Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 17

• 25 811
  • 768
  •   1
Отговори
# 645
Зависи колко малко Simple Smile Примерно при моя наем от 500, ако смарт е 600, това са още 20% разлика в цената и не е малко. Също, тази екстра има смисъл при голямо жилище, в което няма постоянно човек във всяко помещение. За малко жилище, особено пък под наем, е безсмислена. Смарт контролът е с цел пестене - на стая и половина няма да ми спести толкова, че да си избие по-високия наем.

# 646
Диди, за какво жилище става дума, колко голямо, къде, в какъв ценови диапазон? Това има доста голямо значение по въпроса заслужават ли си екстрите.

# 647
Аз лично не ползвам и не оценявам Wink

# 648
  • Варна
О не, в никакъв случай 20% отгоре. По скоро си мисля за 30 лв горница. Идята на смарт отоплението е да си го пуснеш 20 минути преди да се прибереш и като си влезеш вкъщи, да ти е топличко. Или ако си забравил да го спреш преди да излезеш, да цъкнеш един бутон на телефона, а не да се връщаш. Дори и да е двустайно жилищто,  пак си е от полза. Осветлението в коридора е със сензори и само се включва и изгася ако повече от минута няма движение. Ако е светло през деня, не се включва при движение. А в спалнята удобството е, че ако си легнеш без да си изгасил, не ти се налага да ставаш за това. Също можеш да си избираш колко ярко или приглушено да свети лампата, и в какъв цвят.

Welt - двустаен в Изгрев (Варна).  Примерно ако е 500 лв с глезотиите и телевизията 180 канала (че нея не можем да я спрем). Или 470 без глезотиите. Реално телевизията е 20 лв, така че наемът би бил 450 минимум. Може би трябва да допълня, че апартаментчето е в малко блокче нс, югозападно, доста топло и с хубава гледка, а обзавеждането не е лукс, но определено не е от типа Виденов. Правено е за нас си.  Има поне половин година докато го освободим, но от сега ми изникват въпроси в главата.

# 649
Диди, това дали ще се направи проблем или не, за съжаление, понякога се разбира едва при прекратяване на отношенията. В същата стая дневна-кухня има 2 пукнатини - едната на стената, другата на плочките. Както се досещате, това не е вписано в ПП протокола и нищо не й пречи да ни поиска ремонт, когато решим да се местим.

# 650
  • София
За какво отопление става въпрос - климатик, термоглави на ТЕЦ или друг вариант?
За осветлението в коридора не бих плащала повече, нито бих се занимавала с такива неща ако правя апартамент за под наем. Ако вече сте го сложили може да го рекламирате като плюс, но чак по-висок наем, не знам...

# 651
Има ли значение как е формулирана цената в договора за това, върху коя сума наемателите  плащат данъци?
Напр.(1) Наемната цена е Хлева. Отделно наемателят заплаща У лева за вода, ток, ТЕЦ и др. Но по сметката на наемателя влиза (Х+У)
или
(2)Наемната цена е М лева, но тя вклчва N лева за вода, ток, ТЕЦ. По сметката пристигат М лева.

Интересува ме, коя сума се декларира в данъчна декларация в двата варианта.

# 652
  • София
Декларира се наемната цена. Наемната цена не зависи от величаната на консумативните разходи, данъци или политическата обстановка.

# 653
Декларира се наемната цена. Наемната цена не зависи от величаната на консумативните разходи, данъци или политическата обстановка.
във втория случаи, който съм описала колко е наемната цена

# 654
Сумата, която пише в договора че ще получаваш, се облага с данък. Няма значение, че пише 'цена Х, като в нея влизат y, z за консумативи'. Плаща се данък върху Х - без x, y, z да се приспадат.

# 655
Данък се дължи върху доходите, в случая наем. Парите за консумативи не са ти доход, те само минават транзитно през теб и отиват на други места.

# 656
И аз мисля, че за консумативите не би трябвало. Но дали има значение как е формулиран договора. Обща цена с консумативите или цена наем+ цена консумативи. Има и договори с твърда цена, плашат винаги едно и също, а наемателят си плаша с тези пари консумативите.

# 657
Само хипотетично разсъждавам, защото аз не съм имала договори с твърда сума с включени консумативи.
Предполагам, че трябва като декларираш да вадиш от твърдата сума всички суми за консумативи, които си плащала.
Ако плащаш ДОД върху твърдата сума, на практика плащаш върху доход (консумативите), които не си получила като приход.
Пак хипотетично, подробна разбивка би се наложила в случай на данъчна ревизия и би станало много тегаво.

# 658
То и при сегашния ред трябва да се пазят фактури и платежни, иначе декларираш 700, взимаш 1000 и наемателите пак си плащат сметките, а ти 300 лв в джоба.

# 659
При данъчна проверка ще ти искат наистина да докажеш, че си ги плащал. Не си струва , по-хубаво те сами да си плащат.

Общи условия

Активация на акаунт