Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 17

• 25 823
  • 768
  •   1
Отговори
# 615
  • Варна
А какво ви е мнението за обурудвана кухня с пълен комплект посуда и някои дребни кухненски уреди като кана, сандвич преса, пасатор, везничка... ами прахосмуачка?  Би ми било интересно да прочета мненията предимно на наематели. Да речем, че става въпрос за дългосрочно отдаване на малък двустаен апартамент, подходящ за млада двойка без деца (не защото имам нещо против децата, даже се възхищавам на млади семейства с деца, но просто размерите и разпределението на жилището и мебелите не позволяват дори скрин в спалнята, какво остава за бебешко креватче... )
Та примерно вие искате да наемете апартамента. Тия неща по шкафовете плюс ли ще са, ще ги ползвате ли, или само ще се издразните, че няма място за вашите вещи и трябва да си играете да ги прибирате някъде? Не става въпрос за соц чинии, а за хубава нова посуда, тигани, тенджери, чаши, прибори, купи... Това дали да е обурудвана кухнята или не, не би се отразило на размера на наема, но възможно ли е да се счита като някакъв вид допълнително удобство и комфорт, който да накара наемателите да се чувстват добре и да останат по-дълго? Все пак ако не са от двойките, които сметят пета квартира и си имат всичко, и тепърва трябва да се оформят като домакинство, един хубав тиган е над 30 лв... Също не бих издребнявала да броя колко вилици и чаши има при настаняване и освобождаване, но предполагам, че бих одържала някаква част от депозит, ако всичко е изнесено.
Не че съм стигнала до там, но се зачудих и реших да попитам.

# 616
Според мен, колкото по-малко е жилището, толкова по-излишно е да се оставят неща по шкафове, рафтове и плотове 'за удобство на наемателите'.
Бих ги ползвала, ама аз пък си имам и сандвич преса, и пасатор, и прахосмукачка, а вместо кана - МВ. И хлебопекарна имам, но е у нашите. Наистина заемат място, на което мога да разположа моите неща.
Оборудвана кухня е с основните уреди - комбинирана готварска печка, хладилник с фризер/голяма камера, аспиратор (тези са големите уреди), МВ. Всичко друго е екстра.

Последна редакция: сб, 29 фев 2020, 09:17 от Анонимен

# 617
  • Варна
Тоест по-добрият вариант е хората като се нанасят, да се питат имат ли нужда от нещо и да избрявам, и само ако кажат, че биха ползвали еди какво си, тогава да им се даде?

# 618
Микровъплнова и прахосмукачка мен щяха да ме зарадват като наемател, щяха да ми спестят 2 разхода.

# 619
Диди, ако имаш неща за квартирата, може да питаш, но не и тепърва да купуваш.
Дарлинг, спестява разход, но има прахосмукачки за 5-60 лв, верно не са някакви миещи и с 20 функции, но си чистят нормално. Освен това са преносими, мога да си взема и  нося в чанта, ако сменя квартира. От друга страна разбирам учудването на наемателите, когато няма прахосмукачка, все пак е основен домашен уред - и аз съм се чудила как може да няма, накрая взех старата на родителите ми Simple Smile Помня, че точно по онова време гледах в Кауфланд прахосмукачка за под 50 лева,но нашите тъкмо си бяха купили някаква нова и имаха една излишна.

# 620
Такива дребни неща като чинии, чаши, купи аз не бих искала да има, че доста чупя и все ще треперя като ги ползвам, предпочитам мои да си ползвам, че няма да ме бърка толкова ако счупя нещо.

# 621
  • Варна.
За апартамента, който още ремонтираме бях решила да поръчам спалня на дръводелец. Той поиска предварително да бъдат осигурени подматрачната рамка и матрака, за да може да работи с точните им размери, както и на рамката да бъдат монтирани амортисьори.
Отидох в магазин на "Тед" и поръчах два нови матрака за леглата в детската, и въпросните матрак и рамка за спалнята. Платих предварително цялата сума. Доставката трябваше да се осъществи след 10 дни.
През това време си намерих цялостно обзавеждане за спалня (ползвано, но изкл.запазено), с повече мебели, от колкото щеше дърводелеца да изработи и за много прилична цена. Включително с матрак на няколко месеца.
С майстора се разбрахме да спре проекта, то и без друго беше само на чертеж, без да са инвестирани средства в материали.
Застана ми въпроса, ще мога ли да върна матрака и рамката. Към този момент доставката не беше осъществена, оставаха два дни.
Сутринта погледнах в Интернет да потърся информация как стои въпроса с отказ от стока. Оказа се, че за продукти купени от разстояние, т.е. онлайн имам права като потребител да ги върна в определен срок, но за закупени на място от магазин - закона не регламентира възможност. Възможно е само, ако фирмата продавач е приела практиката на добра воля.
Отидох в магазина и казах, че искам да откажа доставката двата продукта, притеснявах се че ще ми откажат. Останах много приятно изненадана от отношението на продавачката, веднага се обади във фабриката и отказа поръчката. Обясних си причините, жената ми влезе в положението. Оформи документи, сумата ми беше върната в банковата сметка на следващия ден.
С толкова думи искам да се похваля  от матраци ТЕД.

За апратамента предвиждам прахосмукачка, защото имам резервна. Микровълнова не смятам да купувам, някои хора не харесват.

# 622
Все пак вземи нови матраци. Това е едно от най-мръсните неща в дома, а в същото време не се вижда мизерията, защото се вбива във вътрешността на матрака.
Аз мисля да оферирам моята хазяйка да сменя матрака за моя сметка като се позатопли и си освободя средства от комунални Grinning Двулицев е, отгоре е бял, отдолу пожълтял, лекьосан и разпокъсан. Освен това е доста неудобен за спане.

# 623
Диди, като дългогодишен наемодател да пиша своето мнение. Имаше години в които се настаняваха чуждестранни специалисти и се изискваше в жилището да има завивки, дом.посуда, техника. Като наема естествено отговоряше на тези изисквания.
Сега да се осигурява пасатор, че и везничка за мен е не само излишно, а и ненужно. Наемателите да треперят за това да не се случи проблем с тези дребни уреди. Е, ако имаш излишни - да. Но пък да се купуват нови - абсурд. Поне аз не съм срещала някой да го прави.

# 624
Не бих искала чужда посуда и завивки. За съжаление много хора не оценяват хубави тигани и тенджери и не си заслужават разходите ти.
И за дребна техника не съм сигурна. Освен това си мисля, че ще ти създаде повече ядове да ги мислиш и тия дреболии, вземе, че се счупи нещо, тръсят те, кой го заменя, как се поправя. Абе, сложна работа. Според мен е задължително да има фурна, котлони, хладилник с камера, ако няма фризер, ширм, пералня. Не си заслужава да инвестираш в дреболиите, общата сума няма е малка, а едва ли ще бъдат оценени. Неща, които реално могат да вдигнат наема са миялна машина и сушилня.

# 625
  • Варна
Ясно. Целта ми не е да вдигам наема. Аз питам, понеже въпросните дреболии така или иначе ги има, не бих тръгнала да купувам нови в никакъв случай. Даже за мен ще е по-удобно да си останат в апартамента, вместо да ги опаковам и изнасям и тях. И пак да кажа никога не бих направила пробем ако нещо се счупи, все пак това са дрени вещи за ползване. Проблем ще е, ако установя, че при изнасяне са взели всичко.

Само в една от квартирите ми имаше посуда, която си ползвах, въпреки че имах и своя. Имаше достатъчно място. Там имаше даже чаршафи, одеала, възглавници... Но не ми харесаха и просто ги прибрах на куп в една ракла.

# 626
  • София
Изобщо не мога да си представя да ползвам чужди посуди. Аз на морето като идем и там има всичко, в някой апартамент, не ползвам. Или нося посуда, когато децата бяха бебета и се готвеше, или нося еднократни ако нещо се наложи.

# 627
Диди, щом ги имаш вътре, може да ги оставиш и да попиташ бъдещите наематели искат ли да ги позлват или не. Ако не искат, тогава ги изнасяй, но кой знае, може и да са ти благодарни.

# 628
  • Варна
Изобщо не мога да си представя да ползвам чужди посуди. Аз на морето като идем и там има всичко, в някой апартамент, не ползвам. Или нося посуда, когато децата бяха бебета и се готвеше, или нося еднократни ако нещо се наложи.

И по ресторанти и хотели не ходите. Айде без такива Joy

С какво моите съдове, измити от мен, и от теб, са по-мръсни и заразни от твоите? Еле пък от пластмасовите или хартиените, които директно се ползват, без да се мият?

В един обикновен матрак или килим има десетки хиляди акари и куп мъртви кожни клетки, те по-малко гнусни ли са от порцеланова чиния, измита с веро?  Някои хора се опитват или си мислят, че живеят в стъклен балон, но това е невъзможно.

# 629
Гледате много сантиментално на тази работа с даването под наем, а това винаги е минус. Голям праз, че на повечето хора вашите чинии и кана за вода ще са ненужни, няма смисъл да се обиждате. Това са евтини неща, нормално е всеки да си ги съобрази според вкуса и дори настроението.

Общи условия

Активация на акаунт