Частни училища - информативно-дискусионна тема 33

• 27 443
  • 781
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Shilentze82, моята беше от последния випуск, който кандидатства без електронна система и всичко се обявяваше на сайта. Спомням си, че класирането излезе в екселска таблица, с входящите номера на децата и изкараните точки, подредени в низходящ ред - първо приетите деца, а след тях резервите. Тогава приемаха 16 деца за ПУК и канеха за записване само тях, след което следваше второ, трето и т.н. класирания.

# 391
Росита, благодаря за уточнението. Ще изчакам резултата от вторият кръг на СС и тогава, ще им звънна с надеждата, да разбера поне коя резерва е.

# 392
  • София
Обаче доживяхме Анди да препоръчва ЧУ пред добро ДУ - щото 73-то се спряга за едно от най-добрите ДУ и е изключително желано.
Хаха, да - и Анди мина на тъмната страна Wine Glass

Не съм минала на тъмната страна, а разсъждавам по случая по целесъобразност. Не обичам твърде много да рискувам, а за мен дори шансът за 73-то да е много голям, пак е въпросителна до излизането на списъците с приетите деца, а дотогава и сроковете на СС ще са изтекли, и ако нещо не се получи със 73-то, а вече е безвъзвратно приключило записването в СС, то къде остава това дете? Искам да добавя и нещо друго - най-големият зор е за началото на учебната година. и запълването на паралелките в държавните на първо четене. Обаче ако на следващата година решат да се местят, след СС в 73-то ще го лапнат веднага това дете, ако има място. Човек винаги може да проучи и да си даде заявката, ако се стигне до това положение. Според мен е по-ледно да се мигрира от СС в 73-то, отколкото обратното. На всичко отгоре детето да е минало тежката пресявка в СС, да е класирано и да се откажат за мен е язък за усилията.
За тъмната страна - не съм се клела във вярност към ДУ и ако нещо е в истерес на детето, хич няма да се чудя на коя страна съм, ако имам добри възможности. Наздраве, все пак!

# 393
Ние кандидатствахме малко на шега в СС и сега сме приети.
Може ли някой да ми каже кога започват и свършват часовете за ПУК? Кога тръгват бусчетата от училището?

# 394
  • София
Ние кандидатствахме малко на шега в СС и сега сме приети.
Може ли някой да ми каже кога започват и свършват часовете за ПУК? Кога тръгват бусчетата от училището?
ПУК започват в 8:40 със закуска. ПУК-четата ги качват първи на буса, но той е комбиниран за съответния квартал и тръгва към 16:40-16:45 с децата от квартала.

Ха, ха - наздраве Анди, но внимавай с тъмната страна Smiling Imp "Anger, fear, aggression…the dark side of the Force are they, easily they flow… If once you start down the dark path, forever will it dominate your destiny. Consume you, it will…" А и то пък остава от толкова години висене в тази тема, нищичко да не прихванеш. Колко разпиляна енергия щеше да е това. Половината космос щеше да се замърси с частици от нея. Въздухът щеше да е по-лош от този в Красна поляна. Интересно ми е кой ще е следващият "обърнал се" (Grin)

# 395
  • София
За последните години нещата в този сектор много се промениха, нямат нищо общо с това, което беше преди седем-осем години. Казвала съм го и друг път тук - ако трябваше сега да изпращам дете в ПУк или първи клас, и предвид колко е стенен изборът от читави ДУ, особено с тези адресни регистрации и прочи, щях да си подготвя детето за кандидатстване наред - държавни и частни - за да има възможност да е в по-отбрана среда. (Дарт Вейдър ми е от любимите герои - свръхинтелигентен, макар че има конструктивни бъгове) Wink

# 396
Докато се придвижа от единия край на София до другия тук станало забавно.

На Миленита и помня постовете в темата, която е пра-пра-пра баба на настоящата. Аз и собствените си помня от по-късен етап. За много от нещата си промених мнението, но и за много съм по-твърда от всякога.

И напълно споделям позицията на Анди. Ако е в полза на детето...

# 397
  • София
За последните години нещата в този сектор много се промениха, нямат нищо общо с това, което беше преди седем-осем години.
Да ти кажа, не са. Промяната не е голяма, а наличната такава не е към по-добро.

# 398
  • София
За мен промяната е положителна в това отношение, че вече има училища с традиции, доказали са се и поре там човек може да разчита на известна сигурност.
 В допълнение, предвид увеличаващото се население на София, все по-големият разкрач на ножицата между нивото и количеството на държавните, частните училища ще имат все повече клиенти по съвсем обективни причини.

# 399
  • София
Анди, не зная дали те разбрах правилно, но според мен въвеждането на жителство като критерий за прием в ДУ ще поизравни нивата в тези училища, или поне това е идеята за след ен години. Евентуално няма да има елитни и неелитни училища и повече деца биха останали в кварталното, дори от днешна гледна точка то да се води неелитно. В този смисъл може да се промени и интересът към ЧУ. Ще останат популярни тези ЧУ, които наистина се открояват. Евентуално ... Или тези, които са с малък брой ученици, или има нещо друго, което да ги отличава, но това след поне 7-8 години...

# 400
Нали знаеш как става в България, Аш. Да, няма да има елитни и неелитни ДУ, а само от вторите. Нивата ще се изравнят, но естествено към ниското, а не към високото. А колкото до ЧУ, и сега грубо казано само 6-7 от тях стават. Което не пречи на останалите да вдигат таксите до същия размер на тези ЧУ, които стават.

# 401
  • София
Ооо, Миленита - и ти ли при гласовитите майки, дето е по-добре да не се срещат в реала Scream И ти ли пиле - шарено Joy Сега, ако ни кажеш, че и задачи си почнала да решаваш с детето Satisfied

И аз, и аз. Макар и вече не толкова гласовита, както преди векове, когато голямото ми разочарование от пребиваването на баткото в СМГ обърна кардинално мнението ми за образованието. Но аз си бях и съм лично обременена с майка-даскал и затова темата ми е била винаги присърце. Просто не ми личи толкова напоследък 😀

# 402
  • София
За мен адресната регистрация само усложнява нещата, защото в някои райони на София (включително този около 73-то) е пренаселен, а училища, особено читави такива са кът. Отделно, ако се паднеш по район в някое кофти училище, тогава какво правиш? Или търсиш връзки да го уредиш в друго, или се примиряваш, или тръгваш на частно. Няма как всички училища да са еднакви заради адресната регистрация, защото най-малкото ръководствата са различни, после идват нещата като при американците - какво е населението, а населението е според имотите. Винаги дори в един и същи квартал ще има едно много желано и едно по-малко желано, а може и да е катастрофално нежелано.

В момента имам чувството, че можеш да боднеш една табела и вече си направил ЧУ и все ще има кой да се запише. При дефицит на читави държавни и увеличение на недоволните от държавните, то естествено става преливането в частните. А тъй като има вкусове всякакви - правим училища за всеки вкус.

# 403
  • София
Само не разбрах защо пишете в бъдеще време, То вече е станало така.

# 404
Здравейте! Създадох този профил, за да мога да кажа истината за едно училище, което доста хора мислят, че е добро и елитно, но в действителност не е съвсем така. Ученичка съм в Частно Средно Езиково Училище Британика, или по- познато като Britanica Park School. В гимназията съм, но няма да спомена в кой клас, за да не породя излишни скандали. Не знам дали сте наясно, но преди Британика училището беше Дрита. Едно от най-хубавите, в които съм била, със страхотно отношение между учители, ученици и родители. През 2019г. собственичката реши да "слее" Дрита с Бритника ( както може да се досетите Британика Парк Скуул принадлежи на собствениците на езиковите курсове BRITANICA). Родителите разбраха чрез имейл, без подробности. Всички бяхме останали в пълен шок от тази новина. След известно време го преодоляхме. Дойде учебната 2019/2020. Септември 2019 ни се бяха обещали доста неща, които до сега, януари 2020, не са се спазили(само част от тях се направиха). Първият срок се оказа, че всички учим понеделник до 16:30 задължително, а през останалите дни - до 14:30. Първоначално на всички ни беше доста тежко, но с времето му свикнахме. Преди няколко дни започнаха слухове, че и в петък ще сме до 16:30часа. Не знам как си представяте 10. и 11. клас да седят до 16:30 , при положение, че десетокласниците имат матури, а отделно всички останали класове правят накрая на годината тест Cambridge. Няколко дни след това родителите получиха имейл, в който се говори за таксите и обучението за 2020/2021. С няколко думи ще Ви кажа какво пише: таксата за новата учебна година се плаща до март месец, като за всеки клас е различна, но повярвайте ми таксата стига до 10 000лв, а иначе се плаща в евро, а матурите на 7. клас са юни;  всички дни, с изключение на сряда, от 5. до 11. клас, включително, учат от 8:00 до 16:30, а 12. клас от 8:00 до 14:30; отделно се плащат такса учебни ресурси 350 евро; носиш униформи, като една блуза е около 20лв., а си направете сметка да вземете 2 блузи, с пола или панталон колко ще излезе. Училището не работи с банкноти и стотинки, а всичко се плаща по банков път, няма значение за какво. Храната в стола си я взимаш със специални гривни, като предната вечер си запазваш храна от един сайт и в края на месеца родителят получава съобщение за колко лева е яло детето. За една филия хляб плащаш по 50ст., като за седмица плащаш около 30лв. Училището разполага с училищен транспорт, за който разбира се отново си плащаш. Една част от шофьорите се мислят за голямата работа и се държат много нагло с учениците и си правят каквото си искат. До 7. клас има ателиета и спортни клубове, които се заплащат и някои от тях са след 16:30, при което не е осигурен транспорт, тоест родителя идва и си прибира детето към 17:30 - 18:00. Училището се намира в квартал Драгалевци, в една малка и тясна улица, а сутрин направо нямате си и представа за какво става въпрос. Има още доста много неща, които бих написала, но ми се струва, че това са основните, за които трябва да се знае за момента. Много бих се радвала да чуя Вашето  мнение по върпоса!

Общи условия

Активация на акаунт