Частни училища - информативно-дискусионна тема 33

• 27 423
  • 781
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Адресната регистрация накара мои познати да емигрират, защото детето трябваше да учи в някакво циганско училище. Не само това беше мотив, но още една причина да наклони везните.

# 406
Здравейте! Създадох този профил, за да мога да кажа истината за едно училище, което доста хора мислят, че е добро и елитно, но в действителност не е съвсем така. Ученичка съм в Частно Средно Езиково Училище Британика, или по- познато като Britanica Park School. В гимназията съм, но няма да спомена в кой клас, за да не породя излишни скандали. Не знам дали сте наясно, но преди Британика училището беше Дрита. Едно от най-хубавите, в които съм била, със страхотно отношение между учители, ученици и родители. През 2019г. собственичката реши да "слее" Дрита с Бритника ( както може да се досетите Британика Парк Скуул принадлежи на собствениците на езиковите курсове BRITANICA). Родителите разбраха чрез имейл, без подробности. Всички бяхме останали в пълен шок от тази новина. След известно време го преодоляхме. Дойде учебната 2019/2020. Септември 2019 ни се бяха обещали доста неща, които до сега, януари 2020, не са се спазили(само част от тях се направиха). Първият срок се оказа, че всички учим понеделник до 16:30 задължително, а през останалите дни - до 14:30. Първоначално на всички ни беше доста тежко, но с времето му свикнахме. Преди няколко дни започнаха слухове, че и в петък ще сме до 16:30часа. Не знам как си представяте 10. и 11. клас да седят до 16:30 , при положение, че десетокласниците имат матури, а отделно всички останали класове правят накрая на годината тест Cambridge. Няколко дни след това родителите получиха имейл, в който се говори за таксите и обучението за 2020/2021. С няколко думи ще Ви кажа какво пише: таксата за новата учебна година се плаща до март месец, като за всеки клас е различна, но повярвайте ми таксата стига до 10 000лв, а иначе се плаща в евро, а матурите на 7. клас са юни;  всички дни, с изключение на сряда, от 5. до 11. клас, включително, учат от 8:00 до 16:30, а 12. клас от 8:00 до 14:30; отделно се плащат такса учебни ресурси 350 евро; носиш униформи, като една блуза е около 20лв., а си направете сметка да вземете 2 блузи, с пола или панталон колко ще излезе. Училището не работи с банкноти и стотинки, а всичко се плаща по банков път, няма значение за какво. Храната в стола си я взимаш със специални гривни, като предната вечер си запазваш храна от един сайт и в края на месеца родителят получава съобщение за колко лева е яло детето. За една филия хляб плащаш по 50ст., като за седмица плащаш около 30лв. Училището разполага с училищен транспорт, за който разбира се отново си плащаш. Една част от шофьорите се мислят за голямата работа и се държат много нагло с учениците и си правят каквото си искат. До 7. клас има ателиета и спортни клубове, които се заплащат и някои от тях са след 16:30, при което не е осигурен транспорт, тоест родителя идва и си прибира детето към 17:30 - 18:00. Училището се намира в квартал Драгалевци, в една малка и тясна улица, а сутрин направо нямате си и представа за какво става въпрос. Има още доста много неща, които бих написала, но ми се струва, че това са основните, за които трябва да се знае за момента. Много бих се радвала да чуя Вашето  мнение по върпоса!
Не знам какъв коментар очакваш но почти всичко казано от теб е вече известо. Всеки е наясно че адаптацията с новите порядки и цени е трудна. Дано бързо свикнеш или намериш твоето място.
Можеш ли да споделиш какви са учителите, изискват ли от вас, имате ли много домашни, проеряват ли ги, какви са нагласите на съучениците къде ще учат после?
Много, много благодаря....

# 407
Моето мнение е, че Британика е реалността. Какво толкова учите до 16,30 в Британика?

# 408
  • София
Адресната регистрация накара мои познати да емигрират, защото детето трябваше да учи в някакво циганско училище. Не само това беше мотив, но още една причина да наклони везните.
в ромски квартал ли са? (Трили са ми мнение за думата “циганин”).

Към Medovik - понеже разочарованието ти е голямо и трудно се ориентира човек, какво те дразни най-много от всички неща, които изброяваш?

# 409
  • София
Струва ми се едно нещо убягва на повечето, а именно въпросът “В кое училище детето ми ще е щастливо?”
СС не мисля, че е отговорът и въобще училищата от състезателен тип, които изнасилват детството за резултати.
Имате ли мнения за Артис?

# 410
  • София
Аш, в Овча Купел 1. Не съм наясно с училищата там и какъв е контингента.

# 411
Здравейте! Създадох този профил, за да мога да кажа истината за едно училище, което доста хора мислят, че е добро и елитно, но в действителност не е съвсем така. Ученичка съм в Частно Средно Езиково Училище Британика, или по- познато като Britanica Park School. В гимназията съм, но няма да спомена в кой клас, за да не породя излишни скандали. Не знам дали сте наясно, но преди Британика училището беше Дрита. Едно от най-хубавите, в които съм била, със страхотно отношение между учители, ученици и родители. През 2019г. собственичката реши да "слее" Дрита с Бритника ( както може да се досетите Британика Парк Скуул принадлежи на собствениците на езиковите курсове BRITANICA). Родителите разбраха чрез имейл, без подробности. Всички бяхме останали в пълен шок от тази новина. След известно време го преодоляхме. Дойде учебната 2019/2020. Септември 2019 ни се бяха обещали доста неща, които до сега, януари 2020, не са се спазили(само част от тях се направиха). Първият срок се оказа, че всички учим понеделник до 16:30 задължително, а през останалите дни - до 14:30. Първоначално на всички ни беше доста тежко, но с времето му свикнахме. Преди няколко дни започнаха слухове, че и в петък ще сме до 16:30часа. Не знам как си представяте 10. и 11. клас да седят до 16:30 , при положение, че десетокласниците имат матури, а отделно всички останали класове правят накрая на годината тест Cambridge. Няколко дни след това родителите получиха имейл, в който се говори за таксите и обучението за 2020/2021. С няколко думи ще Ви кажа какво пише: таксата за новата учебна година се плаща до март месец, като за всеки клас е различна, но повярвайте ми таксата стига до 10 000лв, а иначе се плаща в евро, а матурите на 7. клас са юни;  всички дни, с изключение на сряда, от 5. до 11. клас, включително, учат от 8:00 до 16:30, а 12. клас от 8:00 до 14:30; отделно се плащат такса учебни ресурси 350 евро; носиш униформи, като една блуза е около 20лв., а си направете сметка да вземете 2 блузи, с пола или панталон колко ще излезе. Училището не работи с банкноти и стотинки, а всичко се плаща по банков път, няма значение за какво. Храната в стола си я взимаш със специални гривни, като предната вечер си запазваш храна от един сайт и в края на месеца родителят получава съобщение за колко лева е яло детето. За една филия хляб плащаш по 50ст., като за седмица плащаш около 30лв. Училището разполага с училищен транспорт, за който разбира се отново си плащаш. Една част от шофьорите се мислят за голямата работа и се държат много нагло с учениците и си правят каквото си искат. До 7. клас има ателиета и спортни клубове, които се заплащат и някои от тях са след 16:30, при което не е осигурен транспорт, тоест родителя идва и си прибира детето към 17:30 - 18:00. Училището се намира в квартал Драгалевци, в една малка и тясна улица, а сутрин направо нямате си и представа за какво става въпрос. Има още доста много неща, които бих написала, но ми се струва, че това са основните, за които трябва да се знае за момента. Много бих се радвала да чуя Вашето  мнение по върпоса!
Не знам какъв коментар очакваш но почти всичко казано от теб е вече известо. Всеки е наясно че адаптацията с новите порядки и цени е трудна. Дано бързо свикнеш или намериш твоето място.
Можеш ли да споделиш какви са учителите, изискват ли от вас, имате ли много домашни, проеряват ли ги, какви са нагласите на съучениците къде ще учат после?
Много, много благодаря....

Има страшно много нови учители, които половината от тях нямат способността да обяснявят дадено нещо адекватно, за тестове не ни подготвят както трябва, например в понеделник, където свършваме в 16:30 ни казват, че във вторник ще имаме класно първи час. При положение че се прибираме в 17:30 кога да се подготвим добре. Домашни страшно много ни дават и по някои предмети ги проверяваме в час и докато ние говорим, учителите седят и гледат през прозореца и после ни молят да повторим това което сме казали. Според мен, това не е нормално.

# 412
Браво, хлапета, стискам ви палци. Не трябва да търпите никакви такива неща.

# 413
в ромски квартал ли са? (Трили са ми мнение за думата “циганин”).

Към Medovik - понеже разочарованието ти е голямо и трудно се ориентира човек, какво те дразни най-много от всички неща, които изброяваш?

Ако трябва да съм честна всичко. Не може да очакват от нас постоянно да седим и да учим, като ние имаме и социални животи. Не мисля, че е редно, човек който се занимава с деца, да прави всичко за пари и да не се интересува дали те ще се чувстват добре в тази среда или не.

# 414
Струва ми се едно нещо убягва на повечето, а именно въпросът “В кое училище детето ми ще е щастливо?”
СС не мисля, че е отговорът и въобще училищата от състезателен тип, които изнасилват детството за резултати.

Еми моето си е щастливо в СС.

# 415
За мен адресната регистрация само усложнява нещата, защото в някои райони на София (включително този около 73-то) е пренаселен, а училища, особено читави такива са кът. Отделно, ако се паднеш по район в някое кофти училище, тогава какво правиш? Или търсиш връзки да го уредиш в друго, или се примиряваш, или тръгваш на частно. Няма как всички училища да са еднакви заради адресната регистрация, защото най-малкото ръководствата са различни, после идват нещата като при американците - какво е населението, а населението е според имотите. Винаги дори в един и същи квартал ще има едно много желано и едно по-малко желано, а може и да е катастрофално нежелано.

В момента имам чувството, че можеш да боднеш една табела и вече си направил ЧУ и все ще има кой да се запише. При дефицит на читави държавни и увеличение на недоволните от държавните, то естествено става преливането в частните. А тъй като има вкусове всякакви - правим училища за всеки вкус.
Абсолютно си права! Този уикенд представите ми за училищата направо не знам.....
Сега вече и Уча.се, основателят Дарин Маджаров ще прави училище! А пък да не казвам в партньорство с кого.

Да попитам, има ли тук деца, които ползват и намират за полезно Уча.се?

# 416
Титина, и от двете можеш доста акъл да вземеш и за ЧУ. Само ако искаш, разбира се.
За съжаление нито децата им са били в училището, където ще е синът ми, нито те имзт познания в тази сфера.

# 417
Титина, и от двете можеш доста акъл да вземеш и за ЧУ. Само ако искаш, разбира се.
За съжаление нито децата им са били в училището, където ще е синът ми, нито те имзт познания в тази сфера.

Е, значи все пак тук нещо полезно си намерила. Успех!

С кого ще прави Маджаров училище? И кога натрупа опит в менажирането ...

# 418
  • Пловдив/София
Това зависи от детето, а и навлизаме във вечния спор “академично или лежерно училище”. Аз например търсех “лежерно”, валдорфско тип (но не чак), с много излизания, учене навън, спорт, танци, глина и тн. Но тук почти ме убедиха, че то хубаво до четвърти клас така, но няма как с магическа пръчка да добие знания 5-7ми клас за прословутото НВО.
Има деца, които обичат например да оцветяват с часове, те защо да не са щастливи в СС? А състезателност има още от ДГ и децата се кефят, ако не става с натиск. Чувала съм за много щастливи деца в СС, според мен психолозите добре преценяват типа темперамент и дали ще се справи с темпото още при приема .
За Артис преди имаше хубави отзиви, но след смяната на директор не, потърсете назад в тази или предната тема имаше коментар. Беше в стил, че езикът не е на ниво и учители се обучават в движение, но не искам да преразказвам.
За Британика стискам палци да се напаснат нещата, интересно е да пишат ученици тук, дано има и от други училища Simple Smile

# 419
Beloslava Cvetkovа, не виждам нищо необичайно в политиката на училището, начинът на преподаване и продължителността на учебните занятия. Извинявай, но за класно не се подготвя човек, вечерта преди класното.

Общи условия

Активация на акаунт