Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 17

• 26 121
  • 768
  •   1
Отговори
# 105
  • sofia
Здравейте приятелчета,  Hug

отдавна не съм влизала ....
Но ме е заглождил един въпрос:
Преди 10 години сме дали апартамент за наем 600 лева в Белите брези (127 квадрата, отделна кухня, хол, трапезария, 2 спални, 2 бани, луксозно обзаведен) - тогава бързахме, а и нямаше търсене...

От известно време обаче ми се иска да говоря за лека корекция на наема, от друга страна наемателите са свестни, не съм имала проблеми с тях ... обаче и наема вече ми се струва много нисък ...
Дали си струва, и с колко да увелича?
Приемам всякакви съвети  Blush
Люска, позната дава под наем до пазара Красно село холо-кухня с две спални за 750-800 лв. (колко точно квадрата е нямам представа)
Има го и момента, че по-големите жилища по-трудно се отдават в сравнение с по-малките.... съдя от писаното в темата.

# 106
  • София
За Дружба, не знам, така както ги описвате то е тотал щета и са нужни доста ремонти, за да повишите наема. Може би там плюс 50 лева и не пипайте и вие хората, че после кой знае кой ще дойде, пък и трябва да инвестирате.
Ами и те са 10 години, и явно не им е толкова зле в тотал щетата. Наем 300 лв. за 60 квадрата не е толкова зле, си мисля.
Предишните наематели дори питаха дали няма да се продава.

# 107
Хората в квартири на нисък наем много добре знаят, че цените са се вдигнали, и колко е трудно сега да се намери читава квартира, така че е по-вероятно да приемат едно разумно увеличение на наема, отколкото да тепърва да тръгнат да търсят квартира - на нов наем, с нови наемодатели и съседи, на ново място...

# 108
10 години непроменян наем и разумно увеличение? Малко невъзможно ми се вижда.
Те за да стоят на нисък наем, парите са им по-важни от другото. Ще е като извиване на ръце.

# 109
  • София
Чакайте, кой зорлем се натиска да плаща повече?
Предишните наематели бяха казали на брат ми: "Отдавна го очаквахме"

# 110
На всички са им важни парите, но хората много добре знаят - от приятели, колеги и т.н., - какви са актуалните наеми и как се търси квартира. С такова десетгодишно стоене на нисък наем - под 5 лв. на кв. в Белите брези е направо потресаващо, - практически наемодателят ги субсидира - едва ли се заблуждават, че и следващият ще бъде така.

# 111
Не се заблуждават никак Simple Smile
Но вдигане на наема със 100 лв, което за мен е разумното - хем нисък, хем не съвсем пазарен (дето е 300+ отгоре), означава да са с единия крак навън. В смисъл - хазяинът почва да увеличава, май скоро ще сме на редовен наем, я да потърсим нещо по-пипнато, че тука не е ремонтирано, тъй и тъй ще плащаме. Това имам предвид.

# 112
Не, че не е възможно да се замислят за напускане, но за 300 лв. освен стая, едва ли ще намерят нещо. Всъщност може - в Кремиковци, Ботунец, евентуално Левски, Суходол.
Търсенето не е никак лесно, защото се занимаваш с брокери /половин наем/, депозит /1-2 наема/, разходи по преместване....ако имат деца - смяна на градина, училище.

Както разбрах, жилището е много старо и неремонтирано, но дори и така, за 400 лв. според мен трябва да се актуализира.

# 113
  • София
Не, че не е възможно да се замислят за напускане, но за 300 лв. освен стая, едва ли ще намерят нещо. Всъщност може - в Кремиковци, Ботунец, евентуално Левски, Суходол.
Както разбрах, жилището е много старо и неремонтирано, но дори и така, за 400 лв. според мен трябва да се актуализира.
И аз така го виждам, а направо се шашнах какви цени вървят в Дружба за продажба. Не бях се интересувала доста години и си имах някаква идея за 500 лв. /кв. м, но сигурно метрото е повлияло, а все пак е по-стар квартал. Като зачетох една ФБ група - се стреснах.
Питах колежка как не се е хвърлила на НС - казва, че всъщност е много по-малко реалната площ и разпределението не й харесвало. Май балконите не се включват в тези 60 квадрата (не са тераси, баш балкони).
Лятото на баща ми се наложи немного евтина операция, и аз го давам за пример за какво може да им дотрябват пари.

# 114
  • София
Ремонти, харчове, търсене на нови наематели ИЛИ много нисък наем с дългогодишни наематели, с които се разбирате. Това е дилемата. Всеки си преценява според случая и дали иска и може да инвестира.

# 115
  • София
Близка приятелка от 4-5 години живее в един от най желаните квартали в 3-стаен за наем около 500 лв, стара тухла. Много добре поддържа жилището по това, което съм виждала, но хазяите нищо не са променяли от много време - тоест нищо не инвестират, с мебелите от соца си е, стари уреди и тн.
Тази година от януари каза, че са увеличили наема с 50 лв и само я подпитват дали има планове да се изнася, та нея това само я стимулира да си търси друго жилище дали под наем, дали за покупка.
Не казвам, че трябва да се държи ниският наем, давам просто друга гледна точка, според мен отношението е водещо, рязко увеличение на наема без никакво подобрение било то и минимално в жилището обикновено има обратен ефект.

# 116
Явно наемодателите смятат, че може да го дадат за повече от 550 лв, което вероятно е така, но им е неудобно да вдигнат наема с повече. 
Не знам за купуване, май цените са страшни в момента...

# 117
Щом я подпитват дали ще се изнася, явно имат някакви други намерения. Най-вероятно да продават.

# 118
  • София
Не знам, ще го помисля още малко...

Благодаря ви за насоките Heart Eyes

Когато се нанесоха 2011 година, бяхме направили ремонт за над 20000 лв - нови бани, дограми, телевизори, кожени мебели ... Предлагахме им освежаване (боядисване) преди 2-3 тодини, но се оказа, че не искат ...

Бяха новоизлюпена двойка, доста ми изглеждаха ненадеждни, обаче след 1-2 години се ожениха, детенце им се роди, там порастна.

Сега, не вярвам всичко да е отново за основен ремонт, тапети и боядисване си е нормално ...

# 119
  • София
Не казвайте че 10 години не сте си влизали в жилището и нямате представа. Аз ходя всеки месец и направо се замислих Frowning

Общи условия

Активация на акаунт