пак е просто едно училище.
Наминах в темата на “не елитните училища”, те там сигурно трябва да си прережат вените😀
Какво толкова казах, Нотарис. Не искат да се местят в СМГ и ПЧМГ - това хвалба ли е? Ами и ние навремето бяхме приети и в Питагор и в СС и не предпочетохме Питагор, защото не искахме мат. училище. Голяма хвалба ще е да не ти е топ приоритет математиката, ще знаеш.

Нищо не си разбрал от поста ми, а тука през страница ни се фукаш колко си добър по български език Satisfied

Последна редакция: пн, 20 яну 2020, 07:20 от Аш

# 295
Всъщност СМГ в случая е в много по-изгодна позиция, защото обира най-амбициозните деца и родители след 4ти клас.
В СС не се подновяват договори на наистина много проблемни деца, където включително и дисциплината много куца.

# 296
Разбрах, Аш. Ама само 0,8 дете да иска от СС в СМГ в 4 клас ми се стори малко😀 все си мисля, че има повече мераклии родители да отърват таксата и да започнат немския с повече математика, нали там е бъдещето.

# 297
  • София
Разбрах, Аш. Ама само 0,8 дете да иска от СС в СМГ в 4 клас ми се стори малко😀 все си мисля, че има повече мераклии родители да отърват таксата и да започнат немския с повече математика, нали там е бъдещето.
Ами просто приеми фактите като информативни - т.е. споделя се нещо, което би било от полза за лутащия се. Нека не се обръща в лични нападки, защото е тъпо и не е готино.

А относно това:

все си мисля, че има повече мераклии родители да отърват таксата и да започнат немския с повече математика, нали там е бъдещето.
дали е грях, че в СС няма мераклии да се местят преди 7 клас и го споделяме с жената, за да е информирана - нали за това е темата.

# 298
Всъщност СМГ в случая е в много по-изгодна позиция, защото обира най-амбициозните деца и родители след 4ти клас.
В СС не се подновяват договори на наистина много проблемни деца, където включително и дисциплината много куца.
СС ги селектира на 5г и започва да изгражда навици за учене още на 6, докато в СМГ това се случва на 10-11г. Децата, приети в СМГ, може и да са се справили със задачите, но идват от училища с много различна подготовка по останалите предмети. И няма клауза да отлюспва слабите по БЕЛ. Та не съм сигурна чия позиция е по-изгодно.

# 299
Кое е по-изгодно? Да селектираш на 5 години деца още почти с памперс образно казано, или деца с формирани навици за учене, преминали през безброй състезания за да влязат в заветното училище и очевидно със супер амбициозни родители, които трудно биха ги оставили на самотек?
И с изоставащите се работи допълнително в СС. През цялата година в която показват ниски резултати. Има допълнителни часове, когато другите са на спорт.

Нотарис, кое ти се вижда малко? Преди време и с цифри се доказваше този факт. Ако ти е проблем, че се споделят подобни факти си кажи? Това е нещо потвърдено от още доста родители в тази тема. А подигравателното отношение и иронията в случая са съвсем неуместни. А хората, които са те лайкнали само показват едни други неща.

Последна редакция: пн, 20 яну 2020, 08:12 от Fancy

Общи условия

Активация на акаунт