Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 17

• 25 806
  • 768
  •   1
Отговори
# 660
О не, в никакъв случай 20% отгоре. По скоро си мисля за 30 лв горница. Идята на смарт отоплението е да си го пуснеш 20 минути преди да се прибереш и като си влезеш вкъщи, да ти е топличко. Или ако си забравил да го спреш преди да излезеш, да цъкнеш един бутон на телефона, а не да се връщаш. Дори и да е двустайно жилищто,  пак си е от полза. Осветлението в коридора е със сензори и само се включва и изгася ако повече от минута няма движение. Ако е светло през деня, не се включва при движение. А в спалнята удобството е, че ако си легнеш без да си изгасил, не ти се налага да ставаш за това. Също можеш да си избираш колко ярко или приглушено да свети лампата, и в какъв цвят.

Пропусна да добавиш и прахосмукачка робот Simple Smile.
Относно отоплението, през WiFi контакта/ключа е по-полезно да се направи режим за включване и изключване на уредите през цялата седмица (да речем конвекторни тела, радиатор) иначе обикновено се забравя да се пусне/спре (дори от телефона). Климатиците си го могат по-принцип, а по-новите можеш и смарт да ги упрявляваш. При съвременните LED крушки нищо не пестиш със сензорно включване/изключване, освен това е леко дразнещо. В спалнята обикновено се ползват нощни лампи. Нещо не ми се вярва да впечатля наемател кой знае колко със смарт фунцкии. Допускам, че по-скоро ще иска сам да си направи смарт по-важните уреди, отколкото да отделя 30 лв горница всеки месец.

Смарт осветлението го намирам полезно в един друг аспект. По време на празници или отсъствие за повече дни успешно симулира присъствие в дома и намалява риска от кражба.

Последна редакция: нд, 01 мар 2020, 18:12 от setuid

# 661
  • София
И на мен ми се струват ненужни такива разходи. Ако вече ги има - ОК, но да ги правиш тепърва - не си струва. А и не се знае дали няма да паднат цените на наемите!

# 662
  • Варна
Ами вече ги има нещата инсталирани и по-скоро бих ги оставила на мястото им. Както казах, апартаментът е правен за лично ползване, в момента още си живеем в него. Няма нищо купено просто колкото да мине номера. Ако ги нямаше, не бих тръгнала тепърва да купувам. Даже си мисля, че и смарт телевизора бихме оставили тук, тъй като си е монтиран на стойка на стената, със скрити кабели, и пасва идеално. При адекватно ползване не би трябвало да го повредят.

# 663
  • София
Може и да не повредят телевизора. Но пък не изключвам  в неблагоприятен момент да го замъкнат в заложната.

# 664
Ще го обобщя така - рисковано е много и то за твоя сметка.

# 665
Диди, този апартамент не за даване на случайни хора. Бая рискувате. Вие си знаете.

# 666
Или вариант по-висок депозит

# 667
  • Варна
Може и да не повредят телевизора. Но пък не изключвам  в неблагоприятен момент да го замъкнат в заложната.
Въх, ми те са по 500 лв вече... тамън един депозит. Хладилникът е два пъти по-скъп. И него могат да продадат, ако са мизерници. Grinning  Няма как без риск.

So Lucky*, какво да направя? Не можем да си позволим да остане празен. Надявам се да попаднем на нормални хора.
По-висок депозит във Варна не съм чувала да се практикува и не бих искала. Ама бих вземала наема на ръка на място, с цел проверка. И сметките могат да се следят онлайн дали се плащат редовно. Друго не се сещам.
Абе както аз съм била коректна наемателка навсякъде, така съм сигурна, че не съм единствена. Би трябвало една идея по-високият наем да филтрира прошляците.

# 668
Това, че ти си била коректна хич да не те грее.
Много стриктен подбор на наематели ще ви трябва. А ако успеете да го дадете на познати хора ще е по добре (не, че има гаранции). Другото с 2 наема депозит, защо не? Отдавате напълно оборудван имот. Ползвайте агенция, нека опитат да вкарат чужденци, те са по стриктни. И не на последно място, всичко е късмет.

# 669
  • Варна
Кварталът не предполага чужденци. Ти си от Варна, знаеш къде е Изгрев, къде е центърът, къде са университетите...  Познати, които да търсят, засега нямам, а и с агенция не ми се занимава. Имам достатъчно опит (даже и малко професионален) и мога да се справя сама. Два депозита звучи добре, но на варненския пазар не мисля, че някой ще ми ги даде. До късмет е, да.

# 670
Кварталът не предполага чужденци. Ти си от Варна, знаеш къде е Изгрев, къде е центърът, къде са университетите...  Познати, които да търсят, засега нямам, а и с агенция не ми се занимава. Имам достатъчно опит (даже и малко професионален) и мога да се справя сама. Два депозита звучи добре, но на варненския пазар не мисля, че някой ще ми ги даде. До късмет е, да.
Да, района не е никак търсен, но това не пречи да искате 2 наема депозит. Агенция ще ти изготви профил на потенциалния наемател и такива ще води на оглед. Иначе можеш и сама, да го отдадеш, да.

# 671
Към пловдивчани:
Предстои ми отдаване на малък двустаен апартамент до градската градина след ремонт.
Строителство 2012г с жива охрана.
Обзаведен.
Какъв би бил реалния наем?

Последна редакция: пн, 02 мар 2020, 22:26 от Tod Tod

# 672
Предлагам ти да взимаш парите за сметки заедно с наема всеки месец лично в имота. Ти плащай сметките. Подпитвай и как върви работата. Ако почнат да се оплакват за пари, имай едно наум.

# 673
Парите за ЕС както и консумативите се взимат на ръка или по банкова сметка с описано в основанито причината за превода  "Режийни/консумативи". За мен по-добро от това няма. Ако започнат да имат проблем да ти ги дават е сигнал за теб, че ще имаш проблеми и с наема. Пращаш електронните фактури 1-2дни предварително и като ходиш за наема си взимаш и парите за сметките. Няма да има оправдания, че са забравили и т.н.

# 674
  • Варна.
Не знам колко ще е месечния Ви приход /вероятно е висок, щом мислите за евентуална фирма/, така че трябва да следите прага за задължителна регистрация по ДДС.

Статия от в-к Капитал
22 мар 2019
Даваш Airbnb - минаваш по ДДС. Собствениците на имоти в платформите за отдаване по наем трябва да се регистрират и да внасят данъка в бюджета

Броят на имотите в платформата за споделено отдаване под наем Airbnb в София е нараснал над два пъти за последните две години и към средата на март е 2500. Същото се отнася и за Варна с над 1300 обекта. За този растеж си има логично обяснение - бумът на градския туризъм, предимно сред младите, увеличи и търсенето на места за евтино и по-гъвкаво настаняване. Данните са от платформата за анализ на сегмента AirDNA, която е част от Airbnb. Много от собствениците на тези имоти (и в други градове), както и в Booking обаче ще са изненадани, но те трябва да се регистрират по ДДС. Това твърдят данъчни консултанти, които се позовават на няколко становища на Националната агенция за приходите (НАП).
Така всяко физическо лице, което получава посреднически услуги от чуждестранни контрагенти като Booking или Airbnb, има задължение за специална ДДС регистрация по българския закон (чл.97а от Закона за ДДС), която се различава от общия режим. При нея не се чака натрупването на 50 хил. лв. облагаем оборот, за да се подаде заявление пред НАП. В случая ДДС регистрацията трябва да се направи не по-късно от 7 дни преди датата, на която наемодателят получи първата посредническа услуга от чуждестранния доставчик (Booking или Airbnb). Това означава, че регистрацията трябва да е направена преди започване на дейността по отдаване под наем.

При този специален режим ставката също е 20%. С нея се облагат обаче само комисионите, които собственикът на имота дължи на Booking или Airbnb за посредническата услуга по намиране на наемател (клиент). Airbnb удържа 3% от стойността на нощувките, a собственикът на имота – физическо лице, трябва да начисли върху тази удържана сума 20% ДДС и да го внесе в държавния бюджет. Например при комисиона за платформата от 100 лв. задължението за внасяне на данък в бюджета е 20 лв. ДДС от сумата се изчислява по формулата - "сумата по 20%".

Това задължение е ежемесечно, както и подаването на ДДС регистри и декларации. Приходите от отдаването на апартамента не се облагат по ДДС. Но и не е налице право на приспадане на данъчен кредит за заплащаните от наемодателя и свързани с отдаването под наем стоки и услуги (например консумативи, свързани с настаняването, услуги по почистване и т.н.). Специалната регистрация по ДДС може да се избегне само ако собственикът на имота е регистриран по общия ред на закона – задължително при достигане на 50 000 оборот от наема (по чл.96 ЗДДС) или доброволно (по чл.100 ЗДДС). При ДДС регистрация по общия ред ще е приложима ставката от 9% за настаняване в категоризиран апартамент за гости или от 20% при настаняване в некатегоризиран. При тези две хипотези ще е налице право на приспадане на данъчен кредит за купуваните от наемодателя и свързани с отдаването под наем стоки и услуги.

Какво мислите?

Общи условия

Активация на акаунт