Частни училища - информативно-дискусионна тема 33

• 26 804
  • 781
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Понеже това с претенцията "толкова хора ви казаха, че правите темата безполезна с безкрайните си лични нападки" вменява и задължението да отговаряме само и винаги на зададените въпроси или да не пишем, дайте старите, зли, досадни харпии просто наистина да замълчим (или пък както предлага Фенси да се изнесем в друга тема "Клуб на злите латерни с деца в ЧУ и не само "), да си раздадем пуканките и кротко да следим как ще разцъфти тази информационно целенасочено, докато тровим "клубната" с безкрайните си жлъч, ирония и подобни . Laughing Imp
едитнах се - може да е "... злите латерни с отношение и мнение за образУванието"

# 676
Понеже това с претенцията "толкова хора ви казаха, че правите темата безполезна с безкрайните си лични нападки" вменява и задължението да отговаряме само и винаги на зададените въпроси или да не пишем, дайте старите, зли, досадни харпии просто наистина да замълчим (или пък както предлага Фенси да се изнесем в друга тема "Клуб на злите латерни с деца в ЧУ и не само "), да си раздадем пуканките и кротко да следим как ще разцъфти тази информационно целенасочено, докато тровим "клубната" с безкрайните си жлъч, ирония и подобни . Laughing Imp
едитнах се - може да е "... злите латерни с отношение и мнение за образУванието"

Аз не мога да го кажа по-добре.

Пипи, просто придобиваш опит с неща, които не си подозирал, че ще ти се занимава ума. Просто защото не си бил ангажиран с отговорности за друго човече в тези насоки. С порастването ние родителите трябва да сме все по на център и концентрирани. Поглеждайки назад не е нищо страшно, знаейки какво ме чака. Simple Smile

# 677
Аз не казвам, че няма изпит и е по-лесен приемът, но не е ли една идея по-добре да си вече ученик на СМГ, когато се бориш да останеш там? Най-малкото, ако се съди по резултатите, подготовката там е най-желязна, пък ти малко или много си свикнал с нея за 3 години. Не знам, може и да греша, но за мен не е притеснително въпросното преселение, по-скоро логично:)

Не знаех, че става дума за едно и също дете, честно казано. В никакъв случай не ме касае личната му история, просто ми беше любопитно дали причините за смяната на двете споменати от мен училища са породени от евентуални проблеми или предимства в едното или двете.

# 678
Моля да ми пишете за ЕСПА, за Изи много го мисля още, начин на преподаване по това което е обявено ми е точно по вкуса, но като нямам престава реално колко знания ще се дават и на какво се набляга и съм на кантар дали да си правя среща с тях и да си губя времето.   
viki7976  утре съм на посещение в ЕСПА, а в петък детето ми е канено на пробен ден в Иззи. Все още не съм решила дали да отиде, защото трябва да изпусне 1 ден училище. Ако евентуално отиде, ще дам обратна връзка. При тях в момента тече прием. Учебната им програма много ми хареса на хартия (много различна и "свежа"), но го има момента с това, че е трудно да се довериш на ново училище.

# 679
Чудя се само с тези пробни дни, пълна глупост, ще си заведа детето за един ден в едната, после във втората, после в третата, ще го приемат в първата, ама той ще си е харесал третата и ходи обяснявай после на 5 годишно защо не може в онази хубавата, а в тази може, нищо че те мъкнах навсякъде да те видят. 
viki7976  утре съм на посещение в ЕСПА, а в петък детето ми е канено на пробен ден в Иззи. Все още не съм решила дали да отиде, защото трябва да изпусне 1 ден училище. Ако евентуално отиде, ще дам обратна връзка. При тях в момента тече прием. Учебната им програма много ми хареса на хартия (много различна и "свежа"), но го има момента с това, че е трудно да се довериш на ново училище.

# 680
За ЕСПА лично аз съм писала неведнъж впечатленията ми от разговора със зам. директорката и информацията, която ни даде.

# 681
Започвам да разбирам "старите" в темата. Преди да  питам съм изчела всичките 30 теми. Съставих мнение негативно за  СС, въпреки това стана ясно, че дават много добра основа за начален и прогимназиален курс на обучение и детето кандидатства и там. Задавах конкретни въпроси, които ме интересуваха, на някои от тях отговор не получих, но и никой не е длъжен да  ми отговаря. Но такива размисли заведох детето на 5 год, пък как да му кажа, че не е прието, е  кой да ви каже как да подходите с вашите деца. Това са 5 годишни, след 3 месеца, ще са забравили къде са били на изпит. Дъщеря ми е на 5 години, сменила е 4 градини, нито веднъж не сме се обяснявали, когато аз и баща и сме спокойни, и кажем че там ще е по-добре, тя го приема.

# 682
  • Отвъд алеята зад шкафа
Да, има го този момент. А и за детето ще е стрес, защото тя си харесва училището и не разбира защо на майка й сега й е щукнало да я размотава по някакви други училища. На срещата в ЕСПА ще отидем само родителите, защото все пак изборът на училище е двустранен, преди детето да се явява на ПИ или пробен ден би трябвало да е сигурно, че имаме интерес към това училище.

# 683
  • Пловдив/София
Шиленце,а защо е сменила 4 градини? Със сигурност е станала по-адаптивна от това, но винаги са ми били интересни мотивите на родителите.
Относно въпроса за неприето дете- коментирано е неведнъж, че децата не бива да са с нагласа за изпити и прием. Отива да поиграе и да изберете училище. Ако не го приемат, пък му е харесало-винаги има начин да залъжеш 5 годишно-намирате аргументи 'за' другото училище, все ще ги приеме. Ама детски аргументи де, не хорариума по МАТ Simple Smile)
Вече ако дадено училище твърдо не му хареса, бих разровила причината- да не е бил груб психологът и тн, и може и да послушам детето.
А пробните дни според мен са най-адекватният тип приемна процедура.  В реални ситуации,с реални учители и деца може да се прецени как се справя детето и обратно- дали му пасва/харесва.
Ние сме били досега в 2 училища и 1 логопед- всеки път му харесваше (след първоначално "не искам, защо трябва").

# 684
Много ми е интересно, какво ще кажат на срещата в ЕСПА и мога да направя сравнение с тази, на която бях 2018та година. Със сигурност ще изтъкнат успехите на детската им градина в състезанията за първи клас по математика, но ми е любопитно дали са успели да научат 3 годишните да четат. Споменаха, че постоянно вдигат летвата,  а когато бях аз показаха учебниците (т.е. папки с някакви преснимани листа) по литературно четене на 4 годишните

# 685
Чудя се само с тези пробни дни, пълна глупост, ще си заведа детето за един ден в едната, после във втората, после в третата, ще го приемат в първата, ама той ще си е харесал третата и ходи обяснявай после на 5 годишно защо не може в онази хубавата, а в тази може, нищо че те мъкнах навсякъде да те видят.  
Вики, точно така се получи при нас. Дъщеря ми си хареса Азбуки, но не я приеха. Записах я в КО, където също беше приета. Беше ми много мъчно да й обясня, защо не може в Азбуки. Казах й, че няма места за съжаление и за това не може, при което въпроса беше: А като се освободят места, може ли? Казах й, че може и за моя голяма радост, повече не се е сетила да ме пита. Сега в КО се чувства добре, има приятелчета, а и на този етап аз също съм доволна от нейния напредък.

# 686
Стари, нови... Всеки има нужда от различен съвет в определен момент. Тук и такива въпроси сме обсъждали, няма лошо да си свериш часовника.

Казваш на детето, че искаш най-доброто за него, но трябва да изберете между двете или трите най-добри, да разгледа, да се запознаете, да си поговорите, взаимно да се харесате и да се уверите кое е най-най-доброто. Нещо в този дух, според детето. Накрая, то е ясно, като се стигне до решение, казваш му, че това е най-най-доброто. Ако ти си уверен, щастлив и го излъчваш, детето го попива от теб. Винаги можеш да посочиш аргумент, Пипи го е казала също...

# 687
... Просто сега темите звучат “ние избрахме училище 1, защото е най—доброто. Ние пък училище 2, и то е по-добро от вашето, защото от улишище 4 са ни казалИ, че вашето 1 не става и там сте комплексари. Не, не сме комплексари, тези от Училище 5 са комплексари, защото на матурите мамят”  пак казвам, нищо лично    

хаха,отлично казано! Напълно подкрепям.
Само през последните няколко дни редица потребители казаха едно и също- че не е полезна темата в този вид, че личните нападки са грозни и правят впечатление на напълно странични безпристрастни хора, имаше предложения за помощ със съкращенията дори. На всичко това отговорите бяха "ми няма пък, ниеи сме отдавна тук и така ни харесва,оправяйте се както можете и с гугъл".

Аз ли не разбирам, или това наистина следва да бъде тема с информация за училища,където всеки нов може да попита,без да бъде изяден "ползвай гугъл!"и където не носи полза на никого да се дъвчем едни други и да не спазваме добрия тон?

Допреди броени дни думата "дискусионна" не присъстваше дори, така че не важи този аргумент.
Ако основната идея е да си говорят 3-4 души, които отдавна знаят "всичко",а не да се дава информация на търсещи, не може ли наистина друга тема, лични, дори срещи  на по бира?

Не ми отговаряйте, че пак ще кажете, че "давам тон", откъде накъде аз да определям, не ми ли писна да търся и да се лутам и в допълнение лични нападки, непровокирани с нищо. Но просто помислете колко човека възпитано и любезно изразиха еднакви впечатления.

Това написано от потребител на когото до преди няколко страници точно в тази тема едвали не всеки персонално се беше нагърбил да дава съвети за избор на училище(и за подкрепата която по един или друг начин получи), звучи леко цинично.
Извинете ме, че се обръщам директно към вас (понеже не съм от честите 'писачи' тук), но просто не се сдържах. Получихте толкова много съвети и информация при това на очеизвадното Ви несъгласие даже с вас самата какво точно искате да намерите като училище. От желанието Ви за свободно училище тип 'аху-иху', разходки в гората и планината, лежерно и ненатоварващо се оказа даже, че сте били на пробен изпит в СС.
Няма лошо за което. Браво за смелостта и решителността.
Просто не разбирам как имате очи и пръсти да напишете подобен пост. Човек трябва да се научи първо сам да търси информация, за да знае какво да пита, за да получи полезен отговор.
Защото повярвайте има хора които и в гугъл не могат да потърсят това което им трябва.
Относно прословутите съкращения, нужно е два път да прочетеш училищата с техните такси на първа страница и после да се сетиш кое съкращение за кое училище е. Все пак се ползват съкращения за не повече от 5 училища, +/- едно-две. Колко да е трудно? И ако търсиш училище за детето си, което се предполага ти да познаваш най-добре(навици, характер, интереси) не е ли по-добре като погледнеш училищата да отвориш сайтовете им, и да се ориентираш от там кое училище какво би ти дало. И като стесниш избора до 2-3 тогава да попиташ по-конкретно нещо точно за тях.
Ама то е като в работата, защо да чета три листа документация като цял ден мога да задавам въпроси....

# 688
  • София
Мерси, а ЕСПА ?    
viki1976, вижте и "Светлина"

Познавам 2 деца от ЕСПА.  Английският е на много добро ниво. Обаче учат "академично" и с бързи темпове. По-скоро не отговаря на описанието на училището, което искате.

Последна редакция: ср, 22 яну 2020, 16:31 от alcazar

# 689
  • Отвъд алеята зад шкафа
Много ми е интересно, какво ще кажат на срещата в ЕСПА и мога да направя сравнение с тази, на която бях 2018та година. Със сигурност ще изтъкнат успехите на детската им градина в състезанията за първи клас по математика, но ми е любопитно дали са успели да научат 3 годишните от детската им градина да четат. Споменаха, че постоянно вдигат летвата..

Моето дете е по-голямо и не знам дали ще засегнем изобщо въпроса за детската градина и ПУК. Аз така или иначе не търся класически тип академично училище, така че съм малко предубедена за ЕСПА. Дотук от толкова училища имам интерес към БШ, Азбуки, ЕСПА и евентуално ИЗЗИ.  ЧУ с немски не стоят като опция, защото дъщеря ми не е учила досега немски, няма как да се впише тепърва в 3 клас, а и не ми се иска да смесва англ.език с друг западен от малка. Чакам БШ и Азбуки да обявят дали ще имат прием за нейната възраст.

Общи условия

Активация на акаунт