Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 17

• 25 804
  • 768
  •   1
Отговори
# 675
Правилно ли разбрах, че 1.собственикът плаща данък върху таксата, която плаща на посредника, и 2.не може да се възползва от приспадане на разходи върху покупки като нормалните фирми? Ако е така, мисля, че е много тъпо.

# 676
  • София
Вие ако имате коректни наематели по-добре си ги оставете. Ако смениш коректен наемател с некоректен такъв … после какви ремонти и чудо може да стане.....

# 677
  • Варна
Един въпрос, сложих лятото климатик, изплащам го на лизинг. Мога ли да сключа Анекс към договора за наем, че е сложен по желание на наемателите и се плаща от наема. Т.е наем 350+100лв за климатик? Иначе се сещате, че ще платя данък и върху 100те лева на климатика. Имам си разписки за плащанията по лизинга.

# 678
  • София
Всякакъв анекс може да сключиш ако и двете страни са съгласни.
Но това значи ли, че климатика като го изплатят наемателите става техен и може да си го отнесат в следващата квартира?

# 679
Можеш, но не мисля, че ще мине, за да ти намалее данъкът. А ако намалее, Айша е права - все едно хората са го плащали, могат да предяват претенции да им го дадеш.

# 680
Климатика техен ли е?

# 681
Но това значи ли, че климатика като го изплатят наемателите става техен и може да си го отнесат в следващата квартира?
Всъщност има по-интересен въпрос. Това значи ли, че като се изплати климатик, наемът ще стане 350 лв или колкото там идва с % годишна инфлация (във всеки случай не и 450)?

# 682
  • Варна
Както винаги ще се задълбаем яко. А е съвсем просто, искаха климатик, купих им климатик, изплащам го 10 месеца, не желая да плащам данък върху пари, които не ползвам. Климатикът си е на мое име, разбира се. Отказах да го купят за сметка на наема, защото ще хукнат после с него.

# 683
Климатикът е инвестиция. Братовчед ми искаше от хазяина си и в продължение на една година плащаше +20лв наем.

# 684
Ами обратното е - което Красито е написала:
Ако го купят с парите, които то би взела за наем, става твой.
По-правилното е: да увеличиш наема със стойността на амортизация на месец.
Ако струва 2000 лв, и се амортизира да кажем за 5 г., Значи: трябва да плащат 400 лв за годината повече. Това са 33 лв на месец повече. Но можеш да закръглиш на 35, заради ангажимента да кажем. Аз така бих смятала.

Darling, горе-долу колко струваше климатикът на твоя човек, че плащаше по +20 лв?

# 685
Както винаги ще се задълбаем яко. А е съвсем просто, искаха климатик, купих им климатик, изплащам го 10 месеца, не желая да плащам данък върху пари, които не ползвам. Климатикът си е на мое име, разбира се. Отказах да го купят за сметка на наема, защото ще хукнат после с него.
Т.е. ако не забегнат с климатика, ще им върнеш парите за него?

# 686
  • София
Красе,  още докато течеше кастинга ти за наематели те посъветвахме - имота да се дава с това, което е вътре за определената цена. Сега ги свикваш да си искат разни нови екстри и да им ги плащаш. Че и на тъпата държава да даваш да има за мангалите.

# 687
нНе виждам нищо лошо да им се вдигне наема с 20лв примерно докато се изплати климатика. Все пак са взели имота без такъв. Имат опцията да си купят печки и да се отопляват.
НО аз не разбрах за едни и същи наематели ли става дума? Тези , които са го поискали същите ли се , които и го ползват в момента?

# 688
Нещо не виждам смисъла аз като наемател една година да плащам 100 лв отгоре, защото хазяите изплащат уред, сложен около нанасянето ми. Па било то и заради мен да са го сложили. Казали са ми наем толкоз пари, толкоз плащам. Вашата работа ще стане след дъжд качулка да им искаш пари. Просто след първата година им вдигни наема по предложената от Румка схема. Сега е вече изтърван моментът да правиш еквилибристики с наема - хем не е минала година за индексиране, хем климатикът е купен вече, хем не е договорено да се вдигне наемът покрай покупката и подобряването на жилището.

Последна редакция: вт, 03 мар 2020, 21:50 от Анонимен

# 689
  • София
Драмата на Красе е, че хем с вдигнатия наем изплаща искания от тях климатик, хем за тези пари плаща данъци. Може би не се сеща, че има 10 % нормативно признати разходи. Трябвало е да вмести климатика в този %.

Общи условия

Активация на акаунт